Met dit recept voor Antilliaanse pompoenpannenkoekjes kun je alle kanten op. Deze arepa di pampuna zoals ze op de Antillen heten, kun je eigenlijk de hele dag door eten. Je kunt er wat maple syrup overheen gieten en de dag ermee beginnen of je eet het tijdens de lunch of als tussendoortje. Op de Antillen krijg je de pompoenpannenkoekjes ook wel tijdens het avondeten voorgeschoteld, als bijgerechtje bij vlees of vis. Dan wel zonder stroop of suiker natuurlijk.
En wat dacht je er van om je kind dit mee te laten nemen voor bij het kerstdiner op school? Dat is in ieder geval wat ik jaarlijks maakte in opdracht van mijn zoon.
Met dit basisrecept kun je dus echt alle kanten op! De vraag is eigenlijk niet óf je het met Kerst gaat eten, maar wanneer. Hierbij krijg je naast het basisrecept voor de Arepa di pampuna, ook de tips hoe je er een prachtig eenvoudig en goed voor te bereiden kerstdessert van maakt.
Dit recept heb ik afgelopen zomer leren maken tijdens een kookworkshop op Curaçao. Dit jaar (2021) vloog ik met mijn gezin en schoonfamilie op mijn verjaardag naar Curaçao en werd ik bij aankomst verrast met een welkomstborrel van mijn schoonoom en -tante. Daar kreeg ik van de familie te horen dat ik met hen een Antilliaanse kookworkshop mocht gaan doen bij Angelique Schoop van Angelica’s Kitchen. Supertof! Naast het recept van Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappel en Curaçao likeur maakte ik nog veel meer lekkers zoals een heerlijke stoof met bakkeljauw. Daarover later meer. Nu terug naar de Arepa di pampuna met Curaçao likeur! Want daar is iets geks mee.
(Blue) Curaçao likeur
Velen kennen de zoete blauwe likeur Blue Curaçao. Op de Antillen kennen ze deze ook, maar drinken zullen ze dit drankje niet. Zelf zullen ze altijd de kleurloze variant halen, want de blauwe Curaçao likeur is eigenlijk alleen voor de toeristen. In dit recept vermengen we de kleurloze Curaçao likeur met versgeperst sinaasappelsap. Houd er rekening mee dat als je de blauwe likeur gebruikt, dat je sausje dan wel van oranje naar groen kleurt. Misschien wel mooi kerstboomgroen!
Recept voor een dessert van Antilliaanse arepa di pampuna met sinaasappel-likeursaus en vanille-ijs
Voor 6 personen

Ingrediënten
Voor de pompoenpannenkoekjes
500 gram pompoenblokjes
1 kaneelstokje
1/4 theelepel fijn keukenzout
water om de pompoen in te koken
140 gram patent tarwebloem (145 gram)
140 milliliter melk
2 theelepels bakpoeder
1 ei
120 gram suiker
1 zakje vanillesuiker (of een theelepel vanille-aroma)
roomboter om in te bakken
eventueel een klein handjevol rozijnen
Voor de sinaasappelsaus met Curaçao likeur
250 milliliter vers geperst sinaasappelsap
2 eetlepels Curaçao likeur (het liefste de kleurloze variant en niet de blauwe)
een bak vanille-ijs, reken op 1-2 bolletjes per persoon
Overige benodigdheden
Koekenpan
Keukenmachine/food processor
Bereiding
Als je geen kant-en-klare pompoenblokjes hebt, schil dan eerst de pompoen. Verwijder de pitten en snijd deze in blokjes. Doe de blokjes pompoen in een kleine pan.
Voeg net zoveel water toe totdat de pompoenblokjes zo goed als onder water staan. Voeg ook het zout toe en het kaneelstokje.
Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, zet het vuur nu laag. Zorg dat het zachtjes blijft koken. Laat koken totdat de blokjes allemaal (ook de grotere) zacht zijn.
Giet de pompoenblokjes af. Gooi het kaneelstokje weg en doe de pompoenblokjes in een keukenmachine.
Doe ook de melk, suiker en vanillesuiker erbij en mix tot het een glad mengsel is.
Voeg nu bakpoeder toe en bloem en mix nogmaals goed door elkaar.
Verhit een koekenpan met wat roomboter op hoog vuur. Zet daarna het vuur iets lager. Pas op voor gespetter.
Maak met een juslepel beslag 3 kleine pannenkoekjes in je koekenpan. Zorg ervoor dat de pannenkoekjes een doorsnede hebben van ongeveer 10 centimeter.
Als je graag rozijnen er door wilt doen, leg dan op elk pannenkoekje een stuk of 3-4 rozijnen.
Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin en gaar. Dit gaat het beste als je het vuur of je kookplaat op ongeveer 3/4 houdt. Maar houd zelf ook in de gaten en pas naar eigen inzicht de temperatuur ook aan als het je te lang duurt of het te hard gaat.
Leg de pompoenpannenkoekjes die klaar zijn op een bord. Doe weer een klein beetje roomboter in je koekenpan en doe weer 3 juslepels beslag in je koekenpan. Bak door tot al je beslag op is of totdat je vindt dat je genoeg pannenkoekjes hebt. Zorg voor 2-3 pompoenpannenkoekjes per persoon.
Meng het versgeperste sinaasappelsap met de 2 eetlepels Curaçao likeur. Dat is je sausje en die blijft dun. Proef eventueel even of je wat meer likeur wilt toevoegen of niet.
Zijn je arepa di pampuna nog warm? Of heb je ze misschien van te voren al gemaakt? Verwarm anders gerust even in de magnetron of op een bord op een pan met wat heet/kokend water.
Leg op elk bord 2 of 3 arepa di pampuna. Schep daarop een bolletje vanille-ijs en giet er een beetje sinaasappel-likeursaus overheen. Doe overgebleven saus in een kannetje en zet op tafel voor wie nog wat extra wil pakken. Dien direct op.
Eet smakelijk!
Meer Antilliaanse recepten
Helaas staan er op deze website nog niet veel Antilliaanse recepten. Maar wel een recept voor ijsthee met Antilliaanse vibes.
Kijk voor meer inspiratie op de website Antilliaans-eten.nl
Meer recepten geschikt voor een grenzeloos lekkere kerst
Voorgerechten
Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)
Hoofdgerechten
Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote
Bijgerechten
Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje
Nagerechten
Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs (scroll naar boven)
Geef een reactie