Als we aan Amerikaans eten denken, denken we snel aan hotdogs, pancakes (die kleine dikke) en misschien ook aan meatloaf (gehaktbrood). Maar ken je ‘Poke’ (spreek uit als poh-keh)? In de grote steden kun je op steeds meer plekken een Poke bowl naar smaak laten samenstellen. De kom vol op de afbeelding is van Poke Bowl in Rotterdam.
Eigenlijk is het een kom vol lekkers door jezelf samengesteld. Ik koos voor zalm, wakame, bietjes, edamame boontjes, sesamzaad, mango, bosui en stiekem nog heel veel meer. Er ging een zogenaamde Poke dressing overheen en nog wasabi mayonaise.
Maar is dit dan nog wel een Poke? Het is nog steeds wel een salade met rauwe vis, maar de vis lijkt hier wel wat meer bijzaak in plaats van hoofdzaak. Dat vind ik jammer. Verder doet het geheel, omdat je het niet door elkaar husselt, ook nu teveel denken aan een sushi bowl. Waarom? Dat kun je hier lezen.
Wat is Poke?
Poke is een typisch Hawaïaans gerecht. Het Amerikaanse Hawaï bestaat uit een groot aantal vulkanische eilanden, gelegen middenin de Stille Oceaan. Dankzij deze ligging zie je in de Hawaïaanse keuken duidelijk invloeden uit Japan terug. Ook de zon, zee en altijd beschikbare verse vis drukt een stempel op het menu. Het is dan ook verse vis die het hoofdbestanddeel van Poke vormt. Poke is namelijk een salade gemaakt met de meest verse vis die je kunt vinden. Bijvoorbeeld tonijn of zalm.
De Poke zoals deze lang geleden werd gegeten door de eerste bewoners van Hawaï bestaat uit Ahi, de geelvintonijn die voorkomt in de Stille Oceaan. Deze vis werd in hapklare stukjes gesneden en gemengd met Hawaïaans zout, zeewier en Hawaïaanse nootjes (lijken op macadamia’s). Tegenwoordig vind je heel veel verschillende soorten variaties op deze eerste Poke versie.
Vaak wordt er ook Maui ui aan toegevoegd, een zoete ui die de salade een frisse bite geeft. Verder zie je ook regelmatig ingrediënten als: bosui, sojasaus, sesamolie, sesamzaad, wasabi, viseitjes, chilipeper en het Japanse strooisel furikake (een strooisel van gedroogde vis, sesam en gedroogd zeewier). Poke kun je eten als bijgerecht, maar met wat rijst erbij heb je een heerlijke volledige maaltijd.
Houd je van sushi en sashimi, dan is de kans heel groot dat van deze vissalade het water je in de mond loopt. Of maak een sushi bowl. Het recept daarvoor vind je hier.
Poke challenge
Vorig jaar hebben foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com een maandelijkse Food Blog Challenge georganiseerd. Ook de Poke bowl kwam hierin terug. Vanessa en PJ daagden iedereen uit om een eigen Poke versie te maken. Deze uitdaging maakte dat ik 2 versies bedacht.
Geef een antwoord