• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo
Pico de gallo, een frisse verse salsa van tomaat, ui, limoen en voor wie durft een hete groene peper.

Als je in Mexico uit eten gaat, staat de tafel al bijna vol met lekkers voordat je er aan zit. Er staan standaard wat tortilla chips op tafel met daarbij zeker 3 kleine kommetjes met frisse en pittige salsa’s. 1 daarvan is eigenlijk altijd wel een tomatensalsa.

De Mexicaanse keuken kent heel veel verschillende salsa’s. Zo heb je salsa’s die je eerst pureert in de blender en daarna nog laat pruttelen op het fornuis en je hebt salsa fresca of salsa cruda. Dat is salsa waarbij de ingrediënten vers en ongebakken worden verwerkt.

Deze tomatensalsa vol verse rijpe tomaten, ui, koriander en limoen is een salsa fresca (of salsa cruda) en kent meerdere namen. Pico de gallo (betekent hanensnavel), is in bepaalde Mexicaanse regio’s een veelgebruikte naam. Zo ook salsa Mexicana.

Waarom de tomatensalsa hanensnavel wordt genoemd, daar verschillen de meningen nogal over. Het kan zijn dat dat komt doordat de ingrediënten in kleine blokjes worden gesneden en zo het perfecte eetformaat hebben  voor de snavel van een haan.

De naam salsa Mexicana komt door de kleuren van deze salsa die gelijk zijn aan de kleuren van de Mexicaanse vlag. Het groen van de koriander, het rood van de tomaten en het wit van de ui.

Deze tomatensalsa is heerlijk bij quesadilla’s, gegrild vlees of vis of bij tortilla chips.

Nachos, tortilla chips en totopos

Vaak hoor je mensen in Nederland zeggen dat ze nachos met guacamole zo lekker vinden. Eigenlijk bedoelen ze dan tortillachips met guacamole, want ‘nachos’ is een ovengerecht wat gemaakt wordt met tortillachips, kaas, jalapenopepers en meer. In Mexico hebben ze het niet over tortillachips maar over totopos. Die maken ze van de overgebleven maistortilla’s van de vorige dag.

Hoe? Snijd de oude maistortilla’s in driehoekjes en bak lichtbruin en knapperig in zonnebloemolie. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan bestrooien met wat zout. Heerlijk om daar salsa Mexicana mee op te scheppen. Stiekem ook best lekker trouwens om dat met stukjes gefrituurde tarwetortilla te doen of kant en klare tortilla chips.

Mexicaans eten of Tex-Mex 

In Nederland wordt de Mexicaanse keuken vaak verward met de zogenaamde Tex-Mex keuken. Echter, de Tex-Mex keuken is een mengeling van de Amerikaanse keuken met de Mexicaanse keuken. De afkorting Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans. Lang voordat Texas een Amerikaanse staat werd, was Texas een Mexicaanse provincie, genaamd Tejas.

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken, maar kent wel heel vele regionale verschillen. De basis wordt gevormd door mais, tomaten en chilipepers.

Tex-Mex gerechten kenmerken zich door het gebruik van veel geraspte kaas, vlees, bonen en kruiden als komijn, paprika- en chilipoeder. Gerechten als Fajitas, Chili con carne en nachos zijn typische Tex-Mex gerechten.

Een typisch Mexicaans gerechten is kip met mole, een saus met verschillende chilipepers, ui, knoflook, sesamzaad, kaneel en heel veel meer. Vaak wordt er ook Mexicaanse chocolade aan toegevoegd, wat de rijke saus een heerlijke extra dimensie geeft.

Tacos de pollo is een ander typisch Mexicaans gerecht. Mexicaanse tacos zijn geen harde droge schelpen met vulling, maar juist verse zachte maistortilla’s die geserveerd worden met allerlei vullingen en erbij diverse salsa’s.

Kip wordt veel gegeten in de Mexicaanse keuken, vaak gecombineerd met tomaat, ui, knoflook en chipotle. Een chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeno peper die heel veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Klinkt goed? Probeer dan dit recept: ‘tacos de pollo‘.

Recept voor tomatensalsa – salsa Mexicana of Pico de Gallo

Maar goed, terug naar de salsa Mexicana of Pico de Gallo. Lekker maken, naar eigen smaak. Dus met een verse groene chilipeper erdoor of juist niet, met wat meer limoen of nog een snufje zout. Als je de ingrediënten maar wel goed fijn snijdt. Vind je de salsa nog wat saai, dan heeft het vaak echt nog wat zout en peper nodig. Er moet stiekem meer zout in dan je in eerste instantie zou durven.

Ingrediënten

een halve ui
3 rijpe tomaten
1 tl habanerosaus of meer of een (stukje van een) verse groene hete peper (allebei optioneel)
2 el verse koriander, fijngehakt
sap van 1 limoen
royaal fijngemalen zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Was de tomaten en verwijder het natte binnenste met de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees heel fijn en doe in een kom.

Pel en snijd de halve ui heel fijn en doe de snippers bij de kleine tomatenblokjes.

Hak de verse koriander fijn en voeg samen met het sap van de limoen, zout en peper bij de tomaat en ui.
Voeg eventueel nog de habanerosaus of een stukje fijngehakte groene chilipeper toe.

Roer alle ingrediënten goed door elkaar, laat even 10 minuten de smaken intrekken en proef.
Voeg eventueel naar smaak nog wat zout of limoensap toe.

Zet weg tot gebruik. De tomatensalsa smaakt het lekkerste op kamertemperatuur.
Maak je de salsa wat langer van te voren, vergeet ‘m niet een uur voor het eten uit de koelkast te halen.

Deze pico de gallo vormt een mooi duo op tafel met deze overheerlijke authentieke guacamole. Heerlijk bij een quesadilla, gegrilde vis of steak. Ben benieuwd waar jij deze salsa het liefste bij eet. Laat je het me weten in de comments?

Houd je van Mexicaans eten? Hier vind je al mijn Mexicaanse recepten.

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten bijgerecht, koriander, limoen, Mexicaans

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Sushi bowl

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Witte asperges met ham en ei, maar toch anders.

Niet klassieke Hollandse asperges met ham en ei − lekker nèt even anders

mei 26, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in