• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Maak deze biefstuk teriyaki en je wilt nooit meer een Japans wereldgerecht uit een pak

december 6, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 8 Reacties

Japanse biefstuk teriyaki

Knorr heeft een pak waarmee je Japanse Beef Teriyaki zou moeten kunnen maken. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van echt Japans eten en heeft voor jou een recept zonder pakjes of zakjes. Veel lekkerder en dichter bij het echte Japanse eten.

Dit gerecht komt uit de serie: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl test ik een aantal pakken Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Dat betekent eerst het eten uit het pak maken. Ik (Marjolein) trap af met de Japanse Beef Teriyaki. Elianne waagt zich aan de Griekse Kofta.

Eten uit het pak

Sorry voor iedereen die juist de Beef Teriyaki van Knorr zo lekker vindt, maar het eten gemaakt met het pak valt me vies tegen. De biefstuk is best goed van smaak, maar taai. Omdat ik het echt volgens het pak deed en het pak wilde dat ik de biefstuk 8 minuten lang moest bakken, werden de kleine stukjes biefstuk wel heel erg well done. Wie heeft dat bedacht? 🙁 De biefstuk gaat vervolgens, samen met wat groenten door een saus die heel vlak van smaak is. Niets te bekennen van spannende Japanse smaken, het smaakt saai en vlak.

We gaan snel op zoek naar het echte wereldgerecht.

Beef teriyaki of kip teriyaki

Na wat research wordt mij duidelijk dat in Japan eigenlijk weinig Beef Teriyaki wordt gegeten. Biefstuk was en is daar meer een luxe product. Maar goed, dat is het eigenlijk in Nederland ook. Kip Teriyaki is wel een gangbaar Japans thuisgerecht, net als een teriyakigerecht met vis. Om niet meteen heel erg af te wijken van het wereldgerecht, houden we het hier op biefstuk. Houd je meer van kip, probeer dit recept dan zeker uit met wat uitgebeende kippendijenfilets.

Wat is teriyaki

‘Teri’ blijkt in het Japans ‘glans’ te betekenen en met ‘yaki’ wordt gegrild of gebakken bedoeld. Gegrilde of gebakken biefstuk met glans willen we. Hier komt nog geen groenvoer aan te pas, dus de beef teriyaki vullen we aan met een eenvoudig groentegerecht in Japanse stijl.

Bij teriyaki wordt het vlees of de vis bereid op de grill, maar vaak ook gebeurt dat bij Japanse thuiskoks in de koekenpan. De glans verkrijg je door vlees of vis na bereiding te bestrijken met de teriyaki saus. Veelal wordt vis of vlees eerst gemarineerd. De basisingrediënten voor de marinade of de saus zijn eigenlijk altijd sojasaus en mirin, eventueel aangevuld met Sake (Japanse rijstwijn met rond de 16% alcohol) en suiker. Naast deze ingrediënten zie je ook variaties met nog vers geraspte gemberwortel en knoflook. Om niet straks een waslijst aan boodschappen te moeten doen voor alleen de Beef Teriyaki, houd ik de teriyaki marinade en saus simpel door slechts drie ingrediënten te gebruiken: sojasaus, mirin en een beetje suiker.

Mirin is, net als Sake, een Japanse rijstwijn, maar wel veel zoeter. Mirin bevat ongeveer 14% alcohol, maar er schijnt ook een kookvariant te bestaan met slechts 1% alcohol. Zouden ze in Japan ook al een Mirin light (met minder suiker) hebben, vraag ik me nu af.

Mocht je nu geen Mirin kunnen vinden, vervang dan de Mirin door een combinatie van Sake (Sake is in tegenstelling tot Mirin wel te koop bij bijvoorbeeld Gall&Gall) met wat suiker of droge Sherry met suiker. Schrik je van de toevoeging van suiker aan de saus, bedenk dan dat de saus een krachtige smaak heeft en dat je niet veel saus nodig hebt om straks je vlees mee te bestrijken.

Bij de Teriyaki eten we naast wat knapperige gewokte groente met sojasaus, ook rijst. De rijst die je in Japan eet, wordt hier Japanse rijst genoemd. Het is witte rijst met een kortere korrel. De rijst kleeft iets meer (handig als je met stokjes eet) en smaakt iets zoeter dan bijvoorbeeld Pandan of Basmati. Koop Japanse rijst of sushi rijst. Kun je hier niet aan komen, ook Pandan rijst is er erg lekker bij.

Recept voor biefstuk teriyaki met rijst en groenten

Voor 2 personen

Ingrediënten

250 gram biefstuk (2 biefstukken a 125 gram)
250 gram Japanse rijst of sushi rijst of anders Pandan rijst
1 zak Japanse wokgroentemix van 400 gram
of 400 gram gesneden verse groente als peulen, champignons, wortel, prei en/of paksoi)
een snuf zout of een paar scheutjes Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamzaad

Voor de teriyaki marinade

2 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van Sake of Sherry met suiker)
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

Voor de teriyaki saus

3 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van sherry en suiker)
3 eetlepels Japanse sojasaus
1 theelepel (liefst bruine) suiker

Bereiding

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Wentel de biefstukken goed door de marinade. Dek af en laat buiten de koelkast minimaal 20 minuten, maar liefst een uur, marineren. Geef het vlees de gelegenheid om op kamertemperatuur te komen voordat je het gaat bakken, dat geeft een malser resultaat.

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op het pak.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis en rooster hierin (zonder olie of boter) kort de sesamzaadjes totdat ze lichtbruin kleuren. Doe de sesamzaadjes op een bord en zet aan de kant.

Verhit nu de koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de biefstukken in ongeveer 4 minuten aan beide zijden mooi bruin en medium gaar. Wil je je vlees minder rood (zie foto), houd dan een wat langere baktijd aan. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en leg op een snijplank. Laat de biefstukken even rusten.

Meng in een steelpan alvast de ingrediënten voor de saus.

Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg een eetlepel zonnebloem- of arachideolie toe. Roerbak nu de groenten in ongeveer 4-6 minuten beetgaar. Voeg kort nadat je de groenten in de pan hebt gedaan een scheutje water toe. Zo komt er wat stoom vrij waarin de groenten makkelijker garen. Breng de groenten op smaak met wat sojasaus of een snuf zout. Draai het vuur uit, maar laat de groenten nog even in de pan zitten om afkoelen te voorkomen.

Verhit nu de steelpan met de saus en laat onder bijna voortdurend roeren de saus een beetje inkoken. Zodra je ziet dat de saus iets dikker is, is het goed. Dit is na enkele minuten. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.

Haal nu de biefstukken uit het folie en snijd in mooie dunnen plakken. Verdeel de rijst en de groenten over twee borden en schik de plakken biefstuk erop. Bestrijk de plakken biefstuk met de saus of giet er wat saus overheen. Zorg dat de plakken biefstuk mooi glanzen. Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes erover en dien direct op. Je kunt eventueel de overgebleven Teriyaki saus in een klein schaaltje op tafel zetten en nog wat saus over je rijst of groenten sprenkelen.

Eet smakelijk!

Meer Japans eten

Houd je van de Japanse keuken, check dan ook dit recept.
Recept voor Japanse sushi in een kom

Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met een Aziatisch gekruid rijst-gehaktmengsel.
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Recepten diner, Japans, Knorr, mirin, rijst, rundvlees, sojasaus, wereldgerecht

Lees Interacties

Reacties

  1. Andrea - Anniepannie.nl zegt

    december 18, 2017 om 13:06

    Wat een onwijs goed initiatief! Weg met de pakjes! 😁

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 18, 2017 om 13:48

      Dankjewel! 🙂

      Beantwoorden
  2. Liyen zegt

    december 18, 2017 om 21:10

    Mooi en uitgebreid stukje! Maakt het uit wat voor kwaliteit biefstuk je gebruikt. Bij Japanse biefstuk moet ik altijd denken aan die lekkere, maar dure wagyu beef. Voldoet elke biefstuk uit de supermarkt hiervoor?

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 18, 2017 om 22:26

      Dankjewel! Tja, het maakt wel uit natuurlijk, maar je hoeft niet per se wagyu hiervoor aan te schaffen. 🙂 Hoewel geen slecht idee met de kerst in het vooruitzicht. 😉 Met biefstukken uit de supermarkt heb ik zelf wisselende ervaringen. Het kan goed uitpakken maar ook flink tegenvallen. Een biefstukje van je slager zou moeten voldoen. Wel op kamertemperatuur laten komen voordat je gaat bakken, echt even laten rusten en dan ‘dwars op de draad’ in mooie plakken snijden. Dan zit je goed.

      Beantwoorden
  3. Hans zegt

    oktober 21, 2019 om 20:16

    Erg lekker. Tnks

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      oktober 23, 2019 om 08:23

      Graag gedaan en dank voor je reactie! Leuk om te horen. 🙂

      Beantwoorden
  4. Patrick zegt

    januari 19, 2023 om 18:20

    Ik heb dit nu al een aantal maal gemaakt, simpel maar echt een super recept, dankjewel!

    Beantwoorden
    • Marjolein Boekel - de Bruijn zegt

      januari 20, 2023 om 11:05

      Wat leuk dat je dat laat weten! Dankjewel daarvoor. Ja, het recept is eigenlijk te simpel voor woorden én te lekker. 😉 Heel graag gedaan!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir

februari 22, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak

januari 17, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Amerikaanse allemansvriend ‘spaghetti and meatballs’ met knoflookbrood

mei 2, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in