• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Eiersalade met dragon, bieslook en de kleine pimpernel

april 5, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Eiersalade met dragon en pimpernel
Homemade eiersalade met dragon, bieslook en pimpernel

Soms proef je ergens iets en wil je daar meteen het recept van hebben. Deze eiersalade is er zo een. Met ansjovis, kappertjes en veel verse kruiden blijf je er van eten.

Naast bieslook en dragon zit er ook een bijna vergeten kruid in, de kleine pimpernel. Ken je dit bijzondere kruidje al? Mocht je hier niet aan kunnen komen, geen nood. Ook zonder de kleine pimpernel is deze eiersalade hemels lekker.

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat mijn zoon en zijn klas een kookworkshop kregen op het Amsterdamse natuur- en tuinpark Amstelglorie, een mooi groen stukje Amsterdam, ingeklemd tussen de Amstel, de A2 en de A10. Hier vind je naast de volkstuinen een openbaar deel met onder andere een speelbos, een proeftuin voor natuurlijk tuinieren, een paddenpoel, twee bijenkolonies en een kruidentuin.

Ik was die dag als begeleider mee met Fin en zijn klas. Wat een topdag was dat! Op instagram bij de zogenaamde hoogtepunten van mijn instastories kun je er nog meer van terugzien. Daar zie je ook deze eiersalade langskomen, maar dan een meer rustieke versie. Naast eiersalade maakten de kinderen zelf kruidenthee, pesto en ook deze prachtige salade met bloemen.

amstelglorie-eetbare-bloemen-salade
Op Amstelglorie gemaakt door kinderen. Salade met eetbare bloemen.

Tot die dag op Amstelglorie wist ik niet van het bestaan van de kleine pimpernel af. De kleine pimpernel komt in Nederland niet heel veel voor, maar is geen bedreigd plantensoort. De plant werd vroeger gebruikt als bloedstelper. Zo zouden in de Middeleeuwen soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant drinken in de hoop dat hun wonden minder heftig zouden bloeden. Dat lijkt me nu weer niet zo smakelijk, maar gelukkig ben ik geen Middeleeuwse soldaat.

Een kleine waarschuwing is trouwens nog wel op zijn plaats. Mensen met gal- maag- of leverklachten opgelet, jullie kunnen de kleine Pimpernel beter laten staan.

Vergeten kruid kleine pimpernel voor in eiersalade
Een paar takjes van het vergeten kruid, de kleine pimpernel

De smaak van de blaadjes lijkt op die van komkommer, met een klein bittertje erin. Via Internet heb ik vorig jaar een paar plantjes van de kleine Pimpernel kunnen bestellen en die doen het hier in de Almeerse grond goed. Tot nu toe hebben ze de winter goed doorstaan. Ook zaadjes zijn online goed verkrijgbaar.

Terug naar de eiersalade. Dit recept van de eiersalade is afkomstig van een van de tuinders van Amstelglorie. In de oorspronkelijke versie zit ook het kruid zuring. Mocht je daaraan kunnen komen, zou ik dat ook zeker toevoegen. Gebruik je zuring, haal van de zuring dan de nerf in het midden weg en hak de rest van het blad zo fijn mogelijk.

Hoe maak je deze eiersalade vega?

Voor een vegetarische eiersalade laat je de ansjovis eruit en voeg je nog wat fijngehakte gezouten kappertjes of wat extra zeezout toe.

Recept voor de eiersalade

Ingrediënten

6 eieren
een half bekertje crème fraîche (heel bekertje is 125 milliliter)
een zelfde hoeveelheid mayonaise (ongeveer 60 milliliter)
2-3 ansjovisfilets
2 theelepels kappertjes
1 theelepel worcestersaus
een bakje bieslook a 25 gram (voor 3 royale eetlepels fijngeknipte bieslook)
een bakje of bosje dragon (voor 1,5 eetlepel fijngehakte dragon, dus je houdt nog wel wat over)
3-4 takjes van de kleine pimpernel (voor 1 theelepel fijngehakte kleine pimpernel) (optioneel)
zeezout uit de molen, naar smaak

Bereiding

Kook de eieren in 6 minuten hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Laat de gepelde eieren even verder afkoelen.

Was de bieslook, dep droog met keukenpapier en knip met een schaar de bieslook zo fijn mogelijk.

Was de takjes dragon en kleine pimpernel en droog ook voorzichtig af met wat keukenpapier. Gebruik van de dragon en de pimpernel alleen de blaadjes. Haal de blaadjes van de takjes af.
Hak dit alles zo fijn mogelijk.

Snijd nu de kappertjes in kleine stukjes.
Spoel de ansjovisfilets af onder de koude kraan, dep droog en snijd heel fijn.

Doe de mayonaise, crème fraîche, verse kruiden, ansjovis, kappertjes en worcestersaus in een kom en meng alles goed door elkaar.

Snijd de eieren eerst met twee messen fijn en prak daarna nog wat fijner met een vork. Als je een eiersnijder hebt, gebruik deze dan door eerst plakjes te maken en daarna blokjes).
Voeg de stukjes ei toe aan het mayonaise-, crème fraîche- en kruidenmengsel en schep het grondig door.

Proef of er nog iets bij moet. Wil je het nog wat zouter, voeg dan nog een fijngehakt ansjovisfiletje toe of wat zeezout. Wil je het nog wat smeuïger, voeg dan gelijke delen mayonaise en crème fraîche toe.

Serveer met wat melbatoastjes of stokbrood.

Dol op ei

Deel je mijn motto, een ei hoort erbij en houd je ook zo van gerechten met een ei. Bekijk dan zeker deze recepten:
Midden-Oosterse Shakshuka
Marokkaanse gehaktballetjes
Franse Oeuf en cocotte
Zweedse gevulde eieren 
Mexicaanse huevos rancheros

Gerelateerd

Europa, Recepten bijgerecht, dragon, ei, Nederlands, Pasen, vegetarisch, vis, worcestersaus

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

HuevosyFrijoles-vierkant1020x1020

Dit Mexicaanse recept van zwarte bonen is zo klaar en smaakt heerlijk op brood, bij je taco’s en huevos rancheros

maart 19, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Mexicaans ontbijt met ei

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Klassieke Marokkaanse wortelsalade – een lekker bijgerecht

november 17, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in