• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo
Pico de gallo, een frisse verse salsa van tomaat, ui, limoen en voor wie durft een hete groene peper.

Als je in Mexico uit eten gaat, staat de tafel al bijna vol met lekkers voordat je er aan zit. Er staan standaard wat tortilla chips op tafel met daarbij zeker 3 kleine kommetjes met frisse en pittige salsa’s. 1 daarvan is eigenlijk altijd wel een tomatensalsa.

De Mexicaanse keuken kent heel veel verschillende salsa’s. Zo heb je salsa’s die je eerst pureert in de blender en daarna nog laat pruttelen op het fornuis en je hebt salsa fresca of salsa cruda. Dat is salsa waarbij de ingrediënten vers en ongebakken worden verwerkt.

Deze tomatensalsa vol verse rijpe tomaten, ui, koriander en limoen is een salsa fresca (of salsa cruda) en kent meerdere namen. Pico de gallo (betekent hanensnavel), is in bepaalde Mexicaanse regio’s een veelgebruikte naam. Zo ook salsa Mexicana.

Waarom de tomatensalsa hanensnavel wordt genoemd, daar verschillen de meningen nogal over. Het kan zijn dat dat komt doordat de ingrediënten in kleine blokjes worden gesneden en zo het perfecte eetformaat hebben  voor de snavel van een haan.

De naam salsa Mexicana komt door de kleuren van deze salsa die gelijk zijn aan de kleuren van de Mexicaanse vlag. Het groen van de koriander, het rood van de tomaten en het wit van de ui.

Deze tomatensalsa is heerlijk bij quesadilla’s, gegrild vlees of vis of bij tortilla chips.

Nachos, tortilla chips en totopos

Vaak hoor je mensen in Nederland zeggen dat ze nachos met guacamole zo lekker vinden. Eigenlijk bedoelen ze dan tortillachips met guacamole, want ‘nachos’ is een ovengerecht wat gemaakt wordt met tortillachips, kaas, jalapenopepers en meer. In Mexico hebben ze het niet over tortillachips maar over totopos. Die maken ze van de overgebleven maistortilla’s van de vorige dag.

Hoe? Snijd de oude maistortilla’s in driehoekjes en bak lichtbruin en knapperig in zonnebloemolie. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan bestrooien met wat zout. Heerlijk om daar salsa Mexicana mee op te scheppen. Stiekem ook best lekker trouwens om dat met stukjes gefrituurde tarwetortilla te doen of kant en klare tortilla chips.

Mexicaans eten of Tex-Mex 

In Nederland wordt de Mexicaanse keuken vaak verward met de zogenaamde Tex-Mex keuken. Echter, de Tex-Mex keuken is een mengeling van de Amerikaanse keuken met de Mexicaanse keuken. De afkorting Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans. Lang voordat Texas een Amerikaanse staat werd, was Texas een Mexicaanse provincie, genaamd Tejas.

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken, maar kent wel heel vele regionale verschillen. De basis wordt gevormd door mais, tomaten en chilipepers.

Tex-Mex gerechten kenmerken zich door het gebruik van veel geraspte kaas, vlees, bonen en kruiden als komijn, paprika- en chilipoeder. Gerechten als Fajitas, Chili con carne en nachos zijn typische Tex-Mex gerechten.

Een typisch Mexicaans gerechten is kip met mole, een saus met verschillende chilipepers, ui, knoflook, sesamzaad, kaneel en heel veel meer. Vaak wordt er ook Mexicaanse chocolade aan toegevoegd, wat de rijke saus een heerlijke extra dimensie geeft.

Tacos de pollo is een ander typisch Mexicaans gerecht. Mexicaanse tacos zijn geen harde droge schelpen met vulling, maar juist verse zachte maistortilla’s die geserveerd worden met allerlei vullingen en erbij diverse salsa’s.

Kip wordt veel gegeten in de Mexicaanse keuken, vaak gecombineerd met tomaat, ui, knoflook en chipotle. Een chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeno peper die heel veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Klinkt goed? Probeer dan dit recept: ‘tacos de pollo‘.

Recept voor tomatensalsa – salsa Mexicana of Pico de Gallo

Maar goed, terug naar de salsa Mexicana of Pico de Gallo. Lekker maken, naar eigen smaak. Dus met een verse groene chilipeper erdoor of juist niet, met wat meer limoen of nog een snufje zout. Als je de ingrediënten maar wel goed fijn snijdt. Vind je de salsa nog wat saai, dan heeft het vaak echt nog wat zout en peper nodig. Er moet stiekem meer zout in dan je in eerste instantie zou durven.

Ingrediënten

een halve ui
3 rijpe tomaten
1 tl habanerosaus of meer of een (stukje van een) verse groene hete peper (allebei optioneel)
2 el verse koriander, fijngehakt
sap van 1 limoen
royaal fijngemalen zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Was de tomaten en verwijder het natte binnenste met de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees heel fijn en doe in een kom.

Pel en snijd de halve ui heel fijn en doe de snippers bij de kleine tomatenblokjes.

Hak de verse koriander fijn en voeg samen met het sap van de limoen, zout en peper bij de tomaat en ui.
Voeg eventueel nog de habanerosaus of een stukje fijngehakte groene chilipeper toe.

Roer alle ingrediënten goed door elkaar, laat even 10 minuten de smaken intrekken en proef.
Voeg eventueel naar smaak nog wat zout of limoensap toe.

Zet weg tot gebruik. De tomatensalsa smaakt het lekkerste op kamertemperatuur.
Maak je de salsa wat langer van te voren, vergeet ‘m niet een uur voor het eten uit de koelkast te halen.

Deze pico de gallo vormt een mooi duo op tafel met deze overheerlijke authentieke guacamole. Heerlijk bij een quesadilla, gegrilde vis of steak. Ben benieuwd waar jij deze salsa het liefste bij eet. Laat je het me weten in de comments?

Houd je van Mexicaans eten? Hier vind je al mijn Mexicaanse recepten.

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten bijgerecht, koriander, limoen, Mexicaans

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Hollandse stoofperen

3x Hollandse stoofpeertjes

december 1, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Courgette soep Mexicaans

Zomerse courgettesoep met een Mexicaans tintje

juli 19, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in