• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Recept voor Midden-Oosterse Shakshuka op z’n Marokkaans

augustus 9, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Shakshuka uit de tajine

Shakshuka uit de tajine (of pan)

Chakchouka, shakshuka of shakshouka. Hoe je het ook schrijft, het blijft om min of meer hetzelfde gerecht gaan. Het gerecht zelf kent, net als de schrijfwijze, vele variaties. Het is waarschijnlijk een van oorsprong (licht)pittige Noord-Afrikaanse vegetarische stoofschotel met in ieder geval tomaat en ei.

Je zou Shakshuka een beetje kunnen vergelijken met de Mexicaanse ‘huevos rancheros’ of het Turkse ‘menemen’. De gerechten worden alledrie, vaak als ontbijt, brunch of lunch gegeten. In het Midden-Oosten eten ze ook veel Shakshuka en in Israël zowel als ontbijt, lunch of diner. Shakshuka staat daar hoog in de top10 van favoriete en meest gegeten gerechten, samen met bijvoorbeeld hummus.

Israëlische kok en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi heeft in zijn kookboek ‘Plenty’ ook een mooi recept van Shakshuka opgenomen. Die zullen we ook nog eens voor je gaan testen.

De belangrijkste ingrediënten van Shakshuka zijn ei, tomaat, paprika, ui en komijn. Het recept hieronder is een Marokkaanse versie, gemaakt in een tajine en met feta en harissa. Wil je het minder pittig? Gebruik dan wat minder of geen harissa. Geen tajine? Geen nood. Het gaat ook prima in een koekenpan met deksel. Geen harissa? Gebruik dan bijvoorbeeld chilivlokken of (extra) cayennepeper.

Het maken van Shakshuka is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Overigens is het vooral wachttijd, dus terwijl je Shakshuka lekker staat te pruttelen kun je tussen de verschillende stappen door nog rustig een kop koffie drinken en de krant lezen. Je kunt ook ervoor kiezen om een grotere hoeveelheid saus te maken en deze in porties invriezen.

Eet je Shakshuka met Marokkaans platbrood of een ander lekker brood waarmee je goed je bord kunt schoonvegen, zoals een pita, stokbrood of Turks brood. Deze Shakshuka is als diner ook erg lekker met Marokkaanse frieten, maar dat recept houden jullie tegoed. Nu lekker aan de shakshuka beginnen. 😉

Voor 2 personen

Ingrediënten

2-3 eieren
3 tomaten
1 rode paprika
1 ui
1 laurierblad
1 volle theelepel donkerbruine basterdsuiker
1 volle theelepel harissa (optioneel)
75 gram feta
een flinke snuf komijn
een flinke snuf cayennepeper (optioneel)
een handvol verse koriander, fijngehakt
een handvol verse peterselie, fijngehakt
zout en zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
een of meer scheutjes water

Voorbereiding

Snipper de ui en verwarm een koekenpan met daarin 2 eetlepels olijfolie.
Bak de ui met het laurierblad en de komijn in 5 minuten op halfhoog vuur glazig, maar niet bruin.
Voeg de bruine basterdsuiker, zout en peper toe en bak nog 5 minuten op laag vuur.

Was en snijd ondertussen de paprika in reepjes en halveer de reepjes.
Voeg de paprika toe aan het uimengsel, samen met de harissa en de cayennepeper. Bak 5 minuten.
Doe een lepel olijfolie in je tajine en verwarm deze alvast voor op het kleinste pitje van je fornuis, op de laagste stand.

Snijd nu de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan het uipaprikamengsel.

Wist je trouwens dat Shakshuka ‘mengsel’ betekent?

Snijd terwijl de tomaten beginnen te pruttelen, de peterselie en koriander fijn en voeg deze met nog wat zout, peper en een scheutje water toe. Je hoeft niet heel erg zuinig te zijn met het zout. Een beetje extra komt de smaak ten goede.

Bereiding

Breng het mengsel aan de kook en schenk het over in je tajine. Doe de deksel op je tajine en laat een half uurtje sudderen. Check tussentijds of het mengsel niet te droog wordt. Voeg indien nodig nog enkele scheutjes water toe. Proef na dit half uur weer even en voeg eventueel nog een scheutje water, zout of peper toe.

Maak nu kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei.
Tenslotte verdeel je kleine brokjes feta tussen de eieren en duw je deze een klein beetje in de saus. Doe de deksel weer op de tajine en laat op laag vuur sudderen tot de eieren gestold zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Serveer direct, samen met het brood.

Deze recepten vind je vast ook lekker

Mexicaanse eieren in tomatensaus – huevos rancheros
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus, met ei

Check hier alle Midden-Oosterse recepten op de website.

Gerelateerd

Afrika, Midden-Oosten, Recepten ei, feta, Israëlisch, kaas, Marokkaans, tajine, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022

november 26, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Poke Bowl met haring en rode biet

Poke bowl goes Dutch! Prijswinnend recept met Hollandse Nieuwe en rode biet

juni 22, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in