• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!

januari 20, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Huis schoon? Ruzies bijgelegd? Regel dat nog snel. Want het Chinees nieuwjaar valt dit jaar op zondag 22 januari 2023 en je kan anders eigenlijk niet aan het nieuwe jaar, het jaar van het konijn, beginnen.

Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten.

Wie vieren het Chinees Nieuwjaar?

Wereldwijd vieren ongeveer 1.4 miljard Chinezen het Chinese nieuwjaar. Maar ook in Vietnam, Taiwan, Singapore, Maleisië en Indonesië vieren ze dan het Chinese nieuwjaar.

Chinees nieuwjaar – een cyclisch lentefeest

Waarom het ook wel het Lentefeest wordt genoemd? Dat is omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. In Nederland beginnen dan heel voorzichtig her en der ook de eerste bloembollen met sneeuwklokjes en krokussen omhoog te komen.

In tegenstelling tot de Westerse kalender die doortelt, is de traditionele Chinese kalender cyclisch. Alle jaren keren terug, net zoals de seizoenen, de maanden en de dagen. Vandaar dat de jaren ook geen opeenvolgende nummers hebben.

De Chinese kalenderjaren staan in het teken van de Chinese dierenriem, het huidige Chinese jaar is het jaar van de tijger. Het volgende jaar wordt het jaar van het konijn. Volgens de legende heeft Boeddha, voordat hij de aarde verliet, alle dieren bij zich geroepen. Er kwamen er 12. Als dank zou Boeddha naar elk van deze 12 dieren een jaar hebben vernoemd.

Samen eten en samen zijn

Samen zijn is belangrijk bij de Chinese jaarwisseling. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten. In China is het de dagen voorafgaand aan het nieuwe jaar dan ook een chaos op de weg. Miljoenen Chinezen gaan op reis en doen veel moeite om bij hun familie te zijn op oudejaarsavond.

Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Lees hier alles over deze voorbereidingen. Samengevat worden ruzies bijgelegd, schulden worden afbetaald en kinderen krijgen nieuwe kleren. In huis wordt grondig opgeruimd en schoongemaakt. Er wordt op oudejaarsavond uitgebreid gegeten met de familie, een waar feestmaal wordt geserveerd.

Er wordt niet lukraak wat gekookt. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed. Het schijnt dat Chinezen de schaal met vis niet schoon leegeten, want als je wat overlaat betekent dat, dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn.

Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Een mooi gerecht voor op oudejaarsavond zou bijvoorbeeld een vegetarische Chow Mein kunnen zijn.

Ook Jiaozi (dumplings) mogen niet ontbreken op het oudejaarsmenu, vooral in Noord-China. Dit zijn zeer smakelijke gevulde maanvormige deegpakketjes die gekookt, gestoomd en/of gebakken worden. Jiaozi staan symbool voor goede banden tussen families.

Wil je dit weekend graag Chinees koken? Check out deze recepten:
– Kantonese kip- of eendenborstfilet
– Broccoli in oestersaus
– Chinese colakip
– Snelle noedelsoep in Chinese stijl
– Hokkien noedels
– Chinese zoetzure citroenkip

Aan de slag met dumplings?

Wil je zelf ook dumplings maken? Ken je het kookboek ‘The Dumplingzusters’? Foodblogger Vanessa van Culinessa.com heeft de dumplings uit dit boek gemaakt en het recept op haar site gezet. Ook heeft ze allerlei handige tips voor je om de slagingskans van je eerste poging dumplings maken te vergroten.

Waar kun je in Nederland het Chinees nieuwjaar vieren?

Het Chinese nieuwe jaar wordt traditioneel welkom geheten met veel vuurwerk. Ook worden er cadeaus en kleine rode envelopjes met geld uitgewisseld. Er worden drakendansen of leeuwendansen opgevoerd om geluk en voorspoed te brengen.

Ook in Nederland worden er drakendansen of leeuwendansen opgevoerd. Zo vindt bij diverse vestigingen van Amazing Oriental (de supermarkt voor Aziatische ingrediënten) een traditionele leeuwendans plaats. Kijk op hun facebookpagina waar en hoe laat precies.

Amsterdam viert traditioneel het Chinees nieuwjaar in de Nieuwmarktbuurt. Check de site Iamsterdam.com voor meer informatie.

Vier jij het Chinees nieuwjaar?

Leuk als je hier een reactie wilt achterlaten hoe jij dat viert!

 

Gerelateerd

Eten en weten, Inspiratie Chinees, Cultuur, Nieuwjaar, noedels, samen eten

Lees Interacties

Reacties

  1. Liyen zegt

    november 19, 2017 om 10:37

    Wat leuk om hier een item over te lezen! Het is goed om het al vroeg te vermelden, want de Chinezen doen ook veel voorbereidingen voordat het nieuwe jaar aanbreekt en ook er na. Er zijn zelfs nog een aantal feestdagen die er vooraf gaan, zoals de laba festival en ook de winterzonnewende (Dong Zhi) is best belangrijk in de Chinese cultuur. Hieronder lees je meer over al die voorbereidingen. Ik doe dit niet allemaal, veels te veel werk, haha:
    https://www.chinahighlights.com/travelguide/festivals/chinese-new-year-celebration.htm

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      november 19, 2017 om 22:22

      Dankjewel!! Wat leuk om te horen en dank voor de link naar die waslijst met voorbereidingen. Hihi! Ik kan me heeeel goed voorstellen dat je niet alles doet 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Sous-vide gegaarde hertenboutbiefstuk

Perfecte hertenbout uit de sous-vide met cranberry compote

december 21, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Indische Daging Smoor

Indisch of Indonesisch koken: Daging smoor met nasi koening

september 12, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in