• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak

januari 17, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Foto zoete aardappel dumplings uit Bersama (ISBN 9789461432414) gemaakt door Mitchell van Voorbergen

Dit heerlijke en eenvoudige dessert recept voor zoete aardappel dumplings staat razendsnel op tafel. Deze dumplings hoef je namelijk niet te vouwen! Perfect voor als je gasten krijgt en niet te lang in de keuken wilt staan.

Indisch zoet van Francis Kuijk

Deze zoete aardappel dumplings met kokossaus zijn een traditioneel Indisch recept uit een van de kookboeken van Francis Kuijk, te weten het kookboek Bersama. Zo kun je nu ook zelf aan de slag met een Indisch zoet recept.

Naar de toko

Maak je geen zorgen, je hoeft geen uren in de keuken te staan. In tegenstelling tot heel wat andere Indische gerechten is dit nagerecht zo gemaakt. Je moet waarschijnlijk nog wel even een bezoekje aan de toko brengen voor wat ingrediënten. Kun je meteen daar kijken wat er nog meer voor Indisch zoet verkocht wordt.

Over deze zoete aardappel dumplings

Biji Salak is de Indonesische naam van dit dessert bestaande uit zoete aardappel dumplings met daarbij een romige kokossaus. Het is een traditioneel dessert afkomstig uit West-Sumatra. Zowel in de Indische keuken als in de Indonesische keuken vind je Biji Salak. Er is namelijk ook overlap tussen deze twee keukens.

Biji Salak is niet alleen maar een en al suiker. De zoete aardappel dumplings in een sausje met flink wat suiker smaken inderdaad zoet, maar de kokossaus is dat niet. Daar voeg je zelfs nog een beetje zout aan toe. Zo ontstaat een heerlijke combinatie van zoet en minder zoet.

Recept voor ‘Biji Salak’ – zoete aardappel dumplings met kokossaus uit de Indische en Indonesische keuken

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

een (aardappel) stamper of staafmixer

Ingrediënten

Voor de zoete aardappel dumplings
250 g zoete aardappels, geschild, in blokjes gesneden
100 g tapiocameel*
½ tl zout
75 g suiker
150 g gula djawa (palmsuiker)*, fijngesnipperd
2 pandanbladeren*, geknoopt
2 el maïzena

Voor de kokossaus
400 ml kokosmelk
2 pandanbladeren*, geknoopt
1 tl vanillearoma
¼ tl zout

Uit de toko

De ingrediënten met een * achter de naam, zijn de ingrediënten waarvoor je een bezoek aan de toko moet brengen. Ga naar een toko die ook Indonesische/Indische ingrediënten aanbiedt zoals een van de vestigingen van Amazing Oriental, maar er zijn ook tal van kleinere toko’s door heel Nederland te vinden.

Mocht je er echt geen één kunnen vinden, dan zijn er ook online diverse mogelijkheden. Maar leuker is het om lekker door de toko heen te struinen en nog wat andere dingen mee te nemen die je nog niet kent.

Voorbereiding

1.  Begin met het schillen van de zoete aardappels en snijd deze in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Iets groter mag ook, dan duurt het alleen wat langer voordat ze gaar zijn.

2. Snipper de gula djawa fijn. Gula djawa is palmsuiker en wordt veelal verkocht in de vorm van kleverige brokjes.

3. Leg ook alvast in alle vier de pandanbladeren een knoop.

Bereiding

1. Stoom de zoete aardappel gaar in een stoompan met water. Mocht je geen stoompan hebben, kook de zoete aardappel dan gaar in een gewone pan met een laagje water. De zoete aardappel is gaar als je er heel makkelijk met een mes in kunt prikken.

2. Giet eventueel af (als je de zoete aardappel hebt gekookt) en stamp de zoete aardappel totdat je een mooie fijne puree hebt. Laat deze zoete aardappelpuree afkoelen.

3. Doe nu alle ingrediënten voor de kokossaus in een steelpan. Breng het mengsel aan de kook, laat het 1 minuut borrelen en draai het vuur dan uit. Laat de smaken trekken.

4. Doe de zoete aardappelpuree samen met het tapiocameel en het zout in een kom.

5. Roer tot een deeg en rol er balletjes van zo groot als een walnoot.

6. Schenk 1,25 liter water in een pan en voeg de suiker, gula djawa en pandanbladeren toe. Breng het mengsel aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker en gula djawa allebei goed en geheel oplossen.

7. Voeg de deegballetjes aan het kokende suikermengsel toe en breng het opnieuw aan de kook. De balletjes zullen naar boven komen drijven.

8. Roer 50 ml water door de maïzena. Roer het maïzenapapje door het mengsel met balletjes heen. Laat de balletjes nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

9. Verdeel de dumplings over 4 kommen. Schep er wat van de zoete saus over en schenk er wat kokossaus overheen.

10. Serveer de biji salak direct of op kamertemperatuur.

Meer zoete recepten

Hollandse Advocaat
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes

Meer Indische en Indonesische recepten

Aubergine, makreel of ei in tomatensambalsaus
Kruidige roerbak van sperziebonen
Runderstoofvlees met ketjap en nootmuskaat met gele rijst

Hopelijk heb je genoten van één of meer van de recepten. Ik zou het heel leuk vinden om wat van je te horen!
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt @echtegerechten.nl ook taggen op Instagram.

Zie ik je daar?

 

Gerelateerd

Azië, Recepten Indisch, Indonesisch, kokosmelk, nagerecht, vegetarisch, zoet

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Makkelijke Marokkaanse bietensalade

Marokkaans recept voor snelle smakelijke bietensalade

januari 2, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

oktober 3, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Amsterdam-Rivierenbuurt-winkelen-borrelplank-2

Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam

september 15, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in