Waan je aan de voet van de Etna in het zonnige Sicilië met deze overheerlijke Melanzane alla Parmigiana. Oftewel lasagne zonder lasagnebladen, maar met gegrilde plakken aubergine. Een gerecht met groente in de hoofdrol. Heerlijk met wat vers knapperig brood erbij.
Onlangs kregen we visite die graag mee wilde eten (dat willen eigenlijk de meeste wel 😉 ), alleen wel op dieet was. ‘Lukt het je om een ‘low carb’ gerecht te maken?’, vroeg ze. Low carb. Dus geen pasta, rijst, aardappelen, bonen of brood. Wel groente, vlees, vis en kaas. Na even nadenken was ik er eigenlijk al snel uit, het moest Melanzane alla Parmigiana worden.
In deze lasagne zijn namelijk de lasagnebladen vervangen door plakken aubergine, die je voordat je ze in de ovenschaal legt, grilt of bakt. Een prachtig authentiek Zuid-Italiaans en hoogstwaarschijnlijk Siciliaans gerecht. Net als een ander heerlijk gerecht met aubergine, pasta alla Norma. Dit recept houden jullie nog even van me tegoed. Melanzane alla Parmigiana is een eenvoudig gerecht waarvoor je maar 5 of 6 ingrediënten nodig hebt. Dat is af en toe ook wel eens fijn.
Dit gerecht is vegetarisch. Je kunt ervoor kiezen om er een mals gegrild lamskoteletje bij te serveren (wat ik voor de lowcarb gast en mezelf heb gedaan) of een groene salade en vers knapperig brood. Schenk een glaasje rode wijn in, regel goed gezelschap en je avond kan niet meer stuk. Wil je ‘indruk maken’ op je gezelschap, dan kun je er voor kiezen om zelf eens een Italiaans broodje, zoals een focaccia erbij te bakken. Wil je dat wel eens proberen, kijk dan op de site van Francescakookt voor een recept.
Recept voor Melanzane alla Parmigiana
Voor 4 personen met wel wat brood, vlees en/of salade erbij
Ingrediënten
4 aubergines
2 blikken tomatenblokjes
2 of 3 bollen mozzarella
een stukje vers geraspte Parmezaanse kaas
een plantje verse basilicum (je hebt ongeveer de helft nodig)
een scheutje rode (Siciliaanse) wijn (optioneel)
zout en peper naar smaak
8 eetlepels olijfolie of olijfoliespray
Voorbereiding
Was de aubergines en droog ze af. Snijd het kontje en het kopje ervan af. Snijd nu de aubergines in de lengte in dunne lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
Alle plakken moeten worden gegrild en/ofgebakken. Om niet uren in de keuken te staan, gebruik ik hiervoor 3 pannen tegelijk: mijn grillpan en twee koekenpannen. Met een olijfoliespray, spuit je handig en snel de aubergineplakken aan beide kanten in of de pannen als je dat liever doet. Heb je geen spray, dan kun je de plakken aan beide kanten bestrijken met behulp van een kwastje en wat olijfolie in een bakje. Gebruik hiervoor ongeveer 4 eetlepels olijfolie. De overige olijfolie gebruik je voor de tomatensaus en het invetten van de ovenschaal.
Bak en grill alle plakken aubergines in delen gaar en mooi bruin op meer dan half hoog vuur. Doe zoveel plakken in de pan als passen. Schuiven ze over elkaar, dan bak je teveel tegelijk. Haal ze wanneer ze bruin en gaar zijn uit de pan en begin met de volgende batch.
Pluk ondertussen de helft van de blaadjes basilicum. Was en droog ze voorzichtig af. Doe ze in een bakje en knip ze met de punt van de schaar fijn terwijl ze in het bakje zitten.
Houd ondertussen je pannen met aubergines in de gaten.
Zet nu een hapjes- of koekenpan op het vuur met twee eetlepels olijfolie. Doe hierin de inhoud van de twee blikken tomatenblokjes. Voeg een scheutje rode wijn (of water als je geen alcohol wilt gebruiken) toe en wat zout en peper. Laat rustig pruttelen (ongeveer 20 minuten) terwijl je de rest van de aubergines grilt en bakt.
Laat de mozzarella uitlekken en snijd of trek de bollen in plakjes of stukjes.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Roer 2/3 van de fijngeknipte basilicum door de tomatensaus. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Als alle plakken aubergine bruin gebakken of gegrild zijn, kunnen we beginnen met de schaal te vullen.
Bereiding
Verspreid een paar eetlepels saus over de bodem van de ovenschaal. Maak nu een laag van plakken aubergine. Bestrooi met een beetje zout en wat peper. Gevolgd door weer wat tomatensaus. Leg wat plakjes of stukjes mozzarella op de tomatensaus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en strooi er een paar blaadjes basilicum over.
Leg hier bovenop weer een laag van plakken aubergine. Bestrooi deze met een klein beetje zout en wat peper. Dan weer een laagje tomatensaus – wat mozzarella – geraspte Parmezaanse kaas en wat fijngeknipte basilicum.
Herhaal dit en eindig met de tomatensaus en mozzarella. Doe hier nu het laatste beetje fijngeknipte basilicum erover en royaal geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30-35 minuten tot de Melanzane alla Parmigiana een mooie goudgele of lichtbruine bovenkant heeft.
Eet smakelijk!
Heb je het recept gemaakt? Laat je me weten wat je ervan vond? Dat kan met een reactie hieronder of plaats een foto van je gerecht op Facebook of Instagram en tag EchteGerechten.nl.
Meer Italiaanse recepten?
Wat dacht je van:
Aubergine cordon bleus
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette
Dit ziet er zooo lekker uit, maar ik ben echt niet goed in koken met meerdere pannen tegelijk – vooral niet doordat we een stom, onhandig elektrisch vuur hebben. 🙁 Deze ga ik in ieder geval onthouden!
Dankjewel!!! Het is ook echt heerlijk. 🙂 Maar inderdaad, met meerdere pannen tegelijk, dat vergt wel wat oefening. Eventueel zou je ook de plakken aubergine in de oven op een bakplaat kunnen bakken. Misschien maakt dat het wat makkelijker voor je. Heb je je elektrische kookplaat in ieder geval minder nodig.
Zou je dit gerecht ook in kunnen vriezen?
Hoi Karen, dat zou zeker moeten kunnen! Ik heb het alleen zelf niet geprobeerd, want hier is de schaal na de maaltijd helemaal leeg. 🙂