• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Poke bowl goes Dutch! Prijswinnend recept met Hollandse Nieuwe en rode biet

juni 22, 2018 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Poke Bowl met haring en rode biet

Dit recept bedacht ik alweer eventjes geleden voor de Kikkoman receptenwedstrijd, een wedstrijd waarbij je een recept instuurt met…. inderdaad sojasaus van Kikkoman. Maar wat een geweldige prijzen kun je ermee winnen zeg. Zo won Louise van KeukenAtelier een jaar eerder met deze wedstrijd de hoofdprijs: een reis naar Japan!

Stiekem best trots en vooral heel blij werd ik toen ik later dat jaar het volgende mailtje ontving:

Beste Marjolein,

Bedankt dat je hebt meegedaan aan de Kikkoman receptenwedstrijd. We hebben goed nieuws voor je! Jij bent met jouw recept geselecteerd als een van de tien finalisten. Gefeliciteerd! Je wint hiermee een sushiworkshop in Hotel Okura Amsterdam.

Uit 180 inzendingen bleek mijn recept de Top 10 te hebben gehaald! Yes!

De sushiworkshop in Hotel Okura werd gegeven door niemand minder dan Executive Chef Masanori Tomikawa en Chef de Cuisine Louise O’Hare. Zij leerden mij samen met nog 8 anderen sushi maken. Een geweldige ervaring.

Marjolein de Bruijn in het Okura Hotel

Maar goed, nu de Nieuwe Haring er weer is, is het de hoogste tijd om mijn Poke Bowl met haring en biet met jullie te delen.
Geen idee wat een Poke Bowl is? Lees dan eerst dit artikel over deze Hawaiiaanse uitvinding.

Laat je het me weten als je dit recept hebt gemaakt? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Poke Bowl goes Dutch! Met Hollandse Nieuwe en rode biet

Voor 2 personen

Ingrediënten

300 gram witte rijst
3 haringen van de visboer, schoongemaakt
1 flinke rode biet, voorgekookt (bewaar het sap)
3 stengels bosui
4 eetlepels ui, fijngehakt (ongeveer 1 kleine ui)
een halve zure bom
1 eetlepel sesamzaad

4 eetlepels vocht uit de pot van de zure bom
2 volle eetlepels Kikkoman sojasaus
2 eetlepels bietennat (uit de verpakking waarin de bietjes zitten)
een halve theelepel sesamolie

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking gaar.

Pel en snipper de ui fijn.
Maak de bosui schoon en snijd het groen in wat grotere ringen en het wit van de bosui fijn. Houd wat van het groen apart voor de garnering.

Snijd de halve zure bom in blokjes.

Vang het vocht van het pakje bieten op terwijl je de bieten uit de verpakking haalt. Spoel de bieten af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Kies er een uit en snijd deze in kleine blokjes. De overige bieten heb je niet nodig. Misschien maak je daar morgen deze Marokkaanse salade mee?

Spoel ook de haringen af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Snijd vervolgens de haringen in eenhapsblokjes, ongeveer 8 parten per haring.

Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad totdat het lichtbruin kleurt en het lekker gaat ruiken.
Zet klaar voor gebruik in een schaaltje of op een bord.

Maak nu de dressing. Meng in een schaaltje 2 eetlepels Kikkoman sojasaus met 2 eetlepels nat van de zure bom, 2 eetlepels bietennat en een halve theelepel sesamolie.

Roer 2 eetlepels vocht van de augurken door de rijst.

Meng in een kom de haring voorzichtig met de ui, bosui, biet, zure bom, de helft van de geroosterde sesamzaadjes.
Voeg 2/3 van de dressing toe.

Verdeel de rijst over twee borden.
Schep de haringsalade erop.
Garneer met nog wat groen van de bosui en geroosterd sesamzaad.

Serveer direct. De overgebleven dressing zet je op tafel voor de liefhebber.

Eet smakelijk!

Nog meer Poke Bowl recepten?

Probeer dan ook de meer traditionele Poke met zalm.
Poke met zalm en zeewiersalade

Of deze Poke Bowl met haring en zeekraal.

Net even anders dan de Poke Bowl maar wel iets wat je vast en zeker ook lekker gaat vinden is de Sushi Bowl. Check hier het recept.

Europa, Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten Amerikaans, haring, Hawaiiaans, Hollandse pot, Nederlands, Poke, rijst, sesamolie, sojasaus, vis

Lees Interacties

Reacties

  1. Ilona zegt

    januari 20, 2019 om 08:21

    Wat een ontzettend leuke variatie! En wat een gave workshop. Ik heb dus nog nooit een poke bowl gemaakt. Zal me er eens in gaan verdiepen 😉

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 21, 2019 om 22:20

      Dankjewel! Ja de workshop was ook echt briljant. Ik ga er nu nog van glimlachen en watertanden. 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Mexicaanse kiptacos

Makkelijke Mexicaanse kiptaco’s zonder kant-en-klare kruidenmix

maart 6, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

broccoli-wokken-kantonese-stijl-gember-oestersaus--3

Broccoli wokken op Kantonese wijze met oestersaus en gember

juli 13, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

CottagePie-vegetarisch-gehakt-pastinaak-puree

Recept voor overheerlijke Engelse cottage pie zonder vlees en met pastinaakpuree

april 30, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in