
Dit heerlijke en eenvoudige dessert recept voor zoete aardappel dumplings staat razendsnel op tafel. Deze dumplings hoef je namelijk niet te vouwen! Perfect voor als je gasten krijgt en niet te lang in de keuken wilt staan.
Indisch zoet van Francis Kuijk
Deze zoete aardappel dumplings met kokossaus zijn een traditioneel Indisch recept uit een van de kookboeken van Francis Kuijk, te weten het kookboek Bersama. Zo kun je nu ook zelf aan de slag met een Indisch zoet recept.
Naar de toko
Maak je geen zorgen, je hoeft geen uren in de keuken te staan. In tegenstelling tot heel wat andere Indische gerechten is dit nagerecht zo gemaakt. Je moet waarschijnlijk nog wel even een bezoekje aan de toko brengen voor wat ingrediënten. Kun je meteen daar kijken wat er nog meer voor Indisch zoet verkocht wordt.
Over deze zoete aardappel dumplings
Biji Salak is de Indonesische naam van dit dessert bestaande uit zoete aardappel dumplings met daarbij een romige kokossaus. Het is een traditioneel dessert afkomstig uit West-Sumatra. Zowel in de Indische keuken als in de Indonesische keuken vind je Biji Salak. Er is namelijk ook overlap tussen deze twee keukens.
Biji Salak is niet alleen maar een en al suiker. De zoete aardappel dumplings in een sausje met flink wat suiker smaken inderdaad zoet, maar de kokossaus is dat niet. Daar voeg je zelfs nog een beetje zout aan toe. Zo ontstaat een heerlijke combinatie van zoet en minder zoet.
Recept voor ‘Biji Salak’ – zoete aardappel dumplings met kokossaus uit de Indische en Indonesische keuken
Voor 4 personen
Handige ‘tools’
een (aardappel) stamper of staafmixer
Ingrediënten
Voor de zoete aardappel dumplings
250 g zoete aardappels, geschild, in blokjes gesneden
100 g tapiocameel*
½ tl zout
75 g suiker
150 g gula djawa (palmsuiker)*, fijngesnipperd
2 pandanbladeren*, geknoopt
2 el maïzena
Voor de kokossaus
400 ml kokosmelk
2 pandanbladeren*, geknoopt
1 tl vanillearoma
¼ tl zout
Uit de toko
De ingrediënten met een * achter de naam, zijn de ingrediënten waarvoor je een bezoek aan de toko moet brengen. Ga naar een toko die ook Indonesische/Indische ingrediënten aanbiedt zoals een van de vestigingen van Amazing Oriental, maar er zijn ook tal van kleinere toko’s door heel Nederland te vinden.
Mocht je er echt geen één kunnen vinden, dan zijn er ook online diverse mogelijkheden. Maar leuker is het om lekker door de toko heen te struinen en nog wat andere dingen mee te nemen die je nog niet kent.
Voorbereiding
1. Begin met het schillen van de zoete aardappels en snijd deze in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Iets groter mag ook, dan duurt het alleen wat langer voordat ze gaar zijn.
2. Snipper de gula djawa fijn. Gula djawa is palmsuiker en wordt veelal verkocht in de vorm van kleverige brokjes.
3. Leg ook alvast in alle vier de pandanbladeren een knoop.
Bereiding
1. Stoom de zoete aardappel gaar in een stoompan met water. Mocht je geen stoompan hebben, kook de zoete aardappel dan gaar in een gewone pan met een laagje water. De zoete aardappel is gaar als je er heel makkelijk met een mes in kunt prikken.
2. Giet eventueel af (als je de zoete aardappel hebt gekookt) en stamp de zoete aardappel totdat je een mooie fijne puree hebt. Laat deze zoete aardappelpuree afkoelen.
3. Doe nu alle ingrediënten voor de kokossaus in een steelpan. Breng het mengsel aan de kook, laat het 1 minuut borrelen en draai het vuur dan uit. Laat de smaken trekken.
4. Doe de zoete aardappelpuree samen met het tapiocameel en het zout in een kom.
5. Roer tot een deeg en rol er balletjes van zo groot als een walnoot.
6. Schenk 1,25 liter water in een pan en voeg de suiker, gula djawa en pandanbladeren toe. Breng het mengsel aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker en gula djawa allebei goed en geheel oplossen.
7. Voeg de deegballetjes aan het kokende suikermengsel toe en breng het opnieuw aan de kook. De balletjes zullen naar boven komen drijven.
8. Roer 50 ml water door de maïzena. Roer het maïzenapapje door het mengsel met balletjes heen. Laat de balletjes nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
9. Verdeel de dumplings over 4 kommen. Schep er wat van de zoete saus over en schenk er wat kokossaus overheen.
10. Serveer de biji salak direct of op kamertemperatuur.
Meer zoete recepten
Hollandse Advocaat
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes
Meer Indische en Indonesische recepten
Aubergine, makreel of ei in tomatensambalsaus
Kruidige roerbak van sperziebonen
Runderstoofvlees met ketjap en nootmuskaat met gele rijst
Hopelijk heb je genoten van één of meer van de recepten. Ik zou het heel leuk vinden om wat van je te horen!
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt @echtegerechten.nl ook taggen op Instagram.
Zie ik je daar?
Meer van Francis Kuijk
Wil je meer recepten maken van Francis Kuijk? Dit recept voor zoete aardappeldumplings komt uit haar kookboek Bersama.
‘Bersama’ vertelt het verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk: ‘De keuken is het hart van ons huis.’ Dit kookboek vol met prachtige foto’s (de foto bij dit recept komt uit ‘Bersama’) bevat wel 90 hartige en zoete recepten. Plof met een kom geurende laksa ayam (kip-kokossoep) op de bank of maak samen met je familie een tafel vol hartverwarmende gerechten.
Dit artikel bevat (een) affiliate link(s) naar bol.com.
Geef een reactie