Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht uit de Indonesische keuken, de West-Javaanse keuken om precies te zijn. Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet voor naar de toko. Maar neem wel de tijd om het vlees boterzacht en gaar te stoven. In dit recept gaat best heel wat ketjap. Koop niet de ketjap in een flesje, maar koop die in kleine (of grote) witte jerrycans zit.
Het is Daging Smoor, die centraal staat in de vierde Food Blog Challenge van foodbloggers Vanessa van Culinessa.com en PJ van Nombelina.com. Zij daagden iedereen uit om de lekkerste Daging Smoor te maken en hebben zelf allebei natuurlijk ook een overheerlijke versie gemaakt.
Dit was de vierde Challenge, maar onze derde deelname aan de Food Blog Challenges. Als eerste maakte ik heerlijke Hawaiaanse Poke. Dat recept vind je hier. Als tweede maakte ik de KFC, oftewel Korean Fried Chicken. Maar nu: Daging Smoor.
Over de Indonesische keuken
De Indonesische keuken is ontzettend divers. Elk eiland heeft weer zijn eigen recepten en Indonesië telt wel 6.000 bewoonde eilanden. Daging Smoor of Semoer Daging is een gerecht wat volgens Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk, oorspronkelijk een West-Javaans gerecht is, waarvoor je vlees met een randje vet eraan gebruikt.
Toch wordt dit zelfde kookboek door Linda Roodenburg (die zich verdiept heeft in eetculturen), bestempeld als juist een typisch Indisch kookboek. Indisch? Is dat niet hetzelfde dan als de Indonesische keuken? Nee zeker niet. Het zijn twee aparte keukens, die in de loop der tijd wel door elkaar zijn beïnvloed. Volg je het nog?
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Deze Indische keuken is ontstaan ten tijde van Nederlands-Indië. In beide keukens vind je de meest heerlijke gerechten terug. Hiervan zul je op EchteGerechten.nl er zeker een aantal van terugzien. Voor de zekerheid met zowel een tag ‘Indisch’ als een tag ‘Indonesisch’.
Wil je wat meer lezen over de Indonesische keuken, lees dan zeker mijn blog ‘Maak kennis met petehbonen en bakmi, de Indonesische keuken in een notendop’.
In ieder geval kun je nu alvast aan de slag met Daging Smoor en een niet authentieke maar wel heel makkelijke versie van nasi koening, die je kunt maken zonder naar de toko te hoeven. Daging Smoor kent vele variaties. Wij houden het hier heel eenvoudig, maar misschien daarom wel des te lekkerder. Sometimes less is more. Zorg er wel voor dat je ketjap manis (zoete ketjap) gebruikt uit een jerrycan (schrik niet, deze heb je ook in een klein formaat). Deze jerrycan’s zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt. Bijvoorbeeld die met een grote rode A erop.
Ik gebruik altijd deze omdat dit stiekem de lekkerste is (ketjap medja is iets minder zoet dan ketjap manis):
Recept voor Daging Smoor met nep Nasi Koening en snijbonen
Voor 2 personen
Op de foto zie je naast het vleesgerecht (de Daging Smoor), ook snijbonen, gele rijst (nasi koening) en maiskoekjes. Hieronder vind je nog niet het recept voor de maiskoekjes. Dit recept volgt later. De snijbonen zijn op Nederlandse wijze bereid. Kies gerust een andere groente of een ander gerecht erbij.
Ingrediënten
Voor de Daging Smoor:
500 gram sucade of runderriblap
2 uien
50 ml ketjap (uit een jerrycan)
300 ml water
1 flinke klont roomboter
1/4 tl nootmuskaat
versgemalen zwarte peper
Voor snelle Nasi Koening:
1 blik kokosmelk
1 tl kurkuma
1 laurierblad
1 blik water (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
1 blik basmati rijst (gebruik het blik kokosmelk als maatbeker)
zout
En ook nog:
400 g snijbonen
sambal naar keuze voor erbij
Bereiding Daging Smoor
Pel de uien en snijd deze in grove snippers.
Snijd het vlees in repen/stukken van ongeveer 1-2 cm dikte en 3-4cm lang.
Zet een hapjespan op het vuur. Smelt hierin de roomboter. Bak de uien in ongeveer 8 minuten zacht in de boter.
Zet het vuur vervolgens hoog, schuif de uien aan de ene kant van de pan en doe de reepjes vlees aan de andere kant in de pan. Laat het vlees dichtschroeien aan de ene kant en schep dan het vlees vervolgens door de uien heen. Bak verder op hoog vuur totdat het vlees aan de buitenkant niet meer rood is, maar bruin of grijs.
Voeg nu de ketjap toe, 300 mililiter water, nootmuskaat en wat versgemalen zwarte peper toe. Gebruik het liefste zelf geraspte nootmuskaat. Dat is het lekkerst. Roer alles goed door, breng het aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat rustig 3-4 uur sudderen. Roer tussentijds af en toe even door. Laat sudderen totdat het vlees wegsmelt op je tong.
Vind je de saus nog wat te dun, haal dan de laatste 10 minuten het deksel van de pan af en draai het vuur wat hoger. Zo kan de saus nog wat verder indikken. Vind je de saus te dik worden, voeg dan nog een scheutje water toe.
Bereiding nep Nasi Koening en snijbonen
Begin 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan, aan de nasi en de snijbonen.
Gebruik echt basmatirijst voor de nasi koening en niet bijvoorbeeld pandan, want die wordt met deze bereidingswijze papperig. Heb je geen basmatirijst of houd je niet van de smaak van kokos. Kook dan de rijst zoals je het altijd doet, maar voeg een theelepeltje kurkuma toe. Zo krijgt je rijst wel een hele mooie gele kleur.
Doe de inhoud van een blik kokosmelk in de pan waarin je de rijst gaat koken. Meet een blik water af en doe dat er ook bij. Vul nu het blik met basmatirijst en doe dat bij het water en de kokosmelk. Voeg een laurierblaadje toe, de kurkuma en eventueel wat zout. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Roer als het kookt nog even goed door.
Check de kooktijd van de snelle bereidingswijze op het pak rijst. Meestal is dit 8-10 minuten kooktijd, dan in een vergiet storten, goed laten uitlekken. Doe vervolgens de rijst terug in de pan. Het laurierblaadje mag eruit. Laat met het deksel erop en het vuur uit in nog ongeveer 10 minuten gaarstomen.
Zodra de rijst opstaat begin je aan de snijbonen. Was ze en snijd de uiteinden er van af. Snijd vervolgens de snijbonen in ruitjes van ongeveer 1 cm. Doe in een pan met wat water en eventueel wat zout en zet het op hoog vuur met de deksel op de pan. Als het kookt, kan het vuur weer laag. Kook de snijbonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Proef na 5 minuten of ze goed zijn en kook indien gewenst nog wat langer. Wanneer de snijbonen goed zijn, giet je ze af en kun je ze alvast op tafel zetten.
Serveer de Daging Smoor met de nasi koening, snijbonen, sambal en wat kroepoek. Eigenlijk hoort er ook nog wat zoetzuurs bij. Pak gerust een Amsterdams uitje of een augurkje, smaakt heerlijk erbij maar is natuurlijk niet heel erg authentiek Indonesisch. Het recept voor zoetzure komkommer, atjar ketimoen, houd je tegoed van me.
Eet smakelijk!
Nu zin in Indisch zoet?
Door die heerlijke gerechten uit de Indonesische en Indische keuken, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik ook nog een heerlijke tip voor je. Maak deze heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus. Het recept is van niemand minder dan Francis Kuijk en het komt uit haar kookboek Bersama.
Meer Aziatische smaken
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip
Geef een reactie