• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Indonesisch recept voor kruidige sperziebonen roerbak – Buncis Toemis

maart 7, 2018 Marjolein Boekel - de Bruijn 10 Reacties

SajoerToemisCatering700x400

Dit is een heerlijk mild (dus echt niet pittig) Indonesisch gerechtje waarvoor je niet allerlei toko’s af hoeft op zoek naar moeilijke ingrediënten. Net als bij de Terong Belado (wel pittig) die ik vorige week plaatste of bij de daging smoor (ook een mild gerecht).

Eigenlijk hoort er een beetje trassi (garnalenpasta) in, maar zonder is het net zo lekker en dan maak je ook de vegetariërs er erg blij mee. Ik maakte dit gerecht als onderdeel van een buffet.

Indonesisch basisrecept voor Sajoer Toemis

Dit recept kun je eigenlijk weer zien als een basisrecept voor Sajoer Toemis. Sajoer betekent groente. Het wordt ook wel als sayur of sajur geschreven. Toemis wordt ook wel geschreven als tumis en betekent roerbak. Dus kies voor sperziebonen en je hebt buncis toemis (roerbak van boontjes). Maar je zou ook kunnen kiezen voor savooiekool zoals Pauline van Pisang Susu.

De sajoer toemis is een gerecht waaraan bouillon wordt toegevoegd. Als Hollandse vind ik dat erg fijn, want als het echt een droog roerbakgerecht wordt en je serveert er rijst bij, dan mis ik wat nattigheid, wat saus die mijn rijst in zich op kan nemen. Dat is hier dus prima geregeld.

Aan de slag.

Recept voor kruidige geroerbakte sperziebonen – buncis toemis

Mocht je nu de laos of de gember niet kunnen vinden, gebruik dan in ieder geval een van de twee, maar dan wat meer. Kun je allebei niet vinden, duik dan even in je kruidenkastje en kijk of je iets van een theelepeltje ketoembar (gemalen korianderzaad) hebt of een snuf komijn (doe maar geen theelepel, want dan wordt de komijn te overheersend). De smaak van komijn of ketoembar is geheel anders dan van laos en gember, maar het gaat erom dat je wat lekkere kruiden toevoegt.

Ingrediënten

600 gram sperziebonen
2 uien
2 tenen knoflook
een klein theelepeltje sambal oelek
een stukje verse laos van ongeveer 1 centimeter (laos wordt ook wel galanga genoemd) of 1 theelepel laos (poeder) uit een potje
een stukje verse gember van ongeveer 1 centimeter (gember heet in het Indonisch Djahe) of 1 theelepel gember (poeder) uit een potje
0,5 liter water
een (half) tablet groentebouillon geschikt voor het maken van een halve liter bouillon
olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie, maar geen olijfolie)

Voorbereiding

Begin met de bouillon.
Breng het water met laos en gember, in een pannetje aan de kook. Gebruik je gember- en/of laospoeder dan voeg je straks het poeder toe aan de uien. Je hoeft het dan niet nu al in de bouillon te doen.

Voeg het tablet bouillon toe aan het kokende water en roer door tot het is opgelost. Laat de verse gember en laos lekker trekken in de bouillon.

Haal ondertussen de sperziebonen af (snijd de uiteinden eraf) en breek ze doormidden.
Was met koud water en zet weg tot later gebruik.

Pel en snijd de uien fijn.
Pel en hak de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers).

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok. Fruit de uien tot ze zacht en glazig worden, maar zorg dat ze niet bruin worden. Dat duurt ongeveer 8-10 minuten. Voeg dan de knoflook en sambal toe en fruit deze zachtjes mee. Gebruik je laos- en gemberpoeder, voeg dat nu toe.

De knoflook mag niet te hard bakken. Dus doe het rustig aan.
Doe nu de sperziebonen erbij en bak nog een paar minuten.
Voeg de bouillon toe, schep alles goed door elkaar en breng aan de kook.

Laat lekker een minuut of 6 pruttelen en check dan of de sperziebonen beetgaar zijn. Zo niet, tel er dan nog een minuutje (of 2) kooktijd bij op. Zodra de sperziebonen beetgaar zijn, is je gerecht klaar.

Vis nog even de verse gember en laos eruit en dien op.
Lekker met rijst en andere Indonesische gerechten.

Wil je het vegetarisch houden, serveer er dan bijvoorbeeld naast rijst of vegetarische nasi goreng, ook wat emping bij in plaats van kroepoek. Ook lekker erbij is een gerecht als Terong Belado (aubergine in pikante saus) of Telor Belado (ei in pikante saus) en deze snelle versie van nasi koening.

Eet smakelijk!

Nu zin in Indisch zoet?

Na die heerlijke gerechten uit de Indonesische en Indische keuken, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik een heerlijke tip voor je. Maak de heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus volgens recept van Francis Kuijk.

Meer weten over Indisch- en/of Indonesische eten

Lees dan eens deze blogs

Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

Gerelateerd

Azië, Recepten gember, Indisch, Indonesisch, laos, sperziebonen, vegetarisch

Lees Interacties

Reacties

  1. Hilde zegt

    maart 12, 2018 om 09:38

    Het is nog geen 10.00uur en het water loopt me al in de mond. Dit vind ik zo’n heerlijk bijgerecht! En ook nog makkelijk te maken dus. Ik sla hem op!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      maart 12, 2018 om 09:48

      Dankjewel Hilde! Wat leuk, en ook herkenbaar. 🙂 Ik had het recept online gezet en kreeg er daarna ook meteen weer zin in. Dus ook hier staat ie vandaag niet geheel toevallig weer op het menu.

      Beantwoorden
  2. Kheira zegt

    maart 12, 2018 om 09:43

    Oh wat ziet dat er lekker uit! Ik heb gelijk zin om Indonesisch te eten!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      maart 12, 2018 om 09:51

      Dankjewel! Ik zit ook geloof ik in mijn Indonesische fase. Het werkt, lijkt wel, als een soort sneeuwbal die Indonesische keuken. Je wilt het blijven maken en steeds weer wat nieuws erbij proberen. Zo staat er opeens op een doordeweekse dag hier de tafel vol Indonesisch lekkers.

      Beantwoorden
  3. Andrea zegt

    maart 12, 2018 om 11:48

    Wat lekker! Dit ga ik een keertje maken. Ik ben echt DOL op Indonesisch eten. Ik maak het zelf eigenlijk te weinig, omdat we een té lekkere toko om de hoek hebben…

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      maart 12, 2018 om 22:18

      Haha! Ja dan is het te verleidelijk om even naar de hoek te lopen. Maar als de sperziebonen in de aanbieding zijn, dan is dit wel echt ook een aanrader hoor. Wat ik fijn vind aan dit recept is dat je niet je blender nodig hebt voor een boemboe. Scheelt weer wat afwas en je hebt nog wat ruimte op je aanrecht over om nog een ander Indonesisch gerechtje erbij te maken.

      Beantwoorden
  4. Loes zegt

    oktober 16, 2020 om 23:34

    Wanneer voeg je de trassi toe?

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      oktober 17, 2020 om 10:34

      Hoi Loes, als ik trassi gebruik dan voeg ik deze toe als mijn uien glazig beginnen te worden. Je kunt de trassi samen met de knoflook en sambal toevoegen.

      Beantwoorden
      • Loes zegt

        oktober 20, 2020 om 11:45

        Bedankt!

        Beantwoorden
        • Marjolein de Bruijn zegt

          oktober 20, 2020 om 14:00

          Graag gedaan! Hopelijk smaakt het je.

          Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Poke zalm met zeewier

Maak je eigen Hawaiiaanse Poke bowl met zalm en zeewiersalade

april 2, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Gevulde paprika’s in tomatensaus op Servische wijze

november 14, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in