• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Curaçaose aardappelsalade van tante Janine

september 7, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Curaçaose aardappelsalade met ei, prei en appel
Heerlijke Curaçaose aardappelsalade met ei, prei en appel

Voor én met een appel en een ei maak je deze fluweelzachte aardappelsalade in Curaçaose stijl.

Op feestjes of barbecues in Curaçaose stijl komen vaak heerlijke smeuïge salades op tafel. Denk aan een kipsalade, een roze huzarensalade of aardappelsalade. Dat smeuïge dat maakt nu net het verschil in dit aardappelsalade recept.

In tegenstelling tot schijfjes of brokjes aardappel is deze aardappelsalade heerlijk zacht en smooth. Tussendoor proef je dan steeds een klein stukje appel, ei of prei. Zo blijft elke hap een feestje.

Nadat ik deze aardappelsalade voor het eerst proefde, probeerde ik het recept meteen van tante Janine los te peuteren. Daarna heb ik het nog een paar keer gemaakt totdat het naar mijn zin was en de verhoudingen voor mijn gevoel klopte. Ik gebruik de ene keer prei en de andere keer bosui, maar het originele recept is met prei.

Recept voor Curaçaose aardappelsalade met appel, ei en prei

Handige ‘tools’

een eiersnijder
een fijne aardappelstamper

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappels
ongeveer 80 gram prei (alleen het witte deel) of 4 stengels bosui
1 eetlepel piccalilly
4 eieren
2 appels (bijvoorbeeld Elstar)
10 eetlepels mayonaise (geen Belgische of iets dergelijke)
zout naar smaak (wees hier niet te zuinig mee)

Bereiding

Schil de aardappels, spoel ze af. Snijd grotere exemplaren alvast in twee of vier stukken. Doe de geschilde stukken aardappel in een kookpan en zet de aardappelen bijna geheel onder koud water. Voeg nog een eetlepel fijn zout toe.

Breng met een deksel op de pan het water met de aardappelen aan de kook. Zet het vuur daarna zachter en laat zachtjes koken. Kook zo in ongeveer 15 tot 20 minuten de aardappelen gaar.

Breng in een steelpan met water de 4 eieren aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur weer wat zachter. Zorg dat het water blijft borrelen. Kook de eieren hard in 8 minuten. Giet daarna het kokende water weg en laat de eieren onder koud water uit de kraan schrikken. Laat de eieren nog even in de steelpan gevuld met koud water staan, zodat ze verder kunnen afkoelen.

Was nu de prei of bosui. Gebruik van de prei alleen het witte gedeelte. Snijd van de onderkant een plakje af. Verwijder het buitenste blad. Zowel bij de prei als de bosui moet dit gebeuren. Check even of je prei nog steeds zandvrij is. Spoel anders nogmaals goed af. Snijd de prei of bosui zo fijn mogelijk.

Zijn je aardappelen nog niet gaar, begin dan alvast met de appels.

Prik na 15 tot 20 minuten met een aardappelschilmesje in een wat groter stuk aardappel om te kijken of deze gaar is. Als de aardappelen al een beetje uit elkaar beginnen te vallen dan geeft dat niet.

Giet de gare aardappelen af en stamp ze met een fijne aardappelstamper fijn. Voeg alvast de prei of bosui toe en laat dit samen zo uitwasemen.

Terwijl de aardappels met de prei of bosui staan uit te dampen, ga je verder met de appels. Deze hoef je niet te schillen, maar daarom moet je ze wel even voor gebruik wassen met koud water. Verwijder wel het klokhuis en snijd de appels in hele kleine stukjes. Het liefst ter grote van een doperwt.

Pel de eieren en snijd deze ook weer in in kleine stukjes ter grote van een doperwt. Dit gaat het beste met een eiersnijder, waarin je eerst het ei in plakjes snijd. Dan het ei in de eiersnijder een kwartslag draait en nogmaals het ei snijdt.

Roer nu ook de stukjes ei en appel door de puree. Voeg de piccalilly en de 10 eetlepels mayonaise toe en meng met een vork of lepel alles goed door elkaar. Mocht je nog klontjes in je salade tegenkomen, gebruik dan nog een keer je stamper of prak dat ene klontje fijn met een vork.

Proef en breng je aardappelsalade verder op smaak door nog meer fijn keukenzout toe te voegen. Wees niet te zuinig, want net te flauwe aardappelsalade is zonde. Mocht je de aardappelsalade toch nog niet smeuïg genoeg vinden, voeg dan nog wat extra mayonaise toe.

Laat je aardappelsalade liefst een nachtje rusten in de koelkast voordat je deze gaat eten. De volgende dag is deze namelijk nog lekkerder.

Meer Antilliaanse recepten

Antilliaanse pompoenpannenkoeken – Arepa di Pampuna

Ijsthee met Antilliaanse vibes

Mijn Antilliaanse kookboekentips

Houd je net als ik van het eiland Curacao of van Antilliaans eten en kookboeken. Check dan deze kookboeken.

De complete Antilliaanse keuken
met
300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao
Van Jurino Ignacio. Samen met zijn vrouw heeft hij zijn ziel en zaligheid in dit boek gelegd. Een hele mooie kennismaking met de Antilliaanse keuken. 

Of ga naar de boekhandel in Curacao, bij Mensing’s Caminada hebben ze best heel wat keuze. En kijk daar naar kookboeken van Désiree da Costa Gomez. Zelf heb ik het kookboek ‘Authentic Dutch Caribbean Cuisine’ van haar en dat vind ik een fijn boekje.

 

 

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Antilliaans, BBQ, bijgerecht, ei, salade

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur

december 18, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

HuevosyFrijoles-vierkant1020x1020

Dit Mexicaanse recept van zwarte bonen is zo klaar en smaakt heerlijk op brood, bij je taco’s en huevos rancheros

maart 19, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in