• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van verrassend lekkere Nederlandse kaasjes op vrijdag 23 april 2021 om 20:00 uur
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

januari 20, 2018 Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Zweeds recept voor Gravad Lax

Deze zalm is niet gerookt, maar gemarineerd in een mengsel van zout, suiker, peper en verse dille. De zalm wordt vervolgens één of twee dagen in de koelkast bewaard en dan heb je heerlijke homemade gravad lax. Gravad Lax betekent in het Zweeds zoiets als begraven zalm. In de middeleeuwen werd zalm gezouten en begraven met wat zware stenen erop. Zo kon de zalm langer worden bewaard.

Gravad lax eten op z’n Zweeds

Als ik deze gravad lax zie, dan denk ik aan een glaasje bubbels voor erbij. Ik zie het als een feestelijk hapje, wat je serveert met wat melbatoast of stokbrood. Meer heb ik niet meer nodig. In Noorwegen eten ze gravad lax gewoon op brood. Daar zie je gravad lax vaak terug op een open sandwich (dus niet tussen twee broodjes in). Zweden eten hun gravad lax graag samen met een zoet mosterd-honingsausje.

In Zweden maakt gravad lax een vast onderdeel uit van een smörgåsbord, een traditioneel feestbuffet vol Zweedse delicatessen. Een smörgåsbord wordt bijvoorbeeld vaak gemaakt met Pasen en met Kerst. Met Kerst heet het alleen geen smörgåsbord maar een Julbord. Alweer enige tijd geleden mocht ik smullen van een Zweeds Julbord.

Dat ziet er dan zo uit:

Zweeds Kerstbuffet Julebord

Een greep uit de gerechten die hier op tafel staan: gevulde eieren (recept staat reeds online), elandworst, gravad lax, Zweedse kazen, kerstham, Zweedse gehaktballetjes (recept volgt), de Zweedse versie van aardappel gratin. Verder nog heel veel verschillende salades en heel veel verschillende soorten ingemaakte haring.

Van zo’n Julbord eet een Zweeds gezin rustig 3 dagen lang. Wat je op de foto ziet zijn dan ook de ‘restjes’. 🙂

De lekkerste gravad lax

Terug naar de Gravad Lax. Hoe maak je nu de lekkerste gravad lax? Het begint bij de zalm. Haal een mooi stuk krakend verse zalmfilet bij je visboer. Vraag om sashimi kwaliteit. Laat het vel zitten (zit aan 1 kant). Dan de dille. Dille is een kwetsbaar kruidje. Check goed of de dille er frisgroen uitziet en de sprietjes niet hangen. Verder heb je nog grof zeezout, witte peper en kristalsuiker nodig en je kunt aan de slag.

Omdat ik de gravad lax zo al zo lekker vindt, heb ik geen moeite gedaan om een honing-mosterdsausje erbij te maken. Ik vind het stiekem zonde van de zalm om dit er overheen te doen.

Recept voor Zweedse gravad lax

Het belangrijkste wat je, naast zalm, nodig hebt is tijd. Houd er rekening mee dat je minimaal 24 uur moet wachten totdat de marinade goed in de zalm is getrokken. 24 uur is echt goed. 48 uur nog beter. Maar meestal kan ik niet zo lang wachten. Sommigen marineren de zalm zelfs wel 3 dagen.

Dit recept kun je ook prima met 300-350 gram zalm maken, halveer dan de hoeveelheid zeezout, suiker, witte peper en dille.
Ik gebruik in dit recept een vijzel. Heb je geen vijzel, gebruik dan fijn zeezout en roer de ingrediënten alleen even door elkaar.
Wat je wel echt in huis moet hebben is plastic huishoudfolie.

Ingrediënten

700 gram verse zalmfilet, met vel, sashimi kwaliteit
150 gram grof zeezout
100 gram suiker
1 theelepel witte peper
2 bakjes dille van elk 20 gram (in totaal 40 gram)

Bereiding

Was de dille. Bewaar een paar takjes en haal bij de rest van takjes alle dille sprietjes eraf. Kom je af en toe een verlept sprietje tegen, gooi die dan weg.
De takjes gooi je ook weg. De dillesprietjes hak je fijn.

Meng in de vijzel zout, suiker, witte peper goed door elkaar.

Voeg nu de dille toe en vijzel die er ook doorheen.

Pak een schaal waarin de zalmfilet past (hoeft echt niet veel groter dan de zalm zelf).

Bekleed de schaal royaal met plastic folie. Zorg dat er genoeg over de randen hangt om de zalm goed mee in te pakken.

Leg nu eerst de helft van de droge marinade op het folie. Plaats de zalmfilet er bovenop, met de huidkant aan de onderzijde.
Druk zachtjes aan.

Doe de tweede helft van de marinade nu op de zalm. Zorg dat de hele zalmfilet nu bedekt is, dus ook de zijkanten van de filet. Druk de marinade zacht maar stevig aan.

Pak nu de zalm in met het plastic folie. Probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Zet vervolgens de schaal met zalm in de koelkast en leg wat zwaars op de ingepakte zalm.
Denk aan een sixpack blikjes bier of 2 pakken melk.

Wacht minimaal 24 uur en haal de zalmfilet uit de koelkast (bier of melk leg je weer terug 😉 ).

Giet het vet weg en haal de zalm voorzichtig uit het folie. Schraap met de botte kant van een groot mes de marinade van de zalm.

Leg de zalm op een mooi bord met het vel weer aan de onderzijde.
Garneer met een paar takjes dille.
Leg er een scherp groot mes erbij en wat melba toast.

Laat mensen zelf plakjes afsnijden. Het vel eet je niet op.

Eet smakelijk!

Dol op zalm? Check dan deze recepten

Hawaiiaanse Poke bowl met zalm
Snelle sushi uit een kom
Franse oeuf en cocotte
Pasta pesto met courgette en zalm

Zin in meer Zweeds eten?

Maak dan deze gevulde eieren.

Eten en weten, Europa, Recepten dille, Kerst, Pasen, vis, zalm, Zweeds

Lees Interacties

Reacties

  1. Hilde zegt

    februari 5, 2018 om 10:18

    Wat leuk om dit eens zelf te maken! Ik ga je recept opslaan 🙂

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 6, 2018 om 09:55

      Leuk Hilde! Laat je het me weten als je het gemaakt hebt? Ben benieuwd of je het net zo lekker vindt als ik.

      Beantwoorden
  2. Kheira zegt

    februari 6, 2018 om 09:01

    Oh wat heerlijk Gravad Lax! De laatste keer dat ik dat heb gegeten was in Noorwegen. Echt lekker!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 6, 2018 om 09:53

      Oh wow! In Noorwegen nog wel! Kun je nog verschillen ontdekken met de Noorse Gravad lax? Heb je het inderdaad op een open sandwich gegeten? Vast ook geen dille mosterd saus erbij toch?

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Senegalees eten, deel 2 hebben jullie ook nog van Senegalees eten, deel 2 hebben jullie ook nog van me tegoed.🤩😋 Wat een blije én heerlijke salade van met tijm en komijn geroosterde zoete aardappel, mango en geitenkaas. Eigenlijk hoor je 'collard greens' te gebruiken, in het Nederlands ook wel snijkool of bladkool genoemd, maar die zijn onvindbaar hier in NL. Daarom spinazie gebruikt. Er zit een prachtige rode dressing van palmolie, limoensap en gember over. Swipe nog even voor de mooie rode dressing! En ook voor de met royaal gember en kaneel gekruide cake met ook weer zoete aardappel en mango erin waarin je de gele stukjes mango nog kunt zien zitten. Heerlijk met thee en slagroom. Prachtig en heerlijk boek, het kookboek Senegal van @chefpierrethiam 🙌
Vrolijk Pasen lieve allemaal en voor wie geen Pase Vrolijk Pasen lieve allemaal en voor wie geen Pasen viert, geniet van een lekker lang weekend vrij!❤ Op mijn Paasontbijttafel vanmorgen weer lekker van alles en nog wat. Denk aan American pancakes, Senegalese cake met mango en zoete aardappel, hartige tomaat-kaas muffins, traditioneel Paasbrood, een lekker romig Frans kaasje, een bordje vis van de visboer, verse aardbeitjes, boeren gezouten roomboter, jam, thee, sap en natuurlijk een zachtgekookt eitje, want dat ei hoort er wat mij betreft echt wel bij. Net is het huis omgekeerd en zijn er 15 chocoladepaaseitjes (met wat hints van mij) dan toch eindelijk gevonden. Nu uitbuiken met koffie terwijl de 11-jarige wat dood en verderf zaait in Fortnite.🙈😄 Ben trouwens benieuwd! Wat mag er bij jullie niet ontbreken bij het ontbijt? En welke activiteit mag er niet ontbreken? Nog tradities? Nog naar de meubelboulevard? 😘
Ik dook in de Senegalese keuken en dat was een fee Ik dook in de Senegalese keuken en dat was een feestje! Ik stoofde lamsschenkels in een kruidige pindasaus en maakte daarbij de fonio pilaf met voorjaarsgroente. Helaas kon ik geen fonio vinden in de toko. Iemand tips waar in Almere of Amsterdam ik dit mooie graantje kan kopen? Maar van @chefpierrethiam mocht ik het ook met quinoa maken. Ik gebruikte voor het eerst rode palmolie, een voor de Senegalese keuken essentieel ingrediënt. Gelukkig is dit een heel ander product dan de dubieuze palmolie die je in heel veel bewerkte producten helaas terugvindt. Deze palmolie (diwtiir) is geperst uit palmfruit en heeft een prachtige rode kleur. Het kookboek Modern Senegalese recipes, from the source to the bowl geeft heeeeeel veel mooie recepten en heel veel informatie over de Senegalese tradities en waarden. Ook de fotografie van het eten, de mensen en de markten is prachtig. Ik ben nog lang niet uitgekookt. Binnenkort meer!
Hoihoi! Volgende week zaterdag is het weer zover! Hoihoi! Volgende week zaterdag is het weer zover! Dan zal ik weer in samenwerking met @fromagerielamuse een heerlijke én gezellige online proeverij hosten. Je hebt nog maar tot en met maandag om je aan te melden op mijn website EchteGerechten.nl, dus pak je kans en doe gezellig mee! 😊 De heerlijkste kaasjes zullen thuis bezorgd worden, waar je met 2-4 personen van kunt genieten. Het zijn kaasjes die je niet snel bij je eigen kaasboer zult vinden. Per mail ontvang je van mij voorafgaand aan de proeverij de zoomlink en adviezen voor bijpassende wijn, bier en thee. Gebruik nu de code '20maart' en ontvang 5 euro korting op dit gezellige avondje uit en thuis. Zie ik je de 20e? Geniet van je zondag en hopelijk tot volgende week! Lieve groeten, Marjolein
Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Falafel homemade

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus

december 18, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Marokkaanse tajine met gehaktballetjes in tomatensaus

Recept voor gehaktballetjes in tomatensaus op zijn Marokkaans

januari 2, 2018 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Hollandse stoofperen

3x Hollandse stoofpeertjes

december 1, 2016 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in