• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Aloha! Ontdek Hawaï – Wat is Poke?

april 2, 2017 Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Poke Bowl Rotterdam

Als we aan Amerikaans eten denken, denken we snel aan hotdogs, pancakes (die kleine dikke) en misschien ook aan meatloaf (gehaktbrood). Maar ken je ‘Poke’ (spreek uit als poh-keh)? In de grote steden kun je op steeds meer plekken een Poke bowl naar smaak laten samenstellen. De kom vol op de afbeelding is van Poke Bowl in Rotterdam.

Eigenlijk is het een kom vol lekkers door jezelf samengesteld. Ik koos voor zalm, wakame, bietjes, edamame boontjes, sesamzaad, mango, bosui en stiekem nog heel veel meer. Er ging een zogenaamde Poke dressing overheen en nog wasabi mayonaise.

Maar is dit dan nog wel een Poke? Het is nog steeds wel een salade met rauwe vis, maar de vis lijkt hier wel wat meer bijzaak in plaats van hoofdzaak. Dat vind ik jammer. Verder doet het geheel, omdat je het niet door elkaar husselt, ook nu teveel denken aan een sushi bowl. Waarom? Dat kun je hier lezen.

Wat is Poke?

Poke is een typisch Hawaïaans gerecht. Het Amerikaanse Hawaï bestaat uit een groot aantal vulkanische eilanden, gelegen middenin de Stille Oceaan. Dankzij deze ligging zie je in de Hawaïaanse keuken duidelijk invloeden uit Japan terug. Ook de zon, zee en altijd beschikbare verse vis drukt een stempel op het menu. Het is dan ook verse vis die het hoofdbestanddeel van Poke vormt. Poke is namelijk een salade gemaakt met de meest verse vis die je kunt vinden. Bijvoorbeeld tonijn of zalm.

De Poke zoals deze lang geleden werd gegeten door de eerste bewoners van Hawaï bestaat uit Ahi, de geelvintonijn die voorkomt in de Stille Oceaan. Deze vis werd in hapklare stukjes gesneden en gemengd met Hawaïaans zout, zeewier en Hawaïaanse nootjes (lijken op macadamia’s). Tegenwoordig vind je heel veel verschillende soorten variaties op deze eerste Poke versie.

Vaak wordt er ook Maui ui aan toegevoegd, een zoete ui die de salade een frisse bite geeft. Verder zie je ook regelmatig ingrediënten als: bosui, sojasaus, sesamolie, sesamzaad, wasabi, viseitjes, chilipeper en het Japanse strooisel furikake (een strooisel van gedroogde vis, sesam en gedroogd zeewier). Poke kun je eten als bijgerecht, maar met wat rijst erbij heb je een heerlijke volledige maaltijd.

Houd je van sushi en sashimi, dan is de kans heel groot dat van deze vissalade het water je in de mond loopt. Of maak een sushi bowl. Het recept daarvoor vind je hier.

Poke challenge

Vorig jaar hebben foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com een maandelijkse Food Blog Challenge georganiseerd. Ook de Poke bowl kwam hierin terug. Vanessa en PJ daagden iedereen uit om een eigen Poke versie te maken. Deze uitdaging maakte dat ik 2 versies bedacht.

Ga naar het recept voor Poke met zalm en zeewiersalade

Ga naar het recept voor Poke met haring en zeekraal

Eten en weten, Noord- Zuid- en Midden-Amerika Amerikaans, salade, USA, vis

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Berbere-Afrikaansekruidenmix-Verstegen-Jumbo

Met dit Afrikaanse ingrediënt ‘berbere’ maak je de lekkerste kip- en vis (mét 2 recepten)

juni 9, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Mexicaans ontbijt met ei

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Shakshuka

Recept voor Midden-Oosterse Shakshuka op z’n Marokkaans

augustus 9, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in