
Recept voor guacamole. Neem een rijpe avocado, verse koriander, fris limoensap en je hebt de voornaamste ingrediënten om de zon in huis te halen. Maak nu je eigen guacamole, je eigen groene goud, volgens authentiek Mexicaans recept.
In heel Mexico wordt guacamole vers gemaakt en gegeten. Ook in Nederland is het zeer bekend. Maar hoe maak je nu een authentiek Mexicaanse guacamole? Wat hoort er nu wel en wat niet in thuis? De belangrijkste ingrediënten zijn: avocado, limoen, verse koriander, tomaat, ui en een ingrediënt wat Nederlanders lang niet altijd toevoegen: verse jalapeño peper. Inderdaad, de Mexicaanse guacamole is, net als vele andere Mexicaanse gerechten en salsa’s, heerlijk pittig.
In Amerika zie je ook vaak guacamole waaraan mayonaise of zure room wordt toegevoegd. Dit komt, volgens de Mexicanen, de smaak niet ten goede. En daar ben ik het dan roerend mee eens. Alleen als er al heel wat pittige gerechten op tafel staan, dan is een guacamole zonder jalapeño peper heerlijk verkoelend. Dus niet helemaal authentiek, maar wij laten in dit recept de peper weg. Aan jou de keuze wat jij doet met jouw guacamole…
Recept voor guacamole op zijn Mexicaans
Ingrediënten
2 rijpe avocados
1 handvol verse koriander, fijngehakt
1 halve fijngesnipperde ui
1 halve tomaat, fijngehakt, overtollig sap met pitjes mag weg
Sap van 0,5 – 1 limoen
zout en peper naar smaak
Optioneel: verse fijngehakte jalapeño peper of wat salsa habanera
Bereiding
Snijd de avocado’s doormidden, haal de pit eruit en schep met een lepel het mooie rijpe groene vruchtvlees eruit. Doe dit in een kom.
Snijd de tomaat doormidden en snijd deze vervolgens in hele kleine blokjes. Het sap wat er uitloopt en de pitjes kunnen weg. De blokjes tomaat doe je bij de avocado in de kom.
Voeg een handvol fijngehakte koriander toe, een half heel fijngesnipperd uitje, het sap van een halve limoen, wat zout en peper en eventueel wat salsa habanera of de fijngehakte jalapeño peper.
Snijd eerst kruislings met twee messen in de kom en maak zo de avocado fijn. Pak vervolgens een vork en prak alles door elkaar. Proef de guacamole en voeg eventueel nog wat zout, koriander en limoensap toe.
Serveer als bijgerecht bij bijvoorbeeld kiptaco’s of als snack met wat tortillachips.
Meer Mexicaanse recepten
Frisse Mexicaanse tomatensalsa
Een stevig Mexicaans ontbijt met ei
Courgettesoep met Mexicaanse ‘vibes’
Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s
Zwarte Mexicaanse bonendip ‘frijoles fritos’
Geef een reactie