• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 1 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 2 – nog even geduld – kan vanaf half oktober weer
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 3 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 4 FEEST – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Nederlandse kaasproeverij – EDITIE 5 RONDJE NL – kan iedere week
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Gevulde eieren op zijn Zweeds met garnalen, dille en (nep) kaviaar

december 28, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Zweeds gevulde eieren met nep kaviaar en dille

Ouderwets lekker die gevulde eieren, maar hoogste tijd om dit recept eens te pimpen met Oud en Nieuw. Wat dacht je van deze gevulde eieren op zijn Zweeds. Met garnalen, dille en… kaviaar. Niet schrikken (laat dat maar aan je gekookte eitjes over), want deze kaviaar is niet zo duur als je misschien zou denken.

Zweedse kaviaar

Kaviaar kennen de meeste mensen als de glimmende zwarte viseitjes van de steur. Verpakt in een prachtig glazen potje waar je zo 50 euro voor betaald. Inderdaad, dat is de zogenaamde echte kaviaar. De verbazing in Nederland was dan ook best groot toen we de Zweedse koning Carl Gustaf hoorden vertellen dagelijks kaviaar bij het ontbijt te eten. Hij zou zelfs niet op reis gaan, zonder knäckebröd en kaviaar in zijn koffer. Huh? Serieus? Wat decadent! Ja echt, maar een nuance is op zijn plaats. In zijn koffer zit namelijk Zweedse Kalles kaviaar.

Zweeds: Kalles kaviaar

Feit is dat het typisch Zweeds is om bijna dagelijks Kalles kaviaar eten. Bijvoorbeeld op een gekookt ei of op knäckebröd met kaas. Alleen wat zij kaviaar noemen is een pasta in een tube, gemaakt van onder andere kabeljauwkuit, suiker en zout. Niet heel fancy dus. Niet alleen deze pasta wordt in de volksmond kaviaar genoemd. Ook roze zalmeitjes en haringkuit worden veelvuldig gebruikt in Zweedse recepten en bestempeld als gewoon kaviaar. In Nederland noemen we dat imitatiekaviaar. Voor de gevulde eieren op zijn Zweeds gebruiken we geen Kalles maar deze imitiatiekaviaar.

Waar koop je deze zogenaamde imitatiekaviaar?

De meeste visboeren hebben in de koeling wel een roze en/of zwarte variant staan. De potjes roze eitjes zijn wat duurder en kosten rond de € 7,50. De potjes met zwarte imitatiekaviaar kosten ongeveer € 3,95. Voor dit recept geven we de voorkeur aan de zwarte viskuit, maar mocht je alleen roze eitjes kunnen krijgen, dat is vast ook erg lekker. Gewoon maken dus.

Room en dille

Room en dille zijn twee ingrediënten die je regelmatig terugziet in Zweeds eten. Ook in de Zweedse gevulde eieren mogen ze niet ontbreken. Dille wordt vaak gebruikt bij de bereiding van Gravad lax, een typisch Zweeds gerecht waarin zalm gemarineerd wordt in zout, suiker en kruiden zoals dille. Door de beroemde Zweedse gehaktballetjes gaat ook een flinke scheut room en de aardappelen zoals die traditioneel gegeten worden bij de Gravad lax drijven in een heerlijke saus met als hoofdbestanddelen room en dille. Zie de foto hieronder van de Gravad lax met de aardappelen in room en dille. Het recept van de romige aardappelen vind je hier. Nu weer terug naar de gevulde eieren.

Zweeds eten: Gravad Lax met aardappelen in dille-roomsaus

Recept voor gevulde eieren op z’n Zweeds, met garnalen, dille en kaviaar

Ingrediënten

8 eieren
10 takjes dille + extra om te garneren (en/of meer naar smaak)
200 ml verse slagroom (ongeklopt)
2 bakjes roze grote gekookte garnalen a 125 g
een klein potje zwarte imitatiekaviaar van haring of lompvis
een snufje zout en peper

Bereiding

Kook de eieren in water een kleine 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken met koud water en even afkoelen.

Was en droog ondertussen de dille. Pluk de dunne sprietjes van de takjes af en hak fijn.
Tel even de garnalen. Bewaar 16 garnalen om te garneren. Hak de rest van de garnalen fijn.

Pel de nu afgekoelde eieren. Snijd ze voorzichtig in de lengte doormidden. Haal het eigeel eruit en doe dit in een flinke kom.

Prak het eigeel met een vork fijn en voeg de slagroom toe aan het eigeel. Klop nu de slagroom samen met het eigeel, met een garde of mixer, tot een mooi luchtig geheel. Je ziet dat de mousse qua hoeveelheid flink toeneemt. Klop niet te lang door, want dan kan de slagroom veranderen in boter en dat wil je niet.

Als je hiermee klaar bent voeg je de fijngehakte garnalen, de dille en een snuf zout en peper toe. Meng alles door elkaar en proef. Voeg eventueel nog wat fijngehakte dille toe of wat zout en peper.

Eieren vullen

Doe geen moeite om dit mengsel in een spuitzak te doen en te proberen het keurig in een ei op te spuiten. De fijngehakte garnalen die erdoor gaan, blijven hoogstwaarschijnlijk in het tuutje hangen.

Schik de halve eieren op een schaal. Gebruik twee dessertlepels om de halve eieren te vullen. Schep met de ene lepel een bolletje mousse, met de bolle kant van de andere lepel laat je het bolletje mousse los in het halve ei. Vul alle eieren. Waarschijnlijk houd je nog wat vulling over. Bewaar in de koelkast voor een later moment. Smeer bijvoorbeeld op een toastje of beleg er een geroosterde witte boterham mee.

Eieren garneren

Garneer de gevulde eieren nu met de overgebleven garnalen. Leg op elk bolletje mousse een garnaal. Schep vervolgens op elke garnaal wat van de imitatiekaviaar en leg daar bovenop een klein plukje dille.

Eet smakelijk!

 

Eten en weten, Europa, Recepten ei, Kerst, Pasen, vis, Zweeds

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen verbonden account.

Ga naar de Instagram Feed instellingenpagina om je account te verbinden.

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Shakshuka

Recept voor Midden-Oosterse Shakshuka op z’n Marokkaans

augustus 9, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur
  • 8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022
  • Witlofsalade met blauwe kaas en appel


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in