• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor Midden-Oosterse Shakshuka op z’n Marokkaans

augustus 9, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Shakshuka uit de tajine

Shakshuka uit de tajine (of pan)

Chakchouka, shakshuka of shakshouka. Hoe je het ook schrijft, het blijft om min of meer hetzelfde gerecht gaan. Het gerecht zelf kent, net als de schrijfwijze, vele variaties. Het is waarschijnlijk een van oorsprong (licht)pittige Noord-Afrikaanse vegetarische stoofschotel met in ieder geval tomaat en ei.

Je zou Shakshuka een beetje kunnen vergelijken met de Mexicaanse ‘huevos rancheros’ of het Turkse ‘menemen’. De gerechten worden alledrie, vaak als ontbijt, brunch of lunch gegeten. In het Midden-Oosten eten ze ook veel Shakshuka en in Israël zowel als ontbijt, lunch of diner. Shakshuka staat daar hoog in de top10 van favoriete en meest gegeten gerechten, samen met bijvoorbeeld hummus.

Israëlische kok en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi heeft in zijn kookboek ‘Plenty’ ook een mooi recept van Shakshuka opgenomen. Die zullen we ook nog eens voor je gaan testen.

De belangrijkste ingrediënten van Shakshuka zijn ei, tomaat, paprika, ui en komijn. Het recept hieronder is een Marokkaanse versie, gemaakt in een tajine en met feta en harissa. Wil je het minder pittig? Gebruik dan wat minder of geen harissa. Geen tajine? Geen nood. Het gaat ook prima in een koekenpan met deksel. Geen harissa? Gebruik dan bijvoorbeeld chilivlokken of (extra) cayennepeper.

Het maken van Shakshuka is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Overigens is het vooral wachttijd, dus terwijl je Shakshuka lekker staat te pruttelen kun je tussen de verschillende stappen door nog rustig een kop koffie drinken en de krant lezen. Je kunt ook ervoor kiezen om een grotere hoeveelheid saus te maken en deze in porties invriezen.

Eet je Shakshuka met Marokkaans platbrood of een ander lekker brood waarmee je goed je bord kunt schoonvegen, zoals een pita, stokbrood of Turks brood. Deze Shakshuka is als diner ook erg lekker met Marokkaanse frieten, maar dat recept houden jullie tegoed. Nu lekker aan de shakshuka beginnen. 😉

Voor 2 personen

Ingrediënten

2-3 eieren
3 tomaten
1 rode paprika
1 ui
1 laurierblad
1 volle theelepel donkerbruine basterdsuiker
1 volle theelepel harissa (optioneel)
75 gram feta
een flinke snuf komijn
een flinke snuf cayennepeper (optioneel)
een handvol verse koriander, fijngehakt
een handvol verse peterselie, fijngehakt
zout en zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
een of meer scheutjes water

Voorbereiding

Snipper de ui en verwarm een koekenpan met daarin 2 eetlepels olijfolie.
Bak de ui met het laurierblad en de komijn in 5 minuten op halfhoog vuur glazig, maar niet bruin.
Voeg de bruine basterdsuiker, zout en peper toe en bak nog 5 minuten op laag vuur.

Was en snijd ondertussen de paprika in reepjes en halveer de reepjes.
Voeg de paprika toe aan het uimengsel, samen met de harissa en de cayennepeper. Bak 5 minuten.
Doe een lepel olijfolie in je tajine en verwarm deze alvast voor op het kleinste pitje van je fornuis, op de laagste stand.

Snijd nu de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan het uipaprikamengsel.

Wist je trouwens dat Shakshuka ‘mengsel’ betekent?

Snijd terwijl de tomaten beginnen te pruttelen, de peterselie en koriander fijn en voeg deze met nog wat zout, peper en een scheutje water toe. Je hoeft niet heel erg zuinig te zijn met het zout. Een beetje extra komt de smaak ten goede.

Bereiding

Breng het mengsel aan de kook en schenk het over in je tajine. Doe de deksel op je tajine en laat een half uurtje sudderen. Check tussentijds of het mengsel niet te droog wordt. Voeg indien nodig nog enkele scheutjes water toe. Proef na dit half uur weer even en voeg eventueel nog een scheutje water, zout of peper toe.

Maak nu kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei.
Tenslotte verdeel je kleine brokjes feta tussen de eieren en duw je deze een klein beetje in de saus. Doe de deksel weer op de tajine en laat op laag vuur sudderen tot de eieren gestold zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Serveer direct, samen met het brood.

Deze recepten vind je vast ook lekker

Mexicaanse eieren in tomatensaus – huevos rancheros
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus, met ei

Check hier alle Midden-Oosterse recepten op de website.

Afrika, Midden-Oosten, Recepten ei, Israëlisch, Marokkaans, tajine, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Italiaanse aubergine cordon bleu

Verrassend lekkere Italiaanse aubergine cordon bleus

augustus 1, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Zelf bitterballen maken – kookboekreview #1

mei 28, 2020 By Marjolein de Bruijn 6 Reacties

Midden-Oosterse doperwten- en artisjokstoof

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

mei 31, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in