• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Echte Italiaanse homemade pesto

Pesto uit een potje? Zonde! Echte pesto die je zelf maakt, op zijn Italiaans, is toch echt het lekkerst. Goede pesto komt het beste tot zijn recht in een warm gerecht, zoals pasta. Maar pas op, je bent gewaarschuwd. Na het eten van deze pesto wil je nooit meer die uit een potje van de supermarkt.

Met deze pesto maak je in een handomdraai een authentieke Italiaanse pasta pesto.
Scroll door voor het recept van de pesto.

Italiaans recept voor pasta pesto

  1. Kook je favoriete pasta beetgaar (mijn voorkeur gaat uit naar spaghetti) in royaal water met zout.
  2. Bewaar wat van het pastawater
  3. Roer de pesto door de pasta
  4. Roer een scheutje pastawater door de pasta
  5. Serveer met wat Parmezaanse of Peccorino kaas

Wat hoort er in pesto?

Pesto is een eenvoudige saus gemaakt van slechts 6 ingrediënten: basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, zout en kaas. In een goede pesto zit slechts een beetje knoflook. Een beetje knoflook haalt de smaak van de basilicum op. Maar gebruik je teveel dan overheerst het de smaak van basilicum. Dit is nog wel eens het geval bij de potjes uit de supermarkt.

De Italiaanse geboortestreek van pesto is Ligurië, daar ligt ook de plaats Genua. Pesto wordt ook wel pesto alla Genovese genoemd. Volgens de Ligurianen hoort er trouwens geen knoflook in de pesto. Maar dat komt misschien wel omdat de basilicum uit deze streek gezien wordt als de beste ter wereld, die heeft geen knoflook meer nodig.

Hoe maak je pesto?

Van oudsher wordt pesto in de vijzel gemaakt door eerst zout en knoflook te vijzelen en daarna de basilicum in delen toe te voegen. Maar gebruik gerust een keukenmachine of staafmixer. Dat scheelt tijd. Probeer wel de messen zo kort mogelijk te laten draaien, want anders heb je kans dat de pesto bitter wordt. Vandaar ook dat sommigen zeggen dat je echt geen keukenmachine moet gebruiken voor het maken van pesto.

Afhankelijk waar je de pesto voor gaat gebruiken, kun je ervoor kiezen je pesto wat dikker te houden en dus minder olijfolie toe te voegen aan het einde. Dat is bijvoorbeeld handig als je het recept voor pasta pesto met zalm er mee gaat maken.

In dit recept gebruiken wij Parmezaanse kaas. Je kunt ook Peccorino gebruiken.

Pesto volgens Italiaans recept

Ingrediënten 

100 gram verse basilicum (ongeveer anderhalf plantje)
40 gram pijnboompitten
40 gram Parmezaanse kaas (een stukje) of Peccorino
1/2 teen knoflook, grofgehakt
100 – 150 gram olijfolie
zout naar smaak

Bereiding

Was de basilicum en pluk alle mooie blaadjes eraf. Zien de steeltjes er mooi, fris en niet te dik uit, dan kun je deze ook gebruiken. Gebruik je keukenweegschaal om te checken hoeveel basilicum er van je plantjes af komt.

Hak de knoflook en snijd ook de Parmezaanse kaas in stukjes.
Voeg nu de pijnboompitten, zout, knoflook en de kaas toe aan de basilicum.
Voeg een flinke scheut van de olijfolie toe en meng het geheel met de staafmixer of keukenmachine fijn.
Gebruik bij een keukenmachine de pulseerstand. Gebruik je de staafmixer, laat deze dan ook niet nonstop lopen.
Pas met de staafmixer ook op voor gespetter of eventueel een rondvliegend pijnboompitje.

Voeg olijfolie toe in delen totdat de gewenste dikte is bereikt.

Proef en breng eventueel op smaak met nog wat zout.

Wil je de pesto nog even bewaren? Dat kan in de koelkast als je de pesto afdekt met een laagje olijfolie.

Zin in variatie?

Deze pesto is ook lekker door de risotto.
Vervang de basilicum eens voor rucola voor een pesto met pit.

Wat dacht je trouwens van deze snelle pasta pesto met zalm en courgette? Niet authentiek, wel heel lekker en snel klaar.

Zin in andere Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Aubergine cordon bleus

Europa, Recepten Italiaans, pasta, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweedse-GevuldeEieren-Pasen-garnaal-recept

Met deze 5 tips vier jij (net als ik) een heerlijk relaxt Pasen – met erbij een werelds lekker Zweeds, Russisch, Amerikaans, Frans of Indonesisch recept

april 14, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Sushi bowl

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Sous-vide gegaarde hertenboutbiefstuk

Perfecte hertenbout uit de sous-vide met cranberry compote

december 21, 2019 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in