• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam

september 15, 2019 Marjolein de Bruijn Reageer

Amsterdam-Rivierenbuurt-winkelen-borrelplank-2De Rivierenbuurt in Amsterdam loopt niet over van zogenaamde hotspots en toeristische trekpleisters. Des te prettiger is het om er je boodschappen te doen, want er zijn ouderwets fijne winkels, met erg lekkere dingen.

Nog regelmatig ga ik even terug naar de buurt waar ik ruim 10 jaar met veel plezier heb gewoond en dan is de kans groot dat ik even binnen hop bij één of meer van onderstaande adressen. Niet zozeer voor de dagelijkse boodschappen, maar des te meer voor hele lekkere dingen.

1. Amsterdamse uien van De Leeuw Zuurwaren

Amsterdam-Rivierenbuurt-DeLeeuwZuurwaren-3

De lekkerste Amsterdamse uitjes koop je in het kleine winkeltje van De Leeuw Zuurwaren, waar wasmanden vol Amsterdamse uitjes, augurken en komkommers je bij binnenkomst uitnodigen om veel meer dan je van plan was in te slaan. Sinds het jaar 1850 maakt dit familiebedrijf uniek Amsterdams Jiddisch zuur. Neem je eigen pot of bakje mee en ze vullen deze voor je. Mocht je eens wat anders willen proberen, ze hebben ook haring en leverworst in het zuur.

Check even of ze open zijn, want de openingstijden zijn beperkt: alleen geopend op donderdag, vrijdag en zondag van 9.00 – 18.00 uur

De Leeuw Zuurwaren
Vrijheidslaan 78
Rivierenbuurt Amsterdam

2. Hummus van Moeder Natuur

Moeder Natuur op de Rijnstraat is een kleine biologische supermarkt die in eigen keuken verse maaltijden bereidt die je kant-en-klaar kunt meenemen. Tussen de quiche, moussaka en salade staat altijd een grote schaal vol hummus met wat gegrilde groenten. Dit is, vind ik, de allerlekkerste hummus ever. Geen discussie over mogelijk. Punt. Voor rond de € 5,- heb je een prettig bakje vol.

Moeder Natuur
Rijnstraat 123
Rivierenbuurt Amsterdam

Op de foto bovenaan het artikel zie je trouwens ook een olijvenbrood. Deze is zeker ook de moeite waard en komt bij Remko’s brood & taartjes vandaan op de Rijnstraat 176. Dit is 130 meter lopen vanaf Moeder Natuur. Maar je kunt ook bij Moeder Natuur een broodje uitkiezen. Zij verkopen dagvers biologisch brood van Bakkerij Verbeek.

3.  Paté én worst van De Pasteibakkerij

Amsterdam-Rivierenbuurt-DePasteibakkerij-4

Verstopt op een onopvallend hoekje, in een voormalige slagerij, maken Diny Schouten en Floris Brester prachtige patés en worsten in traditionele (voornamelijk Franse) stijl. Geen natte smeerbare troep, maar paté en terrines zoals je ze verder bijna alleen in Frankrijk vindt.

In de Pasteibakkerij weten Diny en Floris van alle niet ‘chique’ delen van het dier de lekkerste dingen te maken. Zo worden hier regelmatig ganzennekjes gevuld of pruttelen er varkenskoppen in grote pannen op het fornuis.

Ze leveren al dit heerlijks aan restaurants en eetwinkels, maar gelukkig kun je er ook binnenlopen om wat te kopen. Bij Diny en Floris draait alles om kwaliteit en smaak. Dat proef je en ja, daar hangt een prijskaartje aan.

Ga erheen (maar niet op zondag, maandag of dinsdag want dan zijn ze dicht) en laat je neus en ogen wat lekkers uitkiezen. Ga je voor een traditioneel Frans bloedworstje, de boudin noir of toch liever een boudin blanc? Wat dacht je van de terrine van varkenspoot of tamme eend en rillettes van varken of van wilde gans? Je kunt hier geen verkeerde keuze maken.

De Pasteibakkerij
Hoendiepstraat 2
Rivierenbuurt Amsterdam

Tijd om naar de Maasstraat te gaan. Net als in de Rijnstraat kun je hier prima even parkeren. Je mag ook hier voor 10 cent een uur geparkeerd staan.

4. Citroen-merinque taart van Patisserie Tout

Deze patisserie heeft naam gemaakt met Franse macarons. Chef patissier Job van Berkel van Tout schijnt zelfs een van de eersten te zijn geweest die de macaron in Nederland heeft geïntroduceerd. In zijn macaron-assortiment vind je smaakcombinaties als rozen-lychi, gin-tonic en munt-olijfolie. Stiekem houd ik niet zo van macarons. Ik kom hier voor de citroen-meringue taart met een crème van citroen en daar bovenop een laag luchtig Italiaans schuim.

Naast prachtige taartjes en macarons, ben je bij Tout ook aan het juiste adres voor chocola. Er zijn bonbons met smaken als salty-karamel en bloedsinaasappel-saffraan; repen met knettersuiker en honing-anijs truffels.

Patisserie en chocolaterie Tout
Maasstraat 77
Rivierenbuurt Amsterdam

5. Gekookte worst van Slagerij Woorts

Van Patisserie Tout is het nog geen 100 meter lopen naar Slagerij Woorts. Hun ossenworst en filet americain zijn erg lekker. Wanneer je net Amsterdamse uien hebt gehaald bij De Leeuw, zou ik zeker ook een stukje ossenworst meenemen.

Naast de ossenworst en filet, haal ik hier de lievelingsworst van mijn zoon: de gekookte worst. We nemen altijd een flink stuk mee, want mijn zoon wil graag royale plakken op zijn boterham. Niet voor niets vraagt hij al jaren: ‘Mam, mag ik dikke worst op mijn brood?’. Kom je hier met je kind, dan weet je zeker dat je kind een plakje van deze worst krijgt aangeboden. Je kunt de worst ook laten snijden op de vleeswarensnijmachine, maar dat vinden wij te dun uitpakken.

Vraag ook altijd even of ze toevallig ‘de’ Franse paté hebben, een mooie grove paté waar ze soms aan kunnen komen en die zeer de moeite waard is.

Slagerij Woorts
Maasstraat 65
Rivierenbuurt Amsterdam

6. Forelsalade mét zalmeitjes van Vis op Zuid

Amsterdam-Rivierenbuurt-Forelsalade-5

We blijven in de Maasstraat en lopen door richting de rand van de Rivierenbuurt in Amsterdam, richting de Churchill-laan en de naastgelegen buurt De Pijp. Voordat we bij de Churchill-laan zijn, duiken we bij Vis op Zuid naar binnen. De haring smaakt hier altijd heerlijk, zo ook de dorades voor op de barbecue en de warmgerookte vette zalmbuikjes. Naast dit lekkers neem ik  graag de gerookte forelsalade mee.

Door deze salade, gemaakt van gerookte forel met mayonaise, zitten oranjeroze viseitjes geroerd. Echt heerlijk als zo’n eitje tussen je kiezen uit elkaar plopt! Dus let even op als ze je bakje vol scheppen, want soms heb je net een schep waarin niet zoveel eitjes zitten en dat zou jammer zijn.

Vis op Zuid
Maasstraat 27
Rivierenbuurt Amsterdam

7. Potsdammer kippenleverpaté van Poelier F. Jonker

De dagen voor Kerst staat de rij hier tot ver buiten de winkel. Erg leuk om te zien! Naast heerlijke kip, hebben ze er ook prachtig wild. Ik kom hier dan ook voor kip, wild of… voor de Potsdammer kippenleverpaté. Het bijzondere aan deze paté is dat de smaak ervan je doet denken aan die van foie gras en dat terwijl er geen eend of gans aan te pas komt.

Poelier F. Jonker
Maasstraat 19
Rivierenbuurt Amsterdam

8. Ricotta-truffelspread van Feduzzi

De ricotta-truffelspread hebben ze vaak alleen in het weekend, maar mocht je in de buurt zijn, loop dan toch maar even binnen. Feduzzi is een winkel vol verleiding. Laat je verleiden tot een heerlijke lunch met salade of verse pasta, die je aan een tafeltje in de winkel kunt opeten of mee naar huis of het park neemt. Duik in hun vriezer voor prachtige worstjes of pasta of kies een lekker broodje uit met bijvoorbeeld mozzarella, rucola en truffelchampignons.

Ook handig om meteen mee te nemen is ‘ricotta ensalata’, een gedroogde en licht gezouten ricotta die heerlijk is over pasta met aubergine en basilicum. Wil je een keer de perfecte versie van pasta carbonara maken? En ja, dat wil je. Haal dan hier een paar plakken guanciale, prachtig Italiaans gedroogd en gezouten kinnebakspek.

Feduzzi
Scheldestraat 63
Riverenbuurt Amsterdam

9. Ijs van Pisa, Venetië of IJspret

Er zijn in de Rivierenbuurt heel veel plekken waar je vanaf het voorjaar tot en met het najaar heerlijk (Italiaans) ijs kunt eten.
Deze 3 springen er bij mij uit.

Pisa ijs
Scheldeplein 22

Venetië ijs
Scheldestraat 68 (schuin tegenover Feduzzi)

IJspret (niet Italiaans, maar wel ambachtelijk en vers)
Rijnstraat 184 hs

Heb je iets uit deze lijst geprobeerd of ben je van plan om iets te proberen of mis je iets lekkers, ik hoor het graag. Laat je een reactie hieronder achter?

Dit artikel bevat geen gesponsorde items. Alle genoemde producten en winkels uit het artikel behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Dit artikel is met grote zorg samengesteld, maar het is mogelijk dat er toch feitelijke onjuistheden of achterhaalde feiten zijn ingeslopen. Kom je iets tegen wat niet klopt of heb je ergens een vraag over? Stuur dan een mail naar info@echtegerechten.nl. Het artikel kan dan worden aangepast wanneer ook echtegerechten.nl dit noodzakelijk acht.

Recepten voor bij de borrel

Zin om zelf iets lekkers te maken voor bij de borrel?
Maak dan eens deze Zweedse gevulde eieren of gravad lax.

Inspiratie Amsterdam, Kerst, Nederlands

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Courgette soep Mexicaans

Zomerse courgettesoep met een Mexicaans tintje

juli 19, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Pasta Pesto

Razendsnelle pasta pesto met zalm

februari 1, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in