• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak

januari 17, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Foto zoete aardappel dumplings uit Bersama (ISBN 9789461432414) gemaakt door Mitchell van Voorbergen

Dit heerlijke en eenvoudige dessert recept voor zoete aardappel dumplings staat razendsnel op tafel. Deze dumplings hoef je namelijk niet te vouwen! Perfect voor als je gasten krijgt en niet te lang in de keuken wilt staan.

Indisch zoet van Francis Kuijk

Deze zoete aardappel dumplings met kokossaus zijn een traditioneel Indisch recept uit een van de kookboeken van Francis Kuijk, te weten het kookboek Bersama. Zo kun je nu ook zelf aan de slag met een Indisch zoet recept.

Naar de toko

Maak je geen zorgen, je hoeft geen uren in de keuken te staan. In tegenstelling tot heel wat andere Indische gerechten is dit nagerecht zo gemaakt. Je moet waarschijnlijk nog wel even een bezoekje aan de toko brengen voor wat ingrediënten. Kun je meteen daar kijken wat er nog meer voor Indisch zoet verkocht wordt.

Over deze zoete aardappel dumplings

Biji Salak is de Indonesische naam van dit dessert bestaande uit zoete aardappel dumplings met daarbij een romige kokossaus. Het is een traditioneel dessert afkomstig uit West-Sumatra. Zowel in de Indische keuken als in de Indonesische keuken vind je Biji Salak. Er is namelijk ook overlap tussen deze twee keukens.

Biji Salak is niet alleen maar een en al suiker. De zoete aardappel dumplings in een sausje met flink wat suiker smaken inderdaad zoet, maar de kokossaus is dat niet. Daar voeg je zelfs nog een beetje zout aan toe. Zo ontstaat een heerlijke combinatie van zoet en minder zoet.

Recept voor ‘Biji Salak’ – zoete aardappel dumplings met kokossaus uit de Indische en Indonesische keuken

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

een (aardappel) stamper of staafmixer

Ingrediënten

Voor de zoete aardappel dumplings
250 g zoete aardappels, geschild, in blokjes gesneden
100 g tapiocameel*
½ tl zout
75 g suiker
150 g gula djawa (palmsuiker)*, fijngesnipperd
2 pandanbladeren*, geknoopt
2 el maïzena

Voor de kokossaus
400 ml kokosmelk
2 pandanbladeren*, geknoopt
1 tl vanillearoma
¼ tl zout

Uit de toko

De ingrediënten met een * achter de naam, zijn de ingrediënten waarvoor je een bezoek aan de toko moet brengen. Ga naar een toko die ook Indonesische/Indische ingrediënten aanbiedt zoals een van de vestigingen van Amazing Oriental, maar er zijn ook tal van kleinere toko’s door heel Nederland te vinden.

Mocht je er echt geen één kunnen vinden, dan zijn er ook online diverse mogelijkheden. Maar leuker is het om lekker door de toko heen te struinen en nog wat andere dingen mee te nemen die je nog niet kent.

Voorbereiding

1.  Begin met het schillen van de zoete aardappels en snijd deze in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Iets groter mag ook, dan duurt het alleen wat langer voordat ze gaar zijn.

2. Snipper de gula djawa fijn. Gula djawa is palmsuiker en wordt veelal verkocht in de vorm van kleverige brokjes.

3. Leg ook alvast in alle vier de pandanbladeren een knoop.

Bereiding

1. Stoom de zoete aardappel gaar in een stoompan met water. Mocht je geen stoompan hebben, kook de zoete aardappel dan gaar in een gewone pan met een laagje water. De zoete aardappel is gaar als je er heel makkelijk met een mes in kunt prikken.

2. Giet eventueel af (als je de zoete aardappel hebt gekookt) en stamp de zoete aardappel totdat je een mooie fijne puree hebt. Laat deze zoete aardappelpuree afkoelen.

3. Doe nu alle ingrediënten voor de kokossaus in een steelpan. Breng het mengsel aan de kook, laat het 1 minuut borrelen en draai het vuur dan uit. Laat de smaken trekken.

4. Doe de zoete aardappelpuree samen met het tapiocameel en het zout in een kom.

5. Roer tot een deeg en rol er balletjes van zo groot als een walnoot.

6. Schenk 1,25 liter water in een pan en voeg de suiker, gula djawa en pandanbladeren toe. Breng het mengsel aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker en gula djawa allebei goed en geheel oplossen.

7. Voeg de deegballetjes aan het kokende suikermengsel toe en breng het opnieuw aan de kook. De balletjes zullen naar boven komen drijven.

8. Roer 50 ml water door de maïzena. Roer het maïzenapapje door het mengsel met balletjes heen. Laat de balletjes nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

9. Verdeel de dumplings over 4 kommen. Schep er wat van de zoete saus over en schenk er wat kokossaus overheen.

10. Serveer de biji salak direct of op kamertemperatuur.

Meer zoete recepten

Hollandse Advocaat
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes

Meer Indische en Indonesische recepten

Aubergine, makreel of ei in tomatensambalsaus
Kruidige roerbak van sperziebonen
Runderstoofvlees met ketjap en nootmuskaat met gele rijst

Hopelijk heb je genoten van één of meer van de recepten. Ik zou het heel leuk vinden om wat van je te horen!
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt @echtegerechten.nl ook taggen op Instagram.

Zie ik je daar?

Meer van Francis Kuijk

Wil je meer recepten maken van Francis Kuijk? Dit recept voor zoete aardappeldumplings komt uit haar kookboek Bersama.

‘Bersama’ vertelt het verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk: ‘De keuken is het hart van ons huis.’ Dit kookboek vol met prachtige foto’s (de foto bij dit recept komt uit ‘Bersama’) bevat wel 90 hartige en zoete recepten. Plof met een kom geurende laksa ayam (kip-kokossoep) op de bank of maak samen met je familie een tafel vol hartverwarmende gerechten.

Dit artikel bevat (een) affiliate link(s) naar bol.com.

Gerelateerd

Azië, Recepten Indisch, Indonesisch, kokosmelk, nagerecht, vegetarisch, zoet

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Marokkaanse tajine met gehaktballetjes in tomatensaus

Recept voor gehaktballetjes in tomatensaus op zijn Marokkaans

januari 2, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Verrukkelijke Italiaanse aubergine cordon bleus

augustus 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in