• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan de oven in
Deze schaal met Libanese gehaktballetjes in tomatensaus kan zo de oven in

Daoud basha, dat is de Arabische naam van dit gerecht. Het zijn kruidige Libanese (lams)gehaktballetjes in tomatensaus met geroosterde pijnboompitten. Vaak wordt het kruidenmengsel baharat in dit klassieke recept gebruikt. Baharat is een geurige mix van kruiden die veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten.

Baharat heet ook wel 7-kruiden en bevat kruiden die tot poeder zijn fijngemalen. De samenstelling verschilt per regio of per land. De baharat die ik gebruik koop je bij een Midden-Oosterse toko en bevat zwarte peper, kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat, korianderzaad en kardemom.

Met een paar kleine aanpassingen toverde ik de gehaktballetjes met de Midden-Oosterse kruidenmix baharat van @elisesworldoffood om tot dit erg lekkere en traditionele Libanese gerecht. Ik serveerde er Libanees platbrood bij en bloemkool. Maar rijst en een groene salade is ook een heerlijke combinatie met daoud basha.

Aanleiding om aan de slag te gaan met dit recept is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij eind vorig jaar aan Elise van Elise’s world of food en dat leverde een heerlijke instagrampost op, waarin ik in de commentaren het recept in grove lijnen ook alvast achter liet. Maar dit recept verdient meer aandacht. Vandaar nu dan eindelijk ook op EchteGerechten.nl.

In onderstaand recept strooi ik de pijnboompitten op het laatste over het gerecht heen. Als je een beetje handig bent, kun je er ook voor kiezen de gehaktballetjes tijdens het draaien te vullen met de geroosterde pijnboompitten.

Recept voor Daoud Basha – Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met baharat

libanese-gehaktballetjes-in-tomatensaus
Libanese gehaktballetjes in tomatatensaus met geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

800 gram lamsgehakt
3 theelepels baharat
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (ongeveer een half bakje a 20 gram)
1 middelgrote ui, gepeld en geraspt
1 teen knoflook, geperst of geraspt
1 theelepel fijn keukenzout
Peper uit de molen naar smaak
een scheutje olijfolie
100 gram pijnboompitten

Voor de tomatensaus

1 middelgrote ui, gepeld en fijn gesnipperd
een scheutje olijfolie
2 blikken tomatenblokjes (blik a 400 gram)
1 (groot) blikje tomatenpuree met 140 gram inhoud
Zout naar smaak
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (de andere helft van het bakje peterselie a 20 gram)
Peper uit de molen (naar smaak)
2 theelepels suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C graden.

Check de ingrediëntenlijst en was en hak alvast de peterselie fijn. Pel en snipper de uien en pel en pers de knoflook.

Doe een scheutje olijfolie in een grote (niet hele hoge) ovenschaal. Vet de ovenschaal hiermee in. Dat kan met een kwastje of met behulp van een keukenpapiertje.

Doe de baharat, met de peterselie, ui, knoflook, zout en peper in een flinke kom. Roer het met een vork door elkaar.
Voeg het gehakt toe en kneed alles goed door.

Draai van het gehaktmengsel balletjes ter grote van een pingpongbal. Ongeveer 25 balletjes kun je ervan draaien. Als je je handen tussentijds nat maakt met wat koud water, dan gaat het balletjes draaien een stuk makkelijker.

Doe de balletjes in de ovenschaal (bij mij paste alle balletjes precies in de schaal zonder opgestapeld te worden) en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht je ovenschaal nu net te klein zijn, bak dan de balletjes in 2 delen.

libanese-gehaktballetjes-ovenklaar
Libanees gekruide gehaktballetjes

Begin nu met de tomatensaus.

Doe een scheutje olijfolie in je hapjespan of braadpan. Fruit hierin de fijngesnipperde ui. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

Voeg suiker, zout en peper toe en bak dit een minuutje met de ui mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee, onder voortdurend roeren.
Doe nu de 2 blikken tomatenblokjes erbij en een half blik (meet af in een leeg blik tomatenblokjes) water. Zet je pit wat hoger zodat het gaat pruttelen.
Voeg dan de peterselie toe en proef of je er nog wat zout en peper aan toe wilt voegen. Is het naar je zin, dan kan het vuur uit.

Als je gehaktballetjes klaar zijn, haal je de schaal uit de oven en laat je deze even rusten. Heb je je gehaktballetjes in 2 delen afgebakken, voeg deze dan nu bij elkaar in de grootste ovenschaal. Nu mogen de gehaktballen wel op elkaar.

Is je tomatensaus klaar, giet deze dan over de gehaktballetjes en zet deze terug de oven in.
Bak nog 15 minuten.

Terwijl de gehaktballetjes met tomatensaus in de oven staan, kun je de pijnboompitten gaan roosteren. Dit doe je door de pijnboompitten in een droge koekenpan te strooien. Verhit op middelhoog vuur. Blijf er bij, want het kan opeens heel hard gaan. Als ze lichtbruin kleuren is het goed. Schud dan de pijnboompitten uit de pan op een bord.

Haal na een kwartier oventijd de schaal met gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven. Bestrooi met de helft van de pijnboompitten. Zet de schaal op tafel en zet de overige pijnboompitten erbij op tafel zodat iedereen nog extra kan pakken.

Serveer je gehaktballetjes in tomatensaus met bijgerechten naar keuze. Denk aan Libanees platbrood en bloemkool of rijst en een groene salade.

Eet smakelijk!

Meer recepten uit het Midden-Oosten

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus
Midden-Oosterse shakshuka
Doperwten met artisjokharten en een Midden-Oosterse touch

Meer recepten met gehakt

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood
Engelse cottage pie met vegetarisch gehakt en pastinaakpuree
Aziatische stijl kool- of slawraps met rijst, gehakt en een Vietnamese dipsaus
Spaanse albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)

Gerelateerd

Midden-Oosten, Recepten baharat, diner, gehakt, Libanees

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Noedelsoep Chinese stijl 700x400

Niks kant-en-klaar! Deze Aziatische noedelsoep maak je snel en makkelijk zelf

februari 21, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in