
Soms proef je ergens iets en wil je daar meteen het recept van hebben. Deze eiersalade is er zo een. Met ansjovis, kappertjes en veel verse kruiden blijf je er van eten.
Naast bieslook en dragon zit er ook een bijna vergeten kruid in, de kleine pimpernel. Ken je dit bijzondere kruidje al? Mocht je hier niet aan kunnen komen, geen nood. Ook zonder de kleine pimpernel is deze eiersalade hemels lekker.
Het is alweer bijna twee jaar geleden dat mijn zoon en zijn klas een kookworkshop kregen op het Amsterdamse natuur- en tuinpark Amstelglorie, een mooi groen stukje Amsterdam, ingeklemd tussen de Amstel, de A2 en de A10. Hier vind je naast de volkstuinen een openbaar deel met onder andere een speelbos, een proeftuin voor natuurlijk tuinieren, een paddenpoel, twee bijenkolonies en een kruidentuin.
Ik was die dag als begeleider mee met Fin en zijn klas. Wat een topdag was dat! Op instagram bij de zogenaamde hoogtepunten van mijn instastories kun je er nog meer van terugzien. Daar zie je ook deze eiersalade langskomen, maar dan een meer rustieke versie. Naast eiersalade maakten de kinderen zelf kruidenthee, pesto en ook deze prachtige salade met bloemen.

Tot die dag op Amstelglorie wist ik niet van het bestaan van de kleine pimpernel af. De kleine pimpernel komt in Nederland niet heel veel voor, maar is geen bedreigd plantensoort. De plant werd vroeger gebruikt als bloedstelper. Zo zouden in de Middeleeuwen soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant drinken in de hoop dat hun wonden minder heftig zouden bloeden. Dat lijkt me nu weer niet zo smakelijk, maar gelukkig ben ik geen Middeleeuwse soldaat.
Een kleine waarschuwing is trouwens nog wel op zijn plaats. Mensen met gal- maag- of leverklachten opgelet, jullie kunnen de kleine Pimpernel beter laten staan.

De smaak van de blaadjes lijkt op die van komkommer, met een klein bittertje erin. Via Internet heb ik vorig jaar een paar plantjes van de kleine Pimpernel kunnen bestellen en die doen het hier in de Almeerse grond goed. Tot nu toe hebben ze de winter goed doorstaan. Ook zaadjes zijn online goed verkrijgbaar.
Terug naar de eiersalade. Dit recept van de eiersalade is afkomstig van een van de tuinders van Amstelglorie. In de oorspronkelijke versie zit ook het kruid zuring. Mocht je daaraan kunnen komen, zou ik dat ook zeker toevoegen. Gebruik je zuring, haal van de zuring dan de nerf in het midden weg en hak de rest van het blad zo fijn mogelijk.
Hoe maak je deze eiersalade vega?
Voor een vegetarische eiersalade laat je de ansjovis eruit en voeg je nog wat fijngehakte gezouten kappertjes of wat extra zeezout toe.
Recept voor de eiersalade
Ingrediënten
6 eieren
een half bekertje crème fraîche (heel bekertje is 125 milliliter)
een zelfde hoeveelheid mayonaise (ongeveer 60 milliliter)
2-3 ansjovisfilets
2 theelepels kappertjes
1 theelepel worcestersaus
een bakje bieslook a 25 gram (voor 3 royale eetlepels fijngeknipte bieslook)
een bakje of bosje dragon (voor 1,5 eetlepel fijngehakte dragon, dus je houdt nog wel wat over)
3-4 takjes van de kleine pimpernel (voor 1 theelepel fijngehakte kleine pimpernel) (optioneel)
zeezout uit de molen, naar smaak
Bereiding
Kook de eieren in 6 minuten hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Laat de gepelde eieren even verder afkoelen.
Was de bieslook, dep droog met keukenpapier en knip met een schaar de bieslook zo fijn mogelijk.
Was de takjes dragon en kleine pimpernel en droog ook voorzichtig af met wat keukenpapier. Gebruik van de dragon en de pimpernel alleen de blaadjes. Haal de blaadjes van de takjes af.
Hak dit alles zo fijn mogelijk.
Snijd nu de kappertjes in kleine stukjes.
Spoel de ansjovisfilets af onder de koude kraan, dep droog en snijd heel fijn.
Doe de mayonaise, crème fraîche, verse kruiden, ansjovis, kappertjes en worcestersaus in een kom en meng alles goed door elkaar.
Snijd de eieren eerst met twee messen fijn en prak daarna nog wat fijner met een vork. Als je een eiersnijder hebt, gebruik deze dan door eerst plakjes te maken en daarna blokjes).
Voeg de stukjes ei toe aan het mayonaise-, crème fraîche- en kruidenmengsel en schep het grondig door.
Proef of er nog iets bij moet. Wil je het nog wat zouter, voeg dan nog een fijngehakt ansjovisfiletje toe of wat zeezout. Wil je het nog wat smeuïger, voeg dan gelijke delen mayonaise en crème fraîche toe.
Serveer met wat melbatoastjes of stokbrood.
Dol op ei
Deel je mijn motto, een ei hoort erbij en houd je ook zo van gerechten met een ei. Bekijk dan zeker deze recepten:
Midden-Oosterse Shakshuka
Marokkaanse gehaktballetjes
Franse Oeuf en cocotte
Zweedse gevulde eieren
Mexicaanse huevos rancheros
Geef een reactie