Deze kip is een supersnack maar kan ook een onderdeel zijn van een complete maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten. In dit recept voor Chinese citroenkip gebruik je voor de Chinese keuken bekende smaakmakers. Je hebt geen pakjes en zakjes uit de supermarkt hiervoor nodig.
Wel gebruiken we hier in de Nederlandse supermarkt moeilijk verkrijgbare ingrediënten zoals Chinese rijstwijn en lichte sojasaus. Deze kun je kopen bij de toko, maar zitten in de Proef China foodbox.
Met deze foodbox heb je meteen een flink aantal smaakmakers voor de Chinese keuken in huis. Heb je deze thuis, dan kun je dit recept heel makkelijk maken. Zo niet, vervang dan de rijstwijn voor droge sherry en vervang de lichte sojasaus voor een andere niet te dikke sojasaus.
Ingrediënten
Voor de kip
500 g kipfilet
2 el lichte sojasaus
1 el rijstwijn
1 bosui
1 teen knoflook
0,5 tl zout
1 eierdooier
80 g maïzena
70 ml water
0,5 l zonnebloem- of arachideolie (om te frituren)
Voor de saus
60 ml versgeperst citroensap (van 3-4 citroenen)
60 ml water
2 el suiker
1 tl zout
1 tl maïzena
een snuf witte peper
Voorbereiding
Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de bosui af, haal het buitenste blad eraf, was en snijd in hele fijne ringetjes.
Pel de knoflook en hak fijn.
Snijd nu de kipfilet schuin af in plakken. Maak plakken ter grootte van een kipnugget met een dikte van een kleine centimeter.
Meng in een schaal 2 eetlepels lichte sojasaus met 1 eetlepel rijstwijn. Voeg bosui, knoflook en een theelepel zout toe.
Doe de kip erbij en meng goed. Marineer minimaal 30 minuten, maar laat gerust een nacht in de koelkast staan.
Pers de citroenen uit. Meet 60ml versgeperst citroensap af. Vermeng dit met 60ml water, 2 eetlepels suiker, 1 theelepel zout en een snuf witte peper. Roer goed en zet klaar bij het fornuis.
Maak in een klein bakje een papje van 1 theelepel maïzena en 2 eetlepels water en zet ook dit klaar bij het fornuis.
Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar het eigeel. Het eiwit gebruiken we niet in dit recept.
Roer een glad beslag van 80g maïzena, 70ml water en het eigeel. Meng goed. Als het nog erg dik is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Als het erg dun is, voeg dan nog wat maïzena toe.
Pak de kip erbij. Haal alle kipstukjes door het beslag en zorg dat deze rondom goed bedekt zijn.
Bereiding
Zet de frituurpan aan en verwarm tot 190° of vul een wok voor 1/4 met zonnebloem- of arachideolie en verhit deze. Als een stukje brood in 10 seconden goudbruin bakt is de olie heet genoeg.
Laat de kipstukjes stuk voor stuk in de olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de kip in twee porties goudbruin, al omscheppend met een schuimspaan. Dat duurt ongeveer 3 minuten.
Schep de kip uit de frituurpan of haal de kip uit de wok met de schuimspaan. Leg op een platte schaal met keukenpapier en laat even uitlekken.
Verwarm in een steelpan de ingrediënten voor de citroensaus en voeg de inhoud van het kleine bakje met maïzenamengsel toe (die je al klaar had staan bij het fornuis). Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat water toe. Proef of de saus goed in balans is (zoet – zout – zuur – pittig). Voeg anders nog wat suiker, zout, citroensap en/of witte peper toe.
Schep de kip op een serveerschaal en overgiet met de helft van de citroensaus. Doe de andere helft van de saus in een bakje en zet deze op de schaal met citroenkip.
Serveer direct als snack of als onderdeel van een Chinese maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten.
Meer Aziatische smaken
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Ik ben ook gek op zoetzure gerechten uit de Chinese keuken. Dit ziet er erg lekker uit en zou het dan ook graag willen uitproberen! Ik denk dat mijn kinderen het ook erg lekker vinden. Bovendien kan je het als snack, maar ook als onderdeel van een maaltijd bereiden.
Hoi Marie, wat leuk om te horen! Ik ben het helemaal met je eens en inderdaad je kunt er alle kanten mee uit. Ben benieuwd of je kinderen het ook lekker gaan vinden! Mijn zoon vond de kipstukjes wel erg lekker, maar het sausje minder. Hij dipt toch liever in de ketchup. Sssht, niet verder vertellen hoor. 😉