
Deze Marokkaanse wortelsalade is heerlijk samen met een gerecht uit de tajine, bij couscous, bij vis en op tafel als de bbq aangaat. Dit traditionele gerecht is ook nog eens makkelijk te maken en lekker snel klaar.
Wortelsalade en meer
In de Marokkaanse keuken vind je vele soorten salades. Denk aan de wortelsalade waarvan je hieronder het recept vindt. Maar ook bietensalade, aardappel-, rijst-, pasta- en tomatensalade behoren tot de mogelijkheden. Vaak serveer je minimaal één maar vaak ook meerdere salades bij een gerecht uit de tajine of bij couscous.
Feestsalade
Is er wat te vieren? Dan gebeurt het ook met regelmaat dat er als eerste gang een feestsalade op tafel komt. Dit is een royale schaal mooi opgemaakt met allerlei verschillende salades, versierd met bijvoorbeeld olijven, plakjes komkommer en partjes ei.
Wil je een feestsalade maken? Kijk dan eens op de website van Najat en Nadia: Kookmutjes.
Onderstaande feestsalade maakte ik ooit en het was een groot succes.

Wat maak je erbij?
Wil je een complete Marokkaanse maaltijd maken? Maak dan niet alleen deze wortelsalade, maar maak ook deze snelle Marokkaanse bietensalade én deze heerlijke Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Wil je liever vegetarisch eten? Kies dan voor deze shakshuka in Marokkaanse stijl.
Recept voor Marokkaanse wortelsalade met geroosterd komijnzaad
Aan de slag! Hoe maak je deze mooie klassieke Marokkaanse wortelsalade? Hierbij het recept.
Handige ‘tools’
een vijzel
Ingrediënten
500 gram geschrapte wortels
1 theelepel zeezout, plus nog wat extra
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel zoet paprikapoeder
15 gram peterselie of koriander (mijn voorkeur heeft hier de koriander)
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
1 teen knoflook
peper uit de molen naar smaak
Voorbereiding
- Begin met de wortels. Snijd ze eerst in kleine ronde plakjes (zie de afbeelding van de feestsalade) of snijd ze in de lengte in kwarten. Snijd langere wortels ook nog door de helft. Doe de stukjes wortel in een pan met zoveel water dat ze net niet helemaal onder staan. Voeg een theelepel grof zeezout toe aan het water en breng met het deksel op de pan aan de kook.
- Zodra het 1 a 2 minuten heeft gekookt, zet je het vuur af en giet je de wortels en het kooknat in een vergiet. Spoel de wortels af met koud water, laat even uitlekken en doe de wortels in een schaal.
- Doe het komijnzaad in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en zet deze op hoog vuur. Schud de pan regelmatig. Zodra de komijn heerlijk gaat geuren kan het vuur uit.
- Doe het komijnzaad in de vijzel, laat heel even afkoelen en maal fijn. Voeg het gemalen komijnzaad toe aan de wortels.
Bereiding
Nu is het tijd om de wortels op smaak te brengen en er een wortelsalade van te maken.
- Was de verse kruiden. Haal de blaadjes van de steeltjes. Hak de blaadjes fijn en voeg toe aan de wortelsalade in wording.
- Pel de teen knoflook en pers uit boven de wortelsalade. Strooi het zoete paprikapoeder over de wortelen en voeg olijfolie en azijn toe.
- Schep alles goed door elkaar. Proef en breng indien gewenst nog verder op smaak met zout en peper uit de molen. Voeg eventueel nog wat azijn toe als je de wortelsalade nog te zoet vindt.
Je bijgerecht is klaar om te serveren. Eet smakelijk!
Meer Marokkaanse recepten bekijken? Ga naar het overzicht met alle heerlijke Noord-Afrikaanse recepten.
Geef een reactie