• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Sushi bowl

Houd jij ook zo van sushi, maar staat het idee van thuis sushi rollen je niet zo aan? Maak dan een sushi bowl. Snel klaar en een stuk goedkoper dan wanneer je sushi bestelt. Zo proef je de heerlijke smaken van Japan. We hebben een basisrecept voor je, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren.

Dit type sushi wordt in Japan Chirashizushi genoemd en het betekent letterlijk ‘verspreide sushi’. Je doet de rijst in een kom of op een bord en daarop leg je de ingrediënten van je keuze. Het is verder geen vast recept, dus kies vooral voor datgene wat jij het lekkerste vindt en wat voor handen is.

Doet het je ergens aan denken? Mij dus wel. Omdat je eigenlijk je rijst versiert met lekkers, doet de Hawaiiaanse Poke bowl (zoals je die in Nederland kunt bestellen bij onder andere Poke Perfect en Poke Bowl) me teveel hieraan denken. Van mij mag de Poke bowl zoals je die in Nederland nu krijgt voorgeschoteld iets minder Chirashizushi zijn en iets meer de oorspronkelijke door elkaar gehusselde salade met de rijst er al dan niet bij.

Naast Chirashizushi kennen de Japanners ook nog een variant waarbij de rijst met de ingrediënten wordt gehusseld, dan heet het Mazezushi.

Japanners eten in ieder geval één keer per jaar Chirashizushi en dan op 3 maart. Dan vieren ze Hinamatsuri, ook wel Meisjesdag, Perzikbloesemfestival of Poppenfeest genoemd. Deze dag is ervoor om meisjes een goede gezondheid en toekomstig geluk te wensen.

Recept voor Japanse sushi uit een kom

Onderstaand recept is voor 2 personen, maar is makkelijk uit te breiden naar meer personen. Reken per persoon 100 gram sushi rijst, 100-125 gram zalmfilet of tonijnfilet van sashimikwaliteit en vul aan met onderstaande ingrediënten en eventueel nog iets van: in blokjes gesneden avocado (wil je perfecte plakjes plakjes avocado, check dan deze gadget), in reepjes gesneden omelet, zalmeitjes of andere ingrediënten die jij graag in je sushi terugziet.

Voor 2 personen

Ingrediënten 

200 gram sushi rijst
200 gram zalmfilet, sashimikwaliteit
200 gram wakamé (zeewiersalade, te koop bij de visboer)
2 nori vellen (gedroogde zeewierbladen)
1/2 komkommer
Wasabi
Japanse sojasaus*
Sesamolie**
Furikake*** of geroosterd sesamzaad

*    De Japanse sojasaus die ik hier gebruikt heb was de Kikkoman all purpose soy sauce.
**  Sesamolie is verkrijgbaar in toko’s en ook wel bij grotere supermarkten. Je kunt het eventueel weglaten.
*** Furikake is een Japans strooisel voor over de rijst. Het bestaat meestal uit een mengsel van sesam, zout, zeewier, bonito (gedroogde vis) en wasabi. Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want het is verslavend lekker. Zeker ook dankzij de (pittige) wasabi die je goed proeft en waarschijnlijk helpt stiekem de smaakversterker erin daar ook wel bij. Wil je liever geen producten met smaakversterker gebruiken, kun je er niet aankomen of houd je niet zo van pittig, vervang de furikake gerust door sesamzaad die je kort roostert in een hete koekenpan. Ook erg lekker!

Bereiding

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. In Japan brengen ze vervolgens de sushirijst op smaak met in ieder geval rijstazijn en vaak ook met wat zout en suiker. In dit recept doen we dat niet. Simpelweg omdat we het niet nodig vinden. Dit omdat straks de zoetzure hartige smaak van de wakamé samen met de smaak van de sojasaus in de sushi rijst zal gaan trekken. Smaak genoeg wat ons betreft. Maar officieel moet je bij sushi altijd de rijst op smaak maken met wat rijstazijn.

Ondertussen begin je aan de toppings voor op de rijst.
Snijd de zalm in kleine plakjes of blokjes.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
Knip de nori vellen in dunne niet al te lange reepjes.
Doe alles in aparte schaaltjes.

Doe ook de wakamé en de furikake of het geroosterd sesamzaad in schaaltjes.
Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in dunne plakjes of blokjes. Dit kan ook in een schaaltje.

Zet alle schaaltjes op tafel en ook de wasabi, sojasaus en sesamolie.
Dek de tafel met mooie kommen en eetstokjes. Als laatste zet je de rijst op tafel.

Laat iedereen naar smaak zijn eigen sushi bowl maken.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Azië, Eten en weten, Recepten bowl, Japans, Poke, rijst, sesamolie, sojasaus, sushi, vis, zalm

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

MarjoleinPinchos

20 random facts about me

juli 24, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Amerikaanse coleslaw 700x400

Recept voor frisse Amerikaans Nederlandse coleslaw

januari 26, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

lepels kruiden met logo

Welkom op de nieuwe website van EchteGerechten.nl

november 11, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in