• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop

maart 2, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

IndonesischeBakmi

Onlangs waren we te gast in de Rotterdamse Markthal. Daar hebben ze de Indonesische keuken een week lang in de welverdiende spotlight gezet. Supermarkt en restaurant Wah Nam Hong, organiseerde er Indonesische kookdemonstraties en proeverijen. Ook kon je er terecht voor een authentiek Indonesische maaltijd volgens recept van diverse gerenommeerde gastchefs. Wij mochten proeven en dat was bepaald geen straf.

Over bakmi en petehbonen

We genoten van bakmi goreng en nee dat is geen spelfout, maar wel een gebakken gerecht met noedels. Het is in de Indonesische keuken namelijk bakmi en geen bami.

We proefden een goeie nasi goreng met peteh bonen. De peteh boon is familie van de tuinboon en wordt door zijn sterke geur ook vaak stinkboon genoemd.

We zagen prachtige traditionele dansoptredens.

De ideale verhouding van een goede boemboe

We leerden van Indonesische chefkok Ari Munandar dat met slechts enkele kruidenpasta’s als basis je heel veel verschillende Indonesische gerechten kunt maken.

Een basiskruidenpasta of boemboe van Ari Murungi bestaat uit 5 delen ui of sjalot, 1 deel gember en 1 deel knoflook. Daaraan voegt hij nog wat verse kunjit (kurkuma/geelwortel), kemiri noten en limoenblad aan toe en dan naar smaak een aantal Lombok pepers. Alle ingrediënten worden vervolgens fijngemalen en klaar is je basis. Bak voor gebruik de pasta in wat olie tot deze gaar is. Met alleen wat kokosmelk en garnalen erbij maakte hij vervolgens in een handomdraai een heerlijk gerecht.

Grote regionale smaakverschillen

Verder werden we er nog even op gewezen dat de Indonesische keuken vele regionale verschillen kent, zowel qua smaak als qua pittigheid. Zo worden er in het centrale deel van Java in verhouding tot Oost-Java wat zoetere gerechten gegeten. Ga je op Java meer richting het Oosten dan worden de gerechten steeds pittiger of heter. In Padang op het eiland Sumatra vind je de heetste, meest pittige keuken van Indonesië.

Snelle boemboetip

We kregen van kenners nog ingefluisterd dat als je een keer geen tijd hebt om je eigen boemboe te maken, je best een keer die uit een pakje mag gebruiken. Maar dan wel die van het merk Bamboe, want daar is geen troep aan toegevoegd. Dat gaan we natuurlijk zeker een keer proberen. We zullen de testresultaten met jullie delen.

Collage Indonesia Week – een impressie
Collage Indonesia Week

Zin gekregen in Indonesisch eten?

Maak eens Daging Smoor volgens dit recept. Bij dat recept vind je ook een beknopte uitleg over wat nu het verschil is tussen de Indonesische keuken en de Indische keuken. Klik hier voor meer Indonesische recepten. Wil je weten wanneer er weer een nieuw recept is verschenen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (via de site of stuur een mail naar info@echtegerechten.nl) of volg ons op Facebook of Instagram.

Eten en weten boemboe, Indisch, Indonesisch, noedels

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Aziatisch gehakt met vleugje Vietnam

Recept voor wraps van koolblad, gevuld met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

december 10, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Makkelijke Marokkaanse bietensalade

Marokkaans recept voor snelle smakelijke bietensalade

januari 2, 2018 By Marjolein de Bruijn Reageer

Fish n Chips pub Wetherspoon

Goedkoop én lekker eten in Londen doe je in één van deze 900 pubs (en andere leuke Londen tips)

april 23, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in