• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van verrassend lekkere Nederlandse kaasjes op vrijdag 23 april 2021 om 20:00 uur
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Niet klassieke Hollandse asperges met ham en ei − lekker nèt even anders

mei 26, 2019 Marjolein de Bruijn Reageer

Witte asperges met ham en ei, maar toch anders door crème fraîche, nootmuskaat en bieslook.
Witte asperges met ham en ei, maar toch anders door crème fraîche, nootmuskaat en bieslook.

Asperges met ham en ei klinkt misschien onderhand een beetje saai. Maar opgelet, ik heb een heerlijke twist voor deze klassieker. Met crème fraîche, bieslook en nootmuskaat.

Ken je dat? Dat je al die heerlijke witte aspergerecepten ziet op internet maar dat je als je ze zelf eet, geen behoefte hebt om te experimenteren? Als het aspergeseizoen eindelijk is geopend en ik weer voor het eerst ervan mag gaan genieten, dan ga ik voor het klassieke aspergerecept: asperges met ham en ei.

Boter, kaas en eieren (en ham)

Bij mijn asperges met ham en ei, snijd ik de ham en het ei heel fijn. Ik smelt wat roomboter (in een steelpannetje op laag vuur) en zet alle schaaltjes alvast op tafel terwijl de asperges koken. Wat ook niet bij ons mag ontbreken op tafel is een schaaltje met wat pittige geraspte kaas. Het behoort geloof ik niet in het standaard klassieke aspergerecept met ham en ei, maar man, man, man wat een lekkere toevoeging is dat! Dus try before you die! 😉

Zalm, ei en bearnaisesaus

Als ik dat dan een paar keer heb gegeten, dan krijg ik onderhand zin in asperges met een romige bearnaisesaus (eigenlijk een soort warme mayo) erover. Asperges met bearnaise- of hollandaise saus is ook echt een klassieke combinatie. In Duitsland is witte asperges met ham en Hollandaise saus de meest geziene klassieker. Geen ei, maar wel nog een aardappeltje erbij.

Ik vervang de ham soms door een stukje van een moot warmgerookte zalm. Want dat combineert ook heerlijk met de lichtzure warme roomsaus met de anijsachtige smaak van verse dragon. Erbij serveer ik weer wat fijngesneden hardgekookt ei, een nieuw aardappeltje en een glas ijskoude witte wijn (liefst een Pinot Blanc).

Onlangs kwam ik een recept tegen van klassieke witte asperges met beurre blanc, een saus gemaakt met witte wijn, slagroom en boter. Die ga ik ook zeker nog eens proberen.

Asperges met ham en ei, crème fraîche, bieslook en nootmuskaat

Toch is er nu een nieuwe klassieker op tafel in Huize EchteGerechten. Is het een Zeeuws ‘asperges-met-ham-en-ei-recept? Misschien wel want degene die mij dit recept influisterde had het van haar Zeeuwse oma. Hoe dan ook, het is heel simpel te maken, goed voor te bereiden en het belangrijkste…. Het is erruuug lekker.

Witte asperges met ham en ei, maar toch anders door de crème fraîche, nootmuskaat en bieslook.
Witte asperges met ham en ei, maar toch anders door de crème fraîche, nootmuskaat en bieslook.

Omdat de nieuwe aardappels altijd bij ons thuis overblijven, heb ik de aardappels ingeruild voor aardappelkroketten uit de airfryer. En ja, die gaan wel op. In het recept hieronder heb ik ze er niet bij gezet, dus vergeet niet om een aardappeltje erbij te koken of wat aardappelkroketten te bakken.

De witte wijn van de Pinot Blanc druif ruilen we niet in, dat blijft onze favoriet voor bij de asperges. Maar mocht je een andere wijntip hebben, dan houd ik me aanbevolen!

Recept voor witte asperges met ham en ei − net even anders

Voor 4 personen

Ingrediënten

2000 gram Hollandse witte asperges (kleine eters kunnen best wat minder doen)
500 gram schouder- of beenham in plakjes
6 eieren (middelgroot)
200 milliliter crème fraîche, biologisch (neem echt biologisch want die is lekker dik en lobbig)
een half bakje platte peterselie (bakje à 20 gram)
een bakje bieslook van 20 gram
100 gram gezouten roomboter
een fles (of twee flessen) witte wijn (Pinot Blanc)
vers geraspte nootmuskaat naar smaak
zout en peper

Voorbereiding

Leg eerst die witte wijn koud!

Dan breng je in een pan met water de 6 eieren aan de kook. Als het water kookt, laat je ze 6-7 minuten koken. Giet af en laat de eieren schrikken door de kraan met koud water open te draaien en daarmee de eieren royaal te overgieten. Laat de eieren even in het koude water staan (check tussendoor of het water nog koud is en ververs eventueel).

Pak nu je witte asperges. Snijd het onderste houtachtige stukje van de asperges af. Dat is vaak ongeveer 1,5 à 2 cm. Schil vervolgens elke asperge met een dunschiller van net onder de tip naar de onderkant. Als de asperge rondom glanst en vochtig aanvoelt heb je goed geschild. Probeer zo dun mogelijk te schillen.

Breng in een grote pan een laagje water (ongeveer 6 cm hoog is genoeg) aan de kook met een snuf zout.

Rol 8 plakjes ham op en leg ze in een schaaltje. Snijd de rest van de ham fijn.

Doe de crème fraîche in een schaal en voeg daar de ham bij.
Was de bieslook, droog goed af en snijd alle bieslook fijn.
Doe alle bieslook bij de crème fraîche en ham.

Rasp wat verse nootmuskaat erover, voeg wat zout toe en roer alles goed door.
Proef even en voeg eventueel naar smaak nog wat nootmuskaat en zout toe. Dek af met folie en zet nog even koud weg.

Pel de eieren.

Bereiding 

Als het water kookt doe je de asperges met de onderkanten naar beneden in het water. Als de rest boven het water uitsteekt, geeft dat niets. Doe het deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.

Zet het vuur uit en laat de asperges 15 minuten met gesloten deksel verder garen.

Snijd de eieren fijn met een mes of gebruik (zoals ik het doe) je eiersnijder. Snijd elk ei eerst in de lengte in plakjes, draai je ei een kwartslag en snijd nu je ei horizontaal in plakjes. Zie de foto voor het resultaat.

Was de peterselie en snijd deze heel fijn. Je wilt echt geen takjes in je mond. Dus leef je uit. Roer de fijngesneden peterselie door het ei en breng op smaak met zout en peper (ja inderdaad bij de ham gebruik je geen peper, bij het ei wel). Zet de schaal op tafel.

Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Giet daarna in een schaaltje en zet ook alvast op tafel. De hamrolletjes en het ham-bieslook-mengsel kunnen nu ook op tafel.

Haal, als de asperges klaar zijn (prik in de onderkant, als dat makkelijk gaat is het goed) de asperges voorzichtig met een schuimspaan, een bbq tang of twee vorken uit het warme water en leg ze in een (liefst voorverwarmde) schaal. Stiekem giet ik ze ook wel zo voorzichtig mogelijk af boven een vergiet en doe ze erna in de schaal. Maar dan willen er nog wel eens een paar te hard uit de pan glijden en beschadigen.

Schenk de wijn in en dien de asperges op met het ham-bieslook-mengsel, de hamrolletjes, het ei met de peterselie en de gezouten gesmolten boter.

Leg alles apart op je bord maar stop wel van alles wat tegelijk in je mond en Geniet.

En ja, Geniet is hier met een hoofdletter G. 🙂

Wil je me laten weten of deze versie van witte asperges met ham en ei je gesmaakt heeft? Zou ik leuk vinden! Ook als je deze versie al kent of als je weet of dit echt Zeeuws is of misschien wel Belgisch. Laat het me hier weten of tag me op instagram met @echtegerechten.nl of voeg de hashtag #echtegerechten toe aan je instapost. Mijn dank is groot!

Vind jij deze recepten ook de moeite waard?

Prijswinnende Poke Bowl in Hollandse stijl met haring en biet
Razendsnel klaar – pasta pesto met koud- of warmgerookte zalm
Hollandse stoofpeertjes – 3 verschillende manieren van stoven

 

 

Europa, Recepten bijgerecht, diner, ei, Hollandse pot, Nederlands, Pasen

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Senegalees eten, deel 2 hebben jullie ook nog van Senegalees eten, deel 2 hebben jullie ook nog van me tegoed.🤩😋 Wat een blije én heerlijke salade van met tijm en komijn geroosterde zoete aardappel, mango en geitenkaas. Eigenlijk hoor je 'collard greens' te gebruiken, in het Nederlands ook wel snijkool of bladkool genoemd, maar die zijn onvindbaar hier in NL. Daarom spinazie gebruikt. Er zit een prachtige rode dressing van palmolie, limoensap en gember over. Swipe nog even voor de mooie rode dressing! En ook voor de met royaal gember en kaneel gekruide cake met ook weer zoete aardappel en mango erin waarin je de gele stukjes mango nog kunt zien zitten. Heerlijk met thee en slagroom. Prachtig en heerlijk boek, het kookboek Senegal van @chefpierrethiam 🙌
Vrolijk Pasen lieve allemaal en voor wie geen Pase Vrolijk Pasen lieve allemaal en voor wie geen Pasen viert, geniet van een lekker lang weekend vrij!❤ Op mijn Paasontbijttafel vanmorgen weer lekker van alles en nog wat. Denk aan American pancakes, Senegalese cake met mango en zoete aardappel, hartige tomaat-kaas muffins, traditioneel Paasbrood, een lekker romig Frans kaasje, een bordje vis van de visboer, verse aardbeitjes, boeren gezouten roomboter, jam, thee, sap en natuurlijk een zachtgekookt eitje, want dat ei hoort er wat mij betreft echt wel bij. Net is het huis omgekeerd en zijn er 15 chocoladepaaseitjes (met wat hints van mij) dan toch eindelijk gevonden. Nu uitbuiken met koffie terwijl de 11-jarige wat dood en verderf zaait in Fortnite.🙈😄 Ben trouwens benieuwd! Wat mag er bij jullie niet ontbreken bij het ontbijt? En welke activiteit mag er niet ontbreken? Nog tradities? Nog naar de meubelboulevard? 😘
Ik dook in de Senegalese keuken en dat was een fee Ik dook in de Senegalese keuken en dat was een feestje! Ik stoofde lamsschenkels in een kruidige pindasaus en maakte daarbij de fonio pilaf met voorjaarsgroente. Helaas kon ik geen fonio vinden in de toko. Iemand tips waar in Almere of Amsterdam ik dit mooie graantje kan kopen? Maar van @chefpierrethiam mocht ik het ook met quinoa maken. Ik gebruikte voor het eerst rode palmolie, een voor de Senegalese keuken essentieel ingrediënt. Gelukkig is dit een heel ander product dan de dubieuze palmolie die je in heel veel bewerkte producten helaas terugvindt. Deze palmolie (diwtiir) is geperst uit palmfruit en heeft een prachtige rode kleur. Het kookboek Modern Senegalese recipes, from the source to the bowl geeft heeeeeel veel mooie recepten en heel veel informatie over de Senegalese tradities en waarden. Ook de fotografie van het eten, de mensen en de markten is prachtig. Ik ben nog lang niet uitgekookt. Binnenkort meer!
Hoihoi! Volgende week zaterdag is het weer zover! Hoihoi! Volgende week zaterdag is het weer zover! Dan zal ik weer in samenwerking met @fromagerielamuse een heerlijke én gezellige online proeverij hosten. Je hebt nog maar tot en met maandag om je aan te melden op mijn website EchteGerechten.nl, dus pak je kans en doe gezellig mee! 😊 De heerlijkste kaasjes zullen thuis bezorgd worden, waar je met 2-4 personen van kunt genieten. Het zijn kaasjes die je niet snel bij je eigen kaasboer zult vinden. Per mail ontvang je van mij voorafgaand aan de proeverij de zoomlink en adviezen voor bijpassende wijn, bier en thee. Gebruik nu de code '20maart' en ontvang 5 euro korting op dit gezellige avondje uit en thuis. Zie ik je de 20e? Geniet van je zondag en hopelijk tot volgende week! Lieve groeten, Marjolein
Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Makkelijke Marokkaanse bietensalade

Marokkaans recept voor snelle smakelijke bietensalade

januari 2, 2018 By Marjolein de Bruijn Reageer

Fish n Chips pub Wetherspoon

Goedkoop én lekker eten in Londen doe je in één van deze 900 pubs (en andere leuke Londen tips)

april 23, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in