• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Aloha! Ontdek Hawaï – Wat is Poke?

april 2, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Poke Bowl Rotterdam

Als we aan Amerikaans eten denken, denken we snel aan hotdogs, pancakes (die kleine dikke) en misschien ook aan meatloaf (gehaktbrood). Maar ken je ‘Poke’ (spreek uit als poh-keh)? In de grote steden kun je op steeds meer plekken een Poke bowl naar smaak laten samenstellen. De kom vol op de afbeelding is van Poke Bowl in Rotterdam.

Eigenlijk is het een kom vol lekkers door jezelf samengesteld. Ik koos voor zalm, wakame, bietjes, edamame boontjes, sesamzaad, mango, bosui en stiekem nog heel veel meer. Er ging een zogenaamde Poke dressing overheen en nog wasabi mayonaise.

Maar is dit dan nog wel een Poke? Het is nog steeds wel een salade met rauwe vis, maar de vis lijkt hier wel wat meer bijzaak in plaats van hoofdzaak. Dat vind ik jammer. Verder doet het geheel, omdat je het niet door elkaar husselt, ook nu teveel denken aan een sushi bowl. Waarom? Dat kun je hier lezen.

Wat is Poke?

Poke is een typisch Hawaïaans gerecht. Het Amerikaanse Hawaï bestaat uit een groot aantal vulkanische eilanden, gelegen middenin de Stille Oceaan. Dankzij deze ligging zie je in de Hawaïaanse keuken duidelijk invloeden uit Japan terug. Ook de zon, zee en altijd beschikbare verse vis drukt een stempel op het menu. Het is dan ook verse vis die het hoofdbestanddeel van Poke vormt. Poke is namelijk een salade gemaakt met de meest verse vis die je kunt vinden. Bijvoorbeeld tonijn of zalm.

De Poke zoals deze lang geleden werd gegeten door de eerste bewoners van Hawaï bestaat uit Ahi, de geelvintonijn die voorkomt in de Stille Oceaan. Deze vis werd in hapklare stukjes gesneden en gemengd met Hawaïaans zout, zeewier en Hawaïaanse nootjes (lijken op macadamia’s). Tegenwoordig vind je heel veel verschillende soorten variaties op deze eerste Poke versie.

Vaak wordt er ook Maui ui aan toegevoegd, een zoete ui die de salade een frisse bite geeft. Verder zie je ook regelmatig ingrediënten als: bosui, sojasaus, sesamolie, sesamzaad, wasabi, viseitjes, chilipeper en het Japanse strooisel furikake (een strooisel van gedroogde vis, sesam en gedroogd zeewier). Poke kun je eten als bijgerecht, maar met wat rijst erbij heb je een heerlijke volledige maaltijd.

Houd je van sushi en sashimi, dan is de kans heel groot dat van deze vissalade het water je in de mond loopt. Of maak een sushi bowl. Het recept daarvoor vind je hier.

Poke challenge

Vorig jaar hebben foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com een maandelijkse Food Blog Challenge georganiseerd. Ook de Poke bowl kwam hierin terug. Vanessa en PJ daagden iedereen uit om een eigen Poke versie te maken. Deze uitdaging maakte dat ik 2 versies bedacht.

Ga naar het recept voor Poke met zalm en zeewiersalade

Ga naar het recept voor Poke met haring en zeekraal

Gerelateerd

Eten en weten, Noord- Zuid- en Midden-Amerika Amerikaans, salade, USA, vis

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Midden-Oosterse doperwten- en artisjokstoof

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

mei 31, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

SajoerToemisCatering700x400

Indonesisch recept voor kruidige sperziebonen roerbak – Buncis Toemis

maart 7, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 10 Reacties

Poke Haring Zeekraal

Hollandse Poke bowl met haring en zeekraal

mei 3, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 3 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in