Dit is een heerlijk mild (dus echt niet pittig) Indonesisch gerechtje waarvoor je niet allerlei toko’s af hoeft op zoek naar moeilijke ingrediënten. Net als bij de Terong Belado (wel pittig) die ik vorige week plaatste of bij de daging smoor (ook een mild gerecht).
Eigenlijk hoort er een beetje trassi (garnalenpasta) in, maar zonder is het net zo lekker en dan maak je ook de vegetariërs er erg blij mee. Ik maakte dit gerecht als onderdeel van een buffet.
Indonesisch basisrecept voor Sajoer Toemis
Dit recept kun je eigenlijk weer zien als een basisrecept voor Sajoer Toemis. Sajoer betekent groente. Het wordt ook wel als sayur of sajur geschreven. Toemis wordt ook wel geschreven als tumis en betekent roerbak. Dus kies voor sperziebonen en je hebt buncis toemis (roerbak van boontjes). Maar je zou ook kunnen kiezen voor savooiekool zoals Pauline van Pisang Susu.
De sajoer toemis is een gerecht waaraan bouillon wordt toegevoegd. Als Hollandse vind ik dat erg fijn, want als het echt een droog roerbakgerecht wordt en je serveert er rijst bij, dan mis ik wat nattigheid, wat saus die mijn rijst in zich op kan nemen. Dat is hier dus prima geregeld.
Aan de slag.
Recept voor kruidige geroerbakte sperziebonen – buncis toemis
Mocht je nu de laos of de gember niet kunnen vinden, gebruik dan in ieder geval een van de twee, maar dan wat meer. Kun je allebei niet vinden, duik dan even in je kruidenkastje en kijk of je iets van een theelepeltje ketoembar (gemalen korianderzaad) hebt of een snuf komijn (doe maar geen theelepel, want dan wordt de komijn te overheersend). De smaak van komijn of ketoembar is geheel anders dan van laos en gember, maar het gaat erom dat je wat lekkere kruiden toevoegt.
Ingrediënten
600 gram sperziebonen
2 uien
2 tenen knoflook
een klein theelepeltje sambal oelek
een stukje verse laos van ongeveer 1 centimeter (laos wordt ook wel galanga genoemd) of 1 theelepel laos (poeder) uit een potje
een stukje verse gember van ongeveer 1 centimeter (gember heet in het Indonisch Djahe) of 1 theelepel gember (poeder) uit een potje
0,5 liter water
een (half) tablet groentebouillon geschikt voor het maken van een halve liter bouillon
olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie, maar geen olijfolie)
Voorbereiding
Begin met de bouillon.
Breng het water met laos en gember, in een pannetje aan de kook. Gebruik je gember- en/of laospoeder dan voeg je straks het poeder toe aan de uien. Je hoeft het dan niet nu al in de bouillon te doen.
Voeg het tablet bouillon toe aan het kokende water en roer door tot het is opgelost. Laat de verse gember en laos lekker trekken in de bouillon.
Haal ondertussen de sperziebonen af (snijd de uiteinden eraf) en breek ze doormidden.
Was met koud water en zet weg tot later gebruik.
Pel en snijd de uien fijn.
Pel en hak de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers).
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok. Fruit de uien tot ze zacht en glazig worden, maar zorg dat ze niet bruin worden. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten. Voeg dan de knoflook en sambal toe en fruit deze zachtjes mee. Gebruik je laos- en gemberpoeder, voeg dat nu toe.
De knoflook mag niet te hard bakken. Dus doe het rustig aan.
Doe nu de sperziebonen erbij en bak nog een paar minuten.
Voeg de bouillon toe, schep alles goed door elkaar en breng aan de kook.
Laat lekker een minuut of 6 pruttelen en check dan of de sperziebonen beetgaar zijn. Zo niet, tel er dan nog een minuutje (of 2) kooktijd bij op. Zodra de sperziebonen beetgaar zijn, is je gerecht klaar.
Vis nog even de verse gember en laos eruit en dien op.
Lekker met rijst en andere Indonesische gerechten.
Wil je het vegetarisch houden, serveer er dan bijvoorbeeld naast rijst of vegetarische nasi goreng, ook wat emping bij in plaats van kroepoek. Ook lekker erbij is een gerecht als Terong Belado (aubergine in pikante saus) of Telor Belado (ei in pikante saus) en deze snelle versie van nasi koening.
Eet smakelijk!
Nu zin in Indisch zoet?
Na die heerlijke gerechten uit de Indonesische en Indische keuken, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik een heerlijke tip voor je. Maak de heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus volgens recept van Francis Kuijk.
Meer weten over Indisch- en/of Indonesische eten
Lees dan eens deze blogs
Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop
Het is nog geen 10.00uur en het water loopt me al in de mond. Dit vind ik zo’n heerlijk bijgerecht! En ook nog makkelijk te maken dus. Ik sla hem op!
Dankjewel Hilde! Wat leuk, en ook herkenbaar. 🙂 Ik had het recept online gezet en kreeg er daarna ook meteen weer zin in. Dus ook hier staat ie vandaag niet geheel toevallig weer op het menu.
Oh wat ziet dat er lekker uit! Ik heb gelijk zin om Indonesisch te eten!
Dankjewel! Ik zit ook geloof ik in mijn Indonesische fase. Het werkt, lijkt wel, als een soort sneeuwbal die Indonesische keuken. Je wilt het blijven maken en steeds weer wat nieuws erbij proberen. Zo staat er opeens op een doordeweekse dag hier de tafel vol Indonesisch lekkers.
Wat lekker! Dit ga ik een keertje maken. Ik ben echt DOL op Indonesisch eten. Ik maak het zelf eigenlijk te weinig, omdat we een té lekkere toko om de hoek hebben…
Haha! Ja dan is het te verleidelijk om even naar de hoek te lopen. Maar als de sperziebonen in de aanbieding zijn, dan is dit wel echt ook een aanrader hoor. Wat ik fijn vind aan dit recept is dat je niet je blender nodig hebt voor een boemboe. Scheelt weer wat afwas en je hebt nog wat ruimte op je aanrecht over om nog een ander Indonesisch gerechtje erbij te maken.
Wanneer voeg je de trassi toe?
Hoi Loes, als ik trassi gebruik dan voeg ik deze toe als mijn uien glazig beginnen te worden. Je kunt de trassi samen met de knoflook en sambal toevoegen.
Bedankt!
Graag gedaan! Hopelijk smaakt het je.