• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Gemarineerde en geroosterde hele bloemkool met groene tahinsaus

In een voormalige slagerij geeft de Amsterdams Joodse Esther Erwteman bijna dagelijks vegetarische kookworkshops. In de hoofdrol verse groentes en bossen met kruiden en manmanman, daar laat ze je de lekkerste gerechten mee maken. Hierbij geïnspireerd door de tijd die zij in het buitenland heeft doorgebracht.

Uit haar nieuwste kookboek Tahin mag ik een recept met je delen. Het recept voor een in tahin en kurkuma gemarineerde en geroosterde hele bloemkool die je serveert met een kruidige groene tahinsaus. Wat een heerlijke combinatie!

Tahin? Juist ja, tahin. Niet te verwarren met de Marokkaanse stoofpot, de tajine.

Wat is tahin?

Tahin is een licht notige, tikje bittere, zijdezachte, romige en vloeibare sesampasta. Tahin kun je zien als de de basissaus van het Midden-Oosten.

Tahin, tahini, tahine of techina. Net als Shakshuka zijn er vele schrijfwijzen en ook veel verschillende soorten kwaliteit. Het wordt gemaakt door sesamzaad meerdere malen te wassen, dan te drogen, te roosteren en uiteindelijk te vermalen tot een pasta.

Gegrilde padronpepers met pure tahin en maldon zeezout

In het kookboek Tahin lees je er alles over en vind je ruim 100 heerlijke en verrassende recepten. Want wist je dat je ook heerlijk brood, cake of pannenkoeken kunt bakken met tahin of een spannend pompoensoepje? Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt uit het boek is met veel gejuich ontvangen door man en kind.

De volgende recepten heb ik (naast de geroosterde hele bloemkool) reeds getest: romige pompoensoep met tahin; koffie verkeerd met tahin; pita gevuld met aubergine en aardappel in tahin-tomatensaus; geroosterde padron pepers bestrooid met wat maldon zeezout en pure tahin (zie foto) en auberginebites met peterselie, amandelen en tahin (zie foto). Stuk voor stuk echt gerechten om van te watertanden.

Auberginebites met peterselie, amandelen en tahin

In onderstaand recept voor bloemkool zijn de marinadesaus met tahin en de groene tahinsaus los van elkaar ook echte sterren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen de marinadesaus te maken. Verdubbel dan de hoeveelheid. Giet wat je over hebt, in de ovenschaal en schep dat heerlijke sausje na het bakken in een apart schaaltje zodat iedereen aan tafel ook nog wat over zijn part bloemkool kan scheppen.

Heb je allebei de sausjes gemaakt en heb je na het eten nog groene tahinsaus over, dan bof je. De volgende dag is deze zeker ook heerlijk bij je volgende maaltijd.

Recept voor gemarineerde en geroosterde hele bloemkool met groene tahinsaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd 75 minuten

Handige ‘tools’

een keukenmachine of staafmixer
een kleine (ovenbestendige) bak
een ovenschaal met bakpapier
plastic handschoenen of een kwastje
een koekenpan

Ingrediënten

1 bloemkool (van ± 500 g)
eens scheutje olijfolie (voor als je de bladeren van de bloemkool ook gebruikt)

Ingrediënten om de geroosterde hele bloemkool mee in te smeren

60 gram tahin
30 milliliter zonnebloemolie (Esther gebruikt 60 milliliter)
60 milliliter water (Esther gebruikt 30 milliliter)
20 milliliter citroensap
15 milliliter zoute sojasaus
5 milliliter ahornsiroop
2 theelepels gemalen kurkuma*
1 teen knoflook
1 theelepel zout

* Kurkuma is ook bekend onder de naam geelwortel of koenjit. In mijn versie gebruik ik (gemalen) kurkuma. Esther gebruikt verse geschilde en geraspte kurkuma.

Ingrediënten voor de groene tahinsaus

3 tenen knoflook
1 groene peper
60 g koriander
40 g peterselie
40 g munt
1 theel. zout
50 ml citroensap (Esther gebruikt hier limoensap)
40 ml tahin
15 ml ahornsiroop
45 ml water

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Doe alle ingrediënten voor de marinade in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta.

Zet een kleine (ovenbestendige) bak met water op de bodem van de oven. Hierdoor krijg je stoom tijdens het roosteren van je bloemkool. Deze stoom helpt bij het garen van de bloemkool.

Snijd voorzichtig het onderste gedeelte van de steel van de bloemkool af. Je wil dat de hele bloemkool mooi intact blijft.
Verwijder de buitenste groene bladeren. Esther gooit deze niet weg maar roostert deze in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Deze kun je als garnering gebruiken.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Draai de bloemkool ondersteboven en giet het grootste deel van de marinadesaus erover en erin. Laat de marinade langs de kern naar beneden lopen, schud de bloemkool een beetje zodat de saus tot het midden doordringt.

Draai de bloemkool om en gebruik de rest van de saus om de buitenkant in te smeren. Als je je handen gebruikt om de bloemkool in te smeren, gebruik dan plastic handschoenen om te voorkomen dat je nog een week met gele kurkuma-handen rondloopt. Het handigste is om een kwastje te gebruiken.

Bereiding

Zet de ovenschaal met de bloemkool op het bakpapier in de oven en rooster deze 35 tot 50 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkool). Prik tegen het einde van de baktijd met een mes  in de bloemkool. Als je de kern makkelijk kunt doorboren is de bloemkool gaar. Deze mag nog wel een bite hebben.

Terwijl de bloemkool in de oven staat, maak je de groene tahinsaus.
Doe hiervoor alle ingrediënten voor de tahinsaus in de keukenmachine of in een kom met staafmixer en mix tot een gladde saus.

Heb je de bladeren van de bloemkool bewaard? Rooster deze dan nu in een koekenpan met een heel klein beetje olijfolie.

Giet de groene saus in het midden van een diep bord. Maak ook een mooie groene rand zodat als je de bloemkool erop zet deze mooi afsteekt bij het groen.

Schep de bloemkool voorzichtig uit de ovenschaal (bijvoorbeeld met behulp van een grote schuimspaan) en zet deze voorzichtig op het bord.  Garneer eventueel met het bloemkoolblad.

Meer Midden-Oosterse smaken voor op tafel

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten
Tuinerwten met artisjok en kaneel (vegetarisch)
Shakshuka met een Marokkaanse touch (vegetarisch)
Falafel met hummus en yoghurtsaus (vegetarisch)
Kip met saffraan, venkel en sinaasappel

Dit artikel bevat een aantal affiliate links naar bol.com.

Gerelateerd

Eten en weten, Inspiratie, Midden-Oosten, Recepten citroen, Israëlisch, Kerst, koriander, kurkuma, limoen, munt, sojasaus, tahin, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Curaçaose aardappelsalade van tante Janine

september 7, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Chinese citroenkip

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in