• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij. Daarom dit keer een ei op zijn Frans, oeuf en cocotte noemen ze dit gerecht daar. Het is een klassiek Frans gerecht en betekent eigenlijk niets meer dan ‘ei in pot’. Dit gerechtje is echt een allemansvriend, niet in de laatste plaats omdat je dit gerechtje naar eigen smaak kunt aanpassen.

De Fransen eten dit gerecht graag als voorgerecht of lunchgerecht met een glaasje wijn erbij. Misschien een geschikt low-budget voorgerecht met Kerst? Ik vind het ook heerlijk als ontbijt met een kopje koffie of thee erbij. Dit maakt een Kerst- of Paasontbijt toch extra feestelijk.

Zoals gezegd kun je dit recept naar eigen smaak aanpassen. In dit recept heb ik gekozen voor zalm en peterselie, maar zalm en dille is natuurlijk ook een heerlijke combinatie. Houd je niet van vis, doe dan wat hamreepjes erbij of wat verse spinazie. De meest basic versie is met ei, zout, peper en nootmuskaat. Daar kun je dan vervolgens nog wat slagroom of crème fraîche aan toevoegen en dan wat je lekker lijkt. Mijn lievelings is de oeuf en cocotte met crème fraîche, zalm en peterselie. Vandaar hier het recept.

Recept voor een Frans ei – oeuf en cocotte

Voor 2 personen

Wat heb je naast de ingrediënten nog meer nodig?
– 2 ramakins of kleine ovenvaste schaaltjes
– een braadslee of ovenschaal waar je de ramakins in kunt zetten
– een oven

Ingrediënten

2 eieren
125 mililiter creme fraiche
zout en peper naar smaak
50 gram gerookte wilde zalm*
2 takjes peterselie
een snuf nootmuskaat
klontje boter om in te vetten

*Voor een vegetarische variant laat je de zalm weg of vervang je deze voor wat blaadjes spinazie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vul de waterkoker of een fluitketel en breng het water aan de kook. Laat vervolgens rustig staan.
Doe de creme fraiche in een kommetje en roer los. Voeg een snuf nootmuskaat toe en zout en peper naar smaak. Proef even om te checken of de smaak goed is.

Vet de ramakins of kleine ovenschaaltjes in met wat boter en schep in elke ramakin een eetlepel van het creme fraiche mengsel.
Snipper de zalm en drapeer op de creme fraiche.
Spoel de peterselie af onder de kraan, maak droog en haal de blaadjes van de steeltjes af. Knip wat van de blaadjes fijn boven de zalm.
Breek nu voorzichtig in elke ramakin een ei. Zorg dat de dooier heel blijft.
Schep in elke ramakin nog een volle theelepel van het creme fraiche mengsel naast de dooier.
Bestrooi met nog een heel klein beetje peper.

Frans Oeuf en cocotte kan de oven in

Zet de ramakins in een ovenschaal of braadslee en giet voorzichtig het hete water in de ovenschaal of braadslede zodat de ramakins in een bad heet water komen te staan. Het water mag niet meer koken als je het erbij schenkt. Wij vulden onze ovenschaal tot waar de ramakins gevuld waren. Dat was ongeveer tot net over de helft.

Zet de ovenschaal of braadslede met de ramakins voorzichtig in het midden van de oven. Na ongeveer 15 minuten is het eiwit gestold en het eigeel nog licht vloeibaar. Wil je liever een zachter of harder ei, pas dan de oventijd wat aan.

Garneer met nog wat fijngesneden peterselie.

Bon appetit!

 

Europa, Recepten diner, ei, Frans, Kerst, ontbijt, Pasen, vegetarisch, vis, voorgerecht, zalm

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

oktober 3, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Sous-vide gegaarde hertenboutbiefstuk

Perfecte hertenbout uit de sous-vide met cranberry compote

december 21, 2019 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in