
Voor én met een appel en een ei maak je deze fluweelzachte aardappelsalade in Curaçaose stijl.
Op feestjes of barbecues in Curaçaose stijl komen vaak heerlijke smeuïge salades op tafel. Denk aan een kipsalade, een roze huzarensalade of aardappelsalade. Dat smeuïge dat maakt nu net het verschil in dit aardappelsalade recept.
In tegenstelling tot schijfjes of brokjes aardappel is deze aardappelsalade heerlijk zacht en smooth. Tussendoor proef je dan steeds een klein stukje appel, ei of prei. Zo blijft elke hap een feestje.
Nadat ik deze aardappelsalade voor het eerst proefde, probeerde ik het recept meteen van tante Janine los te peuteren. Daarna heb ik het nog een paar keer gemaakt totdat het naar mijn zin was en de verhoudingen voor mijn gevoel klopte. Ik gebruik de ene keer prei en de andere keer bosui, maar het originele recept is met prei.
Recept voor Curaçaose aardappelsalade met appel, ei en prei
Handige ‘tools’
een eiersnijder
een fijne aardappelstamper
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
ongeveer 80 gram prei (alleen het witte deel) of 4 stengels bosui
1 eetlepel piccalilly
4 eieren
2 appels (bijvoorbeeld Elstar)
10 eetlepels mayonaise (geen Belgische of iets dergelijke)
zout naar smaak (wees hier niet te zuinig mee)
Bereiding
Schil de aardappels, spoel ze af. Snijd grotere exemplaren alvast in twee of vier stukken. Doe de geschilde stukken aardappel in een kookpan en zet de aardappelen bijna geheel onder koud water. Voeg nog een eetlepel fijn zout toe.
Breng met een deksel op de pan het water met de aardappelen aan de kook. Zet het vuur daarna zachter en laat zachtjes koken. Kook zo in ongeveer 15 tot 20 minuten de aardappelen gaar.
Breng in een steelpan met water de 4 eieren aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur weer wat zachter. Zorg dat het water blijft borrelen. Kook de eieren hard in 8 minuten. Giet daarna het kokende water weg en laat de eieren onder koud water uit de kraan schrikken. Laat de eieren nog even in de steelpan gevuld met koud water staan, zodat ze verder kunnen afkoelen.
Was nu de prei of bosui. Gebruik van de prei alleen het witte gedeelte. Snijd van de onderkant een plakje af. Verwijder het buitenste blad. Zowel bij de prei als de bosui moet dit gebeuren. Check even of je prei nog steeds zandvrij is. Spoel anders nogmaals goed af. Snijd de prei of bosui zo fijn mogelijk.
Zijn je aardappelen nog niet gaar, begin dan alvast met de appels.
Prik na 15 tot 20 minuten met een aardappelschilmesje in een wat groter stuk aardappel om te kijken of deze gaar is. Als de aardappelen al een beetje uit elkaar beginnen te vallen dan geeft dat niet.
Giet de gare aardappelen af en stamp ze met een fijne aardappelstamper fijn. Voeg alvast de prei of bosui toe en laat dit samen zo uitwasemen.
Terwijl de aardappels met de prei of bosui staan uit te dampen, ga je verder met de appels. Deze hoef je niet te schillen, maar daarom moet je ze wel even voor gebruik wassen met koud water. Verwijder wel het klokhuis en snijd de appels in hele kleine stukjes. Het liefst ter grote van een doperwt.
Pel de eieren en snijd deze ook weer in in kleine stukjes ter grote van een doperwt. Dit gaat het beste met een eiersnijder, waarin je eerst het ei in plakjes snijd. Dan het ei in de eiersnijder een kwartslag draait en nogmaals het ei snijdt.
Roer nu ook de stukjes ei en appel door de puree. Voeg de piccalilly en de 10 eetlepels mayonaise toe en meng met een vork of lepel alles goed door elkaar. Mocht je nog klontjes in je salade tegenkomen, gebruik dan nog een keer je stamper of prak dat ene klontje fijn met een vork.
Proef en breng je aardappelsalade verder op smaak door nog meer fijn keukenzout toe te voegen. Wees niet te zuinig, want net te flauwe aardappelsalade is zonde. Mocht je de aardappelsalade toch nog niet smeuïg genoeg vinden, voeg dan nog wat extra mayonaise toe.
Laat je aardappelsalade liefst een nachtje rusten in de koelkast voordat je deze gaat eten. De volgende dag is deze namelijk nog lekkerder.
Meer Antilliaanse recepten
Antilliaanse pompoenpannenkoeken – Arepa di Pampuna
Ijsthee met Antilliaanse vibes
Mijn Antilliaanse kookboekentips
Houd je net als ik van het eiland Curacao of van Antilliaans eten en kookboeken. Check dan deze kookboeken.
De complete Antilliaanse keuken
met 300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao
Van Jurino Ignacio. Samen met zijn vrouw heeft hij zijn ziel en zaligheid in dit boek gelegd. Een hele mooie kennismaking met de Antilliaanse keuken.
Of ga naar de boekhandel in Curacao, bij Mensing’s Caminada hebben ze best heel wat keuze. En kijk daar naar kookboeken van Désiree da Costa Gomez. Zelf heb ik het kookboek ‘Authentic Dutch Caribbean Cuisine’ van haar en dat vind ik een fijn boekje.
Geef een reactie