• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

 

Waan je aan de voet van de Etna in het zonnige Sicilië met deze overheerlijke Melanzane alla Parmigiana. Oftewel lasagne zonder lasagnebladen, maar met gegrilde plakken aubergine. Een gerecht met groente in de hoofdrol. Heerlijk met wat vers knapperig brood erbij.

Onlangs kregen we visite die graag mee wilde eten (dat willen eigenlijk de meeste wel 😉 ), alleen wel op dieet was. ‘Lukt het je om een ‘low carb’ gerecht te maken?’, vroeg ze. Low carb. Dus geen pasta, rijst, aardappelen, bonen of brood. Wel groente, vlees, vis en kaas. Na even nadenken was ik er eigenlijk al snel uit, het moest Melanzane alla Parmigiana worden.

In deze lasagne zijn namelijk de lasagnebladen vervangen door plakken aubergine, die je voordat je ze in de ovenschaal legt, grilt of bakt. Een prachtig authentiek Zuid-Italiaans en hoogstwaarschijnlijk Siciliaans gerecht. Net als een ander heerlijk gerecht met aubergine, pasta alla Norma. Dit recept houden jullie nog even van me tegoed. Melanzane alla Parmigiana is een eenvoudig gerecht waarvoor je maar 5 of 6 ingrediënten nodig hebt. Dat is af en toe ook wel eens fijn.

Dit gerecht is vegetarisch. Je kunt ervoor kiezen om er een mals gegrild lamskoteletje bij te serveren (wat ik voor de lowcarb gast en mezelf heb gedaan) of een groene salade en vers knapperig brood. Schenk een glaasje rode wijn in, regel goed gezelschap en je avond kan niet meer stuk. Wil je ‘indruk maken’ op je gezelschap, dan kun je er voor kiezen om zelf eens een Italiaans broodje, zoals een focaccia erbij te bakken. Wil je dat wel eens proberen, kijk dan op de site van Francescakookt voor een recept.

Recept voor Melanzane alla Parmigiana

Voor 4 personen met wel wat brood, vlees en/of salade erbij

Ingrediënten

4 aubergines
2 blikken tomatenblokjes
2 of 3 bollen mozzarella
een stukje vers geraspte Parmezaanse kaas
een plantje verse basilicum (je hebt ongeveer de helft nodig)
een scheutje rode (Siciliaanse) wijn (optioneel)
zout en peper naar smaak
8 eetlepels olijfolie of olijfoliespray

Voorbereiding

Was de aubergines en droog ze af. Snijd het kontje en het kopje ervan af. Snijd nu de aubergines in de lengte in dunne lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Alle plakken moeten worden gegrild en/ofgebakken. Om niet uren in de keuken te staan, gebruik ik hiervoor 3 pannen tegelijk: mijn grillpan en twee koekenpannen. Met een olijfoliespray, spuit je handig en snel de aubergineplakken aan beide kanten in of de pannen als je dat liever doet. Heb je geen spray, dan kun je de plakken aan beide kanten bestrijken met behulp van een kwastje en wat olijfolie in een bakje. Gebruik hiervoor ongeveer 4 eetlepels olijfolie. De overige olijfolie gebruik je voor de tomatensaus en het invetten van de ovenschaal.

Bak en grill alle plakken aubergines in delen gaar en mooi bruin op meer dan half hoog vuur. Doe zoveel plakken in de pan als passen. Schuiven ze over elkaar, dan bak je teveel tegelijk. Haal ze wanneer ze bruin en gaar zijn uit de pan en begin met de volgende batch.

Pluk ondertussen de helft van de blaadjes basilicum. Was en droog ze voorzichtig af. Doe ze in een bakje en knip ze met de punt van de schaar fijn terwijl ze in het bakje zitten.

Houd ondertussen je pannen met aubergines in de gaten.

Zet nu een hapjes- of koekenpan op het vuur met twee eetlepels olijfolie. Doe hierin de inhoud van de twee blikken tomatenblokjes. Voeg een scheutje rode wijn (of water als je geen alcohol wilt gebruiken) toe en wat zout en peper. Laat rustig pruttelen (ongeveer 20 minuten) terwijl je de rest van de aubergines grilt en bakt.

Laat de mozzarella uitlekken en snijd of trek de bollen in plakjes of stukjes.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Roer 2/3 van de fijngeknipte basilicum door de tomatensaus. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Als alle plakken aubergine bruin gebakken of gegrild zijn, kunnen we beginnen met de schaal te vullen.

Bereiding

Verspreid een paar eetlepels saus over de bodem van de ovenschaal. Maak nu een laag van plakken aubergine. Bestrooi met een beetje zout en wat peper. Gevolgd door weer wat tomatensaus. Leg wat plakjes of stukjes mozzarella op de tomatensaus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en strooi er een paar blaadjes basilicum over.

Leg hier bovenop weer een laag van plakken aubergine. Bestrooi deze met een klein beetje zout en wat peper. Dan weer een laagje tomatensaus – wat mozzarella – geraspte Parmezaanse kaas en wat fijngeknipte basilicum.

Herhaal dit en eindig met de tomatensaus en mozzarella. Doe hier nu het laatste beetje fijngeknipte basilicum erover en royaal geraspte Parmezaanse kaas.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30-35 minuten tot de Melanzane alla Parmigiana een mooie goudgele of lichtbruine bovenkant heeft.

Eet smakelijk!

Heb je het recept gemaakt? Laat je me weten wat je ervan vond? Dat kan met een reactie hieronder of plaats een foto van je gerecht op Facebook of Instagram en tag EchteGerechten.nl.

Meer Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Aubergine cordon bleus
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette

 

 

Gerelateerd

Europa, Recepten aubergine, Italiaans, kaas, Siciliaans, vegetarisch

Lees Interacties

Reacties

  1. Jessica J. zegt

    januari 26, 2018 om 08:09

    Dit ziet er zooo lekker uit, maar ik ben echt niet goed in koken met meerdere pannen tegelijk – vooral niet doordat we een stom, onhandig elektrisch vuur hebben. 🙁 Deze ga ik in ieder geval onthouden!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 26, 2018 om 13:20

      Dankjewel!!! Het is ook echt heerlijk. 🙂 Maar inderdaad, met meerdere pannen tegelijk, dat vergt wel wat oefening. Eventueel zou je ook de plakken aubergine in de oven op een bakplaat kunnen bakken. Misschien maakt dat het wat makkelijker voor je. Heb je je elektrische kookplaat in ieder geval minder nodig.

      Beantwoorden
  2. Karen zegt

    oktober 11, 2021 om 10:43

    Zou je dit gerecht ook in kunnen vriezen?

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      oktober 12, 2021 om 10:45

      Hoi Karen, dat zou zeker moeten kunnen! Ik heb het alleen zelf niet geprobeerd, want hier is de schaal na de maaltijd helemaal leeg. 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Guacamole

Recept voor de lekkerste echt Mexicaanse guacamole

februari 20, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Chinese citroenkip

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir

februari 22, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in