De Rivierenbuurt in Amsterdam loopt niet over van zogenaamde hotspots en toeristische trekpleisters. Des te prettiger is het om er je boodschappen te doen, want er zijn ouderwets fijne winkels, met erg lekkere dingen.
Nog regelmatig ga ik even terug naar de buurt waar ik ruim 10 jaar met veel plezier heb gewoond en dan is de kans groot dat ik even binnen hop bij één of meer van onderstaande adressen. Niet zozeer voor de dagelijkse boodschappen, maar des te meer voor hele lekkere dingen.
1. Amsterdamse uien van De Leeuw Zuurwaren
De lekkerste Amsterdamse uitjes koop je in het kleine winkeltje van De Leeuw Zuurwaren, waar wasmanden vol Amsterdamse uitjes, augurken en komkommers je bij binnenkomst uitnodigen om veel meer dan je van plan was in te slaan. Sinds het jaar 1850 maakt dit familiebedrijf uniek Amsterdams Jiddisch zuur. Neem je eigen pot of bakje mee en ze vullen deze voor je. Mocht je eens wat anders willen proberen, ze hebben ook haring en leverworst in het zuur.
Check even of ze open zijn, want de openingstijden zijn beperkt: alleen geopend op donderdag, vrijdag en zondag van 9.00 – 18.00 uur
De Leeuw Zuurwaren
Vrijheidslaan 78
Rivierenbuurt Amsterdam
2. Hummus van Moeder Natuur
Moeder Natuur op de Rijnstraat is een kleine biologische supermarkt die in eigen keuken verse maaltijden bereidt die je kant-en-klaar kunt meenemen. Tussen de quiche, moussaka en salade staat altijd een grote schaal vol hummus met wat gegrilde groenten. Dit is, vind ik, de allerlekkerste hummus ever. Geen discussie over mogelijk. Punt. Voor rond de € 5,- heb je een prettig bakje vol.
Moeder Natuur
Rijnstraat 123
Rivierenbuurt Amsterdam
Op de foto bovenaan het artikel zie je trouwens ook een olijvenbrood. Deze is zeker ook de moeite waard en komt bij Remko’s brood & taartjes vandaan op de Rijnstraat 176. Dit is 130 meter lopen vanaf Moeder Natuur. Maar je kunt ook bij Moeder Natuur een broodje uitkiezen. Zij verkopen dagvers biologisch brood van Bakkerij Verbeek.
3. Paté én worst van De Pasteibakkerij
Verstopt op een onopvallend hoekje, in een voormalige slagerij, maken Diny Schouten en Floris Brester prachtige patés en worsten in traditionele (voornamelijk Franse) stijl. Geen natte smeerbare troep, maar paté en terrines zoals je ze verder bijna alleen in Frankrijk vindt.
In de Pasteibakkerij weten Diny en Floris van alle niet ‘chique’ delen van het dier de lekkerste dingen te maken. Zo worden hier regelmatig ganzennekjes gevuld of pruttelen er varkenskoppen in grote pannen op het fornuis.
Ze leveren al dit heerlijks aan restaurants en eetwinkels, maar gelukkig kun je er ook binnenlopen om wat te kopen. Bij Diny en Floris draait alles om kwaliteit en smaak. Dat proef je en ja, daar hangt een prijskaartje aan.
Ga erheen (maar niet op zondag, maandag of dinsdag want dan zijn ze dicht) en laat je neus en ogen wat lekkers uitkiezen. Ga je voor een traditioneel Frans bloedworstje, de boudin noir of toch liever een boudin blanc? Wat dacht je van de terrine van varkenspoot of tamme eend en rillettes van varken of van wilde gans? Je kunt hier geen verkeerde keuze maken.
De Pasteibakkerij
Hoendiepstraat 2
Rivierenbuurt Amsterdam
Tijd om naar de Maasstraat te gaan. Net als in de Rijnstraat kun je hier prima even parkeren. Je mag ook hier voor 10 cent een uur geparkeerd staan.
4. Citroen-merinque taart van Patisserie Tout
Deze patisserie heeft naam gemaakt met Franse macarons. Chef patissier Job van Berkel van Tout schijnt zelfs een van de eersten te zijn geweest die de macaron in Nederland heeft geïntroduceerd. In zijn macaron-assortiment vind je smaakcombinaties als rozen-lychi, gin-tonic en munt-olijfolie. Stiekem houd ik niet zo van macarons. Ik kom hier voor de citroen-meringue taart met een crème van citroen en daar bovenop een laag luchtig Italiaans schuim.
Naast prachtige taartjes en macarons, ben je bij Tout ook aan het juiste adres voor chocola. Er zijn bonbons met smaken als salty-karamel en bloedsinaasappel-saffraan; repen met knettersuiker en honing-anijs truffels.
Patisserie en chocolaterie Tout
Maasstraat 77
Rivierenbuurt Amsterdam
5. Gekookte worst van Slagerij Woorts
Van Patisserie Tout is het nog geen 100 meter lopen naar Slagerij Woorts. Hun ossenworst en filet americain zijn erg lekker. Wanneer je net Amsterdamse uien hebt gehaald bij De Leeuw, zou ik zeker ook een stukje ossenworst meenemen.
Naast de ossenworst en filet, haal ik hier de lievelingsworst van mijn zoon: de gekookte worst. We nemen altijd een flink stuk mee, want mijn zoon wil graag royale plakken op zijn boterham. Niet voor niets vraagt hij al jaren: ‘Mam, mag ik dikke worst op mijn brood?’. Kom je hier met je kind, dan weet je zeker dat je kind een plakje van deze worst krijgt aangeboden. Je kunt de worst ook laten snijden op de vleeswarensnijmachine, maar dat vinden wij te dun uitpakken.
Vraag ook altijd even of ze toevallig ‘de’ Franse paté hebben, een mooie grove paté waar ze soms aan kunnen komen en die zeer de moeite waard is.
Slagerij Woorts
Maasstraat 65
Rivierenbuurt Amsterdam
6. Forelsalade mét zalmeitjes van Vis op Zuid
We blijven in de Maasstraat en lopen door richting de rand van de Rivierenbuurt in Amsterdam, richting de Churchill-laan en de naastgelegen buurt De Pijp. Voordat we bij de Churchill-laan zijn, duiken we bij Vis op Zuid naar binnen. De haring smaakt hier altijd heerlijk, zo ook de dorades voor op de barbecue en de warmgerookte vette zalmbuikjes. Naast dit lekkers neem ik graag de gerookte forelsalade mee.
Door deze salade, gemaakt van gerookte forel met mayonaise, zitten oranjeroze viseitjes geroerd. Echt heerlijk als zo’n eitje tussen je kiezen uit elkaar plopt! Dus let even op als ze je bakje vol scheppen, want soms heb je net een schep waarin niet zoveel eitjes zitten en dat zou jammer zijn.
Vis op Zuid
Maasstraat 27
Rivierenbuurt Amsterdam
7. Potsdammer kippenleverpaté van Poelier F. Jonker
De dagen voor Kerst staat de rij hier tot ver buiten de winkel. Erg leuk om te zien! Naast heerlijke kip, hebben ze er ook prachtig wild. Ik kom hier dan ook voor kip, wild of… voor de Potsdammer kippenleverpaté. Het bijzondere aan deze paté is dat de smaak ervan je doet denken aan die van foie gras en dat terwijl er geen eend of gans aan te pas komt.
Poelier F. Jonker
Maasstraat 19
Rivierenbuurt Amsterdam
8. Ricotta-truffelspread van Feduzzi
De ricotta-truffelspread hebben ze vaak alleen in het weekend, maar mocht je in de buurt zijn, loop dan toch maar even binnen. Feduzzi is een winkel vol verleiding. Laat je verleiden tot een heerlijke lunch met salade of verse pasta, die je aan een tafeltje in de winkel kunt opeten of mee naar huis of het park neemt. Duik in hun vriezer voor prachtige worstjes of pasta of kies een lekker broodje uit met bijvoorbeeld mozzarella, rucola en truffelchampignons.
Ook handig om meteen mee te nemen is ‘ricotta ensalata’, een gedroogde en licht gezouten ricotta die heerlijk is over pasta met aubergine en basilicum. Wil je een keer de perfecte versie van pasta carbonara maken? En ja, dat wil je. Haal dan hier een paar plakken guanciale, prachtig Italiaans gedroogd en gezouten kinnebakspek.
Feduzzi
Scheldestraat 63
Riverenbuurt Amsterdam
9. Ijs van Pisa, Venetië of IJspret
Er zijn in de Rivierenbuurt heel veel plekken waar je vanaf het voorjaar tot en met het najaar heerlijk (Italiaans) ijs kunt eten.
Deze 3 springen er bij mij uit.
Pisa ijs
Scheldeplein 22
Venetië ijs
Scheldestraat 68 (schuin tegenover Feduzzi)
IJspret (niet Italiaans, maar wel ambachtelijk en vers)
Rijnstraat 184 hs
Heb je iets uit deze lijst geprobeerd of ben je van plan om iets te proberen of mis je iets lekkers, ik hoor het graag. Laat je een reactie hieronder achter?
Dit artikel bevat geen gesponsorde items. Alle genoemde producten en winkels uit het artikel behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Dit artikel is met grote zorg samengesteld, maar het is mogelijk dat er toch feitelijke onjuistheden of achterhaalde feiten zijn ingeslopen. Kom je iets tegen wat niet klopt of heb je ergens een vraag over? Stuur dan een mail naar info@echtegerechten.nl. Het artikel kan dan worden aangepast wanneer ook echtegerechten.nl dit noodzakelijk acht.
Recepten voor bij de borrel
Zin om zelf iets lekkers te maken voor bij de borrel?
Maak dan eens deze Zweedse gevulde eieren of gravad lax.
Geef een reactie