Ouderwets lekker die gevulde eieren, maar hoogste tijd om dit recept eens te pimpen met Oud en Nieuw. Wat dacht je van deze gevulde eieren op zijn Zweeds. Met garnalen, dille en… kaviaar. Niet schrikken (laat dat maar aan je gekookte eitjes over), want deze kaviaar is niet zo duur als je misschien zou denken.
Zweedse kaviaar
Kaviaar kennen de meeste mensen als de glimmende zwarte viseitjes van de steur. Verpakt in een prachtig glazen potje waar je zo 50 euro voor betaald. Inderdaad, dat is de zogenaamde echte kaviaar. De verbazing in Nederland was dan ook best groot toen we de Zweedse koning Carl Gustaf hoorden vertellen dagelijks kaviaar bij het ontbijt te eten. Hij zou zelfs niet op reis gaan, zonder knäckebröd en kaviaar in zijn koffer. Huh? Serieus? Wat decadent! Ja echt, maar een nuance is op zijn plaats. In zijn koffer zit namelijk Zweedse Kalles kaviaar.
Feit is dat het typisch Zweeds is om bijna dagelijks Kalles kaviaar eten. Bijvoorbeeld op een gekookt ei of op knäckebröd met kaas. Alleen wat zij kaviaar noemen is een pasta in een tube, gemaakt van onder andere kabeljauwkuit, suiker en zout. Niet heel fancy dus. Niet alleen deze pasta wordt in de volksmond kaviaar genoemd. Ook roze zalmeitjes en haringkuit worden veelvuldig gebruikt in Zweedse recepten en bestempeld als gewoon kaviaar. In Nederland noemen we dat imitatiekaviaar. Voor de gevulde eieren op zijn Zweeds gebruiken we geen Kalles maar deze imitiatiekaviaar.
Waar koop je deze zogenaamde imitatiekaviaar?
De meeste visboeren hebben in de koeling wel een roze en/of zwarte variant staan. De potjes roze eitjes zijn wat duurder en kosten rond de € 7,50. De potjes met zwarte imitatiekaviaar kosten ongeveer € 3,95. Voor dit recept geven we de voorkeur aan de zwarte viskuit, maar mocht je alleen roze eitjes kunnen krijgen, dat is vast ook erg lekker. Gewoon maken dus.
Room en dille
Room en dille zijn twee ingrediënten die je regelmatig terugziet in Zweeds eten. Ook in de Zweedse gevulde eieren mogen ze niet ontbreken. Dille wordt vaak gebruikt bij de bereiding van Gravad lax, een typisch Zweeds gerecht waarin zalm gemarineerd wordt in zout, suiker en kruiden zoals dille. Door de beroemde Zweedse gehaktballetjes gaat ook een flinke scheut room en de aardappelen zoals die traditioneel gegeten worden bij de Gravad lax drijven in een heerlijke saus met als hoofdbestanddelen room en dille. Zie de foto hieronder van de Gravad lax met de aardappelen in room en dille. Het recept van de romige aardappelen vind je hier. Nu weer terug naar de gevulde eieren.
Recept voor gevulde eieren op z’n Zweeds, met garnalen, dille en kaviaar
Ingrediënten
8 eieren
10 takjes dille + extra om te garneren (en/of meer naar smaak)
200 ml verse slagroom (ongeklopt)
2 bakjes roze grote gekookte garnalen a 125 g
een klein potje zwarte imitatiekaviaar van haring of lompvis
een snufje zout en peper
Bereiding
Kook de eieren in water een kleine 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken met koud water en even afkoelen.
Was en droog ondertussen de dille. Pluk de dunne sprietjes van de takjes af en hak fijn.
Tel even de garnalen. Bewaar 16 garnalen om te garneren. Hak de rest van de garnalen fijn.
Pel de nu afgekoelde eieren. Snijd ze voorzichtig in de lengte doormidden. Haal het eigeel eruit en doe dit in een flinke kom.
Prak het eigeel met een vork fijn en voeg de slagroom toe aan het eigeel. Klop nu de slagroom samen met het eigeel, met een garde of mixer, tot een mooi luchtig geheel. Je ziet dat de mousse qua hoeveelheid flink toeneemt. Klop niet te lang door, want dan kan de slagroom veranderen in boter en dat wil je niet.
Als je hiermee klaar bent voeg je de fijngehakte garnalen, de dille en een snuf zout en peper toe. Meng alles door elkaar en proef. Voeg eventueel nog wat fijngehakte dille toe of wat zout en peper.
Eieren vullen
Doe geen moeite om dit mengsel in een spuitzak te doen en te proberen het keurig in een ei op te spuiten. De fijngehakte garnalen die erdoor gaan, blijven hoogstwaarschijnlijk in het tuutje hangen.
Schik de halve eieren op een schaal. Gebruik twee dessertlepels om de halve eieren te vullen. Schep met de ene lepel een bolletje mousse, met de bolle kant van de andere lepel laat je het bolletje mousse los in het halve ei. Vul alle eieren. Waarschijnlijk houd je nog wat vulling over. Bewaar in de koelkast voor een later moment. Smeer bijvoorbeeld op een toastje of beleg er een geroosterde witte boterham mee.
Eieren garneren
Garneer de gevulde eieren nu met de overgebleven garnalen. Leg op elk bolletje mousse een garnaal. Schep vervolgens op elke garnaal wat van de imitatiekaviaar en leg daar bovenop een klein plukje dille.
Eet smakelijk!
Geef een antwoord