• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor Chinese zoetzure citroenkip

januari 8, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Chinese citroenkip

Deze kip is een supersnack maar kan ook een onderdeel zijn van een complete maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten. In dit recept voor Chinese citroenkip gebruik je voor de Chinese keuken bekende smaakmakers. Je hebt geen pakjes en zakjes uit de supermarkt hiervoor nodig.

Wel gebruiken we hier in de Nederlandse supermarkt moeilijk verkrijgbare ingrediënten zoals Chinese rijstwijn en lichte sojasaus. Deze kun je kopen bij de toko, maar zitten in de Proef China foodbox.

Met deze foodbox heb je meteen een flink aantal smaakmakers voor de Chinese keuken in huis. Heb je deze thuis, dan kun je dit recept heel makkelijk maken. Zo niet, vervang dan de rijstwijn voor droge sherry en vervang de lichte sojasaus voor een andere niet te dikke sojasaus.

Ingrediënten

Voor de kip

500 g kipfilet
2 el lichte sojasaus
1 el rijstwijn
1 bosui
1 teen knoflook
0,5 tl zout
1 eierdooier
80 g maïzena
70 ml water
0,5 l zonnebloem- of arachideolie (om te frituren)

Voor de saus

60 ml versgeperst citroensap (van 3-4 citroenen)
60 ml water
2 el suiker
1 tl zout
1 tl maïzena
een snuf witte peper

Voorbereiding

Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de bosui af, haal het buitenste blad eraf, was en snijd in hele fijne ringetjes.

Pel de knoflook en hak fijn.

Snijd nu de kipfilet schuin af in plakken. Maak plakken ter grootte van een kipnugget met een dikte van een kleine centimeter.

Meng in een schaal 2 eetlepels lichte sojasaus met 1 eetlepel rijstwijn. Voeg bosui, knoflook en een theelepel zout toe.
Doe de kip erbij en meng goed. Marineer minimaal 30 minuten, maar laat gerust een nacht in de koelkast staan.

Pers de citroenen uit. Meet 60ml versgeperst citroensap af. Vermeng dit met 60ml water, 2 eetlepels suiker, 1 theelepel zout en een snuf witte peper. Roer goed en zet klaar bij het fornuis.

Maak in een klein bakje een papje van 1 theelepel maïzena en 2 eetlepels water en zet ook dit klaar bij het fornuis.

Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar het eigeel. Het eiwit gebruiken we niet in dit recept.
Roer een glad beslag van 80g maïzena, 70ml water en het eigeel. Meng goed. Als het nog erg dik is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Als het erg dun is, voeg dan nog wat maïzena toe.

Pak de kip erbij. Haal alle kipstukjes door het beslag en zorg dat deze rondom goed bedekt zijn.

Bereiding

Zet de frituurpan aan en verwarm tot 190° of vul een wok voor 1/4 met zonnebloem- of arachideolie en verhit deze. Als een stukje brood in 10 seconden goudbruin bakt is de olie heet genoeg.

Laat de kipstukjes stuk voor stuk in de olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bak de kip in twee porties goudbruin, al omscheppend met een schuimspaan. Dat duurt ongeveer 3 minuten.

Schep de kip uit de frituurpan of haal de kip uit de wok met de schuimspaan. Leg op een platte schaal met keukenpapier en laat even uitlekken.

Verwarm in een steelpan de ingrediënten voor de citroensaus en voeg de inhoud van het kleine bakje met maïzenamengsel toe (die je al klaar had staan bij het fornuis). Als de saus te dik wordt, voeg dan nog wat water toe. Proef of de saus goed in balans is (zoet – zout – zuur – pittig). Voeg anders nog wat suiker, zout, citroensap en/of witte peper toe.

Schep de kip op een serveerschaal en overgiet met de helft van de citroensaus. Doe de andere helft van de saus in een bakje en zet deze op de schaal met citroenkip.

Serveer direct als snack of als onderdeel van een Chinese maaltijd met nog wat andere Chinese gerechten.

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst

Azië, Recepten Chinees, citroen, ei, kip, rijstwijn, sojasaus

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Fish n Chips pub Wetherspoon

Goedkoop én lekker eten in Londen doe je in één van deze 900 pubs (en andere leuke Londen tips)

april 23, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

lepels kruiden met logo

Welkom op de nieuwe website van EchteGerechten.nl

november 11, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Berbere-Afrikaansekruidenmix-Verstegen-Jumbo

Met dit Afrikaanse ingrediënt ‘berbere’ maak je de lekkerste kip- en vis (mét 2 recepten)

juni 9, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in