Als je ergens NIET een pakje of zakje voor nodig hebt, dan is het wel echte Italiaanse risotto. Toch heeft Knorr een pak voor Italiaanse risotto. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van echt Italiaans eten en heeft voor jou een recept zonder pakjes of zakjes. Gezonder, lekkerder en dichter bij het echte Italiaanse eten.
Dit is het tweede deel van het EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Ik (Marjolein) trapte af met de Japanse Beef Teriyaki. Elianne waagde zich aan de Griekse Kofta. Deze keer ga ik aan de slag met Italiaanse risotto en Elianne met Zuid-Afrikaanse Bobotie.
Noord-Italiaanse risotto
Oorspronkelijk was risotto een meer Noord-Italiaans gerecht en werd pasta voornamelijk in het Zuiden gemaakt en gegeten. Na de Tweede Wereldoorlog verbeterde de voedseldistributie zich in Italië en verspreidde de pasta zich ook over het Noorden en de rijst voor de risotto ook over het Zuiden.
Hoeveel groente in je risotto?
Italiaanse risotto is vaak een gerecht (net als pasta) dat in Italië voorafgaand aan een vlees- of visgerecht wordt geserveerd. Groente wordt bij Italiaanse maaltijden vaak geserveerd bij het vlees- of visgerecht. In een eenpersoons Italiaanse risotto zal je daarom ook niet snel de door het Nederlandse Voedingscentrum geadviseerde 200 gram groente per persoon terugvinden.
Maar goed, dat zit eigenlijk ook niet in het Knorr Wereldgerecht terwijl Knorr toch suggereert dat je met Knorr een gezonde complete maaltijd op tafel zet. Knorr kiest vaak in de Wereldgerechten voor gangbare ingrediënten als kip en courgette. Om in dit recept niet te veel af te wijken van het Wereldgerecht heb ik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten gebruikt. Maar het gerecht wordt wel wat spannender als je de kippendijenfilet vervangt voor rundersaucijs. Zie ook de variatietips.
Risotto leent zich er goed voor om er groente in te verstoppen. Vandaar hier een versie van risotto met daarin wel 200 gram groente per persoon. Niet helemaal authentiek Italiaans maar wel zo handig voor een doordeweekse maaltijd.
Risotto maken is echt niet moeilijk
Is risotto maken moeilijk? Nee echt niet. Maar je moet wel in de keuken of in de buurt van de keuken blijven als de risotto opstaat. Zo kun je goed in de gaten houden of je risotto niet te droog wordt. Voeg bijtijds en regelmatig wat bouillon toe, dan kan er eigenlijk niets mis gaan.
Zet alles van te voren klaar, dan kom je ook niet voor onaangename verrassingen te staan. Hierbij een eerste recept. Zie het als basis. Daarna kun je eindeloos gaan variëren met verschillende groentes, bouillon en/of vlees. Onderaan het recept heb ik al een aantal variatietips voor je neergezet.
Recept voor Italiaanse risotto met extra groente
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
250 gram risottorijst
200 of 300 gram kippendijenfilet (doe voor 2 personen 200 g en voor 3 personen 300 gram)
1 ui
2 stengels bleekselderij
1 courgette
de fijngeraspte schil van 1 schoongeboende citroen
1 scheutje citroensap
1 glas droge witte wijn (optioneel)
2 tabletten kippenbouillon voor 1 liter bouillon
1 liter water
40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano.
2 klontjes boter (liefst echte roomboter, maar pas op voor rondvliegende spetters)
zout en peper naar smaak
Voorbereiding
Kook een liter water (bijvoorbeeld in de waterkoker), doe het hete water in een pan en los er de bouillontabletten in op. Je kunt ervoor kiezen om de pan met de bouillon op een laag vuurtje te zetten en zo heet te houden. Ik doe dat zelf eigenlijk niet. Risottorijst reageert altijd weer een beetje anders als je het gaat bereiden. Zorg dat je nog wat extra heet water achter de hand hebt aan het einde van de bereidingstijd van de risotto. Dit voor het geval de risotto toch wat droog is of nog niet helemaal gaar na 20 minuten pruttelen.
Pel en snipper de ui fijn.
Snijd van de stengels bleekselderij de uiteinden af en snijd de stengels fijn.
Zet de wijn klaar.
Weeg 250 gram risottorijst af.
Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn. Let op dat je niet het wit onder de schil meeraspt, want dat smaakt niet lekker. Gebruik hiervoor het liefste een zester, dat werkt het beste. Ik heb er één waarmee ik ook mijn Parmezaanse kaas kan raspen. Erg handig.
Was en snijd alvast de courgette in plakjes.
Snijd de kippendijenfilet in reepjes en bestrooi met zout en peper.
Ben je al erg handig in de keuken, dan kun je er voor kiezen om als de risotto staat te pruttelen, de kip en de courgette te snijden. Dan kun je de bereidingstijd weer inkorten met 10 minuten. Maar als je voor het eerst zelf risotto gaat maken, dan kun je beter zorgen dat alles klaar staat zodat je je kunt concentreren op de risotto en het bakken van de kip en courgette. Aan jou de keus.
Bereiding
Zet een pan op het vuur en voeg een klontje boter. Bak hierin de ui en bleekselderij 5 minuten op half hoog vuur glazig, maar niet bruin.
Voeg nu de risottorijst toe aan het ui/bleekselderij mengsel en roerbak de rijst op half hoog vuur ongeveer een minuut. Dit proces heet in het Italiaans de ‘tostatura’, het ‘roosteren’ van de rijst.
Voeg nu een glas witte wijn toe en roer door tot de wijn verdampt is. Wil je geen alcohol gebruiken, laat deze stap dan achterwege. Houd er dan wel rekening bij dat je aan het einde van de bereidingstijd van de risotto toch nog wat extra vocht moet toevoegen omdat je risotto wat droger kan uitvallen zonder de wijn.
Voeg nu 1/3 van de bouillon toe. Roer goed door en zet de kookwekker op 20 minuten. Roer de risotto af en toe door. Sommigen zeggen dat je continu moet blijven roeren. Ik zelf proef geen verschil met als ik dat niet doe, dus ben ik daar mee gestopt.
Als de risottorijst alle bouillon bijna heeft opgenomen, voeg dan nog weer 1/3 bouillon toe (je hebt nu nog 1/3 deel bouillon over).
Zet een grillpan of koekenpan met een klontje boter op hoog vuur en bak vervolgens op half hoogvuur de reepjes kippendijenfilet in 5 minuten mooi bruin. Roer af en toe nog even in de risotto. Voeg de courgette toe aan de kip en een knijpje vers citroensap. Bak nog ongeveer 5 minuten.
Voeg als de risottorijst weer bijna alle bouillon bijna heeft opgenomen, het laatste deel bouillon toe.
Roer alvast ook de citroenrasp er door.
Na 20 minuten is de risottorijst als het goed is klaar. Proef even. Vind je de rijst nog te hard, laat de risotto dan nog een paar minuutjes pruttelen. Vind je de risotto te droog, voeg dan nog een scheutje heet water toe. Roer de kip en courgette erdoor.
Het is nu tijd voor de laatste stap, de ‘mantecatura’. Deze stap bestaat vaak uit het het toevoegen van boter en kaas aan de risotto. Ik kies ervoor om enkel de geraspte Parmezaans (of Gran Padano) kaas toe te voegen. Roer de kaas erdoor en draai het vuur uit. Doe het deksel op de pan en laat de risotto nog een paar minuten rusten.
Serveer de risotto met nog wat extra geraspte Parmezaanse of Gran Padano kaas voor de kaasliefhebbers.
Eet smakelijk!
Variatie
Een hele andere risotto krijg je als je de kip vervangt voor rundersaucijs. Knijp het saucijzenvlees uit zijn velletje en verdeel in brokjes. Bak de brokjes bruin en voeg de courgette er dan aan toe. Mijn zoon noemt dit risotto met gehaktballetjes en vindt het heerlijk.
Voeg als de risotto 15 minuten pruttelt en nog ongeveer 5 minuten nodig heeft, een handvol doperwten toe (diepvries kan prima).
Mascarpone is een Italiaanse hele romige kaas die ook vaak in toetjes wordt verwerkt. Heb je toevallig een keer mascarpone in huis of is er een feestelijke aangelegenheid, roer dan samen met de geraspte kaas een eetlepel mascarpone door de risotto. Laat de risotto 5 minuten rusten voor je deze opdient. Dit maakt je risotto heel romig. Extra lekker als je de courgette vervangt voor fijngehakte verse spinazie die je niet in een aparte pan bakt maar net als de doperwten 5 minuten met de risotto mee laat pruttelen.
Meer zin in pasta? Probeer dan deze pasta met zalm.
Zo maak je de lekkerste vegetarische risotto
Risotto is het ideale gerecht voor vegetariërs of voor als je een keer geen vlees wilt eten. Voor een vegetarische risotto vervang je de kippenbouillon voor groentebouillon en laat je het vlees achterwege. In plaats van vlees kun je bijvoorbeeld wat groene asperges toevoegen die je in zijn geheel bakt in de grillpan. Schep de risotto op de borden en leg bovenop een aantal gegrilde asperges. Extra lekker als je dan ook de variatietip van de doperwten toepast. Wil je het nog feestelijker maken, hak dan wat nootjes en verse kruiden fijn en strooi deze ook over je risotto. Je kunt ook door de risotto zelf wat verse kruiden roeren. Een heerlijk frisse risotto krijg je met verse munt en citroenrasp.
Eet smakelijk!
“Om in dit recept niet te veel af te wijken van het Wereldgerecht heb ik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten gebruikt.”
Lees het recept van dat pak nog een keer!!!
Zo te merken aan je reactie is er ondertussen een en ander gewijzigd aan dit wereldgerecht van Knorr. Deze post is namelijk van 2 jaar terug.