• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Broccoli wokken op Kantonese wijze met oestersaus en gember

juli 13, 2019 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

broccoli-wokken-kantonese-stijl-gember-oestersaus--3
Broccoli gewokt met gember, knoflook en bosui

Broccoli wokken met oestersaus, gember, bosui en knoflook? Dan krijg je Hollandse broccoli in Kantonees Chinese stijl. Dit heerlijke gerecht smaakt perfect met wat rijst erbij en in de oven gebakken kipdrumsticks met vijfkruidenpoeder.

In China wordt grotendeels gekookt met de Aziatische broccolivariant Gai-lan. Deze is wat bitterder en sterker van smaak dan ‘onze’ broccoli. In de supermarkt hier zie je ook wel bimi liggen. Dit is een kruising tussen broccoli en Gai-lan.

Omdat broccoli hier in ieder geval altijd en overal te verkrijgen is, maak ik dit recept met broccoli. Maar met bimi of Gai-Lan in de wok, zul je een minstens net zo lekker gerecht op tafel zetten.

Recept: broccoli wokken op Kantonese wijze

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

500 g broccoli
200 gram witte rijst
3 cm verse gemberwortel
4 tenen knoflook
2 bosuien
3 el zonnebloem- of arachideolie
4 el oestersaus
2 el Shao Hsing rijstwijn
2 el lichte sojasaus
1 tl sesamolie
3 tl maïzena
150 ml kookvocht van de broccoli
een snuf witte peper*

Optioneel: 1-2 kipdrumsticks per persoon, zout, vijfkruidenpoeder, olie om ovenschaal in te vetten.

Voorbereiding

Wil je ook de kipdrumsticks erbij maken? Begin dan daar mee. Verwarm de oven voor op 190 °C. Wrijf de kipdrumstucks royaal in met vijfkruidenpoeder en zout. Vet de ovenschaal in met wat olie en leg de kipdrumsticks erin. Zet in de voorverwarmde oven en bak gaar en aan de bovenzijde knapperig, in ongeveer 30 minuten.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snijd grotere roosjes doormidden. Schil en snijd ook de steel in stukken.

Was de broccoli en stoom of kook de broccoli in 3-4 minuten beetgaar, maar bewaar het kook- of stoomvocht van de broccoli.
Meet 150 ml af en zet klaar bij het fornuis.

Doe de broccoli in een vergiet en spoel af met koud water. Zet de broccoli alvast klaar bij het fornuis.

Straks gaan we de broccoli wokken en dan heb je echt geen tijd meer om tussendoor nog iets te snijden. Dus dat gaan we nu eerst doen.

Pel de tenen knoflook en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte knoflook hebt.
Schil de gember en hak fijn. Zorg dat je een volle eetlepel fijngehakte gember hebt.
Maak de bosui schoon en snijd in fijne ringetjes. De bosui en de gember kunnen bij elkaar in een bakje.

Zet de bakjes met knoflook, bosui en gember klaar bij het fornuis.

Voeg aan het kook- of stoomvocht van de broccoli toe:
– 4 el oestersaus
– 2 el Shao Hsing rijstwijn
– 2 el lichte sojasaus
– 1 tl sesamolie
Meng goed door elkaar en zet weer terug bij het fornuis.

Doe 3 theelepels maïzena in een kommetje en voeg 3 eetlepels water toe.
Roer tot een glad papje ontstaat.
Zet klaar bij het fornuis.

Bereiding (wokken maar!)

Tijd om de broccoli te wokken! Althans, als je kipdrumsticks en je rijst klaar zijn en je tafel al gedekt is.

Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe als de wok begint te roken.
Als vervolgens ook de olie begint te roken, voeg dan de bosui en gember toe.
Roerbak 15 seconden tot de geur vrijkomt en voeg dan de knoflook toe.
Roerbak nog 15 seconden.

Voeg nu de broccoli toe. Schep alles goed door elkaar.
Voeg nu het kookvochtmengsel toe. Schep alles weer goed door elkaar.
Na 30 seconden voeg je het maïzenapapje toe.

Roer het geheel goed door tot de saus gebonden is. Wil je de saus liever wat dikker, voeg dan nog een maïzenapapje toe (1 theelepel maïzena vermengd met een eetlepel water).

Serveer direct met de rijst en eventueel de kipdrumsticks.

Meer lekkere Chinese recepten

Houd je van authentiek Chinees eten? Probeer dan zeker ook deze recepten:

Chinees recept voor eendenborstfilet in Kantonese stijl
Kip in cola met Chinese kool of broccoli in colasaus
Singaporese Hokkien noedels (en lees ook meteen waarom dit Singaporese recept eigenlijk een Chinees recept is)

Bekijk hier alle recepten met de tag Chinees

Azië, Recepten broccoli, Chinees, diner, oestersaus, rijst, rijstwijn, sesamolie, sojasaus, vijfkruidenpoeder

Lees Interacties

Reacties

  1. Vincent Rondwijk zegt

    september 9, 2020 om 10:38

    Bedankt voor het delen van dit wokgerecht. Ik probeer ook steeds vaker nieuwe smaken uit de Chinese keuken die ik nog niet kende. Ook dit gerecht ga ik zeker eens uitproberen!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      september 13, 2020 om 12:10

      Graag gedaan! Hopelijk gaat het je goed smaken!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein de Bruijn Reageer

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

IndonesischeBakmi

Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop

maart 2, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in