• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 1 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 2 – nog even geduld – kan vanaf half oktober weer
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 3 – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij – EDITIE 4 FEEST – kan iedere week
    • ‘Doe het zelf’ Nederlandse kaasproeverij – EDITIE 5 RONDJE NL – kan iedere week
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Proef thuis echte Japanse smaken met razendsnelle sushi uit een kom

augustus 9, 2017 Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Sushi bowl

Houd jij ook zo van sushi, maar staat het idee van thuis sushi rollen je niet zo aan? Maak dan een sushi bowl. Snel klaar en een stuk goedkoper dan wanneer je sushi bestelt. Zo proef je de heerlijke smaken van Japan. We hebben een basisrecept voor je, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren.

Dit type sushi wordt in Japan Chirashizushi genoemd en het betekent letterlijk ‘verspreide sushi’. Je doet de rijst in een kom of op een bord en daarop leg je de ingrediënten van je keuze. Het is verder geen vast recept, dus kies vooral voor datgene wat jij het lekkerste vindt en wat voor handen is.

Doet het je ergens aan denken? Mij dus wel. Omdat je eigenlijk je rijst versiert met lekkers, doet de Hawaiiaanse Poke bowl (zoals je die in Nederland kunt bestellen bij onder andere Poke Perfect en Poke Bowl) me teveel hieraan denken. Van mij mag de Poke bowl zoals je die in Nederland nu krijgt voorgeschoteld iets minder Chirashizushi zijn en iets meer de oorspronkelijke door elkaar gehusselde salade met de rijst er al dan niet bij.

Naast Chirashizushi kennen de Japanners ook nog een variant waarbij de rijst met de ingrediënten wordt gehusseld, dan heet het Mazezushi.

Japanners eten in ieder geval één keer per jaar Chirashizushi en dan op 3 maart. Dan vieren ze Hinamatsuri, ook wel Meisjesdag, Perzikbloesemfestival of Poppenfeest genoemd. Deze dag is ervoor om meisjes een goede gezondheid en toekomstig geluk te wensen.

Recept voor Japanse sushi uit een kom

Onderstaand recept is voor 2 personen, maar is makkelijk uit te breiden naar meer personen. Reken per persoon 100 gram sushi rijst, 100-125 gram zalmfilet of tonijnfilet van sashimikwaliteit en vul aan met onderstaande ingrediënten en eventueel nog iets van: in blokjes gesneden avocado (wil je perfecte plakjes plakjes avocado, check dan deze gadget), in reepjes gesneden omelet, zalmeitjes of andere ingrediënten die jij graag in je sushi terugziet.

Voor 2 personen

Ingrediënten 

200 gram sushi rijst
200 gram zalmfilet, sashimikwaliteit
200 gram wakamé (zeewiersalade, te koop bij de visboer)
2 nori vellen (gedroogde zeewierbladen)
1/2 komkommer
Wasabi
Japanse sojasaus*
Sesamolie**
Furikake*** of geroosterd sesamzaad

*    De Japanse sojasaus die ik hier gebruikt heb was de Kikkoman all purpose soy sauce.
**  Sesamolie is verkrijgbaar in toko’s en ook wel bij grotere supermarkten. Je kunt het eventueel weglaten.
*** Furikake is een Japans strooisel voor over de rijst. Het bestaat meestal uit een mengsel van sesam, zout, zeewier, bonito (gedroogde vis) en wasabi. Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want het is verslavend lekker. Zeker ook dankzij de (pittige) wasabi die je goed proeft en waarschijnlijk helpt stiekem de smaakversterker erin daar ook wel bij. Wil je liever geen producten met smaakversterker gebruiken, kun je er niet aankomen of houd je niet zo van pittig, vervang de furikake gerust door sesamzaad die je kort roostert in een hete koekenpan. Ook erg lekker!

Bereiding

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. In Japan brengen ze vervolgens de sushirijst op smaak met in ieder geval rijstazijn en vaak ook met wat zout en suiker. In dit recept doen we dat niet. Simpelweg omdat we het niet nodig vinden. Dit omdat straks de zoetzure hartige smaak van de wakamé samen met de smaak van de sojasaus in de sushi rijst zal gaan trekken. Smaak genoeg wat ons betreft. Maar officieel moet je bij sushi altijd de rijst op smaak maken met wat rijstazijn.

Ondertussen begin je aan de toppings voor op de rijst.
Snijd de zalm in kleine plakjes of blokjes.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
Knip de nori vellen in dunne niet al te lange reepjes.
Doe alles in aparte schaaltjes.

Doe ook de wakamé en de furikake of het geroosterd sesamzaad in schaaltjes.
Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in dunne plakjes of blokjes. Dit kan ook in een schaaltje.

Zet alle schaaltjes op tafel en ook de wasabi, sojasaus en sesamolie.
Dek de tafel met mooie kommen en eetstokjes. Als laatste zet je de rijst op tafel.

Laat iedereen naar smaak zijn eigen sushi bowl maken.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Azië, Eten en weten, Recepten bowl, Japans, Poke, rijst, sesamolie, sojasaus, sushi, vis, zalm

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen verbonden account.

Ga naar de Instagram Feed instellingenpagina om je account te verbinden.

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Witlofsalade met blauwe kaas en appel

november 21, 2021 By Marjolein de Bruijn Reageer

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

oktober 3, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Mexicaans ontbijt met ei

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Antilliaanse pompoenpannenkoekjes – arepa di pampuna – met sinaasappel en Curaçao likeur
  • 8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022
  • Witlofsalade met blauwe kaas en appel


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in