• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Curaçaose aardappelsalade van tante Janine

september 7, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Curaçaose aardappelsalade met ei, prei en appel
Heerlijke Curaçaose aardappelsalade met ei, prei en appel

Voor én met een appel en een ei maak je deze fluweelzachte aardappelsalade in Curaçaose stijl.

Op feestjes of barbecues in Curaçaose stijl komen vaak heerlijke smeuïge salades op tafel. Denk aan een kipsalade, een roze huzarensalade of aardappelsalade. Dat smeuïge dat maakt nu net het verschil in dit aardappelsalade recept.

In tegenstelling tot schijfjes of brokjes aardappel is deze aardappelsalade heerlijk zacht en smooth. Tussendoor proef je dan steeds een klein stukje appel, ei of prei. Zo blijft elke hap een feestje.

Nadat ik deze aardappelsalade voor het eerst proefde, probeerde ik het recept meteen van tante Janine los te peuteren. Daarna heb ik het nog een paar keer gemaakt totdat het naar mijn zin was en de verhoudingen voor mijn gevoel klopte. Ik gebruik de ene keer prei en de andere keer bosui, maar het originele recept is met prei.

Recept voor Curaçaose aardappelsalade met appel, ei en prei

Handige ‘tools’

een eiersnijder
een fijne aardappelstamper

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappels
ongeveer 80 gram prei (alleen het witte deel) of 4 stengels bosui
1 eetlepel piccalilly
4 eieren
2 appels (bijvoorbeeld Elstar)
10 eetlepels mayonaise (geen Belgische of iets dergelijke)
zout naar smaak (wees hier niet te zuinig mee)

Bereiding

Schil de aardappels, spoel ze af. Snijd grotere exemplaren alvast in twee of vier stukken. Doe de geschilde stukken aardappel in een kookpan en zet de aardappelen bijna geheel onder koud water. Voeg nog een eetlepel fijn zout toe.

Breng met een deksel op de pan het water met de aardappelen aan de kook. Zet het vuur daarna zachter en laat zachtjes koken. Kook zo in ongeveer 15 tot 20 minuten de aardappelen gaar.

Breng in een steelpan met water de 4 eieren aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur weer wat zachter. Zorg dat het water blijft borrelen. Kook de eieren hard in 8 minuten. Giet daarna het kokende water weg en laat de eieren onder koud water uit de kraan schrikken. Laat de eieren nog even in de steelpan gevuld met koud water staan, zodat ze verder kunnen afkoelen.

Was nu de prei of bosui. Gebruik van de prei alleen het witte gedeelte. Snijd van de onderkant een plakje af. Verwijder het buitenste blad. Zowel bij de prei als de bosui moet dit gebeuren. Check even of je prei nog steeds zandvrij is. Spoel anders nogmaals goed af. Snijd de prei of bosui zo fijn mogelijk.

Zijn je aardappelen nog niet gaar, begin dan alvast met de appels.

Prik na 15 tot 20 minuten met een aardappelschilmesje in een wat groter stuk aardappel om te kijken of deze gaar is. Als de aardappelen al een beetje uit elkaar beginnen te vallen dan geeft dat niet.

Giet de gare aardappelen af en stamp ze met een fijne aardappelstamper fijn. Voeg alvast de prei of bosui toe en laat dit samen zo uitwasemen.

Terwijl de aardappels met de prei of bosui staan uit te dampen, ga je verder met de appels. Deze hoef je niet te schillen, maar daarom moet je ze wel even voor gebruik wassen met koud water. Verwijder wel het klokhuis en snijd de appels in hele kleine stukjes. Het liefst ter grote van een doperwt.

Pel de eieren en snijd deze ook weer in in kleine stukjes ter grote van een doperwt. Dit gaat het beste met een eiersnijder, waarin je eerst het ei in plakjes snijd. Dan het ei in de eiersnijder een kwartslag draait en nogmaals het ei snijdt.

Roer nu ook de stukjes ei en appel door de puree. Voeg de piccalilly en de 10 eetlepels mayonaise toe en meng met een vork of lepel alles goed door elkaar. Mocht je nog klontjes in je salade tegenkomen, gebruik dan nog een keer je stamper of prak dat ene klontje fijn met een vork.

Proef en breng je aardappelsalade verder op smaak door nog meer fijn keukenzout toe te voegen. Wees niet te zuinig, want net te flauwe aardappelsalade is zonde. Mocht je de aardappelsalade toch nog niet smeuïg genoeg vinden, voeg dan nog wat extra mayonaise toe.

Laat je aardappelsalade liefst een nachtje rusten in de koelkast voordat je deze gaat eten. De volgende dag is deze namelijk nog lekkerder.

Meer Antilliaanse recepten

Antilliaanse pompoenpannenkoeken – Arepa di Pampuna

Ijsthee met Antilliaanse vibes

Mijn Antilliaanse kookboekentips

Houd je net als ik van het eiland Curacao of van Antilliaans eten en kookboeken. Check dan deze kookboeken.

De complete Antilliaanse keuken
met
300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao
Van Jurino Ignacio. Samen met zijn vrouw heeft hij zijn ziel en zaligheid in dit boek gelegd. Een hele mooie kennismaking met de Antilliaanse keuken. 

Of ga naar de boekhandel in Curacao, bij Mensing’s Caminada hebben ze best heel wat keuze. En kijk daar naar kookboeken van Désiree da Costa Gomez. Zelf heb ik het kookboek ‘Authentic Dutch Caribbean Cuisine’ van haar en dat vind ik een fijn boekje.

 

 

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Antilliaans, BBQ, bijgerecht, ei, salade

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Poke Haring Zeekraal

Hollandse Poke bowl met haring en zeekraal

mei 3, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 3 Reacties

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in