• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij. Daarom dit keer een ei op zijn Frans, oeuf en cocotte noemen ze dit gerecht daar. Het is een klassiek Frans gerecht en betekent eigenlijk niets meer dan ‘ei in pot’. Dit gerechtje is echt een allemansvriend, niet in de laatste plaats omdat je dit gerechtje naar eigen smaak kunt aanpassen.

De Fransen eten dit gerecht graag als voorgerecht of lunchgerecht met een glaasje wijn erbij. Misschien een geschikt low-budget voorgerecht met Kerst? Ik vind het ook heerlijk als ontbijt met een kopje koffie of thee erbij. Dit maakt een Kerst- of Paasontbijt toch extra feestelijk.

Zoals gezegd kun je dit recept naar eigen smaak aanpassen. In dit recept heb ik gekozen voor zalm en peterselie, maar zalm en dille is natuurlijk ook een heerlijke combinatie. Houd je niet van vis, doe dan wat hamreepjes erbij of wat verse spinazie. De meest basic versie is met ei, zout, peper en nootmuskaat. Daar kun je dan vervolgens nog wat slagroom of crème fraîche aan toevoegen en dan wat je lekker lijkt. Mijn lievelings is de oeuf en cocotte met crème fraîche, zalm en peterselie. Vandaar hier het recept.

Recept voor een Frans ei – oeuf en cocotte

Voor 2 personen

Wat heb je naast de ingrediënten nog meer nodig?
– 2 ramakins of kleine ovenvaste schaaltjes
– een braadslee of ovenschaal waar je de ramakins in kunt zetten
– een oven

Ingrediënten

2 eieren
125 mililiter creme fraiche
zout en peper naar smaak
50 gram gerookte wilde zalm*
2 takjes peterselie
een snuf nootmuskaat
klontje boter om in te vetten

*Voor een vegetarische variant laat je de zalm weg of vervang je deze voor wat blaadjes spinazie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vul de waterkoker of een fluitketel en breng het water aan de kook. Laat vervolgens rustig staan.
Doe de creme fraiche in een kommetje en roer los. Voeg een snuf nootmuskaat toe en zout en peper naar smaak. Proef even om te checken of de smaak goed is.

Vet de ramakins of kleine ovenschaaltjes in met wat boter en schep in elke ramakin een eetlepel van het creme fraiche mengsel.
Snipper de zalm en drapeer op de creme fraiche.
Spoel de peterselie af onder de kraan, maak droog en haal de blaadjes van de steeltjes af. Knip wat van de blaadjes fijn boven de zalm.
Breek nu voorzichtig in elke ramakin een ei. Zorg dat de dooier heel blijft.
Schep in elke ramakin nog een volle theelepel van het creme fraiche mengsel naast de dooier.
Bestrooi met nog een heel klein beetje peper.

Frans Oeuf en cocotte kan de oven in

Zet de ramakins in een ovenschaal of braadslee en giet voorzichtig het hete water in de ovenschaal of braadslede zodat de ramakins in een bad heet water komen te staan. Het water mag niet meer koken als je het erbij schenkt. Wij vulden onze ovenschaal tot waar de ramakins gevuld waren. Dat was ongeveer tot net over de helft.

Zet de ovenschaal of braadslede met de ramakins voorzichtig in het midden van de oven. Na ongeveer 15 minuten is het eiwit gestold en het eigeel nog licht vloeibaar. Wil je liever een zachter of harder ei, pas dan de oventijd wat aan.

Garneer met nog wat fijngesneden peterselie.

Bon appetit!

 

Gerelateerd

Europa, Recepten diner, ei, Frans, Kerst, ontbijt, Pasen, vegetarisch, vis, voorgerecht, zalm

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Midden-Oosterse doperwten- en artisjokstoof

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

mei 31, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Ijsthee uit Curacao met 2 verrassende ingrediënten

september 29, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Falafel homemade

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus

december 18, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in