Als je aan de in Nederland wonende Servische Milena vraagt welk Servisch recept niet op Echte Gerechten mag ontbreken, noemt ze meteen de Servische gevulde paprika. Een gerecht waaruit heel duidelijk naar voren komt dat de Servische keuken Griekse en Turkse invloeden kent, maar ook een eigen stijl heeft.
De wortels van deze Balkankeuken vind je terug in de Servische geschiedenis. Denk aan eeuwenlang cultureel contact en invloed met de Grieken en Byzantijnen, de Ottomanen, de voormalige staat Joegoslavië en haar Balkan buurlanden.
‘Bij dit gerecht móét je wel brood serveren’, aldus Milena. Serviërs eten namelijk brood bij elke maaltijd. Brood is ‘de leven’.
Gevulde paprika’s in tomatensaus op Servische wijze
Ingrediënten
6 paprika’s, een mix van groen en rood of gebruik alleen rode paprika’s
knapperig brood, geschikt om je tomatensaus mee op te dweilen
Voor de tomatensaus
1 blik tomatenblokjes
750ml water
1 groentebouillon tablet
4 royale eetlepels ajvar of meer naar smaak
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en geperst
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
olijfolie om in te bakken
Voor de vulling
500 gram rundergehakt
2 eetlepels milde paprikapoeder
2 volle eetlepels ajvar
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel fijn zeezout
150 gram zilvervliesrijst (gekookt is dat ongeveer 260-300 gram
1 ui, gepeld en heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, gepeld en geperst
eventueel nog wat zeezout naar smaak
Voorbereiding
Begin met het maken van de vulling voor de paprika’s. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing van het pak en laat deze afkoelen. Dit kan prima de avond van te voren. Als de rijst klaar is zou je deze ook even kunnen uitspreiden op een groot bord zodat het snel afkoelt.
Zorg dat je vervolgens alle ingrediënten voor de vulling gepeld, gesneden, gewassen, gehakt en klaargezet hebt.
Doe het gehakt in een kom. Doe de afgekoelde rijst erbij en ook de fijngesneden ui, geperste knoflook, paprikapoeder, ajvar, peterselie, oregano, zout en tot slot de afgekoelde rijst. Meng alles goed. Doe dat eerst even met bijvoorbeeld een vork en kneed het daarna nog goed door met je handen.
Je kunt eventueel een heel klein beetje van het gehakt-rijst mengsel bakken in een koekenpannetje om zo te proeven of je het zo goed op smaak vindt. Voeg eventueel nog wat zout toe of als je de pittige paprikasmaak nog beter wilt proeven, kun je ook nog wat ajvar toevoegen. Zorg wel dat je nog wat ajvar overhoudt voor de tomatensaus.
Was de paprika’s en check of je pan groot genoeg is om alle paprika’s tegelijk te kunnen stoven. Eventueel kun je ook twee kleinere pannen gebruiken, maar dan is het wellicht handig om wat extra tomatensaus te maken zodat je in elke pan voldoende saus hebt om de paprika’s in te stoven. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, maar wel voor 3/4.
Bereiding
Pel en snipper de ui voor de tomatensaus, pel en pers de knoflook, was en hak de peterselie. Zet ook de overige ingrediënten die je nodig hebt voor de tomatensaus klaar. De tomatensaus maak je in de grote stoofpan die je net getest hebt met de 6 hele paprika’s (die heb je er nu weer uitgehaald). Doe er een scheutje olijfolie in en verhit de pan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de uisnippers in een minuut of 5 zacht en glazig, maar niet bruin. Voeg de geperste knoflook en de avjar toe. Bak al roerend dit even kort mee.
Voeg nu de tomatenblokjes en het water toe. Verkruimel het bouillonblokje erdoor.
Breng de saus aan de kook en laat het heel zachtjes, zonder deksel op de pan, pruttelen.
Nu is het tijd om de paprika’s klaar te maken zodat je ze kunt gaan vullen. Doe dit met beleid. Realiseer je dat onder de steel van de paprika nog een hard stukje zit van waar de zaadlijsten met de zaadjes door de paprika heen zitten. Zet de paprika voor je neer met het steeltje aan de bovenkant. Steek met een scherp mesje schuin de paprika in en zaag als het ware rondom de steel met het harde kleine kegeltje eronder eruit. Je hebt nu een mooi kapje met aan de bovenkant het steeltje en eronder een naar beneden wijzend kegeltje.
Leg het kapje even opzij en haal voorzichtig, zonder de paprika te scheuren alle zaadlijsten uit de binnenkant van de paprika. Gooi dit weg. Klop ook de laatste achtergebleven zaadjes er ook nog even voorzichtig uit.
Vul de paprika’s geheel met het gehakt-rijst mengsel. Gebruik hiervoor een dessert- of theelepel. Duw de vulling er goed in, want je hebt genoeg. Duw vervolgens het kapje er weer op.
Mocht je nog wat vulling over hebben, draai daarvan nog een aantal balletjes ter grootte van het formaat golfbal. Zet de balletjes afgedekt in de koelkast. Want het duurt nog even voordat je ze weer nodig hebt.
Leg alle gevulde paprika’s voorzichtig in de tomatensaus. Zijn de paprika’s bijna ondergedompeld in de tomatensaus? Dan gaat het goed. Voeg anders eventueel nog wat kokend water toe. Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten heel zachtjes pruttelen. Draai tussendoor de paprika’s voorzichtig om en check ook of er niets aanbakt.
Na 45 minuten doe je de gehaktballetjes van de overgebleven vulling er bij. Zorg dat de tomatensaus weer pruttelt, doe de deksel weer op de pan en laat nog 15-20 minuten meestoven tot je gehaktballetjes gaar zijn. Na totaal een uur stoven is het gerecht klaar. Het kan zijn dat je de tomatensaus nog wat dikker wilt hebben, haal dan de deksel van de pan en laat de saus nog even pruttelen. Dit kan met de paprika’s nog in de pan.
Serveer de paprika’s met knapperig brood en eventueel nog een groene salade.
Meer recepten met gehakt en tomatensaus
De combinatie gehakt en tomatensaus vind je in recepten over de hele wereld terug. Deze staan op deze website:
Amerikaanse allemansvriend ‘spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood
Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten
Marokkaanse gehaktballetjes met ei en tomatensaus
Spaanse gehaktballetjes (albondigas) met Manchego en tomatensaus
Geef een antwoord