Waar kun je in Nederland Chinees nieuwjaar vieren? En waarom heet het ook wel het lentefeest? Wanneer is het? Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten.
Huis schoon? Ruzies bijgelegd? Nee? Don’t worry, je hebt nog even de tijd, want Chinees nieuwjaar is pas weer in februari! Wereldwijd vierden ongeveer 1,4 miljard Chinezen eind januari het Lentefeest, oftewel het Chinese nieuwjaar. Het Chinese nieuwjaar van 2017 viel op zaterdag 28 januari. In 2018 is het Chinees nieuwjaar op vrijdag 16 februari.
Waarom het ook wel het Lentefeest wordt genoemd? Dat is omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. In Nederland beginnen dan ook de bloembollen met sneeuwklokjes en krokussen omhoog te komen.
In tegenstelling tot de Westerse kalender die doortelt, is de traditionele Chinese kalender cyclisch. Alle jaren keren terug, net zoals de seizoenen, de maanden en de dagen. Vandaar dat de jaren ook geen opeenvolgende nummers hebben.
De Chinese kalenderjaren staan in het teken van de Chinese dierenriem, het huidige Chinese jaar is het jaar van de haan. Het volgende jaar wordt het jaar van de hond. Volgens de legende heeft Boeddha, voordat hij de aarde verliet, alle dieren bij zich geroepen. Er kwamen er 12. Als dank zou Boeddha naar elk van deze 12 dieren een jaar hebben vernoemd.
Samen eten en samen zijn
Samen zijn is belangrijk bij de Chinese jaarwisseling. Op oudejaarsavond komen families van heinde en ver bij elkaar om samen te zijn en samen te eten. In China is het de dagen voorafgaand aan het nieuwe jaar dan ook een chaos op de weg. Miljoenen Chinezen gaan op reis en doen veel moeite om bij hun familie te zijn op oudejaarsavond.
Ruim voordat het Chinese nieuwjaar begint, beginnen de voorbereidingen. Ruzies worden bijgelegd, schulden worden afbetaald en kinderen krijgen nieuwe kleren. In huis wordt grondig opgeruimd en schoongemaakt.
Er wordt op oudejaarsavond uitgebreid gegeten met de familie, een waar feestmaal wordt geserveerd. Er wordt niet lukraak wat gekookt. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed. Het schijnt dat Chinezen de schaal met vis niet schoon leegeten, want als je wat overlaat betekent dat, dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn.
Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Een mooi gerecht voor op oudejaarsavond zou bijvoorbeeld een vegetarische Chow Mein kunnen zijn.
Ook Jiaozi (dumplings) staan vaak op het oudejaarsmenu, vooral in Noord-China. Dit zijn zeer smakelijke gevulde maanvormige deegpakketjes die gekookt, gestoomd en/of gebakken worden. Jiaozi staan symbool voor goede banden tussen families.
Wil je dit weekend graag Chinees koken? Check out deze recepten:
– Chinese colakip
– Snelle noedelsoep in Chinese stijl
– Hokkien noedels
– Chinese zoetzure citroenkip
Aan de slag met dumplings?
Wil je zelf ook dumplings maken? Ken je het kookboek ‘The Dumplingzusters’? Foodblogger Vanessa van Culinessa.com heeft de dumplings uit dit boek gemaakt en het recept op haar site gezet. Ook heeft ze allerlei handige tips voor je om de slagingskans van je eerste poging dumplings maken te vergroten. Als je de foodbox Proef China in huis hebt, kun je dit recept ook maken. Het enige misschien lastige ingrediënt wat je nog nodig hebt voor dit recept is ‘baking soda’, ook wel zuiveringszout genoemd. De overige ingrediënten zijn of onderdeel van de Proef China box of goed verkrijgbaar in de supermarkt. ‘Baking soda’ koop je bij de grotere AH winkels, de Etos of Ekoplaza.
Waar kun je in Nederland het Chinees nieuwjaar vieren?
Het Chinese nieuwe jaar wordt welkom geheten met veel vuurwerk. Ook worden er cadeaus en kleine rode envelopjes met geld uitgewisseld. Er worden drakendansen of leeuwendansen opgevoerd om geluk en voorspoed te brengen. Ook in Nederland worden er drakendansen of leeuwendansen opgevoerd.
In Rotterdam werd het Chinese nieuwjaar in 2018 weer groots gevierd van 12 tot en met 18 februari. Kijk hier voor meer informatie.
Ook in Den Haag wordt Chinees nieuwjaar goed gevierd. Op zaterdag 17 februari is het de gehele dag feest in het stadhuis en in Chinatown. Kijk hier voor meer informatie.
Amsterdam viert Chinees nieuwjaar op vrijdag 16 februari als het ook daadwerkelijk Chinees nieuwjaar is. De meeste activiteiten zullen in ieder geval plaatsvinden op de Nieuwmarkt en de Zeedijk. Check de site Iamsterdam.com voor meer informatie.
Zin in een recept uit de Chinese keuken?
Probeer dan deze twee kiprecepten eens:
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip
Wat leuk om hier een item over te lezen! Het is goed om het al vroeg te vermelden, want de Chinezen doen ook veel voorbereidingen voordat het nieuwe jaar aanbreekt en ook er na. Er zijn zelfs nog een aantal feestdagen die er vooraf gaan, zoals de laba festival en ook de winterzonnewende (Dong Zhi) is best belangrijk in de Chinese cultuur. Hieronder lees je meer over al die voorbereidingen. Ik doe dit niet allemaal, veels te veel werk, haha:
https://www.chinahighlights.com/travelguide/festivals/chinese-new-year-celebration.htm
Dankjewel!! Wat leuk om te horen en dank voor de link naar die waslijst met voorbereidingen. Hihi! Ik kan me heeeel goed voorstellen dat je niet alles doet 🙂