• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 1 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 2 – nog even geduld – kan vanaf half oktober weer
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 3 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 4 FEEST – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Nederlandse kaasproeverij – EDITIE 5 RONDJE NL – kan iedere week
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Maak kennis met petehbonen en bakmi – de Indonesische keuken in een notendop

maart 2, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

IndonesischeBakmi

Onlangs waren we te gast in de Rotterdamse Markthal. Daar hebben ze de Indonesische keuken een week lang in de welverdiende spotlight gezet. Supermarkt en restaurant Wah Nam Hong, organiseerde er Indonesische kookdemonstraties en proeverijen. Ook kon je er terecht voor een authentiek Indonesische maaltijd volgens recept van diverse gerenommeerde gastchefs. Wij mochten proeven en dat was bepaald geen straf.

Over bakmi en petehbonen

We genoten van bakmi goreng en nee dat is geen spelfout, maar wel een gebakken gerecht met noedels. Het is in de Indonesische keuken namelijk bakmi en geen bami.

We proefden een goeie nasi goreng met peteh bonen. De peteh boon is familie van de tuinboon en wordt door zijn sterke geur ook vaak stinkboon genoemd.

We zagen prachtige traditionele dansoptredens.

De ideale verhouding van een goede boemboe

We leerden van Indonesische chefkok Ari Munandar dat met slechts enkele kruidenpasta’s als basis je heel veel verschillende Indonesische gerechten kunt maken.

Een basiskruidenpasta of boemboe van Ari Murungi bestaat uit 5 delen ui of sjalot, 1 deel gember en 1 deel knoflook. Daaraan voegt hij nog wat verse kunjit (kurkuma/geelwortel), kemiri noten en limoenblad aan toe en dan naar smaak een aantal Lombok pepers. Alle ingrediënten worden vervolgens fijngemalen en klaar is je basis. Bak voor gebruik de pasta in wat olie tot deze gaar is. Met alleen wat kokosmelk en garnalen erbij maakte hij vervolgens in een handomdraai een heerlijk gerecht.

Grote regionale smaakverschillen

Verder werden we er nog even op gewezen dat de Indonesische keuken vele regionale verschillen kent, zowel qua smaak als qua pittigheid. Zo worden er in het centrale deel van Java in verhouding tot Oost-Java wat zoetere gerechten gegeten. Ga je op Java meer richting het Oosten dan worden de gerechten steeds pittiger of heter. In Padang op het eiland Sumatra vind je de heetste, meest pittige keuken van Indonesië.

Snelle boemboetip

We kregen van kenners nog ingefluisterd dat als je een keer geen tijd hebt om je eigen boemboe te maken, je best een keer die uit een pakje mag gebruiken. Maar dan wel die van het merk Bamboe, want daar is geen troep aan toegevoegd. Dat gaan we natuurlijk zeker een keer proberen. We zullen de testresultaten met jullie delen.

Collage Indonesia Week – een impressie
Collage Indonesia Week

Zin gekregen in Indonesisch eten?

Maak eens Daging Smoor volgens dit recept. Bij dat recept vind je ook een beknopte uitleg over wat nu het verschil is tussen de Indonesische keuken en de Indische keuken. Klik hier voor meer Indonesische recepten. Wil je weten wanneer er weer een nieuw recept is verschenen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (via de site of stuur een mail naar info@echtegerechten.nl) of volg ons op Facebook of Instagram.

Eten en weten boemboe, Indisch, Indonesisch, noedels

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen verbonden account.

Ga naar de Instagram Feed instellingenpagina om je account te verbinden.

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

recept-surinaamse-leversambal-madame-jeanette

Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette

oktober 14, 2020 By Marjolein de Bruijn 5 Reacties

TerongBelado700x400

Recept voor simpele maar verslavend lekkere Indonesische zoetpittige aubergine, makreel of ei

maart 2, 2018 By Marjolein de Bruijn 26 Reacties

Nieuwste posts

  • Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur
  • 8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022
  • Witlofsalade met blauwe kaas en appel


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in