• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Chinese Coca-colakip

Cola is al heel lang ingeburgerd in China, maar wist je dat het het ook gebruikt wordt bij het koken? Het klinkt gek, maar het is echt lekker: in cola en sojasaus gestoofde kippenpootjes. Lekker en makkelijk te maken. Samen met wat geroerbakte Chinese kool en (zilvervlies)rijst heb je een heerlijke maaltijd. Geen trek in kool? Ook gestoomde of gekookte broccoli of Gai Lan (Chinese broccoli) is er heerlijk bij.

Cola kip is kip op zijn Chinees! Bij heel wat Chinezen staat het regelmatig op tafel. Het zoete van de cola doet het erg goed in combinatie met wat sojasaus en trekt heerlijk in het vlees. Het resultaat is een mals kippenpootje in een heerlijk kleverige saus. Die saus blijkt ook nog eens lekker te zijn over bijvoorbeeld gewone gekookte snijbonen of broccoli. Of die halve Chinese kool die nog in de groentela van je koelkast ligt. Vandaar hierbij een recept voor colakip en geroerbakte Chinese kool met cola saus. Maar maak gerust een andere groente klaar.

Colakip met broccoli en zilvervliesrijst

Gebruik trouwens wel Coca-cola in dit recept en absoluut geen light of decafé cola. Heb je geen lichte sojasaus in huis, gebruik dan een andere zo neutraal mogelijke sojasaus, bijvoorbeeld die je gebruikt voor bij sushi (iets van Kikkoman). De rijstwijn kun je ook weglaten of vervangen door droge sherry.

Recept voor Chinese cola kip met Chinese kool en Coca-cola saus

Voor 2 personen

Ingrediënten

8 kippenpootjes of -vleugels
250 ml Coca-cola (gebruik reguliere cola, geen light of iets dergelijks)
1 stengel bosui, fijngehakt (voor de garnering)
2 el lichte sojasaus*
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
4 plakjes verse gember, geschild*
3 el arachide- of zonnebloemolie voor het bakken van de kip
1 el arachide- of zonnebloemolie voor de saus
Gekookte of gestoomde rijst om erbij te serveren

Voor de marinade

2 el lichte sojasaus*
2 el rijstwijn*

Voor de Chinese kool

400 g Chinese kool
snuf zout
1 el zonnebloem- of arachideolie

Ingrediënten waar een * bij staat zijn wat moeilijker verkrijgbaar. Met behulp van de geboden alternatieven kun je het recept toch maken. Maar wil je het echte recept maken, dan is wellicht de Proef China foodbox iets voor jou. Daarmee maak je dit recept en andere Chinese recepten zonder dat je op zoek hoeft naar de juiste producten of authentiek Chinese recepten. Hoe het werkt met zo’n foodbox, lees je hier.

Voorbereiding

Snijd met een scherp mes de kip schuin in. Zo kan straks de marinade en ook de colasaus goed in de kip trekken. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en schep de kip erdoor. Zet terug in de koelkast en laat de marinade minimaal 15 minuten intrekken.

Laat een wok of hapjespan heet worden, voeg dan de zonnebloem- of arachideolie toe. Haal de kip uit de marinade, maar bewaar de marinade. Bak nu de kip in de wok rondom bruin. Kijk uit voor mogelijk spetteren. Als de kip bruin is, haal je deze uit de pan met een vleestang en leg je deze op een bord.

Maak de wok voorzichtig schoon (dit gaat goed in de gootsteen, met een afwasborstel en heet stromend water en droog en zet terug op het vuur.

Bereiding

Als de wok rookt, voeg dan 2 eetlepels olie toe.

Bak in de hete olie kort de gember en knoflook tot de geuren vrijkomen. Dit is met 15 secondes waarschijnlijk al gebeurd. Pas op dat de knoflook niet verbrand.

Voeg nu de cola toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de 2 eetlepels sojasaus toe, het restant van de marinade en de kippenpootjes. Zet het vuur wat lager en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Draai tussendoor regelmatig de kippenpootjes om in de saus zodat de saus er goed in kan trekken en de kip gelijkmatig gaart.

Snijd ondertussen de Chinese kool in repen en de repen vervolgens weer in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Was de Chinese kool en laat uitlekken.

Als de kip in colasaus bijna klaar is, zet dan een wok op het vuur (of koekenpan) en laat heet worden. Voeg een eetlepel olie toe en als die heet is de Chinese kool. Voeg een snufje zout toe en roerbak 30 seconden op hoog vuur.

Voeg nu een scheutje water toe zodat de kool met behulp van de stoom die nu vrijkomt sneller gaart. Als de kool beetgaar is, is het klaar. Doe in een schaal.

De kip is nu als het goed is ook klaar. De kip is klaar als deze gaar is en de saus bijna geheel is ingekookt. Er is alleen nog kip en een laagje kleverige saus over. Doe de kip in een serveerschaal, lepel er nog wat saus overheen en garneer met de bosui. Lepel ook een beetje van de colasaus over de Chinese kool.

Serveer direct met gekookte witte rijst. Ook gebakken rijst is er lekker bij.
Bijvoorbeeld de gebakken rijst met garnalen en doperwten uit de Proef China box.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Gerelateerd

Azië, Recepten broccoli, Chinees, gember, kip, rijst, rijstwijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Inge zegt

    december 15, 2017 om 21:22

    Gember, knoflook, sojasaus en something sweet and sticky, kan alleen maar heel lekker zijn! Snap niet waarom ik die colakip nog nooit heb gemaakt!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 17, 2017 om 22:15

      Huh! Daar snap ik ook niets van! 🙂 Doen hoor! Tis namelijk inderdaad erg lekker! 🙂

      Beantwoorden
  2. Hilde zegt

    december 17, 2017 om 08:05

    Heb al veel goede dingen gehoord over cola-kip maar nog steeds niet zelf gemaakt. Jouw recept klinkt heel goed dus ga me er nu toch maar eens aan wagen!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 17, 2017 om 22:17

      Leuk Hilde! Echt het proberen waard en je jongens gaan hier vast ook van genieten. Ik heb die kleine van mij het restje cola uit het blikje gegeven voor erbij en dikke punten gescoord. 😉

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Surinaamse-recept-heri-heri-bakkeljauw-cassave-ei

Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw

augustus 19, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Singaporese Hokkien noedels 700x400

Zo maak je Singaporese Hokkien noedels zonder pakje

januari 24, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Amerikaanse allemansvriend ‘spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood

mei 2, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in