• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan de oven in
Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan zo de oven in

Daoud basha, dat is de Arabische naam van dit gerecht. Het zijn kruidige Libanese (lams)gehaktballetjes in tomatensaus met geroosterde pijnboompitten. Vaak wordt het kruidenmengsel baharat in dit klassieke recept gebruikt. Baharat is een geurige mix van kruiden die veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten.

Baharat heet ook wel 7-kruiden en bevat kruiden die tot poeder zijn fijngemalen. De samenstelling verschilt per regio of per land. De baharat die ik gebruik koop je bij een Midden-Oosterse toko en bevat zwarte peper, kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat, korianderzaad en kardemom.

Met een paar kleine aanpassingen toverde ik de gehaktballetjes met de Midden-Oosterse kruidenmix baharat van @elisesworldoffood om tot dit erg lekkere en traditionele Libanese gerecht. Ik serveerde er Libanees platbrood bij en bloemkool. Maar rijst en een groene salade is ook een heerlijke combinatie met daoud basha.

Aanleiding om aan de slag te gaan met dit recept is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij eind vorig jaar aan Elise van Elise’s world of food en dat leverde een heerlijke instagrampost op, waarin ik in de commentaren het recept in grove lijnen ook alvast achter liet. Maar dit recept verdient meer aandacht. Vandaar nu dan eindelijk ook op EchteGerechten.nl.

In onderstaand recept strooi ik de pijnboompitten op het laatste over het gerecht heen. Als je een beetje handig bent, kun je er ook voor kiezen de gehaktballetjes tijdens het draaien te vullen met de geroosterde pijnboompitten.

Recept voor Daoud Basha – Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met baharat

libanese-gehaktballetjes-in-tomatensaus
Libanese gehaktballetjes in tomatatensaus met geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

800 gram lamsgehakt
3 theelepels baharat
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (ongeveer een half bakje a 20 gram)
1 middelgrote ui, gepeld en geraspt
1 teen knoflook, geperst of geraspt
1 theelepel fijn keukenzout
Peper uit de molen naar smaak
een scheutje olijfolie
100 gram pijnboompitten

Voor de tomatensaus

1 middelgrote ui, gepeld en fijn gesnipperd
een scheutje olijfolie
2 blikken tomatenblokjes (blik a 400 gram)
1 (groot) blikje tomatenpuree met 140 gram inhoud
Zout naar smaak
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (de andere helft van het bakje peterselie a 20 gram)
Peper uit de molen (naar smaak)
2 theelepels suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C graden.

Check de ingrediëntenlijst en was en hak alvast de peterselie fijn. Pel en snipper de uien en pel en pers de knoflook.

Doe een scheutje olijfolie in een grote (niet hele hoge) ovenschaal. Vet de ovenschaal hiermee in. Dat kan met een kwastje of met behulp van een keukenpapiertje.

Doe de baharat, met de peterselie, ui, knoflook, zout en peper in een flinke kom. Roer het met een vork door elkaar.
Voeg het gehakt toe en kneed alles goed door.

Draai van het gehaktmengsel balletjes ter grote van een pingpongbal. Ongeveer 25 balletjes kun je ervan draaien. Als je je handen tussentijds nat maakt met wat koud water, dan gaat het balletjes draaien een stuk makkelijker.

Doe de balletjes in de ovenschaal (bij mij paste alle balletjes precies in de schaal zonder opgestapeld te worden) en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht je ovenschaal nu net te klein zijn, bak dan de balletjes in 2 delen.

libanese-gehaktballetjes-ovenklaar
Libanees gekruide gehaktballetjes

Begin nu met de tomatensaus.

Doe een scheutje olijfolie in je hapjespan of braadpan. Fruit hierin de fijngesnipperde ui. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

Voeg suiker, zout en peper toe en bak dit een minuutje met de ui mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee, onder voortdurend roeren.
Doe nu de 2 blikken tomatenblokjes erbij en een half blik (meet af in een leeg blik tomatenblokjes) water. Zet je pit wat hoger zodat het gaat pruttelen.
Voeg dan de peterselie toe en proef of je er nog wat zout en peper aan toe wilt voegen. Is het naar je zin, dan kan het vuur uit.

Als je gehaktballetjes klaar zijn, haal je de schaal uit de oven en laat je deze even rusten. Heb je je gehaktballetjes in 2 delen afgebakken, voeg deze dan nu bij elkaar in de grootste ovenschaal. Nu mogen de gehaktballen wel op elkaar.

Is je tomatensaus klaar, giet deze dan over de gehaktballetjes en zet deze terug de oven in.
Bak nog 15 minuten.

Terwijl de gehaktballetjes met tomatensaus in de oven staan, kun je de pijnboompitten gaan roosteren. Dit doe je door de pijnboompitten in een droge koekenpan te strooien. Verhit op middelhoog vuur. Blijf er bij, want het kan opeens heel hard gaan. Als ze lichtbruin kleuren is het goed. Schud dan de pijnboompitten uit de pan op een bord.

Haal na een kwartier oventijd de schaal met gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven. Bestrooi met de helft van de pijnboompitten. Zet de schaal op tafel en zet de overige pijnboompitten erbij op tafel zodat iedereen nog extra kan pakken.

Serveer je gehaktballetjes in tomatensaus met bijgerechten naar keuze. Denk aan Libanees platbrood en bloemkool of rijst en een groene salade.

Eet smakelijk!

Meer recepten uit het Midden-Oosten

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus
Midden-Oosterse shakshuka
Doperwten met artisjokharten en een Midden-Oosterse touch

Meer recepten met gehakt

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood
Engelse cottage pie met vegetarisch gehakt en pastinaakpuree
Aziatische stijl kool- of slawraps met rijst, gehakt en een Vietnamese dipsaus
Spaanse albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)

Gerelateerd

Midden-Oosten, Recepten baharat, diner, gehakt, Libanees

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Kantonese eendenborst, Chinees.

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in