• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

januari 20, 2018 Marjolein Boekel - de Bruijn 6 Reacties

Zweeds recept voor Gravad Lax

Deze zalm is niet gerookt, maar gemarineerd in een mengsel van zout, suiker, peper en verse dille. De zalm wordt vervolgens één of twee dagen in de koelkast bewaard en dan heb je heerlijke homemade gravad lax. Gravad Lax betekent in het Zweeds zoiets als begraven zalm. In de middeleeuwen werd zalm gezouten en begraven met wat zware stenen erop. Zo kon de zalm langer worden bewaard.

Gravad lax eten op z’n Zweeds

Als ik deze gravad lax zie, dan denk ik aan een glaasje bubbels voor erbij. Ik zie het als een feestelijk hapje, wat je serveert met wat melbatoast of stokbrood. Meer heb ik niet meer nodig. In Noorwegen eten ze gravad lax gewoon op brood. Daar zie je gravad lax vaak terug op een open sandwich (dus niet tussen twee broodjes in). Zweden eten hun gravad lax graag samen met een zoet mosterd-honingsausje.

In Zweden maakt gravad lax een vast onderdeel uit van een smörgåsbord, een traditioneel feestbuffet vol Zweedse delicatessen. Een smörgåsbord wordt bijvoorbeeld vaak gemaakt met Pasen en met Kerst. Met Kerst heet het alleen geen smörgåsbord maar een Julbord. Alweer enige tijd geleden mocht ik smullen van een Zweeds Julbord.

Dat ziet er dan zo uit:

Zweeds Kerstbuffet Julebord

Een greep uit de gerechten die hier op tafel staan: gevulde eieren (recept staat reeds online), elandworst, gravad lax, Zweedse kazen, kerstham, Zweedse gehaktballetjes (recept volgt), de Zweedse versie van aardappel gratin. Verder nog heel veel verschillende salades en heel veel verschillende soorten ingemaakte haring.

Van zo’n Julbord eet een Zweeds gezin rustig 3 dagen lang. Wat je op de foto ziet zijn dan ook de ‘restjes’. 🙂

De lekkerste gravad lax

Terug naar de Gravad Lax. Hoe maak je nu de lekkerste gravad lax? Het begint bij de zalm. Haal een mooi stuk krakend verse zalmfilet bij je visboer. Vraag om sashimi kwaliteit. Laat het vel zitten (zit aan 1 kant). Dan de dille. Dille is een kwetsbaar kruidje. Check goed of de dille er frisgroen uitziet en de sprietjes niet hangen. Verder heb je nog grof zeezout, witte peper en kristalsuiker nodig en je kunt aan de slag.

Omdat ik de gravad lax zo al zo lekker vindt, heb ik geen moeite gedaan om een honing-mosterdsausje erbij te maken. Ik vind het stiekem zonde van de zalm om dit er overheen te doen.

Recept voor Zweedse gravad lax

Het belangrijkste wat je, naast zalm, nodig hebt is tijd. Houd er rekening mee dat je minimaal 24 uur moet wachten totdat de marinade goed in de zalm is getrokken. 24 uur is echt goed. 48 uur nog beter. Maar meestal kan ik niet zo lang wachten. Sommigen marineren de zalm zelfs wel 3 dagen.

Dit recept kun je ook prima met 300-350 gram zalm maken, halveer dan de hoeveelheid zeezout, suiker, witte peper en dille.
Ik gebruik in dit recept een vijzel. Heb je geen vijzel, gebruik dan fijn zeezout en roer de ingrediënten alleen even door elkaar.
Wat je wel echt in huis moet hebben is plastic huishoudfolie.

Ingrediënten

700 gram verse zalmfilet, met vel, sashimi kwaliteit
150 gram grof zeezout
100 gram suiker
1 theelepel witte peper
2 bakjes dille van elk 20 gram (in totaal 40 gram)

Bereiding

Was de dille. Bewaar een paar takjes en haal bij de rest van takjes alle dille sprietjes eraf. Kom je af en toe een verlept sprietje tegen, gooi die dan weg.
De takjes gooi je ook weg. De dillesprietjes hak je fijn.

Meng in de vijzel zout, suiker, witte peper goed door elkaar.

Voeg nu de dille toe en vijzel die er ook doorheen.

Pak een schaal waarin de zalmfilet past (hoeft echt niet veel groter dan de zalm zelf).

Bekleed de schaal royaal met plastic folie. Zorg dat er genoeg over de randen hangt om de zalm goed mee in te pakken.

Leg nu eerst de helft van de droge marinade op het folie. Plaats de zalmfilet er bovenop, met de huidkant aan de onderzijde.
Druk zachtjes aan.

Doe de tweede helft van de marinade nu op de zalm. Zorg dat de hele zalmfilet nu bedekt is, dus ook de zijkanten van de filet. Druk de marinade zacht maar stevig aan.

Pak nu de zalm in met het plastic folie. Probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Zet vervolgens de schaal met zalm in de koelkast en leg wat zwaars op de ingepakte zalm.
Denk aan een sixpack blikjes bier of 2 pakken melk.

Wacht minimaal 24 uur en haal de zalmfilet uit de koelkast (bier of melk leg je weer terug 😉 ).

Giet het vet weg en haal de zalm voorzichtig uit het folie. Schraap met de botte kant van een groot mes de marinade van de zalm.

Leg de zalm op een mooi bord met het vel weer aan de onderzijde.
Garneer met een paar takjes dille.
Leg er een scherp groot mes erbij en wat melba toast.

Laat mensen zelf plakjes afsnijden. Het vel eet je niet op.

Eet smakelijk!

Dol op zalm? Check dan deze recepten

Hawaiiaanse Poke bowl met zalm
Snelle sushi uit een kom
Franse oeuf en cocotte
Pasta pesto met courgette en zalm

Zin in meer Zweeds eten?

Maak dan deze gevulde eieren.

Gerelateerd

Eten en weten, Europa, Recepten dille, Kerst, Pasen, vis, zalm, Zweeds

Lees Interacties

Reacties

  1. Hilde zegt

    februari 5, 2018 om 10:18

    Wat leuk om dit eens zelf te maken! Ik ga je recept opslaan 🙂

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 6, 2018 om 09:55

      Leuk Hilde! Laat je het me weten als je het gemaakt hebt? Ben benieuwd of je het net zo lekker vindt als ik.

      Beantwoorden
  2. Kheira zegt

    februari 6, 2018 om 09:01

    Oh wat heerlijk Gravad Lax! De laatste keer dat ik dat heb gegeten was in Noorwegen. Echt lekker!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 6, 2018 om 09:53

      Oh wow! In Noorwegen nog wel! Kun je nog verschillen ontdekken met de Noorse Gravad lax? Heb je het inderdaad op een open sandwich gegeten? Vast ook geen dille mosterd saus erbij toch?

      Beantwoorden
  3. Roel Piersma zegt

    december 11, 2021 om 01:07

    Hey Marjolein,

    Deze week weer eens ”jouw Gravad Lax” gemaakt en inderdaad is die DE LEKKERSTE!
    Voor ca. 750 gram zalm gebruik ik 100 gram zeezout, 100 gram bruine suiker en veel dille en laat alles gewoon drie dagen fermenteren in de koelkast.
    Puur smaakt het al prima, maar met een beetje van de Honing-mosterdsaus van Heerlijkheid Mariënwaerd (o.a. Sligro) wordt het nog een tikkie beter…
    Ik heb een paar ”fans” ( waaronder twee visboeren), die altijd heel graag van jouw/mijn Gravad Lax willen proeven: bedankt voor het prima recept – ik zeg het voort!

    Groeten van Roel

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 24, 2022 om 09:08

      Hoi Roel, wat een geweldig mooi compliment! DANKJEWEL!!!!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Chinese Coca-colakip

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Sushi bowl

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in