Bij ons thuis staan er met kerst twee varianten stoofperen op tafel. Alhoewel, de bereidingswijze identiek is, is er toch een groot verschil. In de ene schaal zitten warme stoofpeertjes en in de andere schaal koude. De een houdt van warme peren en de ander vindt koude stoofpeertjes 10x lekkerder. Dan maar twee schalen op tafel.
Marjolein’s stoofperen (met wijn)
Ingrediënten
1.5 kg stoofperen, bijv Gieser Wildeman
180 g suiker
1 fles rode wijn (0.75 l)
2 kaneelstokjes
Bereiding
Schil de peren, halveer en verwijder het klokhuis. Doe de peren in een pan met de wijn, suiker en kaneelstokjes. Breng aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat 1 uur stoven.
Oma’s stoofperen
Wil je liever geen wijn gebruiken? Oma Trudy (de oma van mijn zoon) laat de wijn achterwege en voegt naast wat water, suiker en een kaneelstokje, een scheut grenadine toe. Lekker en handig als er ook kinderen van willen genieten.
Stoofperen van omi
Mijn omi (ik had een omi en een oma dan haalden we de oma’s nooit door elkaar) maakte haar stoofpeertjes vroeger prachtig eenvoudig klaar. Zij schilde de stoofperen, voegde wat suiker en water toe en dan stoven maar. Want als je maar geduldig genoeg bent, worden de peertjes vanzelf prachtig rood. Dat duurt wel beduidend langer dan dat ene uur dat ik er voor uittrek.
Geef een antwoord