Bonen, bonen, bonen. Als je in Nederland een Mexicaans recept bekijkt, gaat er 9 van de 10x een blikje (zwarte) bonen door. Alleen in Mexico zelf gaat dat toch anders. Daar doen ze de bonen eigenlijk nooit door het eten, maar krijg je ze erbij.
Dit simpele Mexicaanse recept van zwarte of kidney bonen eet je in Mexico bij je ontbijt, lunch of diner. Het maakt niet uit of je taco’s besteld of iets met eieren. Dikke kans dat dit erbij zit. Zelfs een torta (een Mexicaans broodje) besmeer je met deze spread van zwarte bonen, die in het Spaans sprekende Mexico ‘frijoles fritos’ heten. Onlangs maakte ik weer eens dit Mexicaanse ontbijt. Nu met ‘frijoles fritos’ erbij (spreek uit friegoles frietos).
Deze Mexicaanse ‘Frijoles fritos’ maak je traditioneel gezien door de bonen eerst een nachtje te weken en dan te koken met ui en knoflook. Soms wordt een deel van de bonen gepureerd. Daarna bak je bonen samen met de gepureerde bonen in de koekenpan op. In het Engels is de term ‘refried beans’, wat de spijker op zijn kop slaat: opnieuw gebakken bonen.
Maar goed, er is een snelle manier die mij prima is bevallen. Ik gebruik hiervoor zwarte bonen uit blik uit de supermarkt.
Mexicaans recept voor snelle frijoles fritos
Neem 1 blik zwarte bonen van 400 gram. Giet het vocht af in een bakje.
Prak vervolgens 2/3 van de bonen met een vork tot een prakje.
Doe wat olijfolie of zonnebloemolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe de bonenprak met een scheutje vocht van de bonen in de pan. Roer door elkaar en breng aan de pruttel. Doe de rest van de bonen erbij en roer weer door.
Laat ongeveer 10 minuten pruttelen en roer regelmatig. Het heeft nogal de neiging aan te koeken.
Voeg eventueel nog wat vocht toe. Als het afkoelt wordt het snel nog dikker, dus voeg als het erg dik wordt nog wat vocht uit het blik toe.
Na 10 minuten is het klaar. Proef even en voeg naar smaak nog wat zout toe. Het ene blik zwarte bonen is zouter dan de andere.
Bestrooi met wat verkruimelde feta en serveer bij je Huevos Rancheros of kiptaco’s.
Makkelijk Mexicaans recept voor ‘torta’
Besmeer een witte pistolet of Italiaanse bol met frijoles fritos.
Leg er een paar ringetjes ingelegde jalapeno pepers op (verkrijgbaar in een potje van bijvoorbeeld het merk Santa Maria).
Vervolgens een paar plakjes sla en avocado.
Mocht je nog wat kip uit de oven of grill over hebben van de volgende dag, trek dat van het botje af en leg dat ook op je broodje. Maar zonder is ook heel lekker.
Bestrooi met wat verkruimelde feta.
Eet smakelijk!
Trek in meer Mexicaanse recepten?
Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder pakjes en zakjes
De lekkerste guacamole!
Courgettesoep met een Mexicaanse touch
Mexicaans ontbijt met tortilla, tomatensalsa en gebakken ei
Geef een reactie