Pasen staat weer voor de deur en daar heb ik heel veel zin in! Zo fijn om even wat meer tijd te hebben voor familie en vrienden. Daarom heb ik eigenlijk ook niet heel veel zin om lang in de keuken te staan. Zeker niet, als er ook nog mooi weer op komst is. Maar ik maak wel graag wat lekkers klaar of iets anders dan anders. Hierbij mijn plan van aanpak voor een relaxte Paas.
Tip 1. Maak snelle Russische blini’s met zure room en zalm
Wat het bij mij altijd goed doet op de ontbijt- of brunchtafel zijn Russische blini’s met een beetje zure room en een paar flintertje gerookte zalm. Blini’s kun je zelf maken (doe ik nooit) of je haalt een pakje kant-en-klare blini’s in de supermarkt of stiekem zelfs een zak poffertjes. Hoe dan ook, het hapt heerlijk weg en staat binnen no time op tafel.
Tip 2. Verras met ganzen- of eendenei

Vorig jaar heb ik met Pasen voor het eerst iets met ganzeneieren gedaan. Zowel gekookt als in roerei vorm. De structuur is anders dan die van een kippenei, de smaak lijkt deels op die van een kippenei maar deels niet. Veel romiger. Dit jaar heb ik eendeneieren besteld en daar heb ik ook nog nooit eerder iets mee gedaan. Dus ik ben benieuwd!
Tip 3. Koop een paar hele mooie (wel wat duurdere) ingrediënten

Ik ben dol op roomboter, dus ik zwicht voor dat schattige boterschaapje uit de supermarkt of een mooie lichtgezouten boerenboter voor op tafel. Met Pasen dek ik de tafel met een mooi tafelkleed en vrolijke, vaak gele papieren servetten. Erbij koffie, thee en vers geperste jus d’orange, want behalve dat het lekker is, staat het ook meteen heel feestelijk al die glaasjes sap, thee en/of koffie. Roerei van ganzenei, croissants, boterschaapje en fleur de sel
Vaak zet ik ook iets van gerookte zalm, die je toch over hebt van de blini’s, op tafel. Want dat smaakt weer heel lekker bij je roereitje. Verder ontbreken niet: verse croissantjes, toast van casino wit (mijn favoriet met roomboter), een paar plakken Paasbrood (doe daar die lichtgezouten boter op) en een mooi zacht (geiten)kaasje. Deze laatste is echt puur voor mij. De rest hoeft niet zo nodig al geitenkaas bij het ontbijt. :-)))
Tip 4. Ontbijt op Tweede Paasdag met de restjes van Eerste Paasdag
Het mooie van zo’n volle tafel is, dat je altijd genoeg hebt voor de volgende dag. Dus ook op Tweede Paasdag dek ik weer blij de tafel en parkeer handig servetjes, schoteltjes en schaaltjes op de vlekken in het kleed van de dag ervoor.
Tip 5. Maak een van deze werelds lekkere gerechten
Omdat je niet uren in de keuken staat voor je ontbijt of brunch en je voor de namiddag of avond ook nog iets lekkers wilt maken, heb ik hier een aantal PaasProof recepten voor je uit Zweden, Frankrijk, Indonesië en Amerika. Toch liever nog een Hollands hapje op het menu? Check dan deze met Hollandse garnalen gevulde komkommertjes op Food-idee.nl
Mooie Zweedse Paashapjes

Deze Zweedse gevulde eieren zijn echt plaatjes om te zien, niet moeilijk om te maken en smaken naar meer. Mocht je nu echt geen trek hebben in die viseitjes bovenop, laat ze dan lekker weg.
Wat dacht je van Gravad Lax voor bij de brunch of als voorgerecht? Laat een royaal stuk zalm in zout, suiker en dille marineren in de koelkast en je hebt een prachtig gerecht voor op tafel. Deze Zweedse Gravad Lax streelt tong en ogen.

Franse eitjes uit de oven
Oeufs en cocotte is een mooie Franse klassieker en betekent eigenlijk niets meer dan ‘ei in pot’. De oven doet hier het werk. Dit gerechtje is echt een allemansvriend, ook omdat je dit gerecht naar eigen smaak kunt aanpassen. Op de foto zie je een variant met zalm en peterselie, maar alleen een plukje spinazie is ook al heel lekker. De Fransen eten deze oveneieren als voorgerecht of lunchgerecht met een glaasje wijn erbij. Perfect voor Pasen dus. Bekijk hier het recept.

Indonesisch of Amerikaans dineren
Wat dacht je van een diner met Indonesische eieren met garnalen in een tomatensambalsausje? Deze Telor Belado is heerlijk met gele rijst (kook je rijst met een theelepel kurkuma voor een mooie gele kleur), zuur, sambal, gebakken uitjes, kroepoek en sperziebonen. Eventueel maak je met de sperziebonen nog Buncis Tumis.

Je huis ruikt heerlijk als deze Amerikaans meatloaf in je oven staat. Voor Pasen geef je deze een Latin twist door een paar hardgekookte eieren erin te verstoppen. Check onderaan dit recept hoe je dat doet. Gehaktbrood vullen met eieren is iets wat je vaak in Latijns-Amerikaanse landen ziet. Zo maken ze in Argentinië ‘Pan de Carne’ die ze soms vullen met ei of kaas.

Serveer met de Pasen je gehaktbrood met aardappelkroketjes en groene gegrilde asperges; beetgaar gekookte peultjes of een frisse groene salade. Mocht je nog niet eimoe zijn, dan kun je je salade of groene asperges ook nog versieren met stukjes hardgekookt of een gepocheerd ei.
Ik wens jullie een hele fijne Pasen!
Ik had nog nooit van Pan de carne gehoord maar ga meteen je recept checken! Vind het er zo feestelijk uitzien zo’n gehaktbrood met ei. En iedereen vindt het lekker.
Nou inderdaad! Echt een allemansvriend, hoewel de vegetariërs daar waarschijnlijk anders over denken.😉 Pan de carne moet je anders even googlen, want mijn gehaktbrood is meer Noord-Amerikaans maar dan met de ei-erin-tip.