Met een paar kleine aanpassingen toverde ik het Marokkaanse kiprecept van foodblogger Annemieke van de blog Levenalsgodinfrankrijk.eu om, tot dit ook erg lekkere recept voor kip met saffraan, venkel, sinaasappel en rozenharissa. Dit recept heeft zowel Midden-Oosterse als Marokkaanse vibes. Daar word je blij van! Overigens is dit niet een traditioneel gerecht uit één van deze keukens. Venkel komt niet veel voor in de Midden-Oosterse keuken, maar de combinatie met saffraan en sinaasappel is heerlijk.
Aanleiding om aan de slag te gaan met dit recept is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij dit keer aan Annemieke. Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! Marokkaans, Frans, Midden-Oosters, Hollands, Italiaans. Je vindt invloeden van over de hele wereld terug op haar blog. Heerlijk, daar houd ik van. Zo ga ik zeker ook binnenkort ook nog eens haar familierecept aardappelsalade maken. Misschien wel zoals zij het laatst at, in combinatie met kaasfondue.
Je zou dit gerecht ook goed in een tajine kunnen maken zoals Annemieke dat deed. Alleen dan moet je denk ik dan wel de hoeveelheden halveren.
Serveer deze kip met saffraan en venkel met nog wat extra rozenharissa, rijst of brood waar de saus lekker in kan worden opgezogen en iets van bijvoorbeeld doperwten met rozenharissa of een Marokkaanse bietensalade.
Ingrediënten voor de kip met saffraan
Olijfolie om in te bakken
700-800 gram kipdijfilet
2 bananensjalotten of 2 kleine witte uien
2 venkelknolletjes in schijven, dunne partjes
1 flinke teen knoflook
Een plukje saffraan
1 el rozenharissa*
1 el baharat (een kruidenmengsel uit de Midden-Oosterse keuken)*
1 el ras el hanout (een kruidenmengsel uit de Marokkaanse keuken)*
1 el honing
1 kippenbouillonblokje
250ml vers geperst sinaasappelsap
125ml water
zout naar smaak
een half bakje of half bosje koriander
extra rozenharissa om te serveren
Baharat en Ras el Hanout haal je bij een Midden-Oosterse toko. Doe jezelf een plezier en haal het NIET uit de supermarkt van een Nederlandse topchef. Geloof me, de kruidenmixen uit de toko zijn vele malen lekkerder. De rozenharissa heb ik gekocht bij Estherscookery.nl. Zij verkoopt verder ook de beste tahine (sesampasta), heerlijke sumak, za’atar en olijfolie en andere producten die je regelmatig tegenkomt in de kookboeken van Ottolenghi en in haar eigen kookboek Nosh. Ik ga graag bij haar langs en neem dan ook haar hummus en baba ganoush mee, maar je kunt ook bij haar online bestellen.
Bereiding
Pel en snipper de uien fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn. Zet alvast alle overige ingrediënten klaar.
Verwarm de olijfolie in een braad- of hapjespan.
Bak de kipdijfilets rondom lichtbruin. Haal ze uit de pan en leg ze even op een bord.
Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en fruit daarin de uien met de knoflook op halfhoog vuur tot ze glazig zijn en wellicht ook her en der bruine randjes krijgen.
Voeg het plukje saffraan, een eetlepel baharat en een eetlepel ras el hanout toe. Bak de kruiden een paar minuten mee en voeg de kip en de rozenharissa toe. Zorg dat alles een lekker kruidig laagje krijgt.
Voeg nu het sap van de sinaasappels toe en verkruimel het bouillonblokje boven je pan. Voeg ook 125ml heet water toe en de eetlepel honing.
Breng alles lekker aan de pruttel en laat het 10 minuten zachtjes stoven, met de deksel op de pan.
Haal na 10 minuten de deksel van de pan en laat nog 10 minuten verder pruttelen.
Haal nu je kipdijfilets eruit leg op een schoon bord (niet op het zelfde bord als waar je net nog de niet aangebraden kip op legde). Laat de saus met stukken venkel verder pruttelen, zodat de saus wat kan indikken en de venkel verder kan garen.
Proef of je nog wat zout wilt toevoegen. Dat heb ik nog wel gedaan.
Hak ondertussen de koriander fijn en roer die een paar minuten voordat je venkel en saus klaar zijn door je gerecht. Bewaar wat koriander voor het serveren. Doe tegelijk met de koriander ook de kip weer terug in de pan.
Serveer je saffraankip in een mooie schaal met nog wat koriander erover en een lekker schepje rozenharissa.
Lekker met rijst of knapperig brood die de saus goed in zich opneemt. Ik serveerde er ook wat doperwtjes met rozenharissa bij. Heerlijk!
Eet smakelijk!
Meer smaken uit het Midden-Oosten
Houd je van Midden-Oosterse smaken. Kijk dan ook eens naar deze recepten:
Libanese gehaktballetjes in tomatensausf
Libanese falafel met hummus
Shakshuka
Eenvoudige doperwten met artisjokharten, citroen en kaneel
Geef een reactie