Pesto uit een potje? Zonde! Echte pesto die je zelf maakt, op zijn Italiaans, is toch echt het lekkerst. Goede pesto komt het beste tot zijn recht in een warm gerecht, zoals pasta. Maar pas op, je bent gewaarschuwd. Na het eten van deze pesto wil je nooit meer die uit een potje van de supermarkt.
Met deze pesto maak je in een handomdraai een authentieke Italiaanse pasta pesto.
Scroll door voor het recept van de pesto.
Italiaans recept voor pasta pesto
- Kook je favoriete pasta beetgaar (mijn voorkeur gaat uit naar spaghetti) in royaal water met zout.
- Bewaar wat van het pastawater
- Roer de pesto door de pasta
- Roer een scheutje pastawater door de pasta
- Serveer met wat Parmezaanse of Peccorino kaas
Wat hoort er in pesto?
Pesto is een eenvoudige saus gemaakt van slechts 6 ingrediënten: basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, zout en kaas. In een goede pesto zit slechts een beetje knoflook. Een beetje knoflook haalt de smaak van de basilicum op. Maar gebruik je teveel dan overheerst het de smaak van basilicum. Dit is nog wel eens het geval bij de potjes uit de supermarkt.
De Italiaanse geboortestreek van pesto is Ligurië, daar ligt ook de plaats Genua. Pesto wordt ook wel pesto alla Genovese genoemd. Volgens de Ligurianen hoort er trouwens geen knoflook in de pesto. Maar dat komt misschien wel omdat de basilicum uit deze streek gezien wordt als de beste ter wereld, die heeft geen knoflook meer nodig.
Hoe maak je pesto?
Van oudsher wordt pesto in de vijzel gemaakt door eerst zout en knoflook te vijzelen en daarna de basilicum in delen toe te voegen. Maar gebruik gerust een keukenmachine of staafmixer. Dat scheelt tijd. Probeer wel de messen zo kort mogelijk te laten draaien, want anders heb je kans dat de pesto bitter wordt. Vandaar ook dat sommigen zeggen dat je echt geen keukenmachine moet gebruiken voor het maken van pesto.
Afhankelijk waar je de pesto voor gaat gebruiken, kun je ervoor kiezen je pesto wat dikker te houden en dus minder olijfolie toe te voegen aan het einde. Dat is bijvoorbeeld handig als je het recept voor pasta pesto met zalm er mee gaat maken.
In dit recept gebruiken wij Parmezaanse kaas. Je kunt ook Peccorino gebruiken.
Pesto volgens Italiaans recept
Ingrediënten
100 gram verse basilicum (ongeveer anderhalf plantje)
40 gram pijnboompitten
40 gram Parmezaanse kaas (een stukje) of Peccorino
1/2 teen knoflook, grofgehakt
100 – 150 gram olijfolie
zout naar smaak
Bereiding
Was de basilicum en pluk alle mooie blaadjes eraf. Zien de steeltjes er mooi, fris en niet te dik uit, dan kun je deze ook gebruiken. Gebruik je keukenweegschaal om te checken hoeveel basilicum er van je plantjes af komt.
Hak de knoflook en snijd ook de Parmezaanse kaas in stukjes.
Voeg nu de pijnboompitten, zout, knoflook en de kaas toe aan de basilicum.
Voeg een flinke scheut van de olijfolie toe en meng het geheel met de staafmixer of keukenmachine fijn.
Gebruik bij een keukenmachine de pulseerstand. Gebruik je de staafmixer, laat deze dan ook niet nonstop lopen.
Pas met de staafmixer ook op voor gespetter of eventueel een rondvliegend pijnboompitje.
Voeg olijfolie toe in delen totdat de gewenste dikte is bereikt.
Proef en breng eventueel op smaak met nog wat zout.
Wil je de pesto nog even bewaren? Dat kan in de koelkast als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie.
Zin in variatie?
Deze pesto is ook lekker door de risotto.
Vervang de basilicum eens voor rucola voor een pesto met pit.
Wat dacht je trouwens van deze snelle pasta pesto met zalm en courgette? Niet authentiek, wel heel lekker en snel klaar.
Zin in andere Italiaanse recepten?
Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Aubergine cordon bleus
Geef een reactie