
Meatloaf oftewel gehaktbrood op zijn Amerikaans kom je niet alleen in de Amerikaanse keuken tegen. Ook in Groot-Brittannië verschijnt meatloaf regelmatig op tafel. Met dit recept wordt het binnenkort ook vast vaker in Nederland gegeten. 😉
Scroll helemaal naar onder voor variatietips waarin we dit Amerikaanse meatloaf recept een Mexicaanse of ‘Latin’ twist geven.
Wereldwijd zijn er veel varianten op meatloaf. Denk aan de Argentijnse Pan de Carne of variaties in bijvoorbeeld Cuba, Hongarije en Bulgarije die vaak ook hardgekookte eieren in het gehaktbrood verstoppen. Ook de Zuid-Afrikaanse bobotie is een soort gehaktbrood.
Nederland kent niet echt gehaktbroodrecepten. Hier worden er traditioneel gezien ballen van het gehakt gedraaid. Wel kneden we, net als bij gehaktbrood, van alles en nog wat door het gehakt heen. Een prachtige manier die wereldwijd gebruikt wordt om van vlees, ‘meer’ vlees te maken.
Voor dit gehaktbroodrecept gebruik je rundergehakt of half om half gehakt. Als je geen varkensvlees eet, gebruik dan rundergehakt en laat het spek aan de buitenkant weg.
Glanzend meatloaf recept
In opvallend veel Amerikaanse recepten van gehaktbrood krijgt het gehaktbrood een mooi glanzend laagje. Vaak wordt hiervoor een sausje met onder andere ketchup gebruikt. Behalve dat het lekker is, ziet het er ook mooi uit. Daarom geven wij ook glans aan ons klassieke Amerikaanse gehaktbroodrecept.
Wat eet je bij Amerikaans meatloaf?
Rest jou de schone taak te kiezen wat je erbij wilt eten. Veel Amerikanen zweren bij doperwten en aardappelpuree met flink wat jus of boter. Ook maiskolven en sperziebonen zijn daar populair, maar geroosterde wortelen of spruiten zijn er evengoed heerlijk bij. Als alternatief voor aardappelpuree kun je kiezen voor gebakken aardappelen, Hollandse aardappelkroketten of polenta.
Recept voor Amerikaans gehaktbrood – meatloaf

Voor 4 personen
Handige ‘tools’
een cakeblik of broodblik. Een ovenschaal kan eventueel ook.
Ingrediënten
500 gram rundergehakt
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 eetlepel boter en nog wat extra
1 ei
10 blaadjes salie
3 takjes bladpeterselie
een scheutje witte wijn (optioneel)
2 sneden witbrood (bijvoorbeeld casino)
een paar scheutjes melk (om het brood in te weken)
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
150 gram gerookt ontbijtspek in langwerpige plakken gesneden (optioneel)
Voor een glanzend gehaktbrood:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
een snuf zout
Voorbereiding
Pel en snipper de ui heel fijn. Maak de stengel bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van de uisnippers). Schrap of schil de wortel en snijd ook deze in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verhit de boter in een koekenpan en bak hier zachtjes de ui, bleekselderij en wortel in. Als de ui glazig ziet (na 3-5 minuten) is het goed.
Zet het vuur hoog en voeg een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn in paar minuten verdampen en zet dan het vuur uit. Gebruik je liever geen wijn, sla deze stap over en draai het vuur uit na 3-5 minuten bakken.
Laat rustig even afkoelen.
Bereiding
Doe het gehakt in een flinke kom.
Giet wat melk in een schaaltje. Week hierin de eerste boterham. Dweil rustig door de melk, draai de boterham om en laat ook de andere kant van de boterham zich volzuigen met melk. Knijp de boterham uit boven het schaal en verpulver de boterham boven de kom met gehakt. Herhaal met de tweede boterham.
Hak 6 van de 10 blaadjes salie fijn en doe in de kom met gehakt.
Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes, hak fijn en voeg toe aan het gehakt.
Vet een cakeblik of broodblik of ovenschaal in met een klontje boter.
Voeg nog toe aan het gehakt:
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 ei
versgemalen zwarte peper, naar smaak
de licht afgekoelde ui, bleekselderij en wortel

Kneed met een schone hand alles door elkaar. Vorm een dikke rol van het mengsel.
Check even of de rol nog in je cakevorm past. Het gehaktbrood hoeft in de lengte niet geheel het blik op te vullen, als ie in de breedte maar past. Leg de gehaktrol vervolgens op een schoon bord of op een plank.
Bedek de boven- en zijkanten van de gehaktrol met de langwerpige reepjes spek. Zorg dat de plakjes spek steeds elkaar overlappen. Het spek krimpt namelijk in de oven en anders krijg je kieren en dat staat wat minder mooi. Het spek hoeft niet per se helemaal rondom. Bekijk even de afbeelding hieronder of je de plakjes goed legt.
Leg nu de rol met het spek voorzichtig in je cakevorm (of broodblik of ovenschaal).

Steek de overgebleven blaadjes salie tussen de plakjes spek.
Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven en bak 55 minuten.
Na 25 minuten baktijd breng je de glanslaag aan.
Meng hiervoor de ketchup met de mosterd, worcestershire saus, basterdsuiker en een snuf zout.
Proef en voeg eventueel nog wat zout, suiker of ketchup toe naar smaak.

Kwast de bovenkant van het gehaktbrood in met het sausje en bak nog 30 minuten.
Vergeet niet ook nog even je favoriete bijgerechten te maken. 😉
Wij gingen in huize EchteGerechten voor aardappelkroketjes uit de airfryer en sperziebonen. De volgende keer serveer ik dit gehaktbrood denk ik op een romig laagje polenta met wat doperwten.
Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vond en wat je erbij hebt gegeten?
Eet smakelijk!
Variatietip: Amerikaans gehaktbrood met een Mexicaans accent
Houd je van pittig eten en heb je heel toevallig ‘chipotle en adobo saus’ in huis?
Vervang dan een halve eetlepel ketchup voor in het gehaktmengsel, met deze pittige chipotle en adobo saus. Eventueel kun je ook aan de saus voor de glanslaag wat chipotle en adobo saus toevoegen.
Variatietip voor de Paasdagen: gehaktbrood gevuld met ei
Kook 3-4 eieren hard in 7 minuten. Laat ze schrikken onder koude kraan.
Pel ze en verstop ze, nadat je alles door het gehakt hebt gekneed, in het gehakt. Hoe je dat doet? Verdeel de helft van je gehaktmengsel in het ingevette blik. Leg de gekookte, gepelde eieren op het gehakt, in een rij. Zorg dat je straks rondom de eieren nog ruimte hebt om met gehakt af te dekken.
Nu doe je de andere helft van het gehakt erop. Duw het zachtjes aan en strijk het aan de bovenzijde glad.
Ga vervolgens verder met het recept (tijd om het spek erom heen te doen) zoals hierboven beschreven.
Als het gehaktbrood uit de oven komt en je er plakken vanaf snijdt, dan zie je het ei weer terug. Serveer met de Paasdagen je gehaktbrood met groene gegrilde asperges; beetgaar gekookte peultjes of een frisse groene salade met een gekookte kwarteleitjes erop. Kies voor aardappelkroketjes of pommes duchesses in plaats van aardappelpuree.
Eet smakelijk!
Meer recepten met gehakt
Gehakt is enorm veelzijdig. Meer grenzeloos lekkere recepten met gehakt vind je daarom hier. Denk aan Spaanse ‘albondigas’, Libanese gehaktballetjes met pijnboompitten of Aziatische slawraps gevuld met rijst en gehakt.
Meer Amerikaanse recepten
‘Spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood
Hertenbout uit de sous-vide met Amerikaanse cranberry’s
Frisse Amerikaanse ‘coleslaw’
Hawaiiaanse Poke bowl met zalm
Oh gehaktbrood vind ik zo lekker! En die salie lijkt me een lekkere toevoeging.
Ik ook! Leuk om te horen! De salie erbij vind ik zelf ook erg goed erbij smaken. Dankjewel!