• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 Marjolein de Bruijn Reageer

Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan de oven in
Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan zo de oven in

Daoud basha, dat is de Arabische naam van dit gerecht. Het zijn kruidige Libanese (lams)gehaktballetjes in tomatensaus met geroosterde pijnboompitten. Vaak wordt het kruidenmengsel baharat in dit klassieke recept gebruikt. Baharat is een geurige mix van kruiden die veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten.

Baharat heet ook wel 7-kruiden en bevat kruiden die tot poeder zijn fijngemalen. De samenstelling verschilt per regio of per land. De baharat die ik gebruik koop je bij een Midden-Oosterse toko en bevat zwarte peper, kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat, korianderzaad en kardemom.

Met een paar kleine aanpassingen toverde ik de gehaktballetjes met de Midden-Oosterse kruidenmix baharat van @elisesworldoffood om tot dit erg lekkere en traditionele Libanese gerecht. Ik serveerde er Libanees platbrood bij en bloemkool. Maar rijst en een groene salade is ook een heerlijke combinatie met daoud basha.

Aanleiding om aan de slag te gaan met dit recept is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij eind vorig jaar aan Elise van Elise’s world of food en dat leverde een heerlijke instagrampost op, waarin ik in de commentaren het recept in grove lijnen ook alvast achter liet. Maar dit recept verdient meer aandacht. Vandaar nu dan eindelijk ook op EchteGerechten.nl.

In onderstaand recept strooi ik de pijnboompitten op het laatste over het gerecht heen. Als je een beetje handig bent, kun je er ook voor kiezen de gehaktballetjes tijdens het draaien te vullen met de geroosterde pijnboompitten.

Recept voor Daoud Basha – Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met baharat

libanese-gehaktballetjes-in-tomatensaus
Libanese gehaktballetjes in tomatatensaus met geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

800 gram lamsgehakt
3 theelepels baharat
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (ongeveer een half bakje a 20 gram)
1 middelgrote ui, gepeld en geraspt
1 teen knoflook, geperst of geraspt
1 theelepel fijn keukenzout
Peper uit de molen naar smaak
een scheutje olijfolie
100 gram pijnboompitten

Voor de tomatensaus

1 middelgrote ui, gepeld en fijn gesnipperd
een scheutje olijfolie
2 blikken tomatenblokjes (blik a 400 gram)
1 (groot) blikje tomatenpuree met 140 gram inhoud
Zout naar smaak
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (de andere helft van het bakje peterselie a 20 gram)
Peper uit de molen (naar smaak)
2 theelepels suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C graden.

Check de ingrediëntenlijst en was en hak alvast de peterselie fijn. Pel en snipper de uien en pel en pers de knoflook.

Doe een scheutje olijfolie in een grote (niet hele hoge) ovenschaal. Vet de ovenschaal hiermee in. Dat kan met een kwastje of met behulp van een keukenpapiertje.

Doe de baharat, met de peterselie, ui, knoflook, zout en peper in een flinke kom. Roer het met een vork door elkaar.
Voeg het gehakt toe en kneed alles goed door.

Draai van het gehaktmengsel balletjes ter grote van een pingpongbal. Ongeveer 25 balletjes kun je ervan draaien. Als je je handen tussentijds nat maakt met wat koud water, dan gaat het balletjes draaien een stuk makkelijker.

Doe de balletjes in de ovenschaal (bij mij paste alle balletjes precies in de schaal zonder opgestapeld te worden) en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht je ovenschaal nu net te klein zijn, bak dan de balletjes in 2 delen.

libanese-gehaktballetjes-ovenklaar
Libanees gekruide gehaktballetjes

Begin nu met de tomatensaus.

Doe een scheutje olijfolie in je hapjespan of braadpan. Fruit hierin de fijngesnipperde ui. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

Voeg suiker, zout en peper toe en bak dit een minuutje met de ui mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee, onder voortdurend roeren.
Doe nu de 2 blikken tomatenblokjes erbij en een half blik (meet af in een leeg blik tomatenblokjes) water. Zet je pit wat hoger zodat het gaat pruttelen.
Voeg dan de peterselie toe en proef of je er nog wat zout en peper aan toe wilt voegen. Is het naar je zin, dan kan het vuur uit.

Als je gehaktballetjes klaar zijn, haal je de schaal uit de oven en laat je deze even rusten. Heb je je gehaktballetjes in 2 delen afgebakken, voeg deze dan nu bij elkaar in de grootste ovenschaal. Nu mogen de gehaktballen wel op elkaar.

Is je tomatensaus klaar, giet deze dan over de gehaktballetjes en zet deze terug de oven in.
Bak nog 15 minuten.

Terwijl de gehaktballetjes met tomatensaus in de oven staan, kun je de pijnboompitten gaan roosteren. Dit doe je door de pijnboompitten in een droge koekenpan te strooien. Verhit op middelhoog vuur. Blijf er bij, want het kan opeens heel hard gaan. Als ze lichtbruin kleuren is het goed. Schud dan de pijnboompitten uit de pan op een bord.

Haal na een kwartier oventijd de schaal met gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven. Bestrooi met de helft van de pijnboompitten. Zet de schaal op tafel en zet de overige pijnboompitten erbij op tafel zodat iedereen nog extra kan pakken.

Serveer je gehaktballetjes in tomatensaus met bijgerechten naar keuze. Denk aan Libanees platbrood en bloemkool of rijst en een groene salade.

Eet smakelijk!

Meer recepten uit het Midden-Oosten

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus
Midden-Oosterse shakshuka
Doperwten met artisjokharten en een Midden-Oosterse touch

Meer recepten met gehakt

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood
Engelse cottage pie met vegetarisch gehakt en pastinaakpuree
Aziatische stijl kool- of slawraps met rijst, gehakt en een Vietnamese dipsaus
Spaanse albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)

Midden-Oosten, Recepten baharat, diner, gehakt, Libanees

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijm versie staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

HuevosyFrijoles-vierkant1020x1020

Dit Mexicaanse recept van zwarte bonen is zo klaar en smaakt heerlijk op brood, bij je taco’s en huevos rancheros

maart 19, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Amsterdam-Rivierenbuurt-winkelen-borrelplank-2

Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam

september 15, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Advocaat-Hollands-jenever-ei-homemade

Eieren over? Advocaat maken kun je heel goed zelf

april 17, 2020 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in