• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Maak deze biefstuk teriyaki en je wilt nooit meer een Japans wereldgerecht uit een pak

december 6, 2017 Marjolein de Bruijn 6 Reacties

Japanse biefstuk teriyaki

Knorr heeft een pak waarmee je Japanse Beef Teriyaki zou moeten kunnen maken. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van echt Japans eten en heeft voor jou een recept zonder pakjes of zakjes. Veel lekkerder en dichter bij het echte Japanse eten.

Dit gerecht komt uit de serie: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl test ik een aantal pakken Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Dat betekent eerst het eten uit het pak maken. Ik (Marjolein) trap af met de Japanse Beef Teriyaki. Elianne waagt zich aan de Griekse Kofta.

Eten uit het pak

Sorry voor iedereen die juist de Beef Teriyaki van Knorr zo lekker vindt, maar het eten gemaakt met het pak valt me vies tegen. De biefstuk is best goed van smaak, maar taai. Omdat ik het echt volgens het pak deed en het pak wilde dat ik de biefstuk 8 minuten lang moest bakken, werden de kleine stukjes biefstuk wel heel erg well done. Wie heeft dat bedacht? 🙁 De biefstuk gaat vervolgens, samen met wat groenten door een saus die heel vlak van smaak is. Niets te bekennen van spannende Japanse smaken, het smaakt saai en vlak.

We gaan snel op zoek naar het echte wereldgerecht.

Beef teriyaki of kip teriyaki

Na wat research wordt mij duidelijk dat in Japan eigenlijk weinig Beef Teriyaki wordt gegeten. Biefstuk was en is daar meer een luxe product. Maar goed, dat is het eigenlijk in Nederland ook. Kip Teriyaki is wel een gangbaar Japans thuisgerecht, net als een teriyakigerecht met vis. Om niet meteen heel erg af te wijken van het wereldgerecht, houden we het hier op biefstuk. Houd je meer van kip, probeer dit recept dan zeker uit met wat uitgebeende kippendijenfilets.

Wat is teriyaki

‘Teri’ blijkt in het Japans ‘glans’ te betekenen en met ‘yaki’ wordt gegrild of gebakken bedoeld. Gegrilde of gebakken biefstuk met glans willen we. Hier komt nog geen groenvoer aan te pas, dus de beef teriyaki vullen we aan met een eenvoudig groentegerecht in Japanse stijl.

Bij teriyaki wordt het vlees of de vis bereid op de grill, maar vaak ook gebeurt dat bij Japanse thuiskoks in de koekenpan. De glans verkrijg je door vlees of vis na bereiding te bestrijken met de teriyaki saus. Veelal wordt vis of vlees eerst gemarineerd. De basisingrediënten voor de marinade of de saus zijn eigenlijk altijd sojasaus en mirin, eventueel aangevuld met Sake (Japanse rijstwijn met rond de 16% alcohol) en suiker. Naast deze ingrediënten zie je ook variaties met nog vers geraspte gemberwortel en knoflook. Om niet straks een waslijst aan boodschappen te moeten doen voor alleen de Beef Teriyaki, houd ik de teriyaki marinade en saus simpel door slechts drie ingrediënten te gebruiken: sojasaus, mirin en een beetje suiker.

Mirin is, net als Sake, een Japanse rijstwijn, maar wel veel zoeter. Mirin bevat ongeveer 14% alcohol, maar er schijnt ook een kookvariant te bestaan met slechts 1% alcohol. Zouden ze in Japan ook al een Mirin light (met minder suiker) hebben, vraag ik me nu af.

Mocht je nu geen Mirin kunnen vinden, vervang dan de Mirin door een combinatie van Sake (Sake is in tegenstelling tot Mirin wel te koop bij bijvoorbeeld Gall&Gall) met wat suiker of droge Sherry met suiker. Schrik je van de toevoeging van suiker aan de saus, bedenk dan dat de saus een krachtige smaak heeft en dat je niet veel saus nodig hebt om straks je vlees mee te bestrijken.

Bij de Teriyaki eten we naast wat knapperige gewokte groente met sojasaus, ook rijst. De rijst die je in Japan eet, wordt hier Japanse rijst genoemd. Het is witte rijst met een kortere korrel. De rijst kleeft iets meer (handig als je met stokjes eet) en smaakt iets zoeter dan bijvoorbeeld Pandan of Basmati. Koop Japanse rijst of sushi rijst. Kun je hier niet aan komen, ook Pandan rijst is er erg lekker bij.

Recept voor biefstuk teriyaki met rijst en groenten

Voor 2 personen

Ingrediënten

250 gram biefstuk (2 biefstukken a 125 gram)
250 gram Japanse rijst of sushi rijst of anders Pandan rijst
1 zak Japanse wokgroentemix van 400 gram
of 400 gram gesneden verse groente als peulen, champignons, wortel, prei en/of paksoi)
een snuf zout of een paar scheutjes Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamzaad

Voor de teriyaki marinade

2 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van Sake of Sherry met suiker)
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

Voor de teriyaki saus

3 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van sherry en suiker)
3 eetlepels Japanse sojasaus
1 theelepel (liefst bruine) suiker

Bereiding

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Wentel de biefstukken goed door de marinade. Dek af en laat buiten de koelkast minimaal 20 minuten, maar liefst een uur, marineren. Geef het vlees de gelegenheid om op kamertemperatuur te komen voordat je het gaat bakken, dat geeft een malser resultaat.

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op het pak.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis en rooster hierin (zonder olie of boter) kort de sesamzaadjes totdat ze lichtbruin kleuren. Doe de sesamzaadjes op een bord en zet aan de kant.

Verhit nu de koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de biefstukken in ongeveer 4 minuten aan beide zijden mooi bruin en medium gaar. Wil je je vlees minder rood (zie foto), houd dan een wat langere baktijd aan. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en leg op een snijplank. Laat de biefstukken even rusten.

Meng in een steelpan alvast de ingrediënten voor de saus.

Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg een eetlepel zonnebloem- of arachideolie toe. Roerbak nu de groenten in ongeveer 4-6 minuten beetgaar. Voeg kort nadat je de groenten in de pan hebt gedaan een scheutje water toe. Zo komt er wat stoom vrij waarin de groenten makkelijker garen. Breng de groenten op smaak met wat sojasaus of een snuf zout. Draai het vuur uit, maar laat de groenten nog even in de pan zitten om afkoelen te voorkomen.

Verhit nu de steelpan met de saus en laat onder bijna voortdurend roeren de saus een beetje inkoken. Zodra je ziet dat de saus iets dikker is, is het goed. Dit is na enkele minuten. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.

Haal nu de biefstukken uit het folie en snijd in mooie dunnen plakken. Verdeel de rijst en de groenten over twee borden en schik de plakken biefstuk erop. Bestrijk de plakken biefstuk met de saus of giet er wat saus overheen. Zorg dat de plakken biefstuk mooi glanzen. Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes erover en dien direct op. Je kunt eventueel de overgebleven Teriyaki saus in een klein schaaltje op tafel zetten en nog wat saus over je rijst of groenten sprenkelen.

Eet smakelijk!

Meer Japans eten

Houd je van de Japanse keuken, check dan ook dit recept.
Recept voor Japanse sushi in een kom

Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met een Aziatisch gekruid rijst-gehaktmengsel.
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Azië, Eten en weten, Recepten diner, Japans, Knorr, mirin, rijst, rundvlees, sojasaus, wereldgerecht

Lees Interacties

Reacties

  1. Andrea - Anniepannie.nl zegt

    december 18, 2017 om 13:06

    Wat een onwijs goed initiatief! Weg met de pakjes! 😁

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 18, 2017 om 13:48

      Dankjewel! 🙂

      Beantwoorden
  2. Liyen zegt

    december 18, 2017 om 21:10

    Mooi en uitgebreid stukje! Maakt het uit wat voor kwaliteit biefstuk je gebruikt. Bij Japanse biefstuk moet ik altijd denken aan die lekkere, maar dure wagyu beef. Voldoet elke biefstuk uit de supermarkt hiervoor?

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      december 18, 2017 om 22:26

      Dankjewel! Tja, het maakt wel uit natuurlijk, maar je hoeft niet per se wagyu hiervoor aan te schaffen. 🙂 Hoewel geen slecht idee met de kerst in het vooruitzicht. 😉 Met biefstukken uit de supermarkt heb ik zelf wisselende ervaringen. Het kan goed uitpakken maar ook flink tegenvallen. Een biefstukje van je slager zou moeten voldoen. Wel op kamertemperatuur laten komen voordat je gaat bakken, echt even laten rusten en dan ‘dwars op de draad’ in mooie plakken snijden. Dan zit je goed.

      Beantwoorden
  3. Hans zegt

    oktober 21, 2019 om 20:16

    Erg lekker. Tnks

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      oktober 23, 2019 om 08:23

      Graag gedaan en dank voor je reactie! Leuk om te horen. 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Drakendans Chinees nieuwjaar

Maak je huis schoon en vier ook Chinees nieuwjaar

oktober 1, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Samen-onlineproeverijen-organiseren

Samen eten en samen online proeven

september 5, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Poke Haring Zeekraal

Hollandse Poke bowl met haring en zeekraal

mei 3, 2017 By Marjolein de Bruijn 3 Reacties

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in