• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder kant-en-klare kruidenmix

maart 6, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Mexicaanse kiptacos

Recept voor overheerlijke kiptaco’s op zijn Mexicaans. Deze overheerlijke taco’s maken we met chipotle, een gerookte en gedroogde jalapeno peper. Een authentiek Mexicaans ingrediënt en een echte smaakbom. Dus die te zoute kruidenmix uit de supermarkt heb je echt niet nodig.

Misverstanden over taco’s

In Mexico worden heel veel taco’s gegeten. En nee, dan hebben we het niet over die harde droge tacoschelpen die we in Nederland taco’s noemen en naar karton smaken. In Mexico zijn taco’s, heerlijke zachte verse tortillas. Vaak maistortilla’s die ze van wit, blauw of geel maismeel maken. Deze tortilla’s hebben een diameter van ongeveer 15cm en zijn dan ook een stuk kleiner dan de meeste tortillas hier in de supermarkt. In het Noorden van Mexico, tegen de grens aan met Amerika, zie je ook dat er tortilla’s worden gegeten, gemaakt van tarwe.

Maistortilla’s eet men niet alleen in Mexico. Ook in Guatemala en Honduras eet men vrijwel dagelijks maistortilla’s.

Waar koop je goede taco’s?

Goede maistortilla’s zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, probeer daarom diverse merken (tarwe)tortilla’s uit tot dat je er een hebt gevonden die je lekker vindt en die niet zo zuur ruikt. Of maak zelf je eigen tortilla’s. Hoewel we begrijpen dat je daar niet altijd tijd voor vrij kunt maken. Zelf vind ik de Santa Maria tarwetortilla een prima alternatief, die verkrijgbaar is een flink aantal supermarkten.

Santa Maria tortilla

Snelle versie

In dit recept gebruiken wij verse scharrelkippenpoten die we in de oven bereiden. Maak het jezelf gerust makkelijk en haal kant-en-klaar gegrilde kip bij de poelier.  Ook kun je ervoor kiezen een dubbele hoeveelheid tomatensalsa te maken en de helft in te vriezen. Handig voor een volgende keer.

Recept voor taco’s met kip op zijn Mexicaans

Voor 4 personen

Ingrediënten

4 kippenpoten
1 klontje roomboter
4 el olijfolie
8 grote of 12 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 courgette (optioneel voor als je nog wat extra groente wilt)
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook
1 tl oregano (gedroogd)
3 tl chipotle en adobo saus*
1 tl bruine basterdsuiker of rietsuiker
een klein scheutje vers limoensap (van ongeveer een halve limoen)
zout en peper naar smaak

* Chipotles en adobo zijn gerookte en gedroogde jalapeno pepers die eerst geweekt zijn in heet water en daarna met onder andere ui en knoflook gesmoord tot een saus. Houd je van pittig doe dan gerust meer dan 2 theelepels erin. Houd je niet van pittig, doe dan niet meer dan 2 theelepels erin. De tomatensaus wordt dan heel licht pittig, maar samen met de kip, de tortilla, creme fraiche, kaas en avocado merk je hier niets meer van.

Chipotle en adobo vervangen
Heb je geen blikje chipotle en adobo in huis, vervang dan voor een halve tot een theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder.

Voor erbij

feta, verkruimeld of geraspte belegen kaas
crème fraîche
1-2 avocado’s in plakjes of nog lekkerder, maak je eigen homemade guacamole.
wat fijn gesneden ijsbergsla (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie. Leg hierin de kippenpoten. Bestrooi met zout en peper. Bak in het midden van de oven, in ongeveer 50 minuten de kippenpoten bruin en gaar. Haal de kip uit de oven en laat een beetje afkoelen.

Terwijl de kip in de oven zit, smelt je de roomboter in de pan samen met 2 eetlepels olijfolie. Bak de gesnipperde uien met de laurier en suiker, in 8 minuten glazig (maar niet bruin).

Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook en de chipotles en adobo saus toe. Bak nog een kleine twee minuten. Wil je extra groente toevoegen, voeg dan nu ook een in kleine blokjes gesneden courgette toe en bak die mee met de knoflook en chipotle.

Voeg nu de tomatenblokjes toe en de oregano.
Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag, voeg een snuf zout toe en eventueel wat vers gemalen peper en laat ongeveer 30 minuten sudderen.

Roer af en toe door. Is de tomatensaus na 30 minuten nog redelijk nat, zet dan het vuur even wat hoger, zodat er wat meer vocht kan verdampen.

Proef en voeg eventueel nog wat zout toe of nog wat van de chipotles en adobo saus.

Was en snijd wat ijsbergsla fijn. Verkruimel de feta. Vul kleine schaaltjes met ijsbergsla, feta of geraspte kaas en crème fraîche. Verwijder pit en schil van de avocado en snijd in plakjes. Zet dit alvast op tafel.

Trek de gare en wat afgekoelde kip in kleine stukjes. Dit gaat goed met je handen, maar als de kip nog heet is, kun je het beter met twee vorken doen.

Voeg nu de stukjes kip aan de saus toe. Het moet een redelijk droog mengsel worden wat niet makkelijk uit je tortilla ontsnapt. Is het nog erg nat, laat het mengsel dan nog even verder inkoken. Maar kijk uit dat de kip dan niet te droog wordt. Is het mengsel erg droog, voeg dan een klein scheutje water toe. Verwarm de kip nog even in de saus op een laag vuur.

Maak ondertussen de tortilla’s warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.

Zet het tomatenkipmengsel op tafel, samen met de warme tortilla’s. Laat iedereen zelf zijn eigen tortilla’s ‘bouwen’ door bijvoorbeeld eerst de tortilla met wat crème fraîche of guacamole te bestrijken, dan wat van het kiptomaatmengsel er op te doen. Vervolgens te garneren met wat feta of geraspte kaas en wat fijngesneden sla. Vouw vervolgens dubbel of rol op en geniet ervan.

Eten mag met je handen.

Tip voor de volgende dag

Heb je tomatensaus over. Maak er de volgende dag een Mexicaans ontbijt mee.

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten chipotle, feta, kaas, kip, Mexicaans, taco, tortilla

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen

januari 13, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Hollandse stoofperen

3x Hollandse stoofpeertjes

december 1, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in