• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Chinese citroenkip

Deze kip is een supersnack maar kan ook een onderdeel zijn van een complete maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten. In dit recept voor Chinese citroenkip gebruik je voor de Chinese keuken bekende smaakmakers. Je hebt geen pakjes en zakjes uit de supermarkt hiervoor nodig.

Wel gebruiken we hier in de Nederlandse supermarkt moeilijk verkrijgbare ingrediënten zoals Chinese rijstwijn en lichte sojasaus. Deze kun je kopen bij de toko, maar zitten in de Proef China foodbox.

Met deze foodbox heb je meteen een flink aantal smaakmakers voor de Chinese keuken in huis. Heb je deze thuis, dan kun je dit recept heel makkelijk maken. Zo niet, vervang dan de rijstwijn voor droge sherry en vervang de lichte sojasaus voor een andere niet te dikke sojasaus.

Ingrediënten

Voor de kip

500 g kipfilet
2 el lichte sojasaus
1 el rijstwijn
1 bosui
1 teen knoflook
0,5 tl zout
1 eierdooier
80 g maïzena
70 ml water
0,5 l zonnebloem- of arachideolie (om te frituren)

Voor de saus

60 ml versgeperst citroensap (van 3-4 citroenen)
60 ml water
2 el suiker
1 tl zout
1 tl maïzena
een snuf witte peper

Voorbereiding

Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de bosui af, haal het buitenste blad eraf, was en snijd in hele fijne ringetjes.

Pel de knoflook en hak fijn.

Snijd nu de kipfilet schuin af in plakken. Maak plakken ter grootte van een kipnugget met een dikte van een kleine centimeter.

Meng in een schaal 2 eetlepels lichte sojasaus met 1 eetlepel rijstwijn. Voeg bosui, knoflook en een theelepel zout toe.
Doe de kip erbij en meng goed. Marineer minimaal 30 minuten, maar laat gerust een nacht in de koelkast staan.

Pers de citroenen uit. Meet 60ml versgeperst citroensap af. Vermeng dit met 60ml water, 2 eetlepels suiker, 1 theelepel zout en een snuf witte peper. Roer goed en zet klaar bij het fornuis.

Maak in een klein bakje een papje van 1 theelepel maïzena en 2 eetlepels water en zet ook dit klaar bij het fornuis.

Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar het eigeel. Het eiwit gebruiken we niet in dit recept.
Roer een glad beslag van 80g maïzena, 70ml water en het eigeel. Meng goed. Als het nog erg dik is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Als het erg dun is, voeg dan nog wat maïzena toe.

Pak de kip erbij. Haal alle kipstukjes door het beslag en zorg dat deze rondom goed bedekt zijn.

Bereiding

Zet de frituurpan aan en verwarm tot 190° of vul een wok voor 1/4 met zonnebloem- of arachideolie en verhit deze. Als een stukje brood in 10 seconden goudbruin bakt is de olie heet genoeg.

Laat de kipstukjes stuk voor stuk in de olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de kip in twee porties goudbruin, al omscheppend met een schuimspaan. Dat duurt ongeveer 3 minuten.

Schep de kip uit de frituurpan of haal de kip uit de wok met de schuimspaan. Leg op een platte schaal met keukenpapier en laat even uitlekken.

Verwarm in een steelpan de ingrediënten voor de citroensaus en voeg de inhoud van het kleine bakje met maïzenamengsel toe (die je al klaar had staan bij het fornuis). Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat water toe. Proef of de saus goed in balans is (zoet – zout – zuur – pittig). Voeg anders nog wat suiker, zout, citroensap en/of witte peper toe.

Schep de kip op een serveerschaal en overgiet met de helft van de citroensaus. Doe de andere helft van de saus in een bakje en zet deze op de schaal met citroenkip.

Serveer direct als snack of als onderdeel van een Chinese maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten.

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Gerelateerd

Azië, Recepten Chinees, citroen, ei, kip, rijstwijn, sojasaus

Lees Interacties

Reacties

  1. Marie de Jonge zegt

    februari 8, 2021 om 14:07

    Ik ben ook gek op zoetzure gerechten uit de Chinese keuken. Dit ziet er erg lekker uit en zou het dan ook graag willen uitproberen! Ik denk dat mijn kinderen het ook erg lekker vinden. Bovendien kan je het als snack, maar ook als onderdeel van een maaltijd bereiden.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      februari 8, 2021 om 21:53

      Hoi Marie, wat leuk om te horen! Ik ben het helemaal met je eens en inderdaad je kunt er alle kanten mee uit. Ben benieuwd of je kinderen het ook lekker gaan vinden! Mijn zoon vond de kipstukjes wel erg lekker, maar het sausje minder. Hij dipt toch liever in de ketchup. Sssht, niet verder vertellen hoor. 😉

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Pasta Pesto

Razendsnelle pasta pesto met zalm

februari 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

recept-surinaamse-leversambal-madame-jeanette

Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette

oktober 14, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 7 Reacties

Nieuwste posts

  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in