
Als je in Mexico uit eten gaat, staat de tafel al bijna vol met lekkers voordat je er aan zit. Er staan standaard wat tortilla chips op tafel met daarbij zeker 3 kleine kommetjes met frisse en pittige salsa’s. 1 daarvan is eigenlijk altijd wel een tomatensalsa.
De Mexicaanse keuken kent heel veel verschillende salsa’s. Zo heb je salsa’s die je eerst pureert in de blender en daarna nog laat pruttelen op het fornuis en je hebt salsa fresca of salsa cruda. Dat is salsa waarbij de ingrediënten vers en ongebakken worden verwerkt.
Deze tomatensalsa vol verse rijpe tomaten, ui, koriander en limoen is een salsa fresca (of salsa cruda) en kent meerdere namen. Pico de gallo (betekent hanensnavel), is in bepaalde Mexicaanse regio’s een veelgebruikte naam. Zo ook salsa Mexicana.
Waarom de tomatensalsa hanensnavel wordt genoemd, daar verschillen de meningen nogal over. Het kan zijn dat dat komt doordat de ingrediënten in kleine blokjes worden gesneden en zo het perfecte eetformaat hebben voor de snavel van een haan.
De naam salsa Mexicana komt door de kleuren van deze salsa die gelijk zijn aan de kleuren van de Mexicaanse vlag. Het groen van de koriander, het rood van de tomaten en het wit van de ui.
Deze tomatensalsa is heerlijk bij quesadilla’s, gegrild vlees of vis of bij tortilla chips.
Nachos, tortilla chips en totopos
Vaak hoor je mensen in Nederland zeggen dat ze nachos met guacamole zo lekker vinden. Eigenlijk bedoelen ze dan tortillachips met guacamole, want ‘nachos’ is een ovengerecht wat gemaakt wordt met tortillachips, kaas, jalapenopepers en meer. In Mexico hebben ze het niet over tortillachips maar over totopos. Die maken ze van de overgebleven maistortilla’s van de vorige dag.
Hoe? Snijd de oude maistortilla’s in driehoekjes en bak lichtbruin en knapperig in zonnebloemolie. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan bestrooien met wat zout. Heerlijk om daar salsa Mexicana mee op te scheppen. Stiekem ook best lekker trouwens om dat met stukjes gefrituurde tarwetortilla te doen of kant en klare tortilla chips.
Mexicaans eten of Tex-Mex
In Nederland wordt de Mexicaanse keuken vaak verward met de zogenaamde Tex-Mex keuken. Echter, de Tex-Mex keuken is een mengeling van de Amerikaanse keuken met de Mexicaanse keuken. De afkorting Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans. Lang voordat Texas een Amerikaanse staat werd, was Texas een Mexicaanse provincie, genaamd Tejas.
De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken, maar kent wel heel vele regionale verschillen. De basis wordt gevormd door mais, tomaten en chilipepers.
Tex-Mex gerechten kenmerken zich door het gebruik van veel geraspte kaas, vlees, bonen en kruiden als komijn, paprika- en chilipoeder. Gerechten als Fajitas, Chili con carne en nachos zijn typische Tex-Mex gerechten.
Een typisch Mexicaans gerechten is kip met mole, een saus met verschillende chilipepers, ui, knoflook, sesamzaad, kaneel en heel veel meer. Vaak wordt er ook Mexicaanse chocolade aan toegevoegd, wat de rijke saus een heerlijke extra dimensie geeft.
Tacos de pollo is een ander typisch Mexicaans gerecht. Mexicaanse tacos zijn geen harde droge schelpen met vulling, maar juist verse zachte maistortilla’s die geserveerd worden met allerlei vullingen en erbij diverse salsa’s.
Kip wordt veel gegeten in de Mexicaanse keuken, vaak gecombineerd met tomaat, ui, knoflook en chipotle. Een chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeno peper die heel veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Klinkt goed? Probeer dan dit recept: ‘tacos de pollo‘.
Recept voor tomatensalsa – salsa Mexicana of Pico de Gallo
Maar goed, terug naar de salsa Mexicana of Pico de Gallo. Lekker maken, naar eigen smaak. Dus met een verse groene chilipeper erdoor of juist niet, met wat meer limoen of nog een snufje zout. Als je de ingrediënten maar wel goed fijn snijdt. Vind je de salsa nog wat saai, dan heeft het vaak echt nog wat zout en peper nodig. Er moet stiekem meer zout in dan je in eerste instantie zou durven.
Ingrediënten
een halve ui
3 rijpe tomaten
1 tl habanerosaus of meer of een (stukje van een) verse groene hete peper (allebei optioneel)
2 el verse koriander, fijngehakt
sap van 1 limoen
royaal fijngemalen zeezout
versgemalen zwarte peper
Bereiding
Was de tomaten en verwijder het natte binnenste met de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees heel fijn en doe in een kom.
Pel en snijd de halve ui heel fijn en doe de snippers bij de kleine tomatenblokjes.
Hak de verse koriander fijn en voeg samen met het sap van de limoen, zout en peper bij de tomaat en ui.
Voeg eventueel nog de habanerosaus of een stukje fijngehakte groene chilipeper toe.
Roer alle ingrediënten goed door elkaar, laat even 10 minuten de smaken intrekken en proef.
Voeg eventueel naar smaak nog wat zout of limoensap toe.
Zet weg tot gebruik. De tomatensalsa smaakt het lekkerste op kamertemperatuur.
Maak je de salsa wat langer van te voren, vergeet ‘m niet een uur voor het eten uit de koelkast te halen.
Deze pico de gallo vormt een mooi duo op tafel met deze overheerlijke authentieke guacamole. Heerlijk bij een quesadilla, gegrilde vis of steak. Ben benieuwd waar jij deze salsa het liefste bij eet. Laat je het me weten in de comments?
Houd je van Mexicaans eten? Hier vind je al mijn Mexicaanse recepten.
Geef een reactie