• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder kant-en-klare kruidenmix

maart 6, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Mexicaanse kiptacos

Recept voor overheerlijke kiptaco’s op zijn Mexicaans. Deze overheerlijke taco’s maken we met chipotle, een gerookte en gedroogde jalapeno peper. Een authentiek Mexicaans ingrediënt en een echte smaakbom. Dus die te zoute kruidenmix uit de supermarkt heb je echt niet nodig.

Misverstanden over taco’s

In Mexico worden heel veel taco’s gegeten. En nee, dan hebben we het niet over die harde droge tacoschelpen die we in Nederland taco’s noemen en naar karton smaken. In Mexico zijn taco’s, heerlijke zachte verse tortillas. Vaak maistortilla’s die ze van wit, blauw of geel maismeel maken. Deze tortilla’s hebben een diameter van ongeveer 15cm en zijn dan ook een stuk kleiner dan de meeste tortillas hier in de supermarkt. In het Noorden van Mexico, tegen de grens aan met Amerika, zie je ook dat er tortilla’s worden gegeten, gemaakt van tarwe.

Maistortilla’s eet men niet alleen in Mexico. Ook in Guatemala en Honduras eet men vrijwel dagelijks maistortilla’s.

Waar koop je goede taco’s?

Goede maistortilla’s zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, probeer daarom diverse merken (tarwe)tortilla’s uit tot dat je er een hebt gevonden die je lekker vindt en die niet zo zuur ruikt. Of maak zelf je eigen tortilla’s. Hoewel we begrijpen dat je daar niet altijd tijd voor vrij kunt maken. Zelf vind ik de Santa Maria tarwetortilla een prima alternatief, die verkrijgbaar is een flink aantal supermarkten.

Santa Maria tortilla

Snelle versie

In dit recept gebruiken wij verse scharrelkippenpoten die we in de oven bereiden. Maak het jezelf gerust makkelijk en haal kant-en-klaar gegrilde kip bij de poelier.  Ook kun je ervoor kiezen een dubbele hoeveelheid tomatensalsa te maken en de helft in te vriezen. Handig voor een volgende keer.

Recept voor taco’s met kip op zijn Mexicaans

Voor 4 personen

Ingrediënten

4 kippenpoten
1 klontje roomboter
4 el olijfolie
8 grote of 12 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 courgette (optioneel voor als je nog wat extra groente wilt)
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook
1 tl oregano (gedroogd)
3 tl chipotle en adobo saus*
1 tl bruine basterdsuiker of rietsuiker
een klein scheutje vers limoensap (van ongeveer een halve limoen)
zout en peper naar smaak

* Chipotles en adobo zijn gerookte en gedroogde jalapeno pepers die eerst geweekt zijn in heet water en daarna met onder andere ui en knoflook gesmoord tot een saus. Houd je van pittig doe dan gerust meer dan 2 theelepels erin. Houd je niet van pittig, doe dan niet meer dan 2 theelepels erin. De tomatensaus wordt dan heel licht pittig, maar samen met de kip, de tortilla, creme fraiche, kaas en avocado merk je hier niets meer van.

Chipotle en adobo vervangen
Heb je geen blikje chipotle en adobo in huis, vervang dan voor een halve tot een theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder.

Voor erbij

feta, verkruimeld of geraspte belegen kaas
crème fraîche
1-2 avocado’s in plakjes of nog lekkerder, maak je eigen homemade guacamole.
wat fijn gesneden ijsbergsla (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie. Leg hierin de kippenpoten. Bestrooi met zout en peper. Bak in het midden van de oven, in ongeveer 50 minuten de kippenpoten bruin en gaar. Haal de kip uit de oven en laat een beetje afkoelen.

Terwijl de kip in de oven zit, smelt je de roomboter in de pan samen met 2 eetlepels olijfolie. Bak de gesnipperde uien met de laurier en suiker, in 8 minuten glazig (maar niet bruin).

Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook en de chipotles en adobo saus toe. Bak nog een kleine twee minuten. Wil je extra groente toevoegen, voeg dan nu ook een in kleine blokjes gesneden courgette toe en bak die mee met de knoflook en chipotle.

Voeg nu de tomatenblokjes toe en de oregano.
Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag, voeg een snuf zout toe en eventueel wat vers gemalen peper en laat ongeveer 30 minuten sudderen.

Roer af en toe door. Is de tomatensaus na 30 minuten nog redelijk nat, zet dan het vuur even wat hoger, zodat er wat meer vocht kan verdampen.

Proef en voeg eventueel nog wat zout toe of nog wat van de chipotles en adobo saus.

Was en snijd wat ijsbergsla fijn. Verkruimel de feta. Vul kleine schaaltjes met ijsbergsla, feta of geraspte kaas en crème fraîche. Verwijder pit en schil van de avocado en snijd in plakjes. Zet dit alvast op tafel.

Trek de gare en wat afgekoelde kip in kleine stukjes. Dit gaat goed met je handen, maar als de kip nog heet is, kun je het beter met twee vorken doen.

Voeg nu de stukjes kip aan de saus toe. Het moet een redelijk droog mengsel worden wat niet makkelijk uit je tortilla ontsnapt. Is het nog erg nat, laat het mengsel dan nog even verder inkoken. Maar kijk uit dat de kip dan niet te droog wordt. Is het mengsel erg droog, voeg dan een klein scheutje water toe. Verwarm de kip nog even in de saus op een laag vuur.

Maak ondertussen de tortilla’s warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.

Zet het tomatenkipmengsel op tafel, samen met de warme tortilla’s. Laat iedereen zelf zijn eigen tortilla’s ‘bouwen’ door bijvoorbeeld eerst de tortilla met wat crème fraîche of guacamole te bestrijken, dan wat van het kiptomaatmengsel er op te doen. Vervolgens te garneren met wat feta of geraspte kaas en wat fijngesneden sla. Vouw vervolgens dubbel of rol op en geniet ervan.

Eten mag met je handen.

Tip voor de volgende dag

Heb je tomatensaus over. Maak er de volgende dag een Mexicaans ontbijt mee.

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten chipotle, feta, kaas, kip, Mexicaans, taco, tortilla

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Chinese citroenkip

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Zelf bitterballen maken – kookboekreview #1

mei 28, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 6 Reacties

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in