• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht uit de Indonesische keuken, de West-Javaanse keuken om precies te zijn. Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet voor naar de toko. Maar neem wel de tijd om het vlees boterzacht en gaar te stoven. In dit recept gaat best heel wat ketjap. Koop niet de ketjap in een flesje, maar koop die in kleine (of grote) witte jerrycans zit.

Het is Daging Smoor, die centraal staat in de vierde Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij daagden iedereen uit om de lekkerste Daging Smoor te maken en hebben zelf allebei natuurlijk ook een overheerlijke versie gemaakt.

Dit was de vierde Challenge, maar onze derde deelname aan de Food Blog Challenges. Als eerste maakte ik heerlijke Hawaiaanse Poke. Dat recept vind je hier. Als tweede maakte ik de KFC, oftewel Korean Fried Chicken. Maar nu: Daging Smoor.

Over de Indonesische keuken

De Indonesische keuken is ontzettend divers. Elk eiland heeft weer zijn eigen recepten en Indonesië telt wel 6.000 bewoonde eilanden. Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht wat volgens Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk, oorspronkelijk een West-Javaans gerecht is, waarvoor je vlees met een randje vet eraan gebruikt.

Toch wordt dit zelfde kookboek door Linda Roodenburg (die zich verdiept heeft in eetculturen), bestempeld als juist een typisch Indisch kookboek. Indisch? Is dat niet hetzelfde dan als de Indonesische keuken? Nee zeker niet. Het zijn twee aparte keukens, die in de loop der tijd wel door elkaar zijn beïnvloed. Volg je het nog?

De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Deze Indische keuken is ontstaan ten tijde van Nederlands-Indië. In beide keukens vind je de meest heerlijke gerechten terug. Hiervan zul je op EchteGerechten.nl er zeker een aantal van terugzien. Voor de zekerheid met zowel een tag ‘Indisch’ als een tag ‘Indonesisch’.

Wil je wat meer lezen over de Indonesische keuken, lees dan zeker mijn blog ‘Maak kennis met petehbonen en bakmi, de Indonesische keuken in een notendop’.

In ieder geval kun je nu alvast aan de slag met Daging Smoor en een niet authentieke maar wel heel makkelijke versie van nasi koening, die je kunt maken zonder naar de toko te hoeven. Daging Smoor kent vele variaties. Wij houden het hier heel eenvoudig, maar misschien daarom wel des te lekkerder. Sometimes less is more. Zorg er wel voor dat je ketjap manis (zoete ketjap) gebruikt uit een jerrycan (schrik niet, deze heb je ook in een klein formaat). Deze jerrycan’s zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt. Bijvoorbeeld die met een grote rode A erop.

Ik gebruik altijd deze omdat dit stiekem de lekkerste is (ketjap medja is iets minder zoet dan ketjap manis):

Indonesische Ketjap Medja

Recept voor Daging Smoor met nep Nasi Koening en snijbonen

Voor 2 personen

Op de foto zie je naast het vleesgerecht (de Daging Smoor), ook snijbonen, gele rijst (nasi koening) en maiskoekjes. Hieronder vind je nog niet het recept voor de maiskoekjes. Dit recept volgt later. De snijbonen zijn op Nederlandse wijze bereid. Kies gerust een andere groente of een ander gerecht erbij.

Ingrediënten

Voor de Daging Smoor:
500 gram sucade of runderriblap
2 uien
50 ml ketjap (uit een jerrycan)
300 ml water
1 flinke klont roomboter
1/4 tl nootmuskaat
versgemalen zwarte peper

Voor snelle Nasi Koening:
1 blik kokosmelk
1 tl kurkuma
1 laurierblad
1 blik water (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
1 blik basmati rijst (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
zout

En ook nog:
400 g snijbonen
sambal naar keuze voor erbij

Bereiding Daging Smoor

Pel de uien en snijd deze in grove snippers.
Snijd het vlees in repen/stukken van ongeveer 1-2 cm dikte en 3-4cm lang.

Zet een hapjespan op het vuur. Smelt hierin de roomboter. Bak de uien in ongeveer 8 minuten zacht in de boter.

Zet het vuur vervolgens hoog, schuif de uien aan de ene kant van de pan en doe de reepjes vlees aan de andere kant in de pan. Laat het vlees dichtschroeien aan de ene kant en schep dan het vlees vervolgens door de uien heen. Bak verder op hoog vuur totdat het vlees aan de buitenkant niet meer rood is, maar bruin of grijs.

Voeg nu de ketjap toe, 300 mililiter water, nootmuskaat en wat versgemalen zwarte peper toe. Gebruik het liefste zelf geraspte nootmuskaat. Dat is het lekkerst. Roer alles goed door, breng het aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat rustig 3-4 uur sudderen. Roer tussentijds af en toe even door. Laat sudderen totdat het vlees wegsmelt op je tong.

Vind je de saus nog wat te dun, haal dan de laatste 10 minuten het deksel van de pan af en draai het vuur wat hoger. Zo kan de saus nog wat verder indikken. Vind je de saus te dik worden, voeg dan nog een scheutje water toe.

Bereiding nep Nasi Koening en snijbonen

Begin 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan, aan de nasi en de snijbonen.
Gebruik echt basmatirijst voor de nasi koening en niet bijvoorbeeld pandan, want die wordt met deze bereidingswijze papperig. Heb je geen basmatirijst of houd je niet van de smaak van kokos. Kook dan de rijst zoals je het altijd doet, maar voeg een theelepeltje kurkuma toe. Zo krijgt je rijst wel een hele mooie gele kleur.

Doe de inhoud van een blik kokosmelk in de pan waarin je de rijst gaat koken. Meet een blik water af en doe dat er ook bij. Vul nu het blik met basmatirijst en doe dat bij het water en de kokosmelk. Voeg een laurierblaadje toe, de kurkuma en eventueel wat zout. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Roer als het kookt nog even goed door.

Check de kooktijd van de snelle bereidingswijze op het pak rijst. Meestal is dit 8-10 minuten kooktijd, dan in een vergiet storten, goed laten uitlekken. Doe vervolgens de rijst terug in de pan. Het laurierblaadje mag eruit. Laat met het deksel erop en het vuur uit in nog ongeveer 10 minuten gaarstomen.

Zodra de rijst opstaat begin je aan de snijbonen. Was ze en snijd de uiteinden er van af. Snijd vervolgens de snijbonen in ruitjes van ongeveer 1 cm. Doe in een pan met wat water en eventueel wat zout en zet het op hoog vuur met de deksel op de pan. Als het kookt, kan het vuur weer laag. Kook de snijbonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Proef na 5 minuten of ze goed zijn en kook indien gewenst nog wat langer. Wanneer de snijbonen goed zijn, giet je ze af en kun je ze alvast op tafel zetten.

Serveer de Daging Smoor met de nasi koening, snijbonen, sambal en wat kroepoek. Eigenlijk hoort er ook nog wat zoetzuurs bij. Pak gerust een Amsterdams uitje of een augurkje, smaakt heerlijk erbij maar is natuurlijk niet heel erg authentiek Indonesisch. Het recept voor zoetzure komkommer, atjar ketimoen, houd je tegoed van me.

Eet smakelijk!

Nu zin in Indisch zoet?

Door die heerlijke gerechten uit de Indonesische en Indische keuken, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik ook nog een heerlijke tip voor je. Maak deze heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus. Het recept is van niemand minder dan Francis Kuijk en het komt uit haar kookboek Bersama.

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Recepten Indisch, Indonesisch, kokosmelk, kurkuma, rijst

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Makkelijke Marokkaanse bietensalade

Marokkaans recept voor snelle smakelijke bietensalade

januari 2, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in