• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Gevulde eieren op zijn Zweeds met garnalen, dille en (nep) kaviaar

december 28, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Zweeds gevulde eieren met nep kaviaar en dille

Ouderwets lekker die gevulde eieren, maar hoogste tijd om dit recept eens te pimpen met Oud en Nieuw. Wat dacht je van deze gevulde eieren op zijn Zweeds. Met garnalen, dille en… kaviaar. Niet schrikken (laat dat maar aan je gekookte eitjes over), want deze kaviaar is niet zo duur als je misschien zou denken.

Zweedse kaviaar

Kaviaar kennen de meeste mensen als de glimmende zwarte viseitjes van de steur. Verpakt in een prachtig glazen potje waar je zo 50 euro voor betaald. Inderdaad, dat is de zogenaamde echte kaviaar. De verbazing in Nederland was dan ook best groot toen we de Zweedse koning Carl Gustaf hoorden vertellen dagelijks kaviaar bij het ontbijt te eten. Hij zou zelfs niet op reis gaan, zonder knäckebröd en kaviaar in zijn koffer. Huh? Serieus? Wat decadent! Ja echt, maar een nuance is op zijn plaats. In zijn koffer zit namelijk Zweedse Kalles kaviaar.

Zweeds: Kalles kaviaar

Feit is dat het typisch Zweeds is om bijna dagelijks Kalles kaviaar eten. Bijvoorbeeld op een gekookt ei of op knäckebröd met kaas. Alleen wat zij kaviaar noemen is een pasta in een tube, gemaakt van onder andere kabeljauwkuit, suiker en zout. Niet heel fancy dus. Niet alleen deze pasta wordt in de volksmond kaviaar genoemd. Ook roze zalmeitjes en haringkuit worden veelvuldig gebruikt in Zweedse recepten en bestempeld als gewoon kaviaar. In Nederland noemen we dat imitatiekaviaar. Voor de gevulde eieren op zijn Zweeds gebruiken we geen Kalles maar deze imitiatiekaviaar.

Waar koop je deze zogenaamde imitatiekaviaar?

De meeste visboeren hebben in de koeling wel een roze en/of zwarte variant staan. De potjes roze eitjes zijn wat duurder en kosten rond de € 7,50. De potjes met zwarte imitatiekaviaar kosten ongeveer € 3,95. Voor dit recept geven we de voorkeur aan de zwarte viskuit, maar mocht je alleen roze eitjes kunnen krijgen, dat is vast ook erg lekker. Gewoon maken dus.

Room en dille

Room en dille zijn twee ingrediënten die je regelmatig terugziet in Zweeds eten. Ook in de Zweedse gevulde eieren mogen ze niet ontbreken. Dille wordt vaak gebruikt bij de bereiding van Gravad lax, een typisch Zweeds gerecht waarin zalm gemarineerd wordt in zout, suiker en kruiden zoals dille. Door de beroemde Zweedse gehaktballetjes gaat ook een flinke scheut room en de aardappelen zoals die traditioneel gegeten worden bij de Gravad lax drijven in een heerlijke saus met als hoofdbestanddelen room en dille. Zie de foto hieronder van de Gravad lax met de aardappelen in room en dille. Het recept van de romige aardappelen vind je hier. Nu weer terug naar de gevulde eieren.

Zweeds eten: Gravad Lax met aardappelen in dille-roomsaus

Recept voor gevulde eieren op z’n Zweeds, met garnalen, dille en kaviaar

Ingrediënten

8 eieren
10 takjes dille + extra om te garneren (en/of meer naar smaak)
200 ml verse slagroom (ongeklopt)
2 bakjes roze grote gekookte garnalen a 125 g
een klein potje zwarte imitatiekaviaar van haring of lompvis
een snufje zout en peper

Bereiding

Kook de eieren in water een kleine 10 minuten tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken met koud water en even afkoelen.

Was en droog ondertussen de dille. Pluk de dunne sprietjes van de takjes af en hak fijn.
Tel even de garnalen. Bewaar 16 garnalen om te garneren. Hak de rest van de garnalen fijn.

Pel de nu afgekoelde eieren. Snijd ze voorzichtig in de lengte doormidden. Haal het eigeel eruit en doe dit in een flinke kom.

Prak het eigeel met een vork fijn en voeg de slagroom toe aan het eigeel. Klop nu de slagroom samen met het eigeel, met een garde of mixer, tot een mooi luchtig geheel. Je ziet dat de mousse qua hoeveelheid flink toeneemt. Klop niet te lang door, want dan kan de slagroom veranderen in boter en dat wil je niet.

Als je hiermee klaar bent voeg je de fijngehakte garnalen, de dille en een snuf zout en peper toe. Meng alles door elkaar en proef. Voeg eventueel nog wat fijngehakte dille toe of wat zout en peper.

Eieren vullen

Doe geen moeite om dit mengsel in een spuitzak te doen en te proberen het keurig in een ei op te spuiten. De fijngehakte garnalen die erdoor gaan, blijven hoogstwaarschijnlijk in het tuutje hangen.

Schik de halve eieren op een schaal. Gebruik twee dessertlepels om de halve eieren te vullen. Schep met de ene lepel een bolletje mousse, met de bolle kant van de andere lepel laat je het bolletje mousse los in het halve ei. Vul alle eieren. Waarschijnlijk houd je nog wat vulling over. Bewaar in de koelkast voor een later moment. Smeer bijvoorbeeld op een toastje of beleg er een geroosterde witte boterham mee.

Eieren garneren

Garneer de gevulde eieren nu met de overgebleven garnalen. Leg op elk bolletje mousse een garnaal. Schep vervolgens op elke garnaal wat van de imitatiekaviaar en leg daar bovenop een klein plukje dille.

Eet smakelijk!

 

Eten en weten, Europa, Recepten ei, Kerst, Pasen, vis, Zweeds

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Berbere-Afrikaansekruidenmix-Verstegen-Jumbo

Met dit Afrikaanse ingrediënt ‘berbere’ maak je de lekkerste kip- en vis (mét 2 recepten)

juni 9, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Poke Bowl Rotterdam

Aloha! Ontdek Hawaï – Wat is Poke?

april 2, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in