• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 1 Reactie

Sushi bowl

Houd jij ook zo van sushi, maar staat het idee van thuis sushi rollen je niet zo aan? Maak dan een sushi bowl. Snel klaar en een stuk goedkoper dan wanneer je sushi bestelt. Zo proef je de heerlijke smaken van Japan. We hebben een basisrecept voor je, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren.

Dit type sushi wordt in Japan Chirashizushi genoemd en het betekent letterlijk ‘verspreide sushi’. Je doet de rijst in een kom of op een bord en daarop leg je de ingrediënten van je keuze. Het is verder geen vast recept, dus kies vooral voor datgene wat jij het lekkerste vindt en wat voor handen is.

Doet het je ergens aan denken? Mij dus wel. Omdat je eigenlijk je rijst versiert met lekkers, doet de Hawaiiaanse Poke bowl (zoals je die in Nederland kunt bestellen bij onder andere Poke Perfect en Poke Bowl) me teveel hieraan denken. Van mij mag de Poke bowl zoals je die in Nederland nu krijgt voorgeschoteld iets minder Chirashizushi zijn en iets meer de oorspronkelijke door elkaar gehusselde salade met de rijst er al dan niet bij.

Naast Chirashizushi kennen de Japanners ook nog een variant waarbij de rijst met de ingrediënten wordt gehusseld, dan heet het Mazezushi.

Japanners eten in ieder geval één keer per jaar Chirashizushi en dan op 3 maart. Dan vieren ze Hinamatsuri, ook wel Meisjesdag, Perzikbloesemfestival of Poppenfeest genoemd. Deze dag is ervoor om meisjes een goede gezondheid en toekomstig geluk te wensen.

Recept voor Japanse sushi uit een kom

Onderstaand recept is voor 2 personen, maar is makkelijk uit te breiden naar meer personen. Reken per persoon 100 gram sushi rijst, 100-125 gram zalmfilet of tonijnfilet van sashimikwaliteit en vul aan met onderstaande ingrediënten en eventueel nog iets van: in blokjes gesneden avocado (wil je perfecte plakjes plakjes avocado, check dan deze gadget), in reepjes gesneden omelet, zalmeitjes of andere ingrediënten die jij graag in je sushi terugziet.

Voor 2 personen

Ingrediënten 

200 gram sushi rijst
200 gram zalmfilet, sashimikwaliteit
200 gram wakamé (zeewiersalade, te koop bij de visboer)
2 nori vellen (gedroogde zeewierbladen)
1/2 komkommer
Wasabi
Japanse sojasaus*
Sesamolie**
Furikake*** of geroosterd sesamzaad

*    De Japanse sojasaus die ik hier gebruikt heb was de Kikkoman all purpose soy sauce.
**  Sesamolie is verkrijgbaar in toko’s en ook wel bij grotere supermarkten. Je kunt het eventueel weglaten.
*** Furikake is een Japans strooisel voor over de rijst. Het bestaat meestal uit een mengsel van sesam, zout, zeewier, bonito (gedroogde vis) en wasabi. Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want het is verslavend lekker. Zeker ook dankzij de (pittige) wasabi die je goed proeft en waarschijnlijk helpt stiekem de smaakversterker erin daar ook wel bij. Wil je liever geen producten met smaakversterker gebruiken, kun je er niet aankomen of houd je niet zo van pittig, vervang de furikake gerust door sesamzaad die je kort roostert in een hete koekenpan. Ook erg lekker!

Bereiding

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. In Japan brengen ze vervolgens de sushirijst op smaak met in ieder geval rijstazijn en vaak ook met wat zout en suiker. In dit recept doen we dat niet. Simpelweg omdat we het niet nodig vinden. Dit omdat straks de zoetzure hartige smaak van de wakamé samen met de smaak van de sojasaus in de sushi rijst zal gaan trekken. Smaak genoeg wat ons betreft. Maar officieel moet je bij sushi altijd de rijst op smaak maken met wat rijstazijn.

Ondertussen begin je aan de toppings voor op de rijst.
Snijd de zalm in kleine plakjes of blokjes.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
Knip de nori vellen in dunne niet al te lange reepjes.
Doe alles in aparte schaaltjes.

Doe ook de wakamé en de furikake of het geroosterd sesamzaad in schaaltjes.
Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in dunne plakjes of blokjes. Dit kan ook in een schaaltje.

Zet alle schaaltjes op tafel en ook de wasabi, sojasaus en sesamolie.
Dek de tafel met mooie kommen en eetstokjes. Als laatste zet je de rijst op tafel.

Laat iedereen naar smaak zijn eigen sushi bowl maken.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Recepten bowl, Japans, Poke, rijst, sesamolie, sojasaus, sushi, vis, zalm

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Hollandse stoofperen

3x Hollandse stoofpeertjes

december 1, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak

januari 17, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweeds recept voor Gravad Lax

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

januari 20, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 6 Reacties

Nieuwste posts

  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in