• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur

december 18, 2021 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Pompoenpannenkoekjes (arepa di pampuna) met ijs en sinaasappel-likeursaus

Met dit recept voor Antilliaanse pompoenpannenkoekjes kun je alle kanten op. Deze arepa di pampuna zoals ze op de Antillen heten, kun je eigenlijk de hele dag door eten. Je kunt er wat maple syrup overheen gieten en de dag ermee beginnen of je eet het tijdens de lunch of als tussendoortje. Op de Antillen krijg je de pompoenpannenkoekjes ook wel tijdens het avondeten voorgeschoteld, als bijgerechtje bij vlees of vis. Dan wel zonder stroop of suiker natuurlijk.

En wat dacht je er van om je kind dit mee te laten nemen voor bij het kerstdiner op school? Dat is in ieder geval wat ik jaarlijks maakte in opdracht van mijn zoon.

Met dit basisrecept kun je dus echt alle kanten op! De vraag is eigenlijk niet óf je het met Kerst gaat eten, maar wanneer. Hierbij krijg je naast het basisrecept voor de Arepa di pampuna, ook de tips hoe je er een prachtig eenvoudig en goed voor te bereiden kerstdessert van maakt.

Dit recept heb ik afgelopen zomer leren maken tijdens een kookworkshop op Curaçao. Dit jaar (2021) vloog ik met mijn gezin en schoonfamilie op mijn verjaardag naar Curaçao en werd ik bij aankomst verrast met een welkomstborrel van mijn schoonoom en -tante. Daar kreeg ik van de familie te horen dat ik met hen een Antilliaanse kookworkshop mocht gaan doen bij Angelique Schoop van Angelica’s Kitchen. Supertof! Naast het recept van Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappel en Curaçao likeur maakte ik nog veel meer lekkers zoals een heerlijke stoof met bakkeljauw. Daarover later meer. Nu terug naar de Arepa di pampuna met Curaçao likeur! Want daar is iets geks mee.

(Blue) Curaçao likeur

Velen kennen de zoete blauwe likeur Blue Curaçao. Op de Antillen kennen ze deze ook, maar drinken zullen ze dit drankje niet. Zelf zullen ze altijd de kleurloze variant halen, want de blauwe Curaçao likeur is eigenlijk alleen voor de toeristen. In dit recept vermengen we de kleurloze Curaçao likeur met versgeperst sinaasappelsap. Houd er rekening mee dat als je de blauwe likeur gebruikt, dat je sausje dan wel van oranje naar groen kleurt. Misschien wel mooi kerstboomgroen!

Recept voor een dessert van Antilliaanse arepa di pampuna met sinaasappel-likeursaus en vanille-ijs

Voor 6 personen

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna

Ingrediënten

Voor de  pompoenpannenkoekjes
500 gram pompoenblokjes
1 kaneelstokje
1/4 theelepel fijn keukenzout
water om de pompoen in te koken
140 gram patent tarwebloem (145 gram)
140 milliliter melk
2 theelepels bakpoeder
1 ei
120 gram suiker
1 zakje vanillesuiker (of een theelepel vanille-aroma)
roomboter om in te bakken
eventueel een klein handjevol rozijnen

Voor de sinaasappelsaus met Curaç
ao likeur
250 milliliter vers geperst sinaasappelsap
2 eetlepels Curaçao likeur (het liefste de kleurloze variant en niet de blauwe)
een bak vanille-ijs, reken op 1-2 bolletjes per persoon

Overige benodigdheden
Koekenpan
Keukenmachine/food processor

Pompoenpannenkoekjes - Arepa di pampuna als dessert

Bereiding

Als je geen kant-en-klare pompoenblokjes hebt, schil dan eerst de pompoen. Verwijder de pitten en snijd deze in blokjes. Doe de blokjes pompoen in een kleine pan.
Voeg net zoveel water toe totdat de pompoenblokjes zo goed als onder water staan. Voeg ook het zout toe en het kaneelstokje.

Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, zet het vuur nu laag. Zorg dat het zachtjes blijft koken. Laat koken totdat de blokjes allemaal (ook de grotere) zacht zijn.

Giet de pompoenblokjes af. Gooi het kaneelstokje weg en doe de pompoenblokjes in een keukenmachine.
Doe ook de melk, suiker en vanillesuiker erbij en mix tot het een glad mengsel is.

Voeg nu bakpoeder toe en bloem en mix nogmaals goed door elkaar.

Verhit een koekenpan met wat roomboter op hoog vuur. Zet daarna het vuur iets lager. Pas op voor gespetter.
Maak met een juslepel beslag 3 kleine pannenkoekjes in je koekenpan. Zorg ervoor dat de pannenkoekjes een doorsnede hebben van ongeveer 10 centimeter.

Als je graag rozijnen er door wilt doen, leg dan op elk pannenkoekje een stuk of 3-4 rozijnen.

Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin en gaar. Dit gaat het beste als je het vuur of je kookplaat op ongeveer 3/4 houdt. Maar houd zelf ook in de gaten en pas naar eigen inzicht de temperatuur ook aan als het je te lang duurt of het te hard gaat.

Leg de pompoenpannenkoekjes die klaar zijn op een bord. Doe weer een klein beetje roomboter in je koekenpan en doe weer 3 juslepels beslag in je koekenpan. Bak door tot al je beslag op is of totdat je vindt dat je genoeg pannenkoekjes hebt. Zorg voor 2-3 pompoenpannenkoekjes per persoon.

Meng het versgeperste sinaasappelsap met de 2 eetlepels Curaçao likeur. Dat is je sausje en die blijft dun. Proef eventueel even of je wat meer likeur wilt toevoegen of niet.

Zijn je arepa di pampuna nog warm? Of heb je ze misschien van te voren al gemaakt? Verwarm anders gerust even in de magnetron of op een bord op een pan met wat heet/kokend water.

Leg op elk bord 2 of 3 arepa di pampuna. Schep daarop een bolletje vanille-ijs en giet er een beetje sinaasappel-likeursaus overheen. Doe overgebleven saus in een kannetje en zet op tafel voor wie nog wat extra wil pakken. Dien direct op.

Eet smakelijk!

Meer Antilliaanse recepten

Helaas staan er op deze website nog niet veel Antilliaanse recepten. Maar wel een recept voor ijsthee met Antilliaanse vibes.
Kijk voor meer inspiratie op de website Antilliaans-eten.nl

Meer recepten geschikt voor een grenzeloos lekkere kerst

Voorgerechten

Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)

Hoofdgerechten

Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote

Bijgerechten

Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje

Nagerechten

Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs (scroll naar boven)

 

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Antilliaans, bijgerecht, kaneel, Kerst, nagerecht, ontbijt

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweedse dille room aardappels 700x400

Deze aardappels in dille-roomsaus zijn top! Lekker met Zweeds zuur en zalm

februari 26, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Mexicaans ontbijt met ei

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in