• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Maak zelf zonder pak het Italiaanse wereldgerecht risotto

mei 30, 2018 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Italiaanse risotto met kip en courgette

Als je ergens NIET een pakje of zakje voor nodig hebt, dan is het wel echte Italiaanse risotto. Toch heeft Knorr een pak voor Italiaanse risotto. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van echt Italiaans eten en heeft voor jou een recept zonder pakjes of zakjes. Gezonder, lekkerder en dichter bij het echte Italiaanse eten.

Dit is het tweede deel van het EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Ik (Marjolein) trapte af met de Japanse Beef Teriyaki. Elianne waagde zich aan de Griekse Kofta. Deze keer ga ik aan de slag met Italiaanse risotto en Elianne met Zuid-Afrikaanse Bobotie.

Noord-Italiaanse risotto

Oorspronkelijk was risotto een meer Noord-Italiaans gerecht en werd pasta voornamelijk in het Zuiden gemaakt en gegeten. Na de Tweede Wereldoorlog verbeterde de voedseldistributie zich in Italië en verspreidde de pasta zich ook over het Noorden en de rijst voor de risotto ook over het Zuiden.

Hoeveel groente in je risotto?

Italiaanse risotto is vaak een gerecht (net als pasta) dat in Italië voorafgaand aan een vlees- of visgerecht wordt geserveerd. Groente wordt bij Italiaanse maaltijden vaak geserveerd bij het vlees- of visgerecht. In een eenpersoons Italiaanse risotto zal je daarom ook niet snel de door het Nederlandse Voedingscentrum geadviseerde 200 gram groente per persoon terugvinden.

Maar goed, dat zit eigenlijk ook niet in het Knorr Wereldgerecht terwijl Knorr toch suggereert dat je met Knorr een gezonde complete maaltijd op tafel zet. Knorr kiest vaak in de Wereldgerechten voor gangbare ingrediënten als kip en courgette. Om in dit recept niet te veel af te wijken van het Wereldgerecht heb ik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten gebruikt. Maar het gerecht wordt wel wat spannender als je de kippendijenfilet vervangt voor rundersaucijs. Zie ook de variatietips.

Risotto leent zich er goed voor om er groente in te verstoppen. Vandaar hier een versie van risotto met daarin wel 200 gram groente per persoon. Niet helemaal authentiek Italiaans maar wel zo handig voor een doordeweekse maaltijd.

Risotto maken is echt niet moeilijk

Is risotto maken moeilijk? Nee echt niet. Maar je moet wel in de keuken of in de buurt van de keuken blijven als de risotto opstaat. Zo kun je goed in de gaten houden of je risotto niet te droog wordt. Voeg bijtijds en regelmatig wat bouillon toe, dan kan er eigenlijk niets mis gaan.

Zet alles van te voren klaar, dan kom je ook niet voor onaangename verrassingen te staan. Hierbij een eerste recept. Zie het als basis. Daarna kun je eindeloos gaan variëren met verschillende groentes, bouillon en/of vlees.  Onderaan het recept heb ik al een aantal variatietips voor je neergezet.

Recept voor Italiaanse risotto met extra groente

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

250 gram risottorijst
200 of 300 gram kippendijenfilet (doe voor 2 personen 200 g en voor 3 personen 300 gram)
1 ui
2 stengels bleekselderij
1 courgette
de fijngeraspte schil van 1 schoongeboende citroen
1 scheutje citroensap
1 glas droge witte wijn (optioneel)
2 tabletten kippenbouillon voor 1 liter bouillon
1 liter water
40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano.
2 klontjes boter (liefst echte roomboter, maar pas op voor rondvliegende spetters)
zout en peper naar smaak

Voorbereiding

Kook een liter water (bijvoorbeeld in de waterkoker), doe het hete water in een pan en los er de bouillontabletten in op. Je kunt ervoor kiezen om de pan met de bouillon op een laag vuurtje te zetten en zo heet te houden. Ik doe dat zelf eigenlijk niet. Risottorijst reageert altijd weer een beetje anders als je het gaat bereiden. Zorg dat je nog wat extra heet water achter de hand hebt aan het einde van de bereidingstijd van de risotto. Dit voor het geval de risotto toch wat droog is of nog niet helemaal gaar na 20 minuten pruttelen.

Pel en snipper de ui fijn.
Snijd van de stengels bleekselderij de uiteinden af en snijd de stengels fijn.
Zet de wijn klaar.
Weeg 250 gram risottorijst af.
Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn. Let op dat je niet het wit onder de schil meeraspt, want dat smaakt niet lekker. Gebruik hiervoor het liefste een zester, dat werkt het beste. Ik heb er één waarmee ik ook mijn Parmezaanse kaas kan raspen. Erg handig.

Was en snijd alvast de courgette in plakjes.
Snijd de kippendijenfilet in reepjes en bestrooi met zout en peper.

Ben je al erg handig in de keuken, dan kun je er voor kiezen om als de risotto staat te pruttelen, de kip en de courgette te snijden. Dan kun je de bereidingstijd weer inkorten met 10 minuten. Maar als je voor het eerst zelf risotto gaat maken, dan kun je beter zorgen dat alles klaar staat zodat je je kunt concentreren op de risotto en het bakken van de kip en courgette. Aan jou de keus.

Bereiding

Zet een pan op het vuur en voeg een klontje boter. Bak hierin de ui en bleekselderij 5 minuten op half hoog vuur glazig, maar niet bruin.

Voeg nu de risottorijst toe aan het ui/bleekselderij mengsel en roerbak de rijst op half hoog vuur ongeveer een minuut. Dit proces heet in het Italiaans de ‘tostatura’, het ‘roosteren’ van de rijst.

Voeg nu een glas witte wijn toe en roer door tot de wijn verdampt is. Wil je geen alcohol gebruiken, laat deze stap dan achterwege. Houd er dan wel rekening bij dat je aan het einde van de bereidingstijd van de risotto toch nog wat extra vocht moet toevoegen omdat je risotto wat droger kan uitvallen zonder de wijn.

Voeg nu 1/3 van de bouillon toe. Roer goed door en zet de kookwekker op 20 minuten. Roer de risotto af en toe door. Sommigen zeggen dat je continu moet blijven roeren. Ik zelf proef geen verschil met als ik dat niet doe, dus ben ik daar mee gestopt.

Als de risottorijst alle bouillon bijna heeft opgenomen, voeg dan nog weer 1/3 bouillon toe (je hebt nu nog 1/3 deel bouillon over).

Zet een grillpan of koekenpan met een klontje boter op hoog vuur en bak vervolgens op half hoogvuur de reepjes kippendijenfilet in 5 minuten mooi bruin. Roer af en toe nog even in de risotto. Voeg de courgette toe aan de kip en een knijpje vers citroensap. Bak nog ongeveer 5 minuten.

Voeg als de risottorijst weer bijna alle bouillon bijna heeft opgenomen, het laatste deel bouillon toe.
Roer alvast ook de citroenrasp er door.

Na 20 minuten is de risottorijst als het goed is klaar. Proef even. Vind je de rijst nog te hard, laat de risotto dan nog een paar minuutjes pruttelen. Vind je de risotto te droog, voeg dan nog een scheutje heet water toe. Roer de kip en courgette erdoor.

Het is nu tijd voor de laatste stap, de ‘mantecatura’. Deze stap bestaat vaak uit het het toevoegen van boter en kaas aan de risotto. Ik kies ervoor om enkel de geraspte Parmezaans (of Gran Padano) kaas toe te voegen. Roer de kaas erdoor en draai het vuur uit. Doe het deksel op de pan en laat de risotto nog een paar minuten rusten.

Serveer de risotto met nog wat extra geraspte Parmezaanse of Gran Padano kaas voor de kaasliefhebbers.

Eet smakelijk!

Variatie

Een hele andere risotto krijg je als je de kip vervangt voor rundersaucijs. Knijp het saucijzenvlees uit zijn velletje en verdeel in brokjes. Bak de brokjes bruin en voeg de courgette er dan aan toe. Mijn zoon noemt dit risotto met gehaktballetjes en vindt het heerlijk.

Voeg als de risotto 15 minuten pruttelt en nog ongeveer 5 minuten nodig heeft, een handvol doperwten toe (diepvries kan prima).

Mascarpone is een Italiaanse hele romige kaas die ook vaak in toetjes wordt verwerkt. Heb je toevallig een keer mascarpone in huis of is er een feestelijke aangelegenheid, roer dan samen met de geraspte kaas een eetlepel mascarpone door de risotto. Laat de risotto 5 minuten rusten voor je deze opdient. Dit maakt je risotto heel romig. Extra lekker als je de courgette vervangt voor fijngehakte verse spinazie die je niet in een aparte pan bakt maar net als de doperwten 5 minuten met de risotto mee laat pruttelen.

Meer zin in pasta? Probeer dan deze pasta met zalm.

Zo maak je de lekkerste vegetarische risotto

Risotto is het ideale gerecht voor vegetariërs of voor als je een keer geen vlees wilt eten. Voor een vegetarische risotto vervang je de kippenbouillon voor groentebouillon en laat je het vlees achterwege. In plaats van vlees kun je bijvoorbeeld wat groene asperges toevoegen die je in zijn geheel bakt in de grillpan. Schep de risotto op de borden en leg bovenop een aantal gegrilde asperges. Extra lekker als je dan ook de variatietip van de doperwten toepast. Wil je het nog feestelijker maken, hak dan wat nootjes en verse kruiden fijn en strooi deze ook over je risotto. Je kunt ook door de risotto zelf wat verse kruiden roeren. Een heerlijk frisse risotto krijg je met verse munt en citroenrasp.

Eet smakelijk!

 

Gerelateerd

Eten en weten, Europa, Recepten citroen, courgette, diner, Italiaans, kaas, vegetarisch

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik zegt

    mei 29, 2020 om 20:01

    “Om in dit recept niet te veel af te wijken van het Wereldgerecht heb ik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten gebruikt.”

    Lees het recept van dat pak nog een keer!!!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      juni 1, 2020 om 13:42

      Zo te merken aan je reactie is er ondertussen een en ander gewijzigd aan dit wereldgerecht van Knorr. Deze post is namelijk van 2 jaar terug.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Sushi bowl

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

CottagePie-vegetarisch-gehakt-pastinaak-puree

Recept voor overheerlijke Engelse cottage pie zonder vlees en met pastinaakpuree

april 30, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Kantonese eendenborst, Chinees.

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in