• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 1 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 2 – nog even geduld – kan vanaf half oktober weer
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 3 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 4 FEEST – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Nederlandse kaasproeverij – EDITIE 5 RONDJE NL – kan iedere week
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Amerikaans meatloaf

Meatloaf oftewel gehaktbrood op zijn Amerikaans kom je niet alleen in de Amerikaanse keuken tegen. Ook in Groot-Brittannië verschijnt meatloaf regelmatig op tafel. Met dit recept wordt het binnenkort ook vast vaker in Nederland gegeten. 😉 Check ook de variatietips waarin we aan dit Amerikaanse recept een kleine Mexicaanse of Latin twist geven.

Wereldwijd zijn er veel varianten gehaktbrood. Denk aan de Argentijnse Pan de Carne of variaties in bijvoorbeeld Cuba, Hongarije en Bulgarije die vaak ook hardgekookte eieren in het gehaktbrood verstoppen. Eigenlijk is de Zuid-Afrikaanse bobotie ook een soort gehaktbrood. Nederland kent niet echt gehaktbroodrecepten. Hier worden er traditioneel gezien ballen van het gehakt gedraaid. Wel kneden we, net als bij gehaktbrood, van alles en nog wat door het gehakt heen. Een prachtige manier die wereldwijd gebruikt wordt om van vlees, ‘meer’ vlees te maken.

Voor dit gehaktbroodrecept gebruik je rundergehakt of half om half gehakt. Als je geen varkensvlees eet, gebruik dan rundergehakt en laat het spek aan de buitenkant weg.

Glanzend gehaktbrood

In opvallend veel Amerikaanse recepten van gehaktbrood krijgt het gehaktbrood een mooi glanzend laagje. Vaak wordt hiervoor een sausje met onder andere ketchup gebruikt. Behalve dat het lekker is, ziet het er ook mooi uit. Daarom geven wij ook glans aan ons klassieke Amerikaanse gehaktbroodrecept.

Wat eet je erbij?

Rest jou de schone taak te kiezen wat je erbij wilt eten. Veel Amerikanen zweren bij doperwten en aardappelpuree met flink wat jus of boter. Ook maiskolven en sperziebonen zijn daar populair, maar geroosterde wortelen of spruiten zijn er evengoed heerlijk bij. Als alternatief voor aardappelpuree kun je kiezen voor gebakken aardappelen, Hollandse aardappelkroketten of polenta.

Recept voor Amerikaans gehaktbrood – meatloaf

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 eetlepel boter en nog wat extra
1 ei
10 blaadjes salie
3 takjes bladpeterselie
een scheutje witte wijn (optioneel)
2 sneden witbrood (bijvoorbeeld casino)
een paar scheutjes melk (om het brood in te weken)
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
150 gram gerookt ontbijtspek (optioneel)

Voor een glanzend gehaktbrood:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
een snuf zout

Nodig: een cakeblik of broodblik. Een ovenschaal kan eventueel ook.

Voorbereiding

Pel en snipper de ui heel fijn. Maak de stengel bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van de uisnippers). Schrap of schil de wortel en snijd ook deze in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hier zachtjes de ui, bleekselderij en wortel in. Als de ui glazig ziet (na 3-5 minuten) is het goed.

Zet het vuur hoog en voeg een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn in paar minuten verdampen en zet dan het vuur uit. Gebruik je liever geen wijn, sla deze stap over en draai het vuur uit na 3-5 minuten bakken.
Laat rustig even afkoelen.

Bereiding

Doe het gehakt in een flinke kom.
Giet wat melk in een schaaltje. Week hierin de eerste boterham. Dweil rustig door de melk, draai de boterham om en laat ook de andere kant van de boterham zich volzuigen met melk. Knijp de boterham uit boven het schaal en verpulver de boterham boven de kom met gehakt. Herhaal met de tweede boterham.

Hak 6 van de 10 blaadjes salie fijn en doe in de kom met gehakt.
Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes, hak fijn en voeg toe aan het gehakt.

Vet een cakeblik of broodblik in met een klontje boter.
Leg alvast in de breedte wat plakjes spek erin. Wil je het zonder spek doen, sla dan gewoon deze stap over.

Voeg nog toe aan het gehakt:
2 eetlepels ketchup
1/2 eetlepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 ei
versgemalen zwarte peper, naar smaak
de licht afgekoelde ui, bleekselderij en wortel

Kneed met een schone hand alles door elkaar. Kneed niet te lang. Hoe langer je kneed, hoe minder luchtig je gehaktbrood wordt. Vorm een dikke rol van het mengsel. Het gehaktbrood hoeft in de lengte niet geheel het blik op te vullen, als ie in de breedte maar past.

Leg de rol in het ingevette blik op de plakjes spek.
Vouw nu de plakjes spek om het gehakt en gebruik de andere plakjes spek om de rest van de rol mee te bekleden. Bedenk je dat het spek in de oven krimpt, dus zorg dat de bovenkant een paar extra plakjes spek krijgt. Dit was ik, zoals je op de eerste fotocollage kan zien, vergeten. 😉

Amerikaans meatloaf ovenready

Steek de overgebleven blaadjes salie tussen de plakjes spek.
Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven en bak 55 minuten.
Na 25 minuten baktijd breng je de glanslaag aan.

Meng hiervoor de ketchup met de mosterd, worcestershire saus, basterdsuiker en een snuf zout. Proef en voeg eventueel nog wat zout, suiker of ketchup toe naar smaak.

Kwast de bovenkant van het gehaktbrood in met het sausje en bak nog 30 minuten. Smeer niet alle saus erop. Een dunne laag is genoeg. Zet de rest van de saus op tafel, zodat iedereen nog wat extra kan opscheppen.

Vergeet niet ook nog even je favoriete bijgerechten te maken. 😉
Wij gingen in huize EchteGerechten voor aardappelkroketjes uit de airfryer en sperziebonen. De volgende keer serveer ik dit gehaktbrood denk ik op een romig laagje polenta met wat doperwten.

Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vond en wat je erbij hebt gegeten?

Eet smakelijk!

Variatietip: Amerikaans gehaktbrood met een Mexicaans accent

Houd je van pittig eten en heb je heel toevallig ‘chipotle en adobo saus’ in huis?
Vervang dan een halve eetlepel ketchup voor in het gehaktmengsel, met deze pittige chipotle en adobo saus. Eventueel kun je ook aan de saus voor de glanslaag wat chipotle en adobo saus toevoegen.

Variatietip voor de Paasdagen: gehaktbrood gevuld met ei

Kook 3-4 eieren hard in 7 minuten. Laat ze schrikken onder koude kraan.
Pel ze en verstop ze, nadat je alles door het gehakt hebt gekneed, in het gehakt. Hoe je dat doet? Verdeel de helft van je gehaktmengsel in het ingevette blik. Leg de gekookte, gepelde eieren op het gehakt, in een rij. Zorg dat je straks rondom de eieren nog ruimte hebt om met gehakt af te dekken.

Nu doe je de andere helft van het gehakt erop. Duw het zachtjes aan en strijk het aan de bovenzijde glad.
Ga vervolgens verder met het recept (tijd om het spek erom heen te doen) zoals hierboven beschreven.

Als het gehaktbrood uit de oven komt en je er plakken vanaf snijdt, dan zie je het ei weer terug. Serveer met de Paasdagen je gehaktbrood met groene gegrilde asperges; beetgaar gekookte peultjes of een frisse groene salade met een gekookte kwarteleitjes erop. Kies voor aardappelkroketjes of pommes duchesses in plaats van aardappelpuree.

Eet smakelijk!

 

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Amerikaans, chipotle, ei, gehakt, Pasen

Lees Interacties

Reacties

  1. Helena zegt

    december 14, 2017 om 20:42

    Oh gehaktbrood vind ik zo lekker! En die salie lijkt me een lekkere toevoeging.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 15, 2017 om 13:26

      Ik ook! Leuk om te horen! De salie erbij vind ik zelf ook erg goed erbij smaken. Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

SajoerToemisCatering700x400

Indonesisch recept voor kruidige sperziebonen roerbak – Buncis Toemis

maart 7, 2018 By Marjolein de Bruijn 10 Reacties

Sous-vide gegaarde hertenboutbiefstuk

Perfecte hertenbout uit de sous-vide met cranberry compote

december 21, 2019 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Mexicaanse kiptacos

Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder kant-en-klare kruidenmix

maart 6, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Nieuwste posts

  • Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur
  • 8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022
  • Witlofsalade met blauwe kaas en appel


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in