
Daoud basha, dat is de Arabische naam van dit gerecht. Het zijn kruidige Libanese (lams)gehaktballetjes in tomatensaus met geroosterde pijnboompitten. Vaak wordt het kruidenmengsel baharat in dit klassieke recept gebruikt. Baharat is een geurige mix van kruiden die veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten.
Baharat heet ook wel 7-kruiden en bevat kruiden die tot poeder zijn fijngemalen. De samenstelling verschilt per regio of per land. De baharat die ik gebruik koop je bij een Midden-Oosterse toko en bevat zwarte peper, kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat, korianderzaad en kardemom.
Met een paar kleine aanpassingen toverde ik de gehaktballetjes met de Midden-Oosterse kruidenmix baharat van @elisesworldoffood om tot dit erg lekkere en traditionele Libanese gerecht. Ik serveerde er Libanees platbrood bij en bloemkool. Maar rijst en een groene salade is ook een heerlijke combinatie met daoud basha.
Aanleiding om aan de slag te gaan met dit recept is de foodblogswap van Mandy (MandyandMore.nl). Zij koppelde mij eind vorig jaar aan Elise van Elise’s world of food en dat leverde een heerlijke instagrampost op, waarin ik in de commentaren het recept in grove lijnen ook alvast achter liet. Maar dit recept verdient meer aandacht. Vandaar nu dan eindelijk ook op EchteGerechten.nl.
In onderstaand recept strooi ik de pijnboompitten op het laatste over het gerecht heen. Als je een beetje handig bent, kun je er ook voor kiezen de gehaktballetjes tijdens het draaien te vullen met de geroosterde pijnboompitten.
Recept voor Daoud Basha – Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met baharat

Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
800 gram lamsgehakt
3 theelepels baharat
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (ongeveer een half bakje a 20 gram)
1 middelgrote ui, gepeld en geraspt
1 teen knoflook, geperst of geraspt
1 theelepel fijn keukenzout
Peper uit de molen naar smaak
een scheutje olijfolie
100 gram pijnboompitten
Voor de tomatensaus
1 middelgrote ui, gepeld en fijn gesnipperd
een scheutje olijfolie
2 blikken tomatenblokjes (blik a 400 gram)
1 (groot) blikje tomatenpuree met 140 gram inhoud
Zout naar smaak
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (de andere helft van het bakje peterselie a 20 gram)
Peper uit de molen (naar smaak)
2 theelepels suiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C graden.
Check de ingrediëntenlijst en was en hak alvast de peterselie fijn. Pel en snipper de uien en pel en pers de knoflook.
Doe een scheutje olijfolie in een grote (niet hele hoge) ovenschaal. Vet de ovenschaal hiermee in. Dat kan met een kwastje of met behulp van een keukenpapiertje.
Doe de baharat, met de peterselie, ui, knoflook, zout en peper in een flinke kom. Roer het met een vork door elkaar.
Voeg het gehakt toe en kneed alles goed door.
Draai van het gehaktmengsel balletjes ter grote van een pingpongbal. Ongeveer 25 balletjes kun je ervan draaien. Als je je handen tussentijds nat maakt met wat koud water, dan gaat het balletjes draaien een stuk makkelijker.
Doe de balletjes in de ovenschaal (bij mij paste alle balletjes precies in de schaal zonder opgestapeld te worden) en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht je ovenschaal nu net te klein zijn, bak dan de balletjes in 2 delen.

Begin nu met de tomatensaus.
Doe een scheutje olijfolie in je hapjespan of braadpan. Fruit hierin de fijngesnipperde ui. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
Voeg suiker, zout en peper toe en bak dit een minuutje met de ui mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee, onder voortdurend roeren.
Doe nu de 2 blikken tomatenblokjes erbij en een half blik (meet af in een leeg blik tomatenblokjes) water. Zet je pit wat hoger zodat het gaat pruttelen.
Voeg dan de peterselie toe en proef of je er nog wat zout en peper aan toe wilt voegen. Is het naar je zin, dan kan het vuur uit.
Als je gehaktballetjes klaar zijn, haal je de schaal uit de oven en laat je deze even rusten. Heb je je gehaktballetjes in 2 delen afgebakken, voeg deze dan nu bij elkaar in de grootste ovenschaal. Nu mogen de gehaktballen wel op elkaar.
Is je tomatensaus klaar, giet deze dan over de gehaktballetjes en zet deze terug de oven in.
Bak nog 15 minuten.
Terwijl de gehaktballetjes met tomatensaus in de oven staan, kun je de pijnboompitten gaan roosteren. Dit doe je door de pijnboompitten in een droge koekenpan te strooien. Verhit op middelhoog vuur. Blijf er bij, want het kan opeens heel hard gaan. Als ze lichtbruin kleuren is het goed. Schud dan de pijnboompitten uit de pan op een bord.
Haal na een kwartier oventijd de schaal met gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven. Bestrooi met de helft van de pijnboompitten. Zet de schaal op tafel en zet de overige pijnboompitten erbij op tafel zodat iedereen nog extra kan pakken.
Serveer je gehaktballetjes in tomatensaus met bijgerechten naar keuze. Denk aan Libanees platbrood en bloemkool of rijst en een groene salade.
Eet smakelijk!
Meer recepten uit het Midden-Oosten
Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus
Midden-Oosterse shakshuka
Doperwten met artisjokharten en een Midden-Oosterse touch
Meer recepten met gehakt
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood
Engelse cottage pie met vegetarisch gehakt en pastinaakpuree
Aziatische stijl kool- of slawraps met rijst, gehakt en een Vietnamese dipsaus
Spaanse albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
Geef een reactie