Onlangs waren we te gast in de Rotterdamse Markthal. Daar hebben ze de Indonesische keuken een week lang in de welverdiende spotlight gezet. Supermarkt en restaurant Wah Nam Hong, organiseerde er Indonesische kookdemonstraties en proeverijen. Ook kon je er terecht voor een authentiek Indonesische maaltijd volgens recept van diverse gerenommeerde gastchefs. Wij mochten proeven en dat was bepaald geen straf.
Over bakmi en petehbonen
We genoten van bakmi goreng en nee dat is geen spelfout, maar wel een gebakken gerecht met noedels. Het is in de Indonesische keuken namelijk bakmi en geen bami.
We proefden een goeie nasi goreng met peteh bonen. De peteh boon is familie van de tuinboon en wordt door zijn sterke geur ook vaak stinkboon genoemd.
We zagen prachtige traditionele dansoptredens.
De ideale verhouding van een goede boemboe
We leerden van Indonesische chefkok Ari Munandar dat met slechts enkele kruidenpasta’s als basis je heel veel verschillende Indonesische gerechten kunt maken.
Een basiskruidenpasta of boemboe van Ari Murungi bestaat uit 5 delen ui of sjalot, 1 deel gember en 1 deel knoflook. Daaraan voegt hij nog wat verse kunjit (kurkuma/geelwortel), kemiri noten en limoenblad aan toe en dan naar smaak een aantal Lombok pepers. Alle ingrediënten worden vervolgens fijngemalen en klaar is je basis. Bak voor gebruik de pasta in wat olie tot deze gaar is. Met alleen wat kokosmelk en garnalen erbij maakte hij vervolgens in een handomdraai een heerlijk gerecht.
Grote regionale smaakverschillen
Verder werden we er nog even op gewezen dat de Indonesische keuken vele regionale verschillen kent, zowel qua smaak als qua pittigheid. Zo worden er in het centrale deel van Java in verhouding tot Oost-Java wat zoetere gerechten gegeten. Ga je op Java meer richting het Oosten dan worden de gerechten steeds pittiger of heter. In Padang op het eiland Sumatra vind je de heetste, meest pittige keuken van Indonesië.
Snelle boemboetip
We kregen van kenners nog ingefluisterd dat als je een keer geen tijd hebt om je eigen boemboe te maken, je best een keer die uit een pakje mag gebruiken. Maar dan wel die van het merk Bamboe, want daar is geen troep aan toegevoegd. Dat gaan we natuurlijk zeker een keer proberen. We zullen de testresultaten met jullie delen.
Collage Indonesia Week – een impressie
Zin gekregen in Indonesisch eten?
Maak eens Daging Smoor volgens dit recept. Bij dat recept vind je ook een beknopte uitleg over wat nu het verschil is tussen de Indonesische keuken en de Indische keuken. Klik hier voor meer Indonesische recepten. Wil je weten wanneer er weer een nieuw recept is verschenen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (via de site of stuur een mail naar info@echtegerechten.nl) of volg ons op Facebook of Instagram.
Geef een reactie