• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Eiersalade met dragon, bieslook en de kleine pimpernel

april 5, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Eiersalade met dragon en pimpernel
Homemade eiersalade met dragon, bieslook en pimpernel

Soms proef je ergens iets en wil je daar meteen het recept van hebben. Deze eiersalade is er zo een. Met ansjovis, kappertjes en veel verse kruiden blijf je er van eten.

Naast bieslook en dragon zit er ook een bijna vergeten kruid in, de kleine pimpernel. Ken je dit bijzondere kruidje al? Mocht je hier niet aan kunnen komen, geen nood. Ook zonder de kleine pimpernel is deze eiersalade hemels lekker.

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat mijn zoon en zijn klas een kookworkshop kregen op het Amsterdamse natuur- en tuinpark Amstelglorie, een mooi groen stukje Amsterdam, ingeklemd tussen de Amstel, de A2 en de A10. Hier vind je naast de volkstuinen een openbaar deel met onder andere een speelbos, een proeftuin voor natuurlijk tuinieren, een paddenpoel, twee bijenkolonies en een kruidentuin.

Ik was die dag als begeleider mee met Fin en zijn klas. Wat een topdag was dat! Op instagram bij de zogenaamde hoogtepunten van mijn instastories kun je er nog meer van terugzien. Daar zie je ook deze eiersalade langskomen, maar dan een meer rustieke versie. Naast eiersalade maakten de kinderen zelf kruidenthee, pesto en ook deze prachtige salade met bloemen.

amstelglorie-eetbare-bloemen-salade
Op Amstelglorie gemaakt door kinderen. Salade met eetbare bloemen.

Tot die dag op Amstelglorie wist ik niet van het bestaan van de kleine pimpernel af. De kleine pimpernel komt in Nederland niet heel veel voor, maar is geen bedreigd plantensoort. De plant werd vroeger gebruikt als bloedstelper. Zo zouden in de Middeleeuwen soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant drinken in de hoop dat hun wonden minder heftig zouden bloeden. Dat lijkt me nu weer niet zo smakelijk, maar gelukkig ben ik geen Middeleeuwse soldaat.

Een kleine waarschuwing is trouwens nog wel op zijn plaats. Mensen met gal- maag- of leverklachten opgelet, jullie kunnen de kleine Pimpernel beter laten staan.

Vergeten kruid kleine pimpernel voor in eiersalade
Een paar takjes van het vergeten kruid, de kleine pimpernel

De smaak van de blaadjes lijkt op die van komkommer, met een klein bittertje erin. Via Internet heb ik vorig jaar een paar plantjes van de kleine Pimpernel kunnen bestellen en die doen het hier in de Almeerse grond goed. Tot nu toe hebben ze de winter goed doorstaan. Ook zaadjes zijn online goed verkrijgbaar.

Terug naar de eiersalade. Dit recept van de eiersalade is afkomstig van een van de tuinders van Amstelglorie. In de oorspronkelijke versie zit ook het kruid zuring. Mocht je daaraan kunnen komen, zou ik dat ook zeker toevoegen. Gebruik je zuring, haal van de zuring dan de nerf in het midden weg en hak de rest van het blad zo fijn mogelijk.

Hoe maak je deze eiersalade vega?

Voor een vegetarische eiersalade laat je de ansjovis eruit en voeg je nog wat fijngehakte gezouten kappertjes of wat extra zeezout toe.

Recept voor de eiersalade

Ingrediënten

6 eieren
een half bekertje crème fraîche (heel bekertje is 125 milliliter)
een zelfde hoeveelheid mayonaise (ongeveer 60 milliliter)
2-3 ansjovisfilets
2 theelepels kappertjes
1 theelepel worcestersaus
een bakje bieslook a 25 gram (voor 3 royale eetlepels fijngeknipte bieslook)
een bakje of bosje dragon (voor 1,5 eetlepel fijngehakte dragon, dus je houdt nog wel wat over)
3-4 takjes van de kleine pimpernel (voor 1 theelepel fijngehakte kleine pimpernel) (optioneel)
zeezout uit de molen, naar smaak

Bereiding

Kook de eieren in 6 minuten hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Laat de gepelde eieren even verder afkoelen.

Was de bieslook, dep droog met keukenpapier en knip met een schaar de bieslook zo fijn mogelijk.

Was de takjes dragon en kleine pimpernel en droog ook voorzichtig af met wat keukenpapier. Gebruik van de dragon en de pimpernel alleen de blaadjes. Haal de blaadjes van de takjes af.
Hak dit alles zo fijn mogelijk.

Snijd nu de kappertjes in kleine stukjes.
Spoel de ansjovisfilets af onder de koude kraan, dep droog en snijd heel fijn.

Doe de mayonaise, crème fraîche, verse kruiden, ansjovis, kappertjes en worcestersaus in een kom en meng alles goed door elkaar.

Snijd de eieren eerst met twee messen fijn en prak daarna nog wat fijner met een vork. Als je een eiersnijder hebt, gebruik deze dan door eerst plakjes te maken en daarna blokjes).
Voeg de stukjes ei toe aan het mayonaise-, crème fraîche- en kruidenmengsel en schep het grondig door.

Proef of er nog iets bij moet. Wil je het nog wat zouter, voeg dan nog een fijngehakt ansjovisfiletje toe of wat zeezout. Wil je het nog wat smeuïger, voeg dan gelijke delen mayonaise en crème fraîche toe.

Serveer met wat melbatoastjes of stokbrood.

Dol op ei

Deel je mijn motto, een ei hoort erbij en houd je ook zo van gerechten met een ei. Bekijk dan zeker deze recepten:
Midden-Oosterse Shakshuka
Marokkaanse gehaktballetjes
Franse Oeuf en cocotte
Zweedse gevulde eieren 
Mexicaanse huevos rancheros

Gerelateerd

Europa, Recepten bijgerecht, dragon, ei, Nederlands, Pasen, vegetarisch, vis, worcestersaus

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

maart 10, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweedse-GevuldeEieren-Pasen-garnaal-recept

Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën

maart 26, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in