• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 Marjolein de Bruijn Reageer

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo
Pico de gallo, een frisse verse salsa van tomaat, ui, limoen en voor wie durft een hete groene peper.

Als je in Mexico uit eten gaat, staat de tafel al bijna vol met lekkers voordat je er aan zit. Er staan standaard wat tortilla chips op tafel met daarbij zeker 3 kleine kommetjes met frisse en pittige salsa’s. 1 daarvan is eigenlijk altijd wel een tomatensalsa.

De Mexicaanse keuken kent heel veel verschillende salsa’s. Zo heb je salsa’s die je eerst pureert in de blender en daarna nog laat pruttelen op het fornuis en je hebt salsa fresca of salsa cruda. Dat is salsa waarbij de ingrediënten vers en ongebakken worden verwerkt.

Deze tomatensalsa vol verse rijpe tomaten, ui, koriander en limoen is een salsa fresca (of salsa cruda) en kent meerdere namen. Pico de gallo (betekent hanensnavel), is in bepaalde Mexicaanse regio’s een veelgebruikte naam. Zo ook salsa Mexicana.

Waarom de tomatensalsa hanensnavel wordt genoemd, daar verschillen de meningen nogal over. Het kan zijn dat dat komt doordat de ingrediënten in kleine blokjes worden gesneden en zo het perfecte eetformaat hebben  voor de snavel van een haan.

De naam salsa Mexicana komt door de kleuren van deze salsa die gelijk zijn aan de kleuren van de Mexicaanse vlag. Het groen van de koriander, het rood van de tomaten en het wit van de ui.

Deze tomatensalsa is heerlijk bij quesadilla’s, gegrild vlees of vis of bij tortilla chips.

Nachos, tortilla chips en totopos

Vaak hoor je mensen in Nederland zeggen dat ze nachos met guacamole zo lekker vinden. Eigenlijk bedoelen ze dan tortillachips met guacamole, want ‘nachos’ is een ovengerecht wat gemaakt wordt met tortillachips, kaas, jalapenopepers en meer. In Mexico hebben ze het niet over tortillachips maar over totopos. Die maken ze van de overgebleven maistortilla’s van de vorige dag.

Hoe? Snijd de oude maistortilla’s in driehoekjes en bak lichtbruin en knapperig in zonnebloemolie. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan bestrooien met wat zout. Heerlijk om daar salsa Mexicana mee op te scheppen. Stiekem ook best lekker trouwens om dat met stukjes gefrituurde tarwetortilla te doen of kant en klare tortilla chips.

Mexicaans eten of Tex-Mex 

In Nederland wordt de Mexicaanse keuken vaak verward met de zogenaamde Tex-Mex keuken. Echter, de Tex-Mex keuken is een mengeling van de Amerikaanse keuken met de Mexicaanse keuken. De afkorting Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans. Lang voordat Texas een Amerikaanse staat werd, was Texas een Mexicaanse provincie, genaamd Tejas.

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken, maar kent wel heel vele regionale verschillen. De basis wordt gevormd door mais, tomaten en chilipepers.

Tex-Mex gerechten kenmerken zich door het gebruik van veel geraspte kaas, vlees, bonen en kruiden als komijn, paprika- en chilipoeder. Gerechten als Fajitas, Chili con carne en nachos zijn typische Tex-Mex gerechten.

Een typisch Mexicaans gerechten is kip met mole, een saus met verschillende chilipepers, ui, knoflook, sesamzaad, kaneel en heel veel meer. Vaak wordt er ook Mexicaanse chocolade aan toegevoegd, wat de rijke saus een heerlijke extra dimensie geeft.

Tacos de pollo is een ander typisch Mexicaans gerecht. Mexicaanse tacos zijn geen harde droge schelpen met vulling, maar juist verse zachte maistortilla’s die geserveerd worden met allerlei vullingen en erbij diverse salsa’s.

Kip wordt veel gegeten in de Mexicaanse keuken, vaak gecombineerd met tomaat, ui, knoflook en chipotle. Een chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeno peper die heel veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Klinkt goed? Probeer dan dit recept: ‘tacos de pollo‘.

Recept voor tomatensalsa – salsa Mexicana of Pico de Gallo

Maar goed, terug naar de salsa Mexicana of Pico de Gallo. Lekker maken, naar eigen smaak. Dus met een verse groene chilipeper erdoor of juist niet, met wat meer limoen of nog een snufje zout. Als je de ingrediënten maar wel goed fijn snijdt. Vind je de salsa nog wat saai, dan heeft het vaak echt nog wat zout en peper nodig. Er moet stiekem meer zout in dan je in eerste instantie zou durven.

Ingrediënten

een halve ui
3 rijpe tomaten
1 tl habanerosaus of meer of een (stukje van een) verse groene hete peper (allebei optioneel)
2 el verse koriander, fijngehakt
sap van 1 limoen
royaal fijngemalen zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Was de tomaten en verwijder het natte binnenste met de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees heel fijn en doe in een kom.

Pel en snijd de halve ui heel fijn en doe de snippers bij de kleine tomatenblokjes.

Hak de verse koriander fijn en voeg samen met het sap van de limoen, zout en peper bij de tomaat en ui.
Voeg eventueel nog de habanerosaus of een stukje fijngehakte groene chilipeper toe.

Roer alle ingrediënten goed door elkaar, laat even 10 minuten de smaken intrekken en proef.
Voeg eventueel naar smaak nog wat zout of limoensap toe.

Zet weg tot gebruik. De tomatensalsa smaakt het lekkerste op kamertemperatuur.
Maak je de salsa wat langer van te voren, vergeet ‘m niet een uur voor het eten uit de koelkast te halen.

Deze pico de gallo vormt een mooi duo op tafel met deze overheerlijke authentieke guacamole. Heerlijk bij een quesadilla, gegrilde vis of steak. Ben benieuwd waar jij deze salsa het liefste bij eet. Laat je het me weten in de comments?

Houd je van Mexicaans eten? Hier vind je al mijn Mexicaanse recepten.

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten bijgerecht, koriander, limoen, Mexicaans

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijm versie staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Eiersalade met dragon en pimpernel

Eiersalade met dragon, bieslook en de kleine pimpernel

april 5, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Zweedse-GevuldeEieren-Pasen-garnaal-recept

Met deze 5 tips vier jij (net als ik) een heerlijk relaxt Pasen – met erbij een werelds lekker Zweeds, Russisch, Amerikaans, Frans of Indonesisch recept

april 14, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in