Dit recept bedacht ik alweer eventjes geleden voor de Kikkoman receptenwedstrijd, een wedstrijd waarbij je een recept instuurt met…. inderdaad sojasaus van Kikkoman. Maar wat een geweldige prijzen kun je ermee winnen zeg. Zo won Louise van KeukenAtelier een jaar eerder met deze wedstrijd de hoofdprijs: een reis naar Japan!
Stiekem best trots en vooral heel blij werd ik toen ik later dat jaar het volgende mailtje ontving:
Beste Marjolein,
Bedankt dat je hebt meegedaan aan de Kikkoman receptenwedstrijd. We hebben goed nieuws voor je! Jij bent met jouw recept geselecteerd als een van de tien finalisten. Gefeliciteerd! Je wint hiermee een sushiworkshop in Hotel Okura Amsterdam.
Uit 180 inzendingen bleek mijn recept de Top 10 te hebben gehaald! Yes!
De sushiworkshop in Hotel Okura werd gegeven door niemand minder dan Executive Chef Masanori Tomikawa en Chef de Cuisine Louise O’Hare. Zij leerden mij samen met nog 8 anderen sushi maken. Een geweldige ervaring.
Maar goed, nu de Nieuwe Haring er weer is, is het de hoogste tijd om mijn Poke Bowl met haring en biet met jullie te delen.
Geen idee wat een Poke Bowl is? Lees dan eerst dit artikel over deze Hawaiiaanse uitvinding.
Laat je het me weten als je dit recept hebt gemaakt? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!
Poke Bowl goes Dutch! Met Hollandse Nieuwe en rode biet
Voor 2 personen
Ingrediënten
300 gram witte rijst
3 haringen van de visboer, schoongemaakt
1 flinke rode biet, voorgekookt (bewaar het sap)
3 stengels bosui
4 eetlepels ui, fijngehakt (ongeveer 1 kleine ui)
een halve zure bom
1 eetlepel sesamzaad
4 eetlepels vocht uit de pot van de zure bom
2 volle eetlepels Kikkoman sojasaus
2 eetlepels bietennat (uit de verpakking waarin de bietjes zitten)
een halve theelepel sesamolie
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking gaar.
Pel en snipper de ui fijn.
Maak de bosui schoon en snijd het groen in wat grotere ringen en het wit van de bosui fijn. Houd wat van het groen apart voor de garnering.
Snijd de halve zure bom in blokjes.
Vang het vocht van het pakje bieten op terwijl je de bieten uit de verpakking haalt. Spoel de bieten af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Kies er een uit en snijd deze in kleine blokjes. De overige bieten heb je niet nodig. Misschien maak je daar morgen deze Marokkaanse salade mee?
Spoel ook de haringen af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Snijd vervolgens de haringen in eenhapsblokjes, ongeveer 8 parten per haring.
Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad totdat het lichtbruin kleurt en het lekker gaat ruiken.
Zet klaar voor gebruik in een schaaltje of op een bord.
Maak nu de dressing. Meng in een schaaltje 2 eetlepels Kikkoman sojasaus met 2 eetlepels nat van de zure bom, 2 eetlepels bietennat en een halve theelepel sesamolie.
Roer 2 eetlepels vocht van de augurken door de rijst.
Meng in een kom de haring voorzichtig met de ui, bosui, biet, zure bom, de helft van de geroosterde sesamzaadjes.
Voeg 2/3 van de dressing toe.
Verdeel de rijst over twee borden.
Schep de haringsalade erop.
Garneer met nog wat groen van de bosui en geroosterd sesamzaad.
Serveer direct. De overgebleven dressing zet je op tafel voor de liefhebber.
Eet smakelijk!
Nog meer Poke Bowl recepten?
Probeer dan ook de meer traditionele Poke met zalm.
Poke met zalm en zeewiersalade
Of deze Poke Bowl met haring en zeekraal.
Net even anders dan de Poke Bowl maar wel iets wat je vast en zeker ook lekker gaat vinden is de Sushi Bowl. Check hier het recept.
Wat een ontzettend leuke variatie! En wat een gave workshop. Ik heb dus nog nooit een poke bowl gemaakt. Zal me er eens in gaan verdiepen 😉
Dankjewel! Ja de workshop was ook echt briljant. Ik ga er nu nog van glimlachen en watertanden. 😉