• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Kantonese eendenborst, Chinees.

Helaas had ik de afgelopen periode minder tijd om recepten met jullie te delen. Maar dit Chinese recept met eend, kip of tofu zou dat meer dan goed moeten maken. Het is echt een fantastisch lekker recept! 

Maar goed, even een korte toelichting over wat mij de afgelopen maanden weerhield van het plaatsen van recepten. Het was de afgelopen maanden drukker dan ooit bij mijn non-food-job als freelance campagnemanager bij BusinessInsider.nl. Daarnaast had ik ook erg leuke cateringklussen. Zo maakte ik stamppotbuffetten, Indische rijsttafels, maar ook Amerikaanse spaghetti met gehaktballetjes en pannen vol met Vlaams stoofvlees.

Door alle drukte greep ik terug naar oude succesnummers, zoals snelle pasta pesto met zalm en Mexicaanse kiptaco’s. Toen ik eters kreeg, herinnerde ik me opeens dit heerlijke Chinese recept met eendenborstfilet wat echt supersnel klaar is. Perfect om indruk mee te maken en niet lang in de keuken te staan. 

Helaas heb ik geleerd dat de eendenborstfilet die je onder andere bij Albert Heijn kunt krijgen, niet echt een goede keuze is. @Plantaardiger liet me onlangs op Instagram weten dat deze eenden in donkere hokken leven en nooit zwemwater zien. Wakker Dier startte daarom een campagne.

Op hun site kun je lezen, dat je deze zogenaamde staleend prima kunt vermijden, door te kiezen voor vrije-uitloop eend. Deze vrije-uitloop eend is verkrijgbaar bij: Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Poiesz en Vomar. Maar vast ook bij de poelier. 

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

Voor 4 personen

Ingrediënten

3-4 vrije-uitloop-eendenborstfilets van ongeveer 150 gram elk (of vervang voor 4 plakken stevige tofu, a 150 gram elk) 
2x 400g mix Aziatische wokgroenten (bv Japanse mix met kastanjechampignons en peultjes)
2 stengels bosui
4 eetlepels zonnebloem- of arachideolie 
300 gram pandanrijst
snuf zout

Voor de marinade

2 eetlepels lichte sojasaus (gebruik 4 el lichte sojasaus als je geen eend, maar tofu hebt)
2 eetlepels Shao Hsing rijstwijn
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie*

Voor de saus

3 eetlepels Shao Hsing rijstwijn
4 eetlepels oestersaus
1 volle theelepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel sesamolie
scheutje water
1 theelepel maizena (optioneel)
2 eetlepels water (om de maizena mee te mengen)

Voorbereiding

Meng in een schaal de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en schep de eendenborstfilets (of tofu) door de marinade. Zet afgedekt weg en laat 20 minuten marineren.

Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Maak de stengels bosui schoon (snijd een plakje van de onderkant, haal buitenste blad eraf en een klein stukje van de bovenzijde) en snijd in fijne ringetjes.

Meng de rijstwijn, oestersaus en sesamolie voor de saus door elkaar in een kom en zet klaar bij het fornuis.
Zet ook wat (koud) water klaar.

Bereiding

Haal de eendenborstfilets (of tofu) uit de marinade, laat ze even uitlekken en leg klaar op een bord bij het fornuis.
Laat een koekenpan met 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie heet worden en bak de uitgelekte eendenborstfilets om en om bruin. Begin met de eend op de vetlaag te bakken, zodat deze mooie bruin wordt. 

Zet het vuur wat lager en bak in ongeveer 12 minuten de eend bruin van buiten en rosé van binnen. Haal de eendenborst uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Laat even rusten.

Heb je tofu, bak dan rondom bruin tegelijk met de wokgroenten, want de tofu is veel sneller klaar. Deze bewaar je ook niet in aluminiumfolie, maar bereid je echt op het laatste moment.

Verhit nu een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels zonnebloem- of arachide- olie toe als de wok begint te roken. Als vervolgens ook de olie begint te roken, voeg dan alle wokgroenten toe. Roerbak in ongeveer 5 minuten de groenten beetgaar. Roer een snufje zout en een paar scheutjes sesamolie door de groenten.

Doe een klein scheutje water in de koekenpan (waar je de eend in hebt gebakken) en roer met een spatel de aanbaksels los.

Voeg de rest van de marinade toe en de ingrediënten voor de saus (behalve de maizena). Verhit door en door, maar niet te lang want anders wordt de saus te dik. 1 minuut is meer dan genoeg. Mocht de saus toch te dik worden, voeg dan een scheutje water toe. Mocht je de saus nog wat beter willen binden, roer er dan een papje doorheen van maizena vermengd met water.

Haal de eend uit de folie en snijd deze in mooie plakken (of snijd nu de tofu in plakken).
Serveer de plakken eend op de gewokte groente en giet er wat van de saus overheen.

Garneer met de bosui. De rest van de saus zet je in een kommetje op tafel zodat je ook wat saus hebt voor over de rijst en de groenten.
Serveer de eend op de groenten, met de rijst en saus erbij.

Variatietips

Geen zin in eend? Maak dit Chinese recept dan met kip (kippendijenfilet), tofu of varkenshaas. Voeg bij tofu een klein beetje extra lichte sojasaus toe, dit omdat de tofu de marinade in zich opneemt.

MEER AZIATISCH ETEN

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten:

Chinese zoetzure kip
Chinese colakip met broccoli of Chinese kool
Japanse sushi in een kom
Japanse beef teriyaki
Indonesische Daging Smoor met snijbonen en nasi koening
Thaise Tom Kha Kai
Met rijst en gehakt gevulde wraps van koolblad
Knapperige Koreaanse kip

Gerelateerd

Azië, Recepten Chinees, diner, Kerst, oestersaus, rijst, rijstwijn, sesamolie, vegetarisch, vijfkruidenpoeder

Lees Interacties

Reacties

  1. Zahra zegt

    januari 3, 2019 om 20:57

    Dat klinkt lekker. Bedankt voor het recept.
    Groetjes Zahra (Culyzaar)

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 4, 2019 om 16:42

      Graag gedaan! Fijn weekend! Groeten Marjolein

      Beantwoorden
  2. Marie zegt

    september 9, 2020 om 10:41

    Ik ben zelf dol op eendenborst en bestel dit ook vaak in restaurants. Ook zou ik de variant met tofu eens uit willen proberen. De meeste ingrediënten heb ik overigens al in huis!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      september 13, 2020 om 12:09

      Leuk om te horen en wat fijn dat je bijna alle ingrediënten al in huis hebt!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweeds gevulde eieren met nep kaviaar en dille

Gevulde eieren op zijn Zweeds met garnalen, dille en (nep) kaviaar

december 28, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Midden-Oosterse doperwten- en artisjokstoof

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

mei 31, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in