Helaas had ik de afgelopen periode minder tijd om recepten met jullie te delen. Maar dit Chinese recept met eend, kip of tofu zou dat meer dan goed moeten maken. Het is echt een fantastisch lekker recept!
Maar goed, even een korte toelichting over wat mij de afgelopen maanden weerhield van het plaatsen van recepten. Het was de afgelopen maanden drukker dan ooit bij mijn non-food-job als freelance campagnemanager bij BusinessInsider.nl. Daarnaast had ik ook erg leuke cateringklussen. Zo maakte ik stamppotbuffetten, Indische rijsttafels, maar ook Amerikaanse spaghetti met gehaktballetjes en pannen vol met Vlaams stoofvlees.
Door alle drukte greep ik terug naar oude succesnummers, zoals snelle pasta pesto met zalm en Mexicaanse kiptaco’s. Toen ik eters kreeg, herinnerde ik me opeens dit heerlijke Chinese recept met eendenborstfilet wat echt supersnel klaar is. Perfect om indruk mee te maken en niet lang in de keuken te staan.
Helaas heb ik geleerd dat de eendenborstfilet die je onder andere bij Albert Heijn kunt krijgen, niet echt een goede keuze is. @Plantaardiger liet me onlangs op Instagram weten dat deze eenden in donkere hokken leven en nooit zwemwater zien. Wakker Dier startte daarom een campagne.
Op hun site kun je lezen, dat je deze zogenaamde staleend prima kunt vermijden, door te kiezen voor vrije-uitloop eend. Deze vrije-uitloop eend is verkrijgbaar bij: Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Poiesz en Vomar. Maar vast ook bij de poelier.
Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl
Voor 4 personen
Ingrediënten
3-4 vrije-uitloop-eendenborstfilets van ongeveer 150 gram elk (of vervang voor 4 plakken stevige tofu, a 150 gram elk)
2x 400g mix Aziatische wokgroenten (bv Japanse mix met kastanjechampignons en peultjes)
2 stengels bosui
4 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
300 gram pandanrijst
snuf zout
Voor de marinade
2 eetlepels lichte sojasaus (gebruik 4 el lichte sojasaus als je geen eend, maar tofu hebt)
2 eetlepels Shao Hsing rijstwijn
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie*
Voor de saus
3 eetlepels Shao Hsing rijstwijn
4 eetlepels oestersaus
1 volle theelepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel sesamolie
scheutje water
1 theelepel maizena (optioneel)
2 eetlepels water (om de maizena mee te mengen)
Voorbereiding
Meng in een schaal de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en schep de eendenborstfilets (of tofu) door de marinade. Zet afgedekt weg en laat 20 minuten marineren.
Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Maak de stengels bosui schoon (snijd een plakje van de onderkant, haal buitenste blad eraf en een klein stukje van de bovenzijde) en snijd in fijne ringetjes.
Meng de rijstwijn, oestersaus en sesamolie voor de saus door elkaar in een kom en zet klaar bij het fornuis.
Zet ook wat (koud) water klaar.
Bereiding
Haal de eendenborstfilets (of tofu) uit de marinade, laat ze even uitlekken en leg klaar op een bord bij het fornuis.
Laat een koekenpan met 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie heet worden en bak de uitgelekte eendenborstfilets om en om bruin. Begin met de eend op de vetlaag te bakken, zodat deze mooie bruin wordt.
Zet het vuur wat lager en bak in ongeveer 12 minuten de eend bruin van buiten en rosé van binnen. Haal de eendenborst uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Laat even rusten.
Heb je tofu, bak dan rondom bruin tegelijk met de wokgroenten, want de tofu is veel sneller klaar. Deze bewaar je ook niet in aluminiumfolie, maar bereid je echt op het laatste moment.
Verhit nu een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels zonnebloem- of arachide- olie toe als de wok begint te roken. Als vervolgens ook de olie begint te roken, voeg dan alle wokgroenten toe. Roerbak in ongeveer 5 minuten de groenten beetgaar. Roer een snufje zout en een paar scheutjes sesamolie door de groenten.
Doe een klein scheutje water in de koekenpan (waar je de eend in hebt gebakken) en roer met een spatel de aanbaksels los.
Voeg de rest van de marinade toe en de ingrediënten voor de saus (behalve de maizena). Verhit door en door, maar niet te lang want anders wordt de saus te dik. 1 minuut is meer dan genoeg. Mocht de saus toch te dik worden, voeg dan een scheutje water toe. Mocht je de saus nog wat beter willen binden, roer er dan een papje doorheen van maizena vermengd met water.
Haal de eend uit de folie en snijd deze in mooie plakken (of snijd nu de tofu in plakken).
Serveer de plakken eend op de gewokte groente en giet er wat van de saus overheen.
Garneer met de bosui. De rest van de saus zet je in een kommetje op tafel zodat je ook wat saus hebt voor over de rijst en de groenten.
Serveer de eend op de groenten, met de rijst en saus erbij.
Variatietips
Geen zin in eend? Maak dit Chinese recept dan met kip (kippendijenfilet), tofu of varkenshaas. Voeg bij tofu een klein beetje extra lichte sojasaus toe, dit omdat de tofu de marinade in zich opneemt.
MEER AZIATISCH ETEN
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten:
Chinese zoetzure kip
Chinese colakip met broccoli of Chinese kool
Japanse sushi in een kom
Japanse beef teriyaki
Indonesische Daging Smoor met snijbonen en nasi koening
Thaise Tom Kha Kai
Met rijst en gehakt gevulde wraps van koolblad
Knapperige Koreaanse kip
Dat klinkt lekker. Bedankt voor het recept.
Groetjes Zahra (Culyzaar)
Graag gedaan! Fijn weekend! Groeten Marjolein
Ik ben zelf dol op eendenborst en bestel dit ook vaak in restaurants. Ook zou ik de variant met tofu eens uit willen proberen. De meeste ingrediënten heb ik overigens al in huis!
Leuk om te horen en wat fijn dat je bijna alle ingrediënten al in huis hebt!