• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Gemarineerde en geroosterde hele bloemkool met groene tahinsaus

In een voormalige slagerij geeft de Amsterdams Joodse Esther Erwteman bijna dagelijks vegetarische kookworkshops. In de hoofdrol verse groentes en bossen met kruiden en manmanman, daar laat ze je de lekkerste gerechten mee maken. Hierbij geïnspireerd door de tijd die zij in het buitenland heeft doorgebracht.

Uit haar nieuwste kookboek Tahin mag ik een recept met je delen. Het recept voor een in tahin en kurkuma gemarineerde en geroosterde hele bloemkool die je serveert met een kruidige groene tahinsaus. Wat een heerlijke combinatie!

Tahin? Juist ja, tahin. Niet te verwarren met de Marokkaanse stoofpot, de tajine.

Wat is tahin?

Tahin is een licht notige, tikje bittere, zijdezachte, romige en vloeibare sesampasta. Tahin kun je zien als de de basissaus van het Midden-Oosten.

Tahin, tahini, tahine of techina. Net als Shakshuka zijn er vele schrijfwijzen en ook veel verschillende soorten kwaliteit. Het wordt gemaakt door sesamzaad meerdere malen te wassen, dan te drogen, te roosteren en uiteindelijk te vermalen tot een pasta.

Gegrilde padronpepers met pure tahin en maldon zeezout

In het kookboek Tahin lees je er alles over en vind je ruim 100 heerlijke en verrassende recepten. Want wist je dat je ook heerlijk brood, cake of pannenkoeken kunt bakken met tahin of een spannend pompoensoepje? Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt uit het boek is met veel gejuich ontvangen door man en kind.

De volgende recepten heb ik (naast de geroosterde hele bloemkool) reeds getest: romige pompoensoep met tahin; koffie verkeerd met tahin; pita gevuld met aubergine en aardappel in tahin-tomatensaus; geroosterde padron pepers bestrooid met wat maldon zeezout en pure tahin (zie foto) en auberginebites met peterselie, amandelen en tahin (zie foto). Stuk voor stuk echt gerechten om van te watertanden.

Auberginebites met peterselie, amandelen en tahin

In onderstaand recept voor bloemkool zijn de marinadesaus met tahin en de groene tahinsaus los van elkaar ook echte sterren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen de marinadesaus te maken. Verdubbel dan de hoeveelheid. Giet wat je over hebt, in de ovenschaal en schep dat heerlijke sausje na het bakken in een apart schaaltje zodat iedereen aan tafel ook nog wat over zijn part bloemkool kan scheppen.

Heb je allebei de sausjes gemaakt en heb je na het eten nog groene tahinsaus over, dan bof je. De volgende dag is deze zeker ook heerlijk bij je volgende maaltijd.

Recept voor gemarineerde en geroosterde hele bloemkool met groene tahinsaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd 75 minuten

Handige ‘tools’

een keukenmachine of staafmixer
een kleine (ovenbestendige) bak
een ovenschaal met bakpapier
plastic handschoenen of een kwastje
een koekenpan

Ingrediënten

1 bloemkool (van ± 500 g)
eens scheutje olijfolie (voor als je de bladeren van de bloemkool ook gebruikt)

Ingrediënten om de geroosterde hele bloemkool mee in te smeren

60 gram tahin
30 milliliter zonnebloemolie (Esther gebruikt 60 milliliter)
60 milliliter water (Esther gebruikt 30 milliliter)
20 milliliter citroensap
15 milliliter zoute sojasaus
5 milliliter ahornsiroop
2 theelepels gemalen kurkuma*
1 teen knoflook
1 theelepel zout

* Kurkuma is ook bekend onder de naam geelwortel of koenjit. In mijn versie gebruik ik (gemalen) kurkuma. Esther gebruikt verse geschilde en geraspte kurkuma.

Ingrediënten voor de groene tahinsaus

3 tenen knoflook
1 groene peper
60 g koriander
40 g peterselie
40 g munt
1 theel. zout
50 ml citroensap (Esther gebruikt hier limoensap)
40 ml tahin
15 ml ahornsiroop
45 ml water

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Doe alle ingrediënten voor de marinade in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta.

Zet een kleine (ovenbestendige) bak met water op de bodem van de oven. Hierdoor krijg je stoom tijdens het roosteren van je bloemkool. Deze stoom helpt bij het garen van de bloemkool.

Snijd voorzichtig het onderste gedeelte van de steel van de bloemkool af. Je wil dat de hele bloemkool mooi intact blijft.
Verwijder de buitenste groene bladeren. Esther gooit deze niet weg maar roostert deze in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Deze kun je als garnering gebruiken.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Draai de bloemkool ondersteboven en giet het grootste deel van de marinadesaus erover en erin. Laat de marinade langs de kern naar beneden lopen, schud de bloemkool een beetje zodat de saus tot het midden doordringt.

Draai de bloemkool om en gebruik de rest van de saus om de buitenkant in te smeren. Als je je handen gebruikt om de bloemkool in te smeren, gebruik dan plastic handschoenen om te voorkomen dat je nog een week met gele kurkuma-handen rondloopt. Het handigste is om een kwastje te gebruiken.

Bereiding

Zet de ovenschaal met de bloemkool op het bakpapier in de oven en rooster deze 35 tot 50 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkool). Prik tegen het einde van de baktijd met een mes  in de bloemkool. Als je de kern makkelijk kunt doorboren is de bloemkool gaar. Deze mag nog wel een bite hebben.

Terwijl de bloemkool in de oven staat, maak je de groene tahinsaus.
Doe hiervoor alle ingrediënten voor de tahinsaus in de keukenmachine of in een kom met staafmixer en mix tot een gladde saus.

Heb je de bladeren van de bloemkool bewaard? Rooster deze dan nu in een koekenpan met een heel klein beetje olijfolie.

Giet de groene saus in het midden van een diep bord. Maak ook een mooie groene rand zodat als je de bloemkool erop zet deze mooi afsteekt bij het groen.

Schep de bloemkool voorzichtig uit de ovenschaal (bijvoorbeeld met behulp van een grote schuimspaan) en zet deze voorzichtig op het bord.  Garneer eventueel met het bloemkoolblad.

Meer Midden-Oosterse smaken voor op tafel

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten
Tuinerwten met artisjok en kaneel (vegetarisch)
Shakshuka met een Marokkaanse touch (vegetarisch)
Falafel met hummus en yoghurtsaus (vegetarisch)
Kip met saffraan, venkel en sinaasappel

Gerelateerd

Eten en weten, Inspiratie, Midden-Oosten, Recepten citroen, Israëlisch, Kerst, koriander, kurkuma, limoen, munt, sojasaus, tahin, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Amsterdam-Rivierenbuurt-winkelen-borrelplank-2

Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam

september 15, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in