• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Chinese citroenkip

Deze kip is een supersnack maar kan ook een onderdeel zijn van een complete maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten. In dit recept voor Chinese citroenkip gebruik je voor de Chinese keuken bekende smaakmakers. Je hebt geen pakjes en zakjes uit de supermarkt hiervoor nodig.

Wel gebruiken we hier in de Nederlandse supermarkt moeilijk verkrijgbare ingrediënten zoals Chinese rijstwijn en lichte sojasaus. Deze kun je kopen bij de toko, maar zitten in de Proef China foodbox.

Met deze foodbox heb je meteen een flink aantal smaakmakers voor de Chinese keuken in huis. Heb je deze thuis, dan kun je dit recept heel makkelijk maken. Zo niet, vervang dan de rijstwijn voor droge sherry en vervang de lichte sojasaus voor een andere niet te dikke sojasaus.

Ingrediënten

Voor de kip

500 g kipfilet
2 el lichte sojasaus
1 el rijstwijn
1 bosui
1 teen knoflook
0,5 tl zout
1 eierdooier
80 g maïzena
70 ml water
0,5 l zonnebloem- of arachideolie (om te frituren)

Voor de saus

60 ml versgeperst citroensap (van 3-4 citroenen)
60 ml water
2 el suiker
1 tl zout
1 tl maïzena
een snuf witte peper

Voorbereiding

Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de bosui af, haal het buitenste blad eraf, was en snijd in hele fijne ringetjes.

Pel de knoflook en hak fijn.

Snijd nu de kipfilet schuin af in plakken. Maak plakken ter grootte van een kipnugget met een dikte van een kleine centimeter.

Meng in een schaal 2 eetlepels lichte sojasaus met 1 eetlepel rijstwijn. Voeg bosui, knoflook en een theelepel zout toe.
Doe de kip erbij en meng goed. Marineer minimaal 30 minuten, maar laat gerust een nacht in de koelkast staan.

Pers de citroenen uit. Meet 60ml versgeperst citroensap af. Vermeng dit met 60ml water, 2 eetlepels suiker, 1 theelepel zout en een snuf witte peper. Roer goed en zet klaar bij het fornuis.

Maak in een klein bakje een papje van 1 theelepel maïzena en 2 eetlepels water en zet ook dit klaar bij het fornuis.

Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar het eigeel. Het eiwit gebruiken we niet in dit recept.
Roer een glad beslag van 80g maïzena, 70ml water en het eigeel. Meng goed. Als het nog erg dik is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Als het erg dun is, voeg dan nog wat maïzena toe.

Pak de kip erbij. Haal alle kipstukjes door het beslag en zorg dat deze rondom goed bedekt zijn.

Bereiding

Zet de frituurpan aan en verwarm tot 190° of vul een wok voor 1/4 met zonnebloem- of arachideolie en verhit deze. Als een stukje brood in 10 seconden goudbruin bakt is de olie heet genoeg.

Laat de kipstukjes stuk voor stuk in de olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de kip in twee porties goudbruin, al omscheppend met een schuimspaan. Dat duurt ongeveer 3 minuten.

Schep de kip uit de frituurpan of haal de kip uit de wok met de schuimspaan. Leg op een platte schaal met keukenpapier en laat even uitlekken.

Verwarm in een steelpan de ingrediënten voor de citroensaus en voeg de inhoud van het kleine bakje met maïzenamengsel toe (die je al klaar had staan bij het fornuis). Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat water toe. Proef of de saus goed in balans is (zoet – zout – zuur – pittig). Voeg anders nog wat suiker, zout, citroensap en/of witte peper toe.

Schep de kip op een serveerschaal en overgiet met de helft van de citroensaus. Doe de andere helft van de saus in een bakje en zet deze op de schaal met citroenkip.

Serveer direct als snack of als onderdeel van een Chinese maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten.

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Azië, Recepten Chinees, citroen, ei, kip, rijstwijn, sojasaus

Lees Interacties

Reacties

  1. Marie de Jonge zegt

    februari 8, 2021 om 14:07

    Ik ben ook gek op zoetzure gerechten uit de Chinese keuken. Dit ziet er erg lekker uit en zou het dan ook graag willen uitproberen! Ik denk dat mijn kinderen het ook erg lekker vinden. Bovendien kan je het als snack, maar ook als onderdeel van een maaltijd bereiden.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 8, 2021 om 21:53

      Hoi Marie, wat leuk om te horen! Ik ben het helemaal met je eens en inderdaad je kunt er alle kanten mee uit. Ben benieuwd of je kinderen het ook lekker gaan vinden! Mijn zoon vond de kipstukjes wel erg lekker, maar het sausje minder. Hij dipt toch liever in de ketchup. Sssht, niet verder vertellen hoor. 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Spaanse tapas - aardappelsalade met munt en chorizo

Heerlijke Spaanse tapas! Aardappeltjes met chorizo en munt

december 5, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Chinese citroenkip

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Eiersalade met dragon en pimpernel

Eiersalade met dragon, bieslook en de kleine pimpernel

april 5, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in