• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Recept voor meatloaf met glans

Meatloaf oftewel gehaktbrood op zijn Amerikaans kom je niet alleen in de Amerikaanse keuken tegen. Ook in Groot-Brittannië verschijnt meatloaf regelmatig op tafel. Met dit recept wordt het binnenkort ook vast vaker in Nederland gegeten. 😉

Scroll helemaal naar onder voor variatietips waarin we dit Amerikaanse meatloaf recept een Mexicaanse of ‘Latin’ twist geven.

Wereldwijd zijn er veel varianten op meatloaf. Denk aan de Argentijnse Pan de Carne of variaties in bijvoorbeeld Cuba, Hongarije en Bulgarije die vaak ook hardgekookte eieren in het gehaktbrood verstoppen. Ook de Zuid-Afrikaanse bobotie is een soort gehaktbrood.

Nederland kent niet echt gehaktbroodrecepten. Hier worden er traditioneel gezien ballen van het gehakt gedraaid. Wel kneden we, net als bij gehaktbrood, van alles en nog wat door het gehakt heen. Een prachtige manier die wereldwijd gebruikt wordt om van vlees, ‘meer’ vlees te maken.

Voor dit gehaktbroodrecept gebruik je rundergehakt of half om half gehakt. Als je geen varkensvlees eet, gebruik dan rundergehakt en laat het spek aan de buitenkant weg.

Glanzend meatloaf recept

In opvallend veel Amerikaanse recepten van gehaktbrood krijgt het gehaktbrood een mooi glanzend laagje. Vaak wordt hiervoor een sausje met onder andere ketchup gebruikt. Behalve dat het lekker is, ziet het er ook mooi uit. Daarom geven wij ook glans aan ons klassieke Amerikaanse gehaktbroodrecept.

Wat eet je bij Amerikaans meatloaf?

Rest jou de schone taak te kiezen wat je erbij wilt eten. Veel Amerikanen zweren bij doperwten en aardappelpuree met flink wat jus of boter. Ook maiskolven en sperziebonen zijn daar populair, maar geroosterde wortelen of spruiten zijn er evengoed heerlijk bij. Als alternatief voor aardappelpuree kun je kiezen voor gebakken aardappelen, Hollandse aardappelkroketten of polenta.

Recept voor Amerikaans gehaktbrood – meatloaf

Supersmakelijk recept voor meatloaf met spek en salie

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

een cakeblik of broodblik. Een ovenschaal kan eventueel ook.

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 eetlepel boter en nog wat extra
1 ei
10 blaadjes salie
3 takjes bladpeterselie
een scheutje witte wijn (optioneel)
2 sneden witbrood (bijvoorbeeld casino)
een paar scheutjes melk (om het brood in te weken)
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
150 gram gerookt ontbijtspek in langwerpige plakken gesneden (optioneel)

Voor een glanzend gehaktbrood:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
een snuf zout

Voorbereiding

Pel en snipper de ui heel fijn. Maak de stengel bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van de uisnippers). Schrap of schil de wortel en snijd ook deze in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hier zachtjes de ui, bleekselderij en wortel in. Als de ui glazig ziet (na 3-5 minuten) is het goed.

Zet het vuur hoog en voeg een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn in paar minuten verdampen en zet dan het vuur uit. Gebruik je liever geen wijn, sla deze stap over en draai het vuur uit na 3-5 minuten bakken.
Laat rustig even afkoelen.

Bereiding

Doe het gehakt in een flinke kom.
Giet wat melk in een schaaltje. Week hierin de eerste boterham. Dweil rustig door de melk, draai de boterham om en laat ook de andere kant van de boterham zich volzuigen met melk. Knijp de boterham uit boven het schaal en verpulver de boterham boven de kom met gehakt. Herhaal met de tweede boterham.

Hak 6 van de 10 blaadjes salie fijn en doe in de kom met gehakt.
Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes, hak fijn en voeg toe aan het gehakt.

Vet een cakeblik of broodblik of ovenschaal in met een klontje boter.

Voeg nog toe aan het gehakt:
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 ei
versgemalen zwarte peper, naar smaak
de licht afgekoelde ui, bleekselderij en wortel

Tijd om te kneden

Kneed met een schone hand alles door elkaar. Vorm een dikke rol van het mengsel.

Check even of de rol nog in je cakevorm past. Het gehaktbrood hoeft in de lengte niet geheel het blik op te vullen, als ie in de breedte maar past. Leg de gehaktrol vervolgens op een schoon bord of op een plank.

Bedek de boven- en zijkanten van de gehaktrol met de langwerpige reepjes spek. Zorg dat de plakjes spek steeds elkaar overlappen. Het spek krimpt namelijk in de oven en anders krijg je kieren en dat staat wat minder mooi. Het spek hoeft niet per se helemaal rondom. Bekijk even de afbeelding hieronder of je de plakjes goed legt.

Leg nu de rol met het spek voorzichtig in je cakevorm (of broodblik of ovenschaal).

Amerikaans meatloaf klaar om de oven in te gaan

Steek de overgebleven blaadjes salie tussen de plakjes spek.
Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven en bak 55 minuten.
Na 25 minuten baktijd breng je de glanslaag aan.

Meng hiervoor de ketchup met de mosterd, worcestershire saus, basterdsuiker en een snuf zout.
Proef en voeg eventueel nog wat zout, suiker of ketchup toe naar smaak.

Sausje voor op je gehaktbrood

Kwast de bovenkant van het gehaktbrood in met het sausje en bak nog 30 minuten.

Vergeet niet ook nog even je favoriete bijgerechten te maken. 😉
Wij gingen in huize EchteGerechten voor aardappelkroketjes uit de airfryer en sperziebonen. De volgende keer serveer ik dit gehaktbrood denk ik op een romig laagje polenta met wat doperwten.

Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vond en wat je erbij hebt gegeten?

Eet smakelijk!

Variatietip: Amerikaans gehaktbrood met een Mexicaans accent

Houd je van pittig eten en heb je heel toevallig ‘chipotle en adobo saus’ in huis?
Vervang dan een halve eetlepel ketchup voor in het gehaktmengsel, met deze pittige chipotle en adobo saus. Eventueel kun je ook aan de saus voor de glanslaag wat chipotle en adobo saus toevoegen.

Variatietip voor de Paasdagen: gehaktbrood gevuld met ei

Kook 3-4 eieren hard in 7 minuten. Laat ze schrikken onder koude kraan.
Pel ze en verstop ze, nadat je alles door het gehakt hebt gekneed, in het gehakt. Hoe je dat doet? Verdeel de helft van je gehaktmengsel in het ingevette blik. Leg de gekookte, gepelde eieren op het gehakt, in een rij. Zorg dat je straks rondom de eieren nog ruimte hebt om met gehakt af te dekken.

Nu doe je de andere helft van het gehakt erop. Duw het zachtjes aan en strijk het aan de bovenzijde glad.
Ga vervolgens verder met het recept (tijd om het spek erom heen te doen) zoals hierboven beschreven.

Als het gehaktbrood uit de oven komt en je er plakken vanaf snijdt, dan zie je het ei weer terug. Serveer met de Paasdagen je gehaktbrood met groene gegrilde asperges; beetgaar gekookte peultjes of een frisse groene salade met een gekookte kwarteleitjes erop. Kies voor aardappelkroketjes of pommes duchesses in plaats van aardappelpuree.

Eet smakelijk!

Meer recepten met gehakt

Gehakt is enorm veelzijdig. Meer grenzeloos lekkere recepten met gehakt vind je daarom hier. Denk aan Spaanse ‘albondigas’, Libanese gehaktballetjes met pijnboompitten of Aziatische slawraps gevuld met rijst en gehakt.

Meer Amerikaanse recepten

‘Spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood
Hertenbout uit de sous-vide met Amerikaanse cranberry’s
Frisse Amerikaanse ‘coleslaw’
Hawaiiaanse Poke bowl met zalm

 

 

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Amerikaans, chipotle, ei, gehakt, Pasen

Lees Interacties

Reacties

  1. Helena zegt

    december 14, 2017 om 20:42

    Oh gehaktbrood vind ik zo lekker! En die salie lijkt me een lekkere toevoeging.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 15, 2017 om 13:26

      Ik ook! Leuk om te horen! De salie erbij vind ik zelf ook erg goed erbij smaken. Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Mexicaans ontbijt met ei

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Noedelsoep Chinese stijl 700x400

Niks kant-en-klaar! Deze Aziatische noedelsoep maak je snel en makkelijk zelf

februari 21, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in