• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Chinese Coca-colakip

Cola is al heel lang ingeburgerd in China, maar wist je dat het het ook gebruikt wordt bij het koken? Het klinkt gek, maar het is echt lekker: in cola en sojasaus gestoofde kippenpootjes. Lekker en makkelijk te maken. Samen met wat geroerbakte Chinese kool en (zilvervlies)rijst heb je een heerlijke maaltijd. Geen trek in kool? Ook gestoomde of gekookte broccoli of Gai Lan (Chinese broccoli) is er heerlijk bij.

Cola kip is kip op zijn Chinees! Bij heel wat Chinezen staat het regelmatig op tafel. Het zoete van de cola doet het erg goed in combinatie met wat sojasaus en trekt heerlijk in het vlees. Het resultaat is een mals kippenpootje in een heerlijk kleverige saus. Die saus blijkt ook nog eens lekker te zijn over bijvoorbeeld gewone gekookte snijbonen of broccoli. Of die halve Chinese kool die nog in de groentela van je koelkast ligt. Vandaar hierbij een recept voor colakip en geroerbakte Chinese kool met cola saus. Maar maak gerust een andere groente klaar.

Colakip met broccoli en zilvervliesrijst

Gebruik trouwens wel Coca-cola in dit recept en absoluut geen light of decafé cola. Heb je geen lichte sojasaus in huis, gebruik dan een andere zo neutraal mogelijke sojasaus, bijvoorbeeld die je gebruikt voor bij sushi (iets van Kikkoman). De rijstwijn kun je ook weglaten of vervangen door droge sherry.

Recept voor Chinese cola kip met Chinese kool en Coca-cola saus

Voor 2 personen

Ingrediënten

8 kippenpootjes of -vleugels
250 ml Coca-cola (gebruik reguliere cola, geen light of iets dergelijks)
1 stengel bosui, fijngehakt (voor de garnering)
2 el lichte sojasaus*
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
4 plakjes verse gember, geschild*
3 el arachide- of zonnebloemolie voor het bakken van de kip
1 el arachide- of zonnebloemolie voor de saus
Gekookte of gestoomde rijst om erbij te serveren

Voor de marinade

2 el lichte sojasaus*
2 el rijstwijn*

Voor de Chinese kool

400 g Chinese kool
snuf zout
1 el zonnebloem- of arachideolie

Ingrediënten waar een * bij staat zijn wat moeilijker verkrijgbaar. Met behulp van de geboden alternatieven kun je het recept toch maken. Maar wil je het echte recept maken, dan is wellicht de Proef China foodbox iets voor jou. Daarmee maak je dit recept en andere Chinese recepten zonder dat je op zoek hoeft naar de juiste producten of authentiek Chinese recepten. Hoe het werkt met zo’n foodbox, lees je hier.

Voorbereiding

Snijd met een scherp mes de kip schuin in. Zo kan straks de marinade en ook de colasaus goed in de kip trekken. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en schep de kip erdoor. Zet terug in de koelkast en laat de marinade minimaal 15 minuten intrekken.

Laat een wok of hapjespan heet worden, voeg dan de zonnebloem- of arachideolie toe. Haal de kip uit de marinade, maar bewaar de marinade. Bak nu de kip in de wok rondom bruin. Kijk uit voor mogelijk spetteren. Als de kip bruin is, haal je deze uit de pan met een vleestang en leg je deze op een bord.

Maak de wok voorzichtig schoon (dit gaat goed in de gootsteen, met een afwasborstel en heet stromend water en droog en zet terug op het vuur.

Bereiding

Als de wok rookt, voeg dan 2 eetlepels olie toe.

Bak in de hete olie kort de gember en knoflook tot de geuren vrijkomen. Dit is met 15 secondes waarschijnlijk al gebeurd. Pas op dat de knoflook niet verbrand.

Voeg nu de cola toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de 2 eetlepels sojasaus toe, het restant van de marinade en de kippenpootjes. Zet het vuur wat lager en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Draai tussendoor regelmatig de kippenpootjes om in de saus zodat de saus er goed in kan trekken en de kip gelijkmatig gaart.

Snijd ondertussen de Chinese kool in repen en de repen vervolgens weer in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Was de Chinese kool en laat uitlekken.

Als de kip in colasaus bijna klaar is, zet dan een wok op het vuur (of koekenpan) en laat heet worden. Voeg een eetlepel olie toe en als die heet is de Chinese kool. Voeg een snufje zout toe en roerbak 30 seconden op hoog vuur.

Voeg nu een scheutje water toe zodat de kool met behulp van de stoom die nu vrijkomt sneller gaart. Als de kool beetgaar is, is het klaar. Doe in een schaal.

De kip is nu als het goed is ook klaar. De kip is klaar als deze gaar is en de saus bijna geheel is ingekookt. Er is alleen nog kip en een laagje kleverige saus over. Doe de kip in een serveerschaal, lepel er nog wat saus overheen en garneer met de bosui. Lepel ook een beetje van de colasaus over de Chinese kool.

Serveer direct met gekookte witte rijst. Ook gebakken rijst is er lekker bij.
Bijvoorbeeld de gebakken rijst met garnalen en doperwten uit de Proef China box.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Azië, Recepten broccoli, Chinees, gember, kip, rijst, rijstwijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Inge zegt

    december 15, 2017 om 21:22

    Gember, knoflook, sojasaus en something sweet and sticky, kan alleen maar heel lekker zijn! Snap niet waarom ik die colakip nog nooit heb gemaakt!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 17, 2017 om 22:15

      Huh! Daar snap ik ook niets van! 🙂 Doen hoor! Tis namelijk inderdaad erg lekker! 🙂

      Beantwoorden
  2. Hilde zegt

    december 17, 2017 om 08:05

    Heb al veel goede dingen gehoord over cola-kip maar nog steeds niet zelf gemaakt. Jouw recept klinkt heel goed dus ga me er nu toch maar eens aan wagen!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 17, 2017 om 22:17

      Leuk Hilde! Echt het proberen waard en je jongens gaan hier vast ook van genieten. Ik heb die kleine van mij het restje cola uit het blikje gegeven voor erbij en dikke punten gescoord. 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweeds recept voor Gravad Lax

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

januari 20, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Kantonese eendenborst, Chinees.

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in