• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 1 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 2 – nog even geduld – kan vanaf half oktober weer
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 3 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 4 FEEST – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Nederlandse kaasproeverij – EDITIE 5 RONDJE NL – kan iedere week
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur

december 18, 2021 Marjolein de Bruijn Reageer

Pompoenpannenkoekjes (arepa di pampuna) met ijs en sinaasappel-likeursaus

Met dit recept voor Antilliaanse pompoenpannenkoekjes kun je alle kanten op. Deze arepa di pampuna zoals ze op de Antillen heten, kun je eigenlijk de hele dag door eten. Je kunt er wat maple syrup overheen gieten en de dag ermee beginnen of je eet het tijdens de lunch of als tussendoortje. Op de Antillen krijg je de pompoenpannenkoekjes ook wel tijdens het avondeten voorgeschoteld, als bijgerechtje bij vlees of vis. Dan wel zonder stroop of suiker natuurlijk.

En wat dacht je er van om je kind dit mee te laten nemen voor bij het kerstdiner op school? Dat is in ieder geval wat ik jaarlijks maakte in opdracht van mijn zoon.

Met dit basisrecept kun je dus echt alle kanten op! De vraag is eigenlijk niet óf je het met Kerst gaat eten, maar wanneer. Hierbij krijg je naast het basisrecept voor de Arepa di pampuna, ook de tips hoe je er een prachtig eenvoudig en goed voor te bereiden kerstdessert van maakt.

Dit recept heb ik afgelopen zomer leren maken tijdens een kookworkshop op Curaçao. Dit jaar (2021) vloog ik met mijn gezin en schoonfamilie op mijn verjaardag naar Curaçao en werd ik bij aankomst verrast met een welkomstborrel van mijn schoonoom en -tante. Daar kreeg ik van de familie te horen dat ik met hen een Antilliaanse kookworkshop mocht gaan doen bij Angelique Schoop van Angelica’s Kitchen. Supertof! Naast het recept van Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappel en Curaçao likeur maakte ik nog veel meer lekkers zoals een heerlijke stoof met bakkeljauw. Daarover later meer. Nu terug naar de Arepa di pampuna met Curaçao likeur! Want daar is iets geks mee.

(Blue) Curaçao likeur

Velen kennen de zoete blauwe likeur Blue Curaçao. Op de Antillen kennen ze deze ook, maar drinken zullen ze dit drankje niet. Zelf zullen ze altijd de kleurloze variant halen, want de blauwe Curaçao likeur is eigenlijk alleen voor de toeristen. In dit recept vermengen we de kleurloze Curaçao likeur met versgeperst sinaasappelsap. Houd er rekening mee dat als je de blauwe likeur gebruikt, dat je sausje dan wel van oranje naar groen kleurt. Misschien wel mooi kerstboomgroen!

Recept voor een dessert van Antilliaanse arepa di pampuna met sinaasappel-likeursaus en vanille-ijs

Voor 6 personen

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna

Ingrediënten

Voor de  pompoenpannenkoekjes
500 gram pompoenblokjes
1 kaneelstokje
1/4 theelepel fijn keukenzout
water om de pompoen in te koken
140 gram patent tarwebloem (145 gram)
140 milliliter melk
2 theelepels bakpoeder
1 ei
120 gram suiker
1 zakje vanillesuiker (of een theelepel vanille-aroma)
roomboter om in te bakken
eventueel een klein handjevol rozijnen

Voor de sinaasappelsaus met Curaç
ao likeur
250 milliliter vers geperst sinaasappelsap
2 eetlepels Curaçao likeur (het liefste de kleurloze variant en niet de blauwe)
een bak vanille-ijs, reken op 1-2 bolletjes per persoon

Overige benodigdheden
Koekenpan
Keukenmachine/food processor

Pompoenpannenkoekjes - Arepa di pampuna als dessert

Bereiding

Als je geen kant-en-klare pompoenblokjes hebt, schil dan eerst de pompoen. Verwijder de pitten en snijd deze in blokjes. Doe de blokjes pompoen in een kleine pan.
Voeg net zoveel water toe totdat de pompoenblokjes zo goed als onder water staan. Voeg ook het zout toe en het kaneelstokje.

Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, zet het vuur nu laag. Zorg dat het zachtjes blijft koken. Laat koken totdat de blokjes allemaal (ook de grotere) zacht zijn.

Giet de pompoenblokjes af. Gooi het kaneelstokje weg en doe de pompoenblokjes in een keukenmachine.
Doe ook de melk, suiker en vanillesuiker erbij en mix tot het een glad mengsel is.

Voeg nu bakpoeder toe en bloem en mix nogmaals goed door elkaar.

Verhit een koekenpan met wat roomboter op hoog vuur. Zet daarna het vuur iets lager. Pas op voor gespetter.
Maak met een juslepel beslag 3 kleine pannenkoekjes in je koekenpan. Zorg ervoor dat de pannenkoekjes een doorsnede hebben van ongeveer 10 centimeter.

Als je graag rozijnen er door wilt doen, leg dan op elk pannenkoekje een stuk of 3-4 rozijnen.

Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin en gaar. Dit gaat het beste als je het vuur of je kookplaat op ongeveer 3/4 houdt. Maar houd zelf ook in de gaten en pas naar eigen inzicht de temperatuur ook aan als het je te lang duurt of het te hard gaat.

Leg de pompoenpannenkoekjes die klaar zijn op een bord. Doe weer een klein beetje roomboter in je koekenpan en doe weer 3 juslepels beslag in je koekenpan. Bak door tot al je beslag op is of totdat je vindt dat je genoeg pannenkoekjes hebt. Zorg voor 2-3 pompoenpannenkoekjes per persoon.

Meng het versgeperste sinaasappelsap met de 2 eetlepels Curaçao likeur. Dat is je sausje en die blijft dun. Proef eventueel even of je wat meer likeur wilt toevoegen of niet.

Zijn je arepa di pampuna nog warm? Of heb je ze misschien van te voren al gemaakt? Verwarm anders gerust even in de magnetron of op een bord op een pan met wat heet/kokend water.

Leg op elk bord 2 of 3 arepa di pampuna. Schep daarop een bolletje vanille-ijs en giet er een beetje sinaasappel-likeursaus overheen. Doe overgebleven saus in een kannetje en zet op tafel voor wie nog wat extra wil pakken. Dien direct op.

Eet smakelijk!

Meer Antilliaanse recepten

Helaas staan er op deze website nog niet veel Antilliaanse recepten. Maar wel een recept voor ijsthee met Antilliaanse vibes.
Kijk voor meer inspiratie op de website Antilliaans-eten.nl

Meer recepten geschikt voor een grenzeloos lekkere kerst

Voorgerechten

Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)

Hoofdgerechten

Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote

Bijgerechten

Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje

Nagerechten

Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs (scroll naar boven)

 

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Antilliaans, bijgerecht, kaneel, Kerst, nagerecht, ontbijt

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen verbonden account.

Ga naar de Instagram Feed instellingenpagina om je account te verbinden.

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

MarjoleinPinchos

20 random facts about me

juli 24, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

TerongBelado700x400

Recept voor simpele maar verslavend lekkere Indonesische zoetpittige aubergine, makreel of ei

maart 2, 2018 By Marjolein de Bruijn 26 Reacties

IndonesischeBakmi

Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop

maart 2, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur
  • 8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022
  • Witlofsalade met blauwe kaas en appel


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in