• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht uit de Indonesische keuken, de West-Javaanse keuken om precies te zijn. Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet voor naar de toko. Maar neem wel de tijd om het vlees boterzacht en gaar te stoven. In dit recept gaat best heel wat ketjap. Koop niet de ketjap in een flesje, maar koop die in kleine (of grote) witte jerrycans zit.

Het is Daging Smoor, die centraal staat in de vierde Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij daagden iedereen uit om de lekkerste Daging Smoor te maken en hebben zelf allebei natuurlijk ook een overheerlijke versie gemaakt.

Dit was de vierde Challenge, maar onze derde deelname aan de Food Blog Challenges. Als eerste maakte ik heerlijke Hawaiaanse Poke. Dat recept vind je hier. Als tweede maakte ik de KFC, oftewel Korean Fried Chicken. Maar nu: Daging Smoor.

Over de Indonesische keuken

De Indonesische keuken is ontzettend divers. Elk eiland heeft weer zijn eigen recepten en Indonesië telt wel 6.000 bewoonde eilanden. Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht wat volgens Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk, oorspronkelijk een West-Javaans gerecht is, waarvoor je vlees met een randje vet eraan gebruikt.

Toch wordt dit zelfde kookboek door Linda Roodenburg (die zich verdiept heeft in eetculturen), bestempeld als juist een typisch Indisch kookboek. Indisch? Is dat niet hetzelfde dan als de Indonesische keuken? Nee zeker niet. Het zijn twee aparte keukens, die in de loop der tijd wel door elkaar zijn beïnvloed. Volg je het nog?

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Deze Indische keuken is ontstaan ten tijde van Nederlands-Indië. In beide keukens vind je de meest heerlijke gerechten terug. Hiervan zul je op EchteGerechten.nl er zeker een aantal van terugzien. Voor de zekerheid met zowel een tag ‘Indisch’ als een tag ‘Indonesisch’.

Wil je wat meer lezen over de Indonesische keuken, lees dan zeker mijn blog ‘Maak kennis met petehbonen en bakmi, de Indonesische keuken in een notendop’.

In ieder geval kun je nu alvast aan de slag met Daging Smoor en een niet authentieke maar wel heel makkelijke versie van nasi koening, die je kunt maken zonder naar de toko te hoeven. Daging Smoor kent vele variaties. Wij houden het hier heel eenvoudig, maar misschien daarom wel des te lekkerder. Sometimes less is more. Zorg er wel voor dat je ketjap manis (zoete ketjap) gebruikt uit een jerrycan (schrik niet, deze heb je ook in een klein formaat). Deze jerrycan’s zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt. Bijvoorbeeld die met een grote rode A erop.

Ik gebruik altijd deze omdat dit stiekem de lekkerste is (ketjap medja is iets minder zoet dan ketjap manis):

Indonesische Ketjap Medja

Recept voor Daging Smoor met nep Nasi Koening en snijbonen

Voor 2 personen

Op de foto zie je naast het vleesgerecht (de Daging Smoor), ook snijbonen, gele rijst (nasi koening) en maiskoekjes. Hieronder vind je nog niet het recept voor de maiskoekjes. Dit recept volgt later. De snijbonen zijn op Nederlandse wijze bereid. Kies gerust een andere groente of een ander gerecht erbij.

Ingrediënten

Voor de Daging Smoor:
500 gram sucade of runderriblap
2 uien
50 ml ketjap (uit een jerrycan)
300 ml water
1 flinke klont roomboter
1/4 tl nootmuskaat
versgemalen zwarte peper

Voor snelle Nasi Koening:
1 blik kokosmelk
1 tl kurkuma
1 laurierblad
1 blik water (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
1 blik basmati rijst (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
zout

En ook nog:
400 g snijbonen
sambal naar keuze voor erbij

Bereiding Daging Smoor

Pel de uien en snijd deze in grove snippers.
Snijd het vlees in repen/stukken van ongeveer 1-2 cm dikte en 3-4cm lang.

Zet een hapjespan op het vuur. Smelt hierin de roomboter. Bak de uien in ongeveer 8 minuten zacht in de boter.

Zet het vuur vervolgens hoog, schuif de uien aan de ene kant van de pan en doe de reepjes vlees aan de andere kant in de pan. Laat het vlees dichtschroeien aan de ene kant en schep dan het vlees vervolgens door de uien heen. Bak verder op hoog vuur totdat het vlees aan de buitenkant niet meer rood is, maar bruin of grijs.

Voeg nu de ketjap toe, 300 mililiter water, nootmuskaat en wat versgemalen zwarte peper toe. Gebruik het liefste zelf geraspte nootmuskaat. Dat is het lekkerst. Roer alles goed door, breng het aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat rustig 3-4 uur sudderen. Roer tussentijds af en toe even door. Laat sudderen totdat het vlees wegsmelt op je tong.

Vind je de saus nog wat te dun, haal dan de laatste 10 minuten het deksel van de pan af en draai het vuur wat hoger. Zo kan de saus nog wat verder indikken. Vind je de saus te dik worden, voeg dan nog een scheutje water toe.

Bereiding nep Nasi Koening en snijbonen

Begin 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan, aan de nasi en de snijbonen.
Gebruik echt basmatirijst voor de nasi koening en niet bijvoorbeeld pandan, want die wordt met deze bereidingswijze papperig. Heb je geen basmatirijst of houd je niet van de smaak van kokos. Kook dan de rijst zoals je het altijd doet, maar voeg een theelepeltje kurkuma toe. Zo krijgt je rijst wel een hele mooie gele kleur.

Doe de inhoud van een blik kokosmelk in de pan waarin je de rijst gaat koken. Meet een blik water af en doe dat er ook bij. Vul nu het blik met basmatirijst en doe dat bij het water en de kokosmelk. Voeg een laurierblaadje toe, de kurkuma en eventueel wat zout. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Roer als het kookt nog even goed door.

Check de kooktijd van de snelle bereidingswijze op het pak rijst. Meestal is dit 8-10 minuten kooktijd, dan in een vergiet storten, goed laten uitlekken. Doe vervolgens de rijst terug in de pan. Het laurierblaadje mag eruit. Laat met het deksel erop en het vuur uit in nog ongeveer 10 minuten gaarstomen.

Zodra de rijst opstaat begin je aan de snijbonen. Was ze en snijd de uiteinden er van af. Snijd vervolgens de snijbonen in ruitjes van ongeveer 1 cm. Doe in een pan met wat water en eventueel wat zout en zet het op hoog vuur met de deksel op de pan. Als het kookt, kan het vuur weer laag. Kook de snijbonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Proef na 5 minuten of ze goed zijn en kook indien gewenst nog wat langer. Wanneer de snijbonen goed zijn, giet je ze af en kun je ze alvast op tafel zetten.

Serveer de Daging Smoor met de nasi koening, snijbonen, sambal en wat kroepoek. Eigenlijk hoort er ook nog wat zoetzuurs bij. Pak gerust een Amsterdams uitje of een augurkje, smaakt heerlijk erbij maar is natuurlijk niet heel erg authentiek Indonesisch. Het recept voor zoetzure komkommer, atjar ketimoen, houd je tegoed van me.

Eet smakelijk!

Nu zin in Indisch zoet?

Door die heerlijke gerechten uit de Indonesische en Indische keuken, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik ook nog een heerlijke tip voor je. Maak deze heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus. Het recept is van niemand minder dan Francis Kuijk en het komt uit haar kookboek Bersama.

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Recepten Indisch, Indonesisch, kokosmelk, kurkuma, rijst

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Samen-onlineproeverijen-organiseren

Samen thuis genieten van een kaasproeverij: doe het zelf of met een live host

oktober 30, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3

maart 30, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in