• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

 

Waan je aan de voet van de Etna in het zonnige Sicilië met deze overheerlijke Melanzane alla Parmigiana. Oftewel lasagne zonder lasagnebladen, maar met gegrilde plakken aubergine. Een gerecht met groente in de hoofdrol. Heerlijk met wat vers knapperig brood erbij.

Onlangs kregen we visite die graag mee wilde eten (dat willen eigenlijk de meeste wel 😉 ), alleen wel op dieet was. ‘Lukt het je om een ‘low carb’ gerecht te maken?’, vroeg ze. Low carb. Dus geen pasta, rijst, aardappelen, bonen of brood. Wel groente, vlees, vis en kaas. Na even nadenken was ik er eigenlijk al snel uit, het moest Melanzane alla Parmigiana worden.

In deze lasagne zijn namelijk de lasagnebladen vervangen door plakken aubergine, die je voordat je ze in de ovenschaal legt, grilt of bakt. Een prachtig authentiek Zuid-Italiaans en hoogstwaarschijnlijk Siciliaans gerecht. Net als een ander heerlijk gerecht met aubergine, pasta alla Norma. Dit recept houden jullie nog even van me tegoed. Melanzane alla Parmigiana is een eenvoudig gerecht waarvoor je maar 5 of 6 ingrediënten nodig hebt. Dat is af en toe ook wel eens fijn.

Dit gerecht is vegetarisch. Je kunt ervoor kiezen om er een mals gegrild lamskoteletje bij te serveren (wat ik voor de lowcarb gast en mezelf heb gedaan) of een groene salade en vers knapperig brood. Schenk een glaasje rode wijn in, regel goed gezelschap en je avond kan niet meer stuk. Wil je ‘indruk maken’ op je gezelschap, dan kun je er voor kiezen om zelf eens een Italiaans broodje, zoals een focaccia erbij te bakken. Wil je dat wel eens proberen, kijk dan op de site van Francescakookt voor een recept.

Recept voor Melanzane alla Parmigiana

Voor 4 personen met wel wat brood, vlees en/of salade erbij

Ingrediënten

4 aubergines
2 blikken tomatenblokjes
3 bollen mozzarella
een stukje vers geraspte Parmezaanse kaas
een plantje verse basilicum (je hebt ongeveer de helft nodig)
een scheutje rode (Siciliaanse) wijn (optioneel)
zout en peper naar smaak
8 eetlepels olijfolie of olijfoliespray

Voorbereiding

Was de aubergines en droog ze af. Snijd het kontje en het kopje ervan af. Snijd nu de aubergines in de lengte in dunne lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Alle plakken moeten worden gegrild en/ofgebakken. Om niet uren in de keuken te staan, gebruik ik hiervoor 3 pannen tegelijk: mijn grillpan en twee koekenpannen. Met een olijfoliespray, spuit je handig en snel de aubergineplakken aan beide kanten in of de pannen als je dat liever doet. Heb je geen spray, dan kun je de plakken aan beide kanten bestrijken met behulp van een kwastje en wat olijfolie in een bakje. Gebruik hiervoor ongeveer 4 eetlepels olijfolie. De overige olijfolie gebruik je voor de tomatensaus en het invetten van de ovenschaal.

Bak en grill alle plakken aubergines in delen gaar en mooi bruin op meer dan half hoog vuur. Doe zoveel plakken in de pan als passen. Schuiven ze over elkaar, dan bak je teveel tegelijk. Haal ze wanneer ze bruin en gaar zijn uit de pan en begin met de volgende batch.

Pluk ondertussen de helft van de blaadjes basilicum. Was en droog ze voorzichtig af. Doe ze in een bakje en knip ze met de punt van de schaar fijn terwijl ze in het bakje zitten.

Houd ondertussen je pannen met aubergines in de gaten.

Zet nu een hapjes- of koekenpan op het vuur met twee eetlepels olijfolie. Doe hierin de inhoud van de twee blikken tomatenblokjes. Voeg een scheutje rode wijn (of water als je geen alcohol wilt gebruiken) toe en wat zout en peper. Laat rustig pruttelen (ongeveer 20 minuten) terwijl je de rest van de aubergines grilt en bakt.

Laat de mozzarella uitlekken en snijd of trek de bollen in plakjes of stukjes.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Roer 2/3 van de fijngeknipte basilicum door de tomatensaus. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Als alle plakken aubergine bruin gebakken of gegrild zijn, kunnen we beginnen met de schaal te vullen.

Bereiding

Verspreid een paar eetlepels saus over de bodem van de ovenschaal. Maak nu een laag van plakken aubergine. Bestrooi met een beetje zout en wat peper. Gevolgd door weer wat tomatensaus. Leg wat plakjes of stukjes mozzarella op de tomatensaus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en strooi er een paar blaadjes basilicum over.

Leg hier bovenop weer een laag van plakken aubergine. Bestrooi deze met een klein beetje zout en wat peper. Dan weer een laagje tomatensaus – wat mozzarella – geraspte Parmezaanse kaas en wat fijngeknipte basilicum.

Herhaal dit en eindig met de tomatensaus en mozzarella. Doe hier nu het laatste beetje fijngeknipte basilicum erover en royaal geraspte Parmezaanse kaas.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30-35 minuten tot de Melanzane alla Parmigiana een mooie goudgele of lichtbruine bovenkant heeft.

Eet smakelijk!

Heb je het recept gemaakt? Laat je me weten wat je ervan vond? Dat kan met een reactie hieronder of plaats een foto van je gerecht op Facebook of Instagram en tag EchteGerechten.nl.

Meer Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Aubergine cordon bleus
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette

 

 

Europa, Recepten aubergine, Italiaans, Siciliaans, vegetarisch

Lees Interacties

Reacties

  1. Jessica J. zegt

    januari 26, 2018 om 08:09

    Dit ziet er zooo lekker uit, maar ik ben echt niet goed in koken met meerdere pannen tegelijk – vooral niet doordat we een stom, onhandig elektrisch vuur hebben. 🙁 Deze ga ik in ieder geval onthouden!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 26, 2018 om 13:20

      Dankjewel!!! Het is ook echt heerlijk. 🙂 Maar inderdaad, met meerdere pannen tegelijk, dat vergt wel wat oefening. Eventueel zou je ook de plakken aubergine in de oven op een bakplaat kunnen bakken. Misschien maakt dat het wat makkelijker voor je. Heb je je elektrische kookplaat in ieder geval minder nodig.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Pasta Pesto

Razendsnelle pasta pesto met zalm

februari 1, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in