
Asperges met ham en ei klinkt misschien onderhand een beetje saai. Maar opgelet, ik heb een heerlijke twist voor deze klassieker. Met crème fraîche, bieslook en nootmuskaat.
Ken je dat? Dat je al die heerlijke witte aspergerecepten ziet op internet maar dat je als je ze zelf eet, geen behoefte hebt om te experimenteren? Als het aspergeseizoen eindelijk is geopend en ik weer voor het eerst ervan mag gaan genieten, dan ga ik voor het klassieke aspergerecept: asperges met ham en ei.
Boter, kaas en eieren (en ham)
Bij mijn asperges met ham en ei, snijd ik de ham en het ei heel fijn. Ik smelt wat roomboter (in een steelpannetje op laag vuur) en zet alle schaaltjes alvast op tafel terwijl de asperges koken. Wat ook niet bij ons mag ontbreken op tafel is een schaaltje met wat pittige geraspte kaas. Het behoort geloof ik niet in het standaard klassieke aspergerecept met ham en ei, maar man, man, man wat een lekkere toevoeging is dat! Dus try before you die! 😉
Zalm, ei en bearnaisesaus
Als ik dat dan een paar keer heb gegeten, dan krijg ik onderhand zin in asperges met een romige bearnaisesaus (eigenlijk een soort warme mayo) erover. Asperges met bearnaise- of hollandaise saus is ook echt een klassieke combinatie. In Duitsland is witte asperges met ham en Hollandaise saus de meest geziene klassieker. Geen ei, maar wel nog een aardappeltje erbij.
Ik vervang de ham soms door een stukje van een moot warmgerookte zalm. Want dat combineert ook heerlijk met de lichtzure warme roomsaus met de anijsachtige smaak van verse dragon. Erbij serveer ik weer wat fijngesneden hardgekookt ei, een nieuw aardappeltje en een glas ijskoude witte wijn (liefst een Pinot Blanc).
Onlangs kwam ik een recept tegen van klassieke witte asperges met beurre blanc, een saus gemaakt met witte wijn, slagroom en boter. Die ga ik ook zeker nog eens proberen.
Asperges met ham en ei, crème fraîche, bieslook en nootmuskaat
Toch is er nu een nieuwe klassieker op tafel in Huize EchteGerechten. Is het een Zeeuws ‘asperges-met-ham-en-ei-recept? Misschien wel want degene die mij dit recept influisterde had het van haar Zeeuwse oma. Hoe dan ook, het is heel simpel te maken, goed voor te bereiden en het belangrijkste…. Het is erruuug lekker.

Omdat de nieuwe aardappels altijd bij ons thuis overblijven, heb ik de aardappels ingeruild voor aardappelkroketten uit de airfryer. En ja, die gaan wel op. In het recept hieronder heb ik ze er niet bij gezet, dus vergeet niet om een aardappeltje erbij te koken of wat aardappelkroketten te bakken.
De witte wijn van de Pinot Blanc druif ruilen we niet in, dat blijft onze favoriet voor bij de asperges. Maar mocht je een andere wijntip hebben, dan houd ik me aanbevolen!
Recept voor witte asperges met ham en ei − net even anders
Voor 4 personen
Ingrediënten
2000 gram Hollandse witte asperges (kleine eters kunnen best wat minder doen)
500 gram schouder- of beenham in plakjes
6 eieren (middelgroot)
200 milliliter crème fraîche, biologisch (neem echt biologisch want die is lekker dik en lobbig)
een half bakje platte peterselie (bakje à 20 gram)
een bakje bieslook van 20 gram
100 gram gezouten roomboter
een fles (of twee flessen) witte wijn (Pinot Blanc)
vers geraspte nootmuskaat naar smaak
zout en peper
Voorbereiding
Leg eerst die witte wijn koud!
Dan breng je in een pan met water de 6 eieren aan de kook. Als het water kookt, laat je ze 6-7 minuten koken. Giet af en laat de eieren schrikken door de kraan met koud water open te draaien en daarmee de eieren royaal te overgieten. Laat de eieren even in het koude water staan (check tussendoor of het water nog koud is en ververs eventueel).
Pak nu je witte asperges. Snijd het onderste houtachtige stukje van de asperges af. Dat is vaak ongeveer 1,5 à 2 cm. Schil vervolgens elke asperge met een dunschiller van net onder de tip naar de onderkant. Als de asperge rondom glanst en vochtig aanvoelt heb je goed geschild. Probeer zo dun mogelijk te schillen.
Breng in een grote pan een laagje water (ongeveer 6 cm hoog is genoeg) aan de kook met een snuf zout.
Rol 8 plakjes ham op en leg ze in een schaaltje. Snijd de rest van de ham fijn.
Doe de crème fraîche in een schaal en voeg daar de ham bij.
Was de bieslook, droog goed af en snijd alle bieslook fijn.
Doe alle bieslook bij de crème fraîche en ham.
Rasp wat verse nootmuskaat erover, voeg wat zout toe en roer alles goed door.
Proef even en voeg eventueel naar smaak nog wat nootmuskaat en zout toe. Dek af met folie en zet nog even koud weg.
Pel de eieren.
Bereiding
Als het water kookt doe je de asperges met de onderkanten naar beneden in het water. Als de rest boven het water uitsteekt, geeft dat niets. Doe het deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
Zet het vuur uit en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel verder garen.
Snijd de eieren fijn met een mes of gebruik (zoals ik het doe) je eiersnijder. Snijd elk ei eerst in de lengte in plakjes, draai je ei een kwartslag en snijd nu je ei horizontaal in plakjes. Zie de foto voor het resultaat.
Was de peterselie en snijd deze heel fijn. Je wilt echt geen takjes in je mond. Dus leef je uit. Roer de fijngesneden peterselie door het ei en breng op smaak met zout en peper (ja inderdaad bij de ham gebruik je geen peper, bij het ei wel). Zet de schaal op tafel.
Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Giet daarna in een schaaltje en zet ook alvast op tafel. De hamrolletjes en het ham-bieslook-mengsel kunnen nu ook op tafel.
Haal, als de asperges klaar zijn (prik in de onderkant, als dat makkelijk gaat is het goed) de asperges voorzichtig met een schuimspaan, een bbq tang of twee vorken uit het warme water en leg ze in een (liefst voorverwarmde) schaal. Stiekem giet ik ze ook wel zo voorzichtig mogelijk af boven een vergiet en doe ze erna in de schaal. Maar dan willen er nog wel eens een paar te hard uit de pan glijden en beschadigen.
Schenk de wijn in en dien de asperges op met het ham-bieslook-mengsel, de hamrolletjes, het ei met de peterselie en de gezouten gesmolten boter.
Leg alles apart op je bord maar stop wel van alles wat tegelijk in je mond en Geniet.
En ja, Geniet is hier met een hoofdletter G. 🙂
Wil je me laten weten of deze versie van witte asperges met ham en ei je gesmaakt heeft? Zou ik leuk vinden! Ook als je deze versie al kent of als je weet of dit echt Zeeuws is of misschien wel Belgisch. Laat het me hier weten of tag me op instagram met @echtegerechten.nl of voeg de hashtag #echtegerechten toe aan je instapost. Mijn dank is groot!
Vind jij deze recepten ook de moeite waard?
Prijswinnende Poke Bowl in Hollandse stijl met haring en biet
Razendsnel klaar – pasta pesto met koud- of warmgerookte zalm
Hollandse stoofpeertjes – 3 verschillende manieren van stoven
Geef een reactie