• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Eieren over? Advocaat maken kun je heel goed zelf

april 17, 2020 Marjolein de Bruijn Reageer

Advocaat-Hollands-jenever-ei-homemade
Zelfgemaakte advocaat van eidooiers, suiker en jenever

De lekkerste advocaat maken?  Dat kun je heel goed zelf. Heb je veel verse eieren in huis, suiker, jenever, een garde en een digitale thermometer? Dan moet het ook jou lukken.

Het beeld van mijn twee oma’s die gezellig samen een klein glaasje advocaat leeg lepelden op verjaardagen, staat mij nog bij als de dag van gisteren. Ook de blosjes op de wangen als het glaasje leeg was. 😉 Toen mijn vader alweer een paar jaar terug 70 werd, heb ik voor het eerst zelf advocaat gemaakt en hem dit cadeau gegeven. Het was een groot succes! Niet alleen bij mijn vader, ook mijn moeder, zus, oom en tantes werden erg enthousiast van mijn zelfgemaakte advocaat.

Afgelopen maandag (Tweede Paasdag) ben ik de keuken ingedoken, want ik wilde weer eens zelf advocaat maken. Dit keer voor mijn ouders en schoonouders. Ze wonen mooi bij elkaar in de buurt (helaas niet bij mij in de buurt) en toen de advocaat afgekoeld was, zijn ik en mijn vriend er naar toe gereden om ze te verrassen. Na vier weken alleen (video) bellen met ze, was het erg fijn ze weer even (op afstand) te kunnen zien.

Dikke kans dat ik over een weekje ook weer een flinke autorit maak om ook mijn zus haar advocaat te kunnen geven. Maar goed, ik blijf niet rondrijden, dus hierbij het recept zodat je het lekker zelf kunt maken. Wie zou jij wel willen verrassen met een potje zelfgemaakte advocaat?

Wat is advocaat?

Advocaat is een drankje wat eigenlijk te dik is om te drinken. Je eet het met een lepeltje maar serveert het wel in een glaasje. Vaak schep je bovenop de advocaat nog een beetje slagroom. Het wordt ook gebruikt in gebak of over een bolletje ijs gegoten. De belangrijkste ingrediënten zijn eigeel, suiker en sterke drank.

Waarom het advocaat heet, dat weten we eigenlijk niet zo goed meer. De bedenker van de Nederlandse versie van advocaat schijnt iemand geweest te zijn die in 1825 een distilleerderij had in Den Bosch, waar hij experimenteerde door eidooiers te vermengen met brandewijn.

Advocaat heeft ook nog een zusje en dat is tokkelroom. Tokkelroom heeft een lager alcoholpercentage dan advocaat, maar wordt ook gemaakt van dezelfde ingrediënten.

Advocaat in het buitenland

Advocaat en tokkelroom vind je niet in het buitenland terug. Wel heb je in Engeland en Amerika ‘eggnog’, een drankje gemaakt van melk, room, eieren, suiker en vaak ook iets van cognac. In Venezuela en op de Antillen hebben ze ‘ponche crema’, een drankje gemaakt van melk, suiker, eieren en rum. En in Italië kennen ze al sinds de middeleeuwen het Italiaans toetje Zabaglione, op basis van eidooiers, suiker en marsala of een andere zoete wijn.

Recept om advocaat zelf te maken

Het recept wat ik gebruik voor mijn advocaat is gebaseerd op het recept dat Cees Holtkamp hier met ons deelt. Alleen gebruik ik dit keer geen verse vanille maar vanille aroma en gebruik ik geen vodka of brandewijn, maar jonge jenever. Voor de oplettende kijker, op de foto zie je zwarte puntjes in de advocaat. Dat komt omdat deze foto nog gemaakt is van toen ik de advocaat wel een keer met verse vanille maakte. Een leuke tip die ik onlangs kreeg is om eens advocaat te maken met citroenbrandewijn. Dit was de manier waarop diegene haar moeder het altijd maakte. Wie weet doe ik dat nog eens, want deze dame keek er erg verlekkerd bij! 🙂

Wat te doen met de overgebleven eiwitten?

Voor dit recept gebruik je heel wat eieren en daarvan alleen het eigeel. Zoek je nog inspiratie om ook iets lekkers te maken met het eiwit? Hierbij twee suggesties.
Maak zelf bitterballen volgens de recepten van Ilona de Wit of Franse meringues naar recept van Rutger van den Broek.

Gek op ei?

Kijk dan ook eens naar deze recepten:

Eiersalade bomvol verse kruiden
Net niet klassieke witte asperges met ham en ei
Indische eieren in een saus van sambal en tomaat
Gevulde eieren met garnalen 

Oudhollands recept om zelf advocaat te maken

Met dit recept heb je net aan genoeg om twee (schone) jampotten te vullen met advocaat. Zo heb je een lekker potje zelfgemaakte advocaat voor jezelf en een potje om iemand anders cadeau te doen.

Benodigdheden

  • een garde
  • een digitale kookthermometer waarbij je heel nauwkeurig de temperatuur van een mengsel kunt meten
  • twee pannen die goed in elkaar passen zodat je in de grootste pan een laag water kan laten koken en in de pan erin het mengsel au bain marie kunt verwarmen. Let op dat de bodem van de kleinste pan het laagje water niet raakt. Let er ook op dat als de kleinste pan gaat schuiven, deze niet in de grootste pan kan omvallen.
  • ijsblokjes in de vriezer
  • 2 schone potten, formaat jampot, met goed afsluitbare deksels

Ingrediënten

250 gram eierdooiers (hiervoor heb je ongeveer 16 middelgrote eieren nodig)
250 gram kristalsuiker
300 gram jonge jenever
3 theelepels vanille aroma
een snuf zout

Bereiding

Zet de grootste pan met een laag water op het vuur. Breng het water aan de kook.

Begin met het scheiden van de eieren. Bewaar het eiwit voor iets anders (zie tips hierboven).
Weeg de suiker af.
Weeg vervolgens ook de jenever af. Ja echt, gewoon in een schaaltje op de weegschaal in plaats van in een maatbeker. 😉

Roer in de kleinste pan de eidooiers met de suiker los. Voeg de theelepels vanille aroma toe en roer vervolgens de jenever in delen erdoor.

Vul alvast de gootsteen met een laagje water en doe hier wat ijsblokjes bij.
Zorg ervoor dat als je straks de kleine pan erin zet, dat deze dan stabiel staat en niet gaat dobberen in de bak met water.

Zet nu de kleine pan met het eigeel-suiker-jenever-mengsel in de grote pan. Zet het vuur iets lager. Zorg dat het water blijft koken.
Hang de digitale thermometer in het mengsel.

Verwarm het mengsel al roerend. Dit duurt even. Zorg dat je echt goed roert, want als je een stukje vergeet dan gaat daar het eigeel stollen en krijg je een dronken roerei in plaats van advocaat. Verwarm het mengsel tot precies 62 °C graden. Naarmate het mengsel in de buurt van deze temperatuur komt, zie je het dikker worden.

Zodra het mengsel precies de 62 °C graden heeft bereikt, heb je advocaat. Haal meteen de pan met advocaat uit de grotere pan en zet deze voorzichtig in het ijswater. Blijf regelmatig roeren zodat het mengsel niet gaat klonteren. Zeef de advocaat nog even voordat je het in de potten doet. Doe de advocaat pas in de potten als het bijna is afgekoeld.
Lik nu rustig de pan leeg (als je boven de 18 bent!). 😉

Je advocaat is klaar. Bewaar in de koelkast en serveer in een klein leuk glaasje met eventueel een toefje slagroom erop. Geef er een klein lepeltje bij.

 

 

 

 

 

 

 

Europa, Recepten bijgerecht, ei, Nederlands

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein de Bruijn Reageer

Poke zalm met zeewier

Maak je eigen Hawaiiaanse Poke bowl met zalm en zeewiersalade

april 2, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in