• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Broccoli wokken op Kantonese wijze met oestersaus en gember

juli 13, 2019 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

broccoli-wokken-kantonese-stijl-gember-oestersaus--3
Broccoli gewokt met gember, knoflook en bosui

Broccoli wokken met oestersaus, gember, bosui en knoflook? Dan krijg je Hollandse broccoli in Kantonees Chinese stijl. Dit heerlijke gerecht smaakt perfect met wat rijst erbij en in de oven gebakken kipdrumsticks met vijfkruidenpoeder.

In China wordt grotendeels gekookt met de Aziatische broccolivariant Gai-lan. Deze is wat bitterder en sterker van smaak dan ‘onze’ broccoli. In de supermarkt hier zie je ook wel bimi liggen. Dit is een kruising tussen broccoli en Gai-lan.

Omdat broccoli hier in ieder geval altijd en overal te verkrijgen is, maak ik dit recept met broccoli. Maar met bimi of Gai-Lan in de wok, zul je een minstens net zo lekker gerecht op tafel zetten.

Recept: broccoli wokken op Kantonese wijze

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

500 g broccoli
200 gram witte rijst
3 cm verse gemberwortel
4 tenen knoflook
2 bosuien
3 el zonnebloem- of arachideolie
4 el oestersaus
2 el Shao Hsing rijstwijn
2 el lichte sojasaus
1 tl sesamolie
3 tl maïzena
150 ml kookvocht van de broccoli
een snuf witte peper*

Optioneel: 1-2 kipdrumsticks per persoon, zout, vijfkruidenpoeder, olie om ovenschaal in te vetten.

Voorbereiding

Wil je ook de kipdrumsticks erbij maken? Begin dan daar mee. Verwarm de oven voor op 190 °C. Wrijf de kipdrumstucks royaal in met vijfkruidenpoeder en zout. Vet de ovenschaal in met wat olie en leg de kipdrumsticks erin. Zet in de voorverwarmde oven en bak gaar en aan de bovenzijde knapperig, in ongeveer 30 minuten.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snijd grotere roosjes doormidden. Schil en snijd ook de steel in stukken.

Was de broccoli en stoom of kook de broccoli in 3-4 minuten beetgaar, maar bewaar het kook- of stoomvocht van de broccoli.
Meet 150 ml af en zet klaar bij het fornuis.

Doe de broccoli in een vergiet en spoel af met koud water. Zet de broccoli alvast klaar bij het fornuis.

Straks gaan we de broccoli wokken en dan heb je echt geen tijd meer om tussendoor nog iets te snijden. Dus dat gaan we nu eerst doen.

Pel de tenen knoflook en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte knoflook hebt.
Schil de gember en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte gember hebt.
Maak de bosui schoon en snijd in fijne ringetjes. De bosui en de gember kunnen bij elkaar in een bakje.

Zet de bakjes met knoflook, bosui en gember klaar bij het fornuis.

Voeg aan het kook- of stoomvocht van de broccoli toe:
– 4 el oestersaus
– 2 el Shao Hsing rijstwijn
– 2 el lichte sojasaus
– 1 tl sesamolie
Meng goed door elkaar en zet weer terug bij het fornuis.

Doe 3 theelepels maïzena in een kommetje en voeg 3 eetlepels water toe.
Roer tot een glad papje ontstaat.
Zet klaar bij het fornuis.

Bereiding (wokken maar!)

Tijd om de broccoli te wokken! Althans, als je kipdrumsticks en je rijst klaar zijn en je tafel al gedekt is.

Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe als de wok begint te roken.
Als vervolgens ook de olie begint te roken, voeg dan de bosui en gember toe.
Roerbak 15 seconden tot de geur vrijkomt en voeg dan de knoflook toe.
Roerbak nog 15 seconden.

Voeg nu de broccoli toe. Schep alles goed door elkaar.
Voeg nu het kookvochtmengsel toe. Schep alles weer goed door elkaar.
Na 30 seconden voeg je het maïzenapapje toe.

Roer het geheel goed door tot de saus gebonden is. Wil je de saus liever wat dikker, voeg dan nog een maïzenapapje toe (1 theelepel maïzena vermengd met een eetlepel water).

Serveer direct met de rijst en eventueel de kipdrumsticks.

Meer lekkere Chinese recepten

Houd je van authentiek Chinees eten? Probeer dan zeker ook deze recepten:

Chinees recept voor eendenborstfilet in Kantonese stijl
Kip in cola met Chinese kool of broccoli in colasaus
Singaporese Hokkien noedels (en lees ook meteen waarom dit Singaporese recept eigenlijk een Chinees recept is)

Bekijk hier alle recepten met de tag Chinees

Gerelateerd

Azië, Recepten broccoli, Chinees, diner, oestersaus, rijst, rijstwijn, sesamolie, sojasaus, vijfkruidenpoeder

Lees Interacties

Reacties

  1. Vincent Rondwijk zegt

    september 9, 2020 om 10:38

    Bedankt voor het delen van dit wokgerecht. Ik probeer ook steeds vaker nieuwe smaken uit de Chinese keuken die ik nog niet kende. Ook dit gerecht ga ik zeker eens uitproberen!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      september 13, 2020 om 12:10

      Graag gedaan! Hopelijk gaat het je goed smaken!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweedse dille room aardappels 700x400

Deze aardappels in dille-roomsaus zijn top! Lekker met Zweeds zuur en zalm

februari 26, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur

december 18, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in