Op de foodblog Deb’s Bakery & Kitchen kwam ik de Amerikaanse klassieker ‘spaghetti and meatballs’ tegen. Na wat research in mijn Amerikaanse kookboeken en online, heb ik een paar kleine aanpassingen doorgevoerd in het recept van Debbie en er ook knoflookbrood bij gemaakt. Zo maakte ik dit klassieke ‘spaghetti and meatballs’ recept zo authentiek mogelijk. Deze blog heet natuurlijk niet voor niets EchteGerechten.nl. 🙂
Aanleiding om aan de slag te gaan met deze klassieker is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij dit keer aan Debbie. Op debsbakerykitchen.nl vind je ontzettend veel lekkers. Heel veel bakrecepten, recepten lekkere doordeweekse maaltijden en veel recepten uit de Italiaanse keuken. Denk aan overheerlijke risottorecepten en heel veel pizzarecepten, met een prachtig basisrecept voor de perfecte pizzabodem. In eerste instantie wilde ik mijn pizzaskills dan ook gaan verbeteren, maar stiekem houd ik meer van pasta dan van pizza en zo kwam het dat ik met dit Amerikaanse ‘spaghetti and meatballs’ recept aan de slag ging.
Over Amerikaanse ‘spaghetti and meatballs’
Dit gerecht kom je in Italië zelf niet tegen. Wel gerechten met kleinere gehaktballetjes met of zonder een tomatensaus, maar sowieso zal daar geen spaghetti bij geserveerd worden. Dit Italiaans-Amerikaanse gerecht is ontstaan toen in de periode van 1880 tot 1920 veel Italiaanse immigranten naar Amerika kwamen, die aan de slag gingen met de ingrediënten die voorradig waren: spaghetti, gehakt en tomaten uit blik. Ook het knoflookbrood is typisch Italiaans-Amerikaans en wordt in Amerika traditioneel bij diverse pastagerechten geserveerd, vandaar dat ik jullie dit eenvoudige maar smakelijke broodje erbij niet wilde onthouden.
Ingrediënten
Voor de tomatensaus
1 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 wortel
1 stengel bleekselderij
3 tenen knoflook
1,5 theelepel oregano gedroogd
3 blikken tomatenblokjes a 450g
1 theelepel suiker
Voor de gehaktballen
500g rundergehakt
40g Parmezaanse kaas of Pecorino kaas, zelf geraspt (!!!)
40g paneermeel
1 middelgroot ei
1 teen knoflook, gepeld en geperst
1 volle el fijngehakte peterselie blaadjes
3/4 theelepel fijn zeezout
Versgemalen peper naar smaak
En verder:
400g spaghetti
1 wit voorgebakken stokbrood wat nog afgebakken moet worden
1 bakje kruidenboter of 100 gezouten zachte boter (op kamertemperatuur) met 2 eetlepels fijngehakte peterselie, versgemalen peper en een teentje geperste knoflook erdoor geroerd
Extra Parmezaanse kaas of Pecorino voor erbij
Voorbereiding
Begin met de tomatensaus. Pel de ui, schrap de wortel en was de bleekselderij. Snij aan de uiteinden van de bleekselderijstengel een klein stukje eraf (en gooi dat weg). Snijd ui, wortel en bleekselderij heel fijn. Fruit in een hapjespan wat olijfolie en fruit hierin de fijngesneden groente, op middelhoog vuur, tot ze zacht en glazig zijn. Dit duurt een klein kwartiertje.
Pel de tenen knoflook en snijd deze fijn of pers ze met behulp van de knoflookpers. Voeg de knoflook toe. Bak deze een klein minuutje mee en voeg dan de tomatenblokjes en de gedroogde oregano toe. Spoel de blikken waarin de tomatenblokjes zaten schoon met een scheutje water en giet dit ook in de hapjespan.
Roer nog een theelepel suiker door de saus. Doe vervolgens het deksel op de pan en laat de tomatensaus 15 minuten pruttelen. Roer af en toe even door, dan weet je zeker dat de saus niet te hard gaat en aanbakt. Proef aan het einde van de tijd even of je de tomatensaus goed op smaak vindt. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Zet een flinke pan water op met wat zout zodat je straks de spaghetti hierin kunt koken.
Begin nu aan de gehaktballen. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een ruime mengkom. Kneed met de hand alles goed door elkaar. Draai van het gehaktmengsel 16 even grote gehaktballen die ongeveer het formaat van een golfbal hebben.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Verhit een eetlepel olijfolie in een flinke koekenpan. Bak op redelijk hoog vuur (3/4) de gehaktballen rondom bruin. Blijf er bij en draai de gehaktballen steeds om zodat ze niet kunnen aanbranden. Zet eventueel het vuur iets lager.
Als ze rondom bruin tot licht bruin gebakken zijn, doe dan de gehaktballen bij de tomatensaus in de hapjespan en laat deze nog 10 minuten garen in de tomatensaus. Zorg dat de gehaktballen onder gedompeld zijn. Houd nu de deksel van de pan. Snijd na 10 minuten even een wat grotere gehaktbal doormidden en check of deze gaar is. Laat anders nog 5 minuten garen in de saus of zo lang nog nodig is.
Snijd het stokbrood in de lengte en in de breedte doormidden zodat je 4 stukken hebt. Besmeer de platte kant royaal met kruidenboter.
Bak de stukken stokbrood met de kruidenboter aan de bovenzijde in het midden van de oven gaar en knapperig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Als het goed is, kookt ook het water in de pastapan. Voeg de spaghetti toe. Duw de spaghetti voorzichtig met een spatel onder. Haal na een paar minuten alle spaghettislierten nog even goed uit elkaar met een vork.
Kook de spaghetti volgens de bereidingstijd op het pak in ongeveer 8 minuten al dente oftewel beetgaar.
Giet als deze klaar is de spaghetti af. Roer er een klein klontje kruidenboter doorheen en zet op tafel.
Haal ook het knoflookbrood uit de oven (pas op, dit is heet) en serveer deze bij de ‘spaghetti and meatballs’.
Zet nog wat extra Parmezaanse of Pecorino kaas erbij zodat je nog wat extra op je bord over de saus kan raspen.
Eetsmakelijk!
Meer uit de Amerikaanse keuken
Amerikaans gehaktbrood
Snelle Amerikaanse coleslaw
Hawaiiaans Hollandse poke bowl met haring
Hawaiiaanse poke bowl met zalm
Recepten met gehakt van over de hele wereld
Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten
Cottage pie met pastinaakpuree en vegetarisch gehakt
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Aziatisch gekruid gehakt met sla- of koolbladwraps en een vleugje Vietnam
Spaanse albondigas
Een soort van ‘foute’ maar heerlijke combinatie!
Haha! Ja, ik wil nu voortaan altijd knoflookbrood bij mijn bordje pasta. 😉