Iedereen kent ze wel, de pakjes waarbij je alleen heet water moet toevoegen en 3 minuten later heb je een kom dampende noedelsoep met iets van kip- of garnalensmaak. Echt vlees of vis komt er niet aan te pas en ook groente zie je op een paar kleine flinters na niet terug. Maar wist je dat je heel makkelijk en snel deze soep zelf kunt maken? En dan wel met groente, vlees en/of vis? Hierbij een recept waarmee je eindeloos zelf kunt variëren.
Nu we massaal aan het wachten zijn op de eerste tekenen van het voorjaar, is het stiekem nu gewoon heel erg koud. Dan ontstaat bij mij de behoefte aan een opwarmlunch met een heerlijke noedelsoep. Toen ik deze soep vorig jaar rond deze tijd op Instagram postte, merkte ik dat ik niet de enige ben die de soep wel kon waarderen. Wat een leuke reacties kreeg ik allemaal. Vandaar hier het recept.
Want in een kwartiertje tijd zet je deze soep op tafel en kan het lekkere noedelslurpen beginnen. We geven je hierbij een basisrecept. Heb je niet alle ingrediënten in huis, geen nood. Kijk gewoon wat je wel in de koelkast of vriezer hebt liggen en maak zo zelf je eigen versie. Heb je toevallig onze foodbox Proef China in huis, dan komt deze nu heel goed van pas, want 5 van de ingrediënten voor deze soep heb je dan sowieso al in huis.
De Proef China foodbox is een box met 12 echt Chinese producten en 6 heerlijke authentiek Chinese recepten, waarmee je zeker 10x echt Chinees kunt koken. De meeste producten in de foodbox zijn houdbaar, dus je hoeft gelukkig niet in één week 10x Chinees te eten. 😉 Meer over deze foodbox weten? Klik dan hier.
Maar goed, terug naar deze ‘Chinese style’ noedelsoep! Wat heb je nodig?
Recept voor snelle Chinese noedelsoep
Voor 2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
1 blokje kippen- of groentebouillon, goed voor 500ml bouillon (check even de verpakking want het kan zijn dat je nog maar een half blokje nodig hebt)
500 ml heet water
4 plakjes gember, geschild
2 stengels bosui
2 noedel- of mienestjes
2 eetlepels Shao Hsing rijstwijn (optioneel)
2 theelepel sesamolie
een snuf witte peper
lichte sojasaus naar smaak
hete chilisaus of sriracha saus naar smaak (optioneel)
Dan afhankelijk wat je in huis hebt of waar je trek in hebt:
– een handje inktvisringen (zonder korstje of beslag er om heen) of garnalen
Voor een vegetarische soep gebruik je groentebouillon en laat je inktvis en garnalen achterwege.
En dan nog wat groen. Kies uit:
– een kleine hand vol verse spinazie of een paar blokjes diepvriesspinazie (geen a la crème) of een handvol fijngesneden Chinese kool, witte kool of spitskool.
– een kleine hand vol doperwten, tuinbonen, sperziebonen of kouseband. Gebruik gerust diepvriesgroenten.
Bereiding
Maak de bosui schoon en snijd er twee in grove stukken en 1 bosui snijd je fijn.
Breng in een soeppan het water met het bouillontablet aan de kook met de grof gesneden bosui, de gember en de Shao Hsing rijstwijn. Roer tot het tablet is opgelost. Laat 10 minuten zachtjes koken zodat de smaak van de bosui en de gember in je bouillon kan trekken.
Voeg dan de spinazie of kool toe en als de bouillon weer begint te koken voeg je ook de rest van de groenten toe.
Breng weer aan de kook en voeg de noedels en de witte peper toe.
Kook de noedels tot de gewenste gaarheid. Trek de noedelnestjes voor het einde van de kooktijd uit elkaar met eetstokjes.
Breng nu de soep op smaak met de sesamolie en wat sojasaus. Kijk uit met het toevoegen van sojasaus want het wordt snel te zout.
Verdeel de soep met de groenten, vis en noedels over twee kommen. Garneer met de fijngesneden bosui. Serveer er sojasaus, chilisaus en/of sriracha saus bij.
Eet smakelijk!
MEER CHINEES ETEN
Houd je van de Chinese keuken? Check dan ook deze recepten:
Chinese zoetzure kip
Chinese colakip met broccoli of Chinese kool
MEER SOEP RECEPTEN
Ben je dol op soep? Check dan ook deze recepten:
Thaise Tom Kha Kai
Courgettesoep met een Mexicaans tintje
Ik heb ook echt een hekel aan die poedersoepjes… dit recept laat zien hoe makkelijk je het eigenlijk zelf kunt maken. Top!
Haha! Fijn dat ik niet de enige ben! 🙂 Ja het is echt supersimpel en erg lekker met deze kou. Hoewel ik misschien vandaag eerder voor een ouderwetse Hollandse erwtensoep zou gaan. 🙂
Wat een lekker basisrecept! Die kant-en-klare soepjes laat ik ook altijd links liggen 😉
Dankjewel! Gelukkig maar! 😉