• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Met dit Afrikaanse ingrediënt ‘berbere’ maak je de lekkerste kip- en vis (mét 2 recepten)

juni 9, 2019 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Berbere-Afrikaansekruidenmix-Verstegen-Jumbo
Deze kruidenmix is erg belangrijk voor de keukens van Eritrea en Ethiopië

Wat maakt de Oost-Afrikaanse keuken nu zo bijzonder? Er is één heel bijzonder ingrediënt, wat jij ook zeker wilt proeven: berbere. Waar koop je het, wat is het en hoe gebruik je het?

Verscholen op de Goudsesingel in Rotterdam zit een klein restaurant genaamd ‘De Smaak van Afrika’. Chef Sam Tesfaim zwaait er de scepter. Het geheim van zijn lekkerste Oost-Afrikaanse gerechten? Een hele bijzondere spicy kruidenmix.

Tijdens een Rotterdamse foodtour, georganiseerd door de opleiding Foodjournalistiek van Fontys Hogeschool en Elle Eten, kwam ik hier.

Injera

Eerst laat hij mij en mijn medestudenten ‘injera’ gevuld met rundvlees proeven.

Injera is een soort pannenkoek, gemaakt van beslag van water en bloem of glutenvrij teffmeel. Teff is een graansoort, oorspronkelijk uit Ethiopië. De korrels van Teff zijn zo klein dat  het niet mogelijk is om ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is daardoor eigenlijk een glutenvrij volkorenmeel. Heel bijzonder!

Vriendelijk laat Sam ons weten dat het de bedoeling is dat we met onze handen eten. De Injera gebruik je in plaats van bestek. Je scheurt er een stukje vanaf en gebruikt dit als een eetbaar cadeaupapiertje waarmee je je vlees, vis of groente oppakt en naar je mond brengt. Handig en lekker!

Naast rundvlees proef ik kerrie, citroen, ui, knoflook en… Daar is dat belangrijke pikante ingrediënt, die heerlijk geurende pittige kruidenmix. Dat is de voor de Oost-Afrikaanse keuken kenmerkende kruidenmix ‘berbere’.

Wat is berbere?

Berbere betekent ‘heet’ in het Amhaars, een taal die gesproken wordt in Ethiopië, voornamelijk  in de regio Amhara en in de hoofdstad Addis Abeba.

Het zal je daarom nu vast niet meer verbazen dat in een berbere kruidenmix verschillende soorten gemalen pepers zitten. Andere ingrediënten zijn korianderzaad, gember, fenegriek, nootmuskaat, kaneel, paprika en knoflook.

Berbere is een heel belangrijk ingrediënt in de keukens van Ethiopië en Eritrea.

De berbere van chef Sam komt van Eritrese families die het speciaal voor hem maken. Hoe hij weet of het goede berbere is? Sam zegt lachend: ‘Goede berbera hoef je niet te proeven. Je weet dat het goed is, als je ermee onderweg bent en de geur in de auto zo sterk is, dat het raam openzetten niet helpt.’

Waar koop je berbere?

Tijd voor de proef op de som, dus ik ben op jacht gegaan naar berbere. Bij een grote toko als Amazing Oriental is het niet te koop. Ook bij diverse buurtsupermarkten als Plus en Albert Heijn is niets te vinden wat er op lijkt. Maar uiteindelijk heb ik beet bij supermarkt Jumbo. Daar vind ik, voor ik meen iets minder dan € 1,75 een zakje berbere, van het merk Verstegen. Ook Albert Heijn blijkt dit in het assortiment te hebben… Maar goed, blijkbaar lang niet allemaal.

Thuis open ik het zakje en steek mijn neus erin. Oké, de geur verspreidt zich niet door mijn hele keuken, maar is wel heel duidelijk aanwezig en prikkelt mijn zintuigen. Ik krijg meteen zin om ermee te gaan koken.

Ook de ingrediëntenlijst valt absoluut niet tegen. Er zitten in ieder geval meerdere soorten chilipepers in. Zo hoort het! De smaak? Lekker kruidig en… behoorlijk pittig.

Er moeten vast nog meer berbere kruidenmixen in Nederland te koop zijn. Er zijn genoeg in Afrikaanse ingrediënten gespecialiseerde winkels waar ik nog niet geweest ben. Dus heb je een lekkere berbere mix gevonden, laat het me alsjeblieft weten. Dat kan onderaan deze post door een reactie achter te laten of door me een email te sturen (marjolein@echtegerechten.nl).

Aan de slag met berbere

Makkelijk recept voor kip uit de oven met berbere

Kip uit de oven met berbere
Kip uit de oven met berbere en wat zout

Voor 3 kipdrumsticks

Verdubbel de ingrediënten voor 6 drumsticks

Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Meng een halve theelepel berbere met een kleine theelepel zout (of zout naar smaak) en een flinke snuf gemberpoeder.
Zo krijgt je kip een krokant en een beetje pikant buitenkantje. Houd je heel erg van pittig, gebruik dan gerust een hele theelepel berbere.

Vet de bodem van een ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie.

Bestrooi de 3 drumsticks rondom met het kruidenmengsel en wrijf het nog even goed in.
Leg de drumsticks in de ovenschaal.

Bak de kip in de oven af tot het vel van de kip aan de bovenkant lekker knapperig is en de kip van binnen gaar.
Dat duurt ongeveer 35 minuten.

Lekker met friet en salade of met rijst en gewokte spinazie met ui, knoflook en een snuf zout.

Eet smakelijk!

Makkelijk recept voor vis uit de oven met berbere

Dorade met berbere en citroen uit de oven
Dorade met berbere en citroen uit de oven

Ingrediënten

1 dorade van ongeveer 500 gram
2 rode uien, gepeld en in halve ringetjes gesneden
200 gram gewassen en geschrapte worteltjes
300 gram voorgekookte aardappels in partjes
1 citroen
1 eetlepel berbere
4 takjes/steeltjes koriander
3 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
zout naar smaak

Bereiding

Zorg dat de dorade schoongemaakt is door je visboer (geschubd en ingewanden eruit).

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vet een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie.

Leg de uienringen op de bodem van de ingevette ovenschaal.

Spoel de dorade nog even af onder de koude kraan, zodat eventuele losse schubben eraf spoelen.
Dep droog met keukenpapier.

Snijd de citroen doormidden. Snijd de helft van de citroen in plakjes, de andere helft pers je uit.
Het sap doe je in een kommetje. Vermeng het citroensap met de berbere en 2 eetlepels olijfolie.
Voeg zout naar smaak toe.
Ik begin met een halve theelepel fijn zout en proef het mengsel dan even om te bepalen of ik nog wat zout wil toevoegen.

Als de smaak naar je zin is, smeer je hier de vis mee in. Ook de binnenkant!

Doe de plakjes citroen in de opening van de vis, samen met de koriander.
Leg de vis op de uien en verdeel aardappeltjes en worteltjes erom heen.

Stop de tenen knoflook (ongepeld) tussen de aardappels en wortels.

Bak de vis in ongeveer 35 minuten gaar. Een kleinere vis is vaak al met 25 minuten gaar. Houd er alleen wel rekening mee dat dan misschien je aardappels nog niet gaar zijn.

Hoe kun je checken of je vis gaar is? Prik een satéprikker voorzichtig in het dikste deel van de dorade. Als je weerstand voelt, dan is je vis nog niet gaar. Maar als de prikker er makkelijk doorheen glijdt, dan is het goed.

Eet smakelijk!

Tsebhi Dorho

Een traditioneel gerecht waar je de smaak van berbere goed in terug proeft, is Tsebhi Dorho. Een gerecht met kip en hardgekookte eieren in een saus van ui, berbere en soms ook tomaat. Binnenkort deel ik dit recept met jullie. Hier alvast de foto.

Tsebhi Dorho oftewel kip en ei in een saus met veel berbere
Tsebhi Dorho oftewel kip en ei in een saus met veel berbere

De Smaak van Afrika

Goudsesingel 342A
3011 KL Rotterdam
T: 010 – 2135 566
W: desmaakvanafrika.nl

Een gerecht als Tsebhi Dorho (Doro Wat) eet je er voor € 13,90 en wordt dan geserveerd met injere, spinazie, linzen en een groentemix.

Meer recepten uit Afrika

Recept voor kruidige Marokkaanse gehaktballetjes met ei in tomatensaus
Recept voor eenvoudige maar erg lekkere Marokkaanse bietensalade

 

Afrika, Eten en weten, Inspiratie, Recepten Afrikaans, berbere, citroen, Eritrees, Ethiopisch, kip, vis

Lees Interacties

Reacties

  1. Miriam Gorissen zegt

    oktober 3, 2019 om 06:58

    Berbere is ook on line te koop bij Pit pit. Ik weet nog niet of hij goed is, want ik zocht eerst wat recepten met Berberse om uit te proberen.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      oktober 3, 2019 om 09:51

      Dank voor de tip! Ik heb meteen even op hun website gekeken. Ze hebben zelfs twee verschillende berbere kruidenmixen! Een hete en een milde variant. Alleen zie ik alleen ‘peper’ in de ingrediëntenlijst genoemd. Geen mix van meerdere gemalen pepers zoals eigenlijk zou moeten. Maar wie weet is het wel een heerlijk geurige smakelijke mix. Mocht je het hebben geprobeerd, dan houd ik me aanbevolen voor je feedback. Mocht je trouwens nog andere lekkere recepten tegenkomen, dan houd ik me ook aanbevolen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Eindelijk weer eens homemade indofood op tafel hie Eindelijk weer eens homemade indofood op tafel hier. Met dank aan @mandyandmore die me voor de foodblogswap dit keer koppelde aan @aantafelmettammie.nl. Ik maakte niet 1 maar 2 recepten van Tamara haar blog. Naast indofood vind je er nog veel meer lekkers, maar ik had enorm zin in deze ayam paniki en semur terong. Ofwel kip in een kruidige kokossaus en aubergine gestoofd in tomatenketjapsaus. Erbij wat sambal en een fris komkommertje die ik even vergeten was in het zuur te zetten. Heerlijke gerechtjes!! Fijne zondag!!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Berbere-Afrikaansekruidenmix-Verstegen-Jumbo

Met dit Afrikaanse ingrediënt ‘berbere’ maak je de lekkerste kip- en vis (mét 2 recepten)

juni 9, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Spaanse tapas - aardappelsalade met munt en chorizo

Heerlijke Spaanse tapas! Aardappeltjes met chorizo en munt

december 5, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Mexicaanse kiptacos

Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder kant-en-klare kruidenmix

maart 6, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in