• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Recept voor meatloaf met glans

Meatloaf oftewel gehaktbrood op zijn Amerikaans kom je niet alleen in de Amerikaanse keuken tegen. Ook in Groot-Brittannië verschijnt meatloaf regelmatig op tafel. Met dit recept wordt het binnenkort ook vast vaker in Nederland gegeten. 😉

Scroll helemaal naar onder voor variatietips waarin we dit Amerikaanse meatloaf recept een Mexicaanse of ‘Latin’ twist geven.

Wereldwijd zijn er veel varianten op meatloaf. Denk aan de Argentijnse Pan de Carne of variaties in bijvoorbeeld Cuba, Hongarije en Bulgarije die vaak ook hardgekookte eieren in het gehaktbrood verstoppen. Ook de Zuid-Afrikaanse bobotie is een soort gehaktbrood.

Nederland kent niet echt gehaktbroodrecepten. Hier worden er traditioneel gezien ballen van het gehakt gedraaid. Wel kneden we, net als bij gehaktbrood, van alles en nog wat door het gehakt heen. Een prachtige manier die wereldwijd gebruikt wordt om van vlees, ‘meer’ vlees te maken.

Voor dit gehaktbroodrecept gebruik je rundergehakt of half om half gehakt. Als je geen varkensvlees eet, gebruik dan rundergehakt en laat het spek aan de buitenkant weg.

Glanzend meatloaf recept

In opvallend veel Amerikaanse recepten van gehaktbrood krijgt het gehaktbrood een mooi glanzend laagje. Vaak wordt hiervoor een sausje met onder andere ketchup gebruikt. Behalve dat het lekker is, ziet het er ook mooi uit. Daarom geven wij ook glans aan ons klassieke Amerikaanse gehaktbroodrecept.

Wat eet je bij Amerikaans meatloaf?

Rest jou de schone taak te kiezen wat je erbij wilt eten. Veel Amerikanen zweren bij doperwten en aardappelpuree met flink wat jus of boter. Ook maiskolven en sperziebonen zijn daar populair, maar geroosterde wortelen of spruiten zijn er evengoed heerlijk bij. Als alternatief voor aardappelpuree kun je kiezen voor gebakken aardappelen, Hollandse aardappelkroketten of polenta.

Recept voor Amerikaans gehaktbrood – meatloaf

Supersmakelijk recept voor meatloaf met spek en salie

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

een cakeblik of broodblik. Een ovenschaal kan eventueel ook.

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 eetlepel boter en nog wat extra
1 ei
10 blaadjes salie
3 takjes bladpeterselie
een scheutje witte wijn (optioneel)
2 sneden witbrood (bijvoorbeeld casino)
een paar scheutjes melk (om het brood in te weken)
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
150 gram gerookt ontbijtspek in langwerpige plakken gesneden (optioneel)

Voor een glanzend gehaktbrood:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
een snuf zout

Voorbereiding

Pel en snipper de ui heel fijn. Maak de stengel bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van de uisnippers). Schrap of schil de wortel en snijd ook deze in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hier zachtjes de ui, bleekselderij en wortel in. Als de ui glazig ziet (na 3-5 minuten) is het goed.

Zet het vuur hoog en voeg een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn in paar minuten verdampen en zet dan het vuur uit. Gebruik je liever geen wijn, sla deze stap over en draai het vuur uit na 3-5 minuten bakken.
Laat rustig even afkoelen.

Bereiding

Doe het gehakt in een flinke kom.
Giet wat melk in een schaaltje. Week hierin de eerste boterham. Dweil rustig door de melk, draai de boterham om en laat ook de andere kant van de boterham zich volzuigen met melk. Knijp de boterham uit boven het schaal en verpulver de boterham boven de kom met gehakt. Herhaal met de tweede boterham.

Hak 6 van de 10 blaadjes salie fijn en doe in de kom met gehakt.
Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes, hak fijn en voeg toe aan het gehakt.

Vet een cakeblik of broodblik of ovenschaal in met een klontje boter.

Voeg nog toe aan het gehakt:
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 ei
versgemalen zwarte peper, naar smaak
de licht afgekoelde ui, bleekselderij en wortel

Tijd om te kneden

Kneed met een schone hand alles door elkaar. Vorm een dikke rol van het mengsel.

Check even of de rol nog in je cakevorm past. Het gehaktbrood hoeft in de lengte niet geheel het blik op te vullen, als ie in de breedte maar past. Leg de gehaktrol vervolgens op een schoon bord of op een plank.

Bedek de boven- en zijkanten van de gehaktrol met de langwerpige reepjes spek. Zorg dat de plakjes spek steeds elkaar overlappen. Het spek krimpt namelijk in de oven en anders krijg je kieren en dat staat wat minder mooi. Het spek hoeft niet per se helemaal rondom. Bekijk even de afbeelding hieronder of je de plakjes goed legt.

Leg nu de rol met het spek voorzichtig in je cakevorm (of broodblik of ovenschaal).

Amerikaans meatloaf klaar om de oven in te gaan

Steek de overgebleven blaadjes salie tussen de plakjes spek.
Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven en bak 55 minuten.
Na 25 minuten baktijd breng je de glanslaag aan.

Meng hiervoor de ketchup met de mosterd, worcestershire saus, basterdsuiker en een snuf zout.
Proef en voeg eventueel nog wat zout, suiker of ketchup toe naar smaak.

Sausje voor op je gehaktbrood

Kwast de bovenkant van het gehaktbrood in met het sausje en bak nog 30 minuten.

Vergeet niet ook nog even je favoriete bijgerechten te maken. 😉
Wij gingen in huize EchteGerechten voor aardappelkroketjes uit de airfryer en sperziebonen. De volgende keer serveer ik dit gehaktbrood denk ik op een romig laagje polenta met wat doperwten.

Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vond en wat je erbij hebt gegeten?

Eet smakelijk!

Variatietip: Amerikaans gehaktbrood met een Mexicaans accent

Houd je van pittig eten en heb je heel toevallig ‘chipotle en adobo saus’ in huis?
Vervang dan een halve eetlepel ketchup voor in het gehaktmengsel, met deze pittige chipotle en adobo saus. Eventueel kun je ook aan de saus voor de glanslaag wat chipotle en adobo saus toevoegen.

Variatietip voor de Paasdagen: gehaktbrood gevuld met ei

Kook 3-4 eieren hard in 7 minuten. Laat ze schrikken onder koude kraan.
Pel ze en verstop ze, nadat je alles door het gehakt hebt gekneed, in het gehakt. Hoe je dat doet? Verdeel de helft van je gehaktmengsel in het ingevette blik. Leg de gekookte, gepelde eieren op het gehakt, in een rij. Zorg dat je straks rondom de eieren nog ruimte hebt om met gehakt af te dekken.

Nu doe je de andere helft van het gehakt erop. Duw het zachtjes aan en strijk het aan de bovenzijde glad.
Ga vervolgens verder met het recept (tijd om het spek erom heen te doen) zoals hierboven beschreven.

Als het gehaktbrood uit de oven komt en je er plakken vanaf snijdt, dan zie je het ei weer terug. Serveer met de Paasdagen je gehaktbrood met groene gegrilde asperges; beetgaar gekookte peultjes of een frisse groene salade met een gekookte kwarteleitjes erop. Kies voor aardappelkroketjes of pommes duchesses in plaats van aardappelpuree.

Eet smakelijk!

Meer recepten met gehakt

Gehakt is enorm veelzijdig. Meer grenzeloos lekkere recepten met gehakt vind je daarom hier. Denk aan Spaanse ‘albondigas’, Libanese gehaktballetjes met pijnboompitten of Aziatische slawraps gevuld met rijst en gehakt.

Meer Amerikaanse recepten

‘Spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood
Hertenbout uit de sous-vide met Amerikaanse cranberry’s
Frisse Amerikaanse ‘coleslaw’
Hawaiiaanse Poke bowl met zalm

 

 

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Amerikaans, chipotle, ei, gehakt, Pasen

Lees Interacties

Reacties

  1. Helena zegt

    december 14, 2017 om 20:42

    Oh gehaktbrood vind ik zo lekker! En die salie lijkt me een lekkere toevoeging.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 15, 2017 om 13:26

      Ik ook! Leuk om te horen! De salie erbij vind ik zelf ook erg goed erbij smaken. Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweedse-GevuldeEieren-Pasen-garnaal-recept

Met deze 5 tips vier jij (net als ik) een heerlijk relaxt Pasen – met erbij een werelds lekker Zweeds, Russisch, Amerikaans, Frans of Indonesisch recept

april 14, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Aziatisch gehakt met vleugje Vietnam

Recept voor wraps van koolblad, gevuld met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

december 10, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in