Houd jij ook zo van sushi, maar staat het idee van thuis sushi rollen je niet zo aan? Maak dan een sushi bowl. Snel klaar en een stuk goedkoper dan wanneer je sushi bestelt. Zo proef je de heerlijke smaken van Japan. We hebben een basisrecept voor je, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren.
Dit type sushi wordt in Japan Chirashizushi genoemd en het betekent letterlijk ‘verspreide sushi’. Je doet de rijst in een kom of op een bord en daarop leg je de ingrediënten van je keuze. Het is verder geen vast recept, dus kies vooral voor datgene wat jij het lekkerste vindt en wat voor handen is.
Doet het je ergens aan denken? Mij dus wel. Omdat je eigenlijk je rijst versiert met lekkers, doet de Hawaiiaanse Poke bowl (zoals je die in Nederland kunt bestellen bij onder andere Poke Perfect en Poke Bowl) me teveel hieraan denken. Van mij mag de Poke bowl zoals je die in Nederland nu krijgt voorgeschoteld iets minder Chirashizushi zijn en iets meer de oorspronkelijke door elkaar gehusselde salade met de rijst er al dan niet bij.
Naast Chirashizushi kennen de Japanners ook nog een variant waarbij de rijst met de ingrediënten wordt gehusseld, dan heet het Mazezushi.
Japanners eten in ieder geval één keer per jaar Chirashizushi en dan op 3 maart. Dan vieren ze Hinamatsuri, ook wel Meisjesdag, Perzikbloesemfestival of Poppenfeest genoemd. Deze dag is ervoor om meisjes een goede gezondheid en toekomstig geluk te wensen.
Recept voor Japanse sushi uit een kom
Onderstaand recept is voor 2 personen, maar is makkelijk uit te breiden naar meer personen. Reken per persoon 100 gram sushi rijst, 100-125 gram zalmfilet of tonijnfilet van sashimikwaliteit en vul aan met onderstaande ingrediënten en eventueel nog iets van: in blokjes gesneden avocado (wil je perfecte plakjes plakjes avocado, check dan deze gadget), in reepjes gesneden omelet, zalmeitjes of andere ingrediënten die jij graag in je sushi terugziet.
Voor 2 personen
Ingrediënten
200 gram sushi rijst
200 gram zalmfilet, sashimikwaliteit
200 gram wakamé (zeewiersalade, te koop bij de visboer)
2 nori vellen (gedroogde zeewierbladen)
1/2 komkommer
Wasabi
Japanse sojasaus*
Sesamolie**
Furikake*** of geroosterd sesamzaad
* De Japanse sojasaus die ik hier gebruikt heb was de Kikkoman all purpose soy sauce.
** Sesamolie is verkrijgbaar in toko’s en ook wel bij grotere supermarkten. Je kunt het eventueel weglaten.
*** Furikake is een Japans strooisel voor over de rijst. Het bestaat meestal uit een mengsel van sesam, zout, zeewier, bonito (gedroogde vis) en wasabi. Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want het is verslavend lekker. Zeker ook dankzij de (pittige) wasabi die je goed proeft en waarschijnlijk helpt stiekem de smaakversterker erin daar ook wel bij. Wil je liever geen producten met smaakversterker gebruiken, kun je er niet aankomen of houd je niet zo van pittig, vervang de furikake gerust door sesamzaad die je kort roostert in een hete koekenpan. Ook erg lekker!
Bereiding
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. In Japan brengen ze vervolgens de sushirijst op smaak met in ieder geval rijstazijn en vaak ook met wat zout en suiker. In dit recept doen we dat niet. Simpelweg omdat we het niet nodig vinden. Dit omdat straks de zoetzure hartige smaak van de wakamé samen met de smaak van de sojasaus in de sushi rijst zal gaan trekken. Smaak genoeg wat ons betreft. Maar officieel moet je bij sushi altijd de rijst op smaak maken met wat rijstazijn.
Ondertussen begin je aan de toppings voor op de rijst.
Snijd de zalm in kleine plakjes of blokjes.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
Knip de nori vellen in dunne niet al te lange reepjes.
Doe alles in aparte schaaltjes.
Doe ook de wakamé en de furikake of het geroosterd sesamzaad in schaaltjes.
Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in dunne plakjes of blokjes. Dit kan ook in een schaaltje.
Zet alle schaaltjes op tafel en ook de wasabi, sojasaus en sesamolie.
Dek de tafel met mooie kommen en eetstokjes. Als laatste zet je de rijst op tafel.
Laat iedereen naar smaak zijn eigen sushi bowl maken.
Eet smakelijk!
Meer Aziatische smaken
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Geef een antwoord