• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Echte Italiaanse homemade pesto

Pesto uit een potje? Zonde! Echte pesto die je zelf maakt, op zijn Italiaans, is toch echt het lekkerst. Goede pesto komt het beste tot zijn recht in een warm gerecht, zoals pasta. Maar pas op, je bent gewaarschuwd. Na het eten van deze pesto wil je nooit meer die uit een potje van de supermarkt.

Met deze pesto maak je in een handomdraai een authentieke Italiaanse pasta pesto.
Scroll door voor het recept van de pesto.

Italiaans recept voor pasta pesto

  1. Kook je favoriete pasta beetgaar (mijn voorkeur gaat uit naar spaghetti) in royaal water met zout.
  2. Bewaar wat van het pastawater
  3. Roer de pesto door de pasta
  4. Roer een scheutje pastawater door de pasta
  5. Serveer met wat Parmezaanse of Peccorino kaas

Wat hoort er in pesto?

Pesto is een eenvoudige saus gemaakt van slechts 6 ingrediënten: basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, zout en kaas. In een goede pesto zit slechts een beetje knoflook. Een beetje knoflook haalt de smaak van de basilicum op. Maar gebruik je teveel dan overheerst het de smaak van basilicum. Dit is nog wel eens het geval bij de potjes uit de supermarkt.

De Italiaanse geboortestreek van pesto is Ligurië, daar ligt ook de plaats Genua. Pesto wordt ook wel pesto alla Genovese genoemd. Volgens de Ligurianen hoort er trouwens geen knoflook in de pesto. Maar dat komt misschien wel omdat de basilicum uit deze streek gezien wordt als de beste ter wereld, die heeft geen knoflook meer nodig.

Hoe maak je pesto?

Van oudsher wordt pesto in de vijzel gemaakt door eerst zout en knoflook te vijzelen en daarna de basilicum in delen toe te voegen. Maar gebruik gerust een keukenmachine of staafmixer. Dat scheelt tijd. Probeer wel de messen zo kort mogelijk te laten draaien, want anders heb je kans dat de pesto bitter wordt. Vandaar ook dat sommigen zeggen dat je echt geen keukenmachine moet gebruiken voor het maken van pesto.

Afhankelijk waar je de pesto voor gaat gebruiken, kun je ervoor kiezen je pesto wat dikker te houden en dus minder olijfolie toe te voegen aan het einde. Dat is bijvoorbeeld handig als je het recept voor pasta pesto met zalm er mee gaat maken.

In dit recept gebruiken wij Parmezaanse kaas. Je kunt ook Peccorino gebruiken.

Pesto volgens Italiaans recept

Ingrediënten 

100 gram verse basilicum (ongeveer anderhalf plantje)
40 gram pijnboompitten
40 gram Parmezaanse kaas (een stukje) of Peccorino
1/2 teen knoflook, grofgehakt
100 – 150 gram olijfolie
zout naar smaak

Bereiding

Was de basilicum en pluk alle mooie blaadjes eraf. Zien de steeltjes er mooi, fris en niet te dik uit, dan kun je deze ook gebruiken. Gebruik je keukenweegschaal om te checken hoeveel basilicum er van je plantjes af komt.

Hak de knoflook en snijd ook de Parmezaanse kaas in stukjes.
Voeg nu de pijnboompitten, zout, knoflook en de kaas toe aan de basilicum.
Voeg een flinke scheut van de olijfolie toe en meng het geheel met de staafmixer of keukenmachine fijn.
Gebruik bij een keukenmachine de pulseerstand. Gebruik je de staafmixer, laat deze dan ook niet nonstop lopen.
Pas met de staafmixer ook op voor gespetter of eventueel een rondvliegend pijnboompitje.

Voeg olijfolie toe in delen totdat de gewenste dikte is bereikt.

Proef en breng eventueel op smaak met nog wat zout.

Wil je de pesto nog even bewaren? Dat kan in de koelkast als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie.

Zin in variatie?

Deze pesto is ook lekker door de risotto.
Vervang de basilicum eens voor rucola voor een pesto met pit.

Wat dacht je trouwens van deze snelle pasta pesto met zalm en courgette? Niet authentiek, wel heel lekker en snel klaar.

Zin in andere Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Aubergine cordon bleus

Gerelateerd

Europa, Recepten Italiaans, kaas, pasta, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Chinese Coca-colakip

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

MarjoleinPinchos

20 random facts about me

juli 24, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in