
De lekkerste advocaat maken? Dat kun je heel goed zelf. Heb je veel verse eieren in huis, suiker, jenever, een garde en een digitale thermometer? Dan moet het ook jou lukken.
Het beeld van mijn twee oma’s die gezellig samen een klein glaasje advocaat leeg lepelden op verjaardagen, staat mij nog bij als de dag van gisteren. Ook de blosjes op de wangen als het glaasje leeg was. 😉 Toen mijn vader alweer een paar jaar terug 70 werd, heb ik voor het eerst zelf advocaat gemaakt en hem dit cadeau gegeven. Het was een groot succes! Niet alleen bij mijn vader, ook mijn moeder, zus, oom en tantes werden erg enthousiast van mijn zelfgemaakte advocaat.
Afgelopen maandag (Tweede Paasdag) ben ik de keuken ingedoken, want ik wilde weer eens zelf advocaat maken. Dit keer voor mijn ouders en schoonouders. Ze wonen mooi bij elkaar in de buurt (helaas niet bij mij in de buurt) en toen de advocaat afgekoeld was, zijn ik en mijn vriend er naar toe gereden om ze te verrassen. Na vier weken alleen (video) bellen met ze, was het erg fijn ze weer even (op afstand) te kunnen zien.
Dikke kans dat ik over een weekje ook weer een flinke autorit maak om ook mijn zus haar advocaat te kunnen geven. Maar goed, ik blijf niet rondrijden, dus hierbij het recept zodat je het lekker zelf kunt maken. Wie zou jij wel willen verrassen met een potje zelfgemaakte advocaat?
Wat is advocaat?
Advocaat is een drankje wat eigenlijk te dik is om te drinken. Je eet het met een lepeltje maar serveert het wel in een glaasje. Vaak schep je bovenop de advocaat nog een beetje slagroom. Het wordt ook gebruikt in gebak of over een bolletje ijs gegoten. De belangrijkste ingrediënten zijn eigeel, suiker en sterke drank.
Waarom het advocaat heet, dat weten we eigenlijk niet zo goed meer. De bedenker van de Nederlandse versie van advocaat schijnt iemand geweest te zijn die in 1825 een distilleerderij had in Den Bosch, waar hij experimenteerde door eidooiers te vermengen met brandewijn.
Advocaat heeft ook nog een zusje en dat is tokkelroom. Tokkelroom heeft een lager alcoholpercentage dan advocaat, maar wordt ook gemaakt van dezelfde ingrediënten.
Advocaat in het buitenland
Advocaat en tokkelroom vind je niet in het buitenland terug. Wel heb je in Engeland en Amerika ‘eggnog’, een drankje gemaakt van melk, room, eieren, suiker en vaak ook iets van cognac. In Venezuela en op de Antillen hebben ze ‘ponche crema’, een drankje gemaakt van melk, suiker, eieren en rum. En in Italië kennen ze al sinds de middeleeuwen het Italiaans toetje Zabaglione, op basis van eidooiers, suiker en marsala of een andere zoete wijn.
Recept om advocaat zelf te maken
Het recept wat ik gebruik voor mijn advocaat is gebaseerd op het recept dat Cees Holtkamp hier met ons deelt. Alleen gebruik ik dit keer geen verse vanille maar vanille aroma en gebruik ik geen vodka of brandewijn, maar jonge jenever. Voor de oplettende kijker, op de foto zie je zwarte puntjes in de advocaat. Dat komt omdat deze foto nog gemaakt is van toen ik de advocaat wel een keer met verse vanille maakte. Een leuke tip die ik onlangs kreeg is om eens advocaat te maken met citroenbrandewijn. Dit was de manier waarop diegene haar moeder het altijd maakte. Wie weet doe ik dat nog eens, want deze dame keek er erg verlekkerd bij! 🙂
Wat te doen met de overgebleven eiwitten?
Voor dit recept gebruik je heel wat eieren en daarvan alleen het eigeel. Zoek je nog inspiratie om ook iets lekkers te maken met het eiwit? Hierbij twee suggesties.
Maak zelf bitterballen volgens de recepten van Ilona de Wit of Franse meringues naar recept van Rutger van den Broek.
Gek op ei?
Kijk dan ook eens naar deze recepten:
Eiersalade bomvol verse kruiden
Net niet klassieke witte asperges met ham en ei
Indische eieren in een saus van sambal en tomaat
Gevulde eieren met garnalen
Oudhollands recept om zelf advocaat te maken
Met dit recept heb je net aan genoeg om twee (schone) jampotten te vullen met advocaat. Zo heb je een lekker potje zelfgemaakte advocaat voor jezelf en een potje om iemand anders cadeau te doen.
Benodigdheden
- een garde
- een digitale kookthermometer waarbij je heel nauwkeurig de temperatuur van een mengsel kunt meten
- twee pannen die goed in elkaar passen zodat je in de grootste pan een laag water kan laten koken en in de pan erin het mengsel au bain marie kunt verwarmen. Let op dat de bodem van de kleinste pan het laagje water niet raakt. Let er ook op dat als de kleinste pan gaat schuiven, deze niet in de grootste pan kan omvallen.
- ijsblokjes in de vriezer
- 2 schone potten, formaat jampot, met goed afsluitbare deksels
Ingrediënten
250 gram eierdooiers (hiervoor heb je ongeveer 16 middelgrote eieren nodig)
250 gram kristalsuiker
300 gram jonge jenever
3 theelepels vanille aroma
een snuf zout
Bereiding
Zet de grootste pan met een laag water op het vuur. Breng het water aan de kook.
Begin met het scheiden van de eieren. Bewaar het eiwit voor iets anders (zie tips hierboven).
Weeg de suiker af.
Weeg vervolgens ook de jenever af. Ja echt, gewoon in een schaaltje op de weegschaal in plaats van in een maatbeker. 😉
Roer in de kleinste pan de eidooiers met de suiker los. Voeg de theelepels vanille aroma toe en roer vervolgens de jenever in delen erdoor.
Vul alvast de gootsteen met een laagje water en doe hier wat ijsblokjes bij.
Zorg ervoor dat als je straks de kleine pan erin zet, dat deze dan stabiel staat en niet gaat dobberen in de bak met water.
Zet nu de kleine pan met het eigeel-suiker-jenever-mengsel in de grote pan. Zet het vuur iets lager. Zorg dat het water blijft koken.
Hang de digitale thermometer in het mengsel.
Verwarm het mengsel al roerend. Dit duurt even. Zorg dat je echt goed roert, want als je een stukje vergeet dan gaat daar het eigeel stollen en krijg je een dronken roerei in plaats van advocaat. Verwarm het mengsel tot precies 62 °C graden. Naarmate het mengsel in de buurt van deze temperatuur komt, zie je het dikker worden.
Zodra het mengsel precies de 62 °C graden heeft bereikt, heb je advocaat. Haal meteen de pan met advocaat uit de grotere pan en zet deze voorzichtig in het ijswater. Blijf regelmatig roeren zodat het mengsel niet gaat klonteren. Zeef de advocaat nog even voordat je het in de potten doet. Doe de advocaat pas in de potten als het bijna is afgekoeld.
Lik nu rustig de pan leeg (als je boven de 18 bent!). 😉
Je advocaat is klaar. Bewaar in de koelkast en serveer in een klein leuk glaasje met eventueel een toefje slagroom erop. Geef er een klein lepeltje bij.
Dit moet ik dus gewoon echt nog eens zelf gaan maken!
Jaaa! En dan gebruik je al die overgebleven eiwitten voor je bitterballen. Hoewel die pakjes eiwit wel echt fijner rollen weet ik nu ook.