
Broccoli wokken met oestersaus, gember, bosui en knoflook? Dan krijg je Hollandse broccoli in Kantonees Chinese stijl. Dit heerlijke gerecht smaakt perfect met wat rijst erbij en in de oven gebakken kipdrumsticks met vijfkruidenpoeder.
In China wordt grotendeels gekookt met de Aziatische broccolivariant Gai-lan. Deze is wat bitterder en sterker van smaak dan ‘onze’ broccoli. In de supermarkt hier zie je ook wel bimi liggen. Dit is een kruising tussen broccoli en Gai-lan.
Omdat broccoli hier in ieder geval altijd en overal te verkrijgen is, maak ik dit recept met broccoli. Maar met bimi of Gai-Lan in de wok, zul je een minstens net zo lekker gerecht op tafel zetten.
Recept: broccoli wokken op Kantonese wijze
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
500 g broccoli
200 gram witte rijst
3 cm verse gemberwortel
4 tenen knoflook
2 bosuien
3 el zonnebloem- of arachideolie
4 el oestersaus
2 el Shao Hsing rijstwijn
2 el lichte sojasaus
1 tl sesamolie
3 tl maïzena
150 ml kookvocht van de broccoli
een snuf witte peper*
Optioneel: 1-2 kipdrumsticks per persoon, zout, vijfkruidenpoeder, olie om ovenschaal in te vetten.
Voorbereiding
Wil je ook de kipdrumsticks erbij maken? Begin dan daar mee. Verwarm de oven voor op 190 °C. Wrijf de kipdrumstucks royaal in met vijfkruidenpoeder en zout. Vet de ovenschaal in met wat olie en leg de kipdrumsticks erin. Zet in de voorverwarmde oven en bak gaar en aan de bovenzijde knapperig, in ongeveer 30 minuten.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snijd grotere roosjes doormidden. Schil en snijd ook de steel in stukken.
Was de broccoli en stoom of kook de broccoli in 3-4 minuten beetgaar, maar bewaar het kook- of stoomvocht van de broccoli.
Meet 150 ml af en zet klaar bij het fornuis.
Doe de broccoli in een vergiet en spoel af met koud water. Zet de broccoli alvast klaar bij het fornuis.
Straks gaan we de broccoli wokken en dan heb je echt geen tijd meer om tussendoor nog iets te snijden. Dus dat gaan we nu eerst doen.
Pel de tenen knoflook en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte knoflook hebt.
Schil de gember en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte gember hebt.
Maak de bosui schoon en snijd in fijne ringetjes. De bosui en de gember kunnen bij elkaar in een bakje.
Zet de bakjes met knoflook, bosui en gember klaar bij het fornuis.
Voeg aan het kook- of stoomvocht van de broccoli toe:
– 4 el oestersaus
– 2 el Shao Hsing rijstwijn
– 2 el lichte sojasaus
– 1 tl sesamolie
Meng goed door elkaar en zet weer terug bij het fornuis.
Doe 3 theelepels maïzena in een kommetje en voeg 3 eetlepels water toe.
Roer tot een glad papje ontstaat.
Zet klaar bij het fornuis.
Bereiding (wokken maar!)
Tijd om de broccoli te wokken! Althans, als je kipdrumsticks en je rijst klaar zijn en je tafel al gedekt is.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe als de wok begint te roken.
Als vervolgens ook de olie begint te roken, voeg dan de bosui en gember toe.
Roerbak 15 seconden tot de geur vrijkomt en voeg dan de knoflook toe.
Roerbak nog 15 seconden.
Voeg nu de broccoli toe. Schep alles goed door elkaar.
Voeg nu het kookvochtmengsel toe. Schep alles weer goed door elkaar.
Na 30 seconden voeg je het maïzenapapje toe.
Roer het geheel goed door tot de saus gebonden is. Wil je de saus liever wat dikker, voeg dan nog een maïzenapapje toe (1 theelepel maïzena vermengd met een eetlepel water).
Serveer direct met de rijst en eventueel de kipdrumsticks.
Meer lekkere Chinese recepten
Houd je van authentiek Chinees eten? Probeer dan zeker ook deze recepten:
Chinees recept voor eendenborstfilet in Kantonese stijl
Kip in cola met Chinese kool of broccoli in colasaus
Singaporese Hokkien noedels (en lees ook meteen waarom dit Singaporese recept eigenlijk een Chinees recept is)
Bekijk hier alle recepten met de tag Chinees
Bedankt voor het delen van dit wokgerecht. Ik probeer ook steeds vaker nieuwe smaken uit de Chinese keuken die ik nog niet kende. Ook dit gerecht ga ik zeker eens uitproberen!
Graag gedaan! Hopelijk gaat het je goed smaken!