• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Recept voor gehaktballetjes in tomatensaus op zijn Marokkaans

januari 2, 2018 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Marokkaanse tajine met gehaktballetjes in tomatensaus

Wat een smaakbommetjes zijn deze Marokkaans gekruide gehaktballetjes! Dankzij de tomatensaus en een frisse salade ook nog een gezonde keuze. De eitjes gegaard in de tomatensaus zijn er niet alleen superlekker bij, maar zorgen ook voor een extra feestelijke en smakelijke aanblik.

Tajine of hapjespan

Het recept voor dit Marokkaanse gerecht maak je klaar in de hapjespan of tajine. Het kan allebei. Afhankelijk van het aantal personen voor wie ik ook kies ik waarin ik het klaarmaak. Mijn oude terracotta tajine heeft altijd mijn voorkeur, maar is helaas niet zo groot. Vandaar dat ik bij grotere hoeveelheden uitwijk naar de hapjespan. Je hoeft dan ook voor dit gerecht geen tajine aan te schaffen. Maar mocht je een echte tajine hebben staan, gebruik deze dan. Het staat prachtig op tafel en het is nog net even lekkerder.

Liever een vegetarisch gerecht met ei en tomatensaus uit de tajine of hapjespan? Check dan dit Shakshuka recept.

Welk gehakt?

Je kunt voor de gehaktballetjes rundergehakt gebruiken. Maar nog lekkerder is lamsgehakt of kalfsgehakt. Gebruik je rundergehakt, kies dan niet het meest magere uit, want dan heb je kans op hele droge balletjes. Zonde!

Houd je, net als ik, van uitgebreid brood dippen in tomatensaus. Gebruik dan niet 1 maar 2 blikken tomatenblokjes. Denk er wel aan dat als je dit gerecht in de tajine maakt, dit waarschijnlijk niet gaat passen, want later komen ook nog de gehaktballetjes en de eieren erbij. In een flinke hapjespan kan het wel.

Salade voor erbij

Dit gerecht is heerlijke met vers gebakken Marokkaans brood. Mocht je daar nu niet aan kunnen komen, dan is Turks brood, Frans stokbrood of wat rijst er ook lekker bij hoor. Op de foto zie je ook een Marokkaanse bietjessalade. Dat recept vind je hier.

Je kunt er ook voor kiezen om een groene salade erbij te maken van sla, komkommer, tomaat, ui en wat verse kruiden zoals peterselie en/of verse munt. Maak de salade aan met een simpele dressing van olijfolie, azijn, zout en peper.

Recept voor Marokkaanse gehaktballetjes met ei

Ingrediënten

500 gram gehakt (lees hierboven welk gehakt je het beste kunt gebruiken)
1 ui (voor de gehaktballen)
en nog een halve ui (voor de tomatensaus)
1 bakje verse bladpeterselie (15-20 gram)
1 bakje verse koriander (15 gram)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel paprikapoeder
0.5 theelepel komijn
0.5 theelepel kurkuma
4 eieren
1 blik tomatenblokjes op sap a 400 gram (of 2 voor de liefhebber)
olijfolie
zout en peper
vers brood voor erbij

Voorbereiding

Begin met de tomatensaus.
Hak of rasp een halve ui fijn. Verhit wat olijfolie in een hapjespan of tajine. Gebruik je een tajine, let op dat je het vuur niet helemaal hoog zet. Gebruik je de tajine voor het eerst, google dan even naar hoe je een tajine gebruiksklaar maakt.

Fruit de ui en voeg de tomatenblokjes toe. Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe door.

Ga ondertussen verder met de voorbereidingen voor de gehaktballetjes.
Was de peterselie (1 bakje), haal de blaadjes van de steeltjes. De steeltjes gebruiken we niet.
Was ook de koriander. Houd het bosje met 1 hand vast en draai met je andere hand het onderste deel met de dikste steeltjes er vanaf. Dit kan weg.

Doe peterselie en koriander bij elkaar en hak alles fijn.
Snijd of rasp een hele (gepelde) ui heel fijn.

Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de ui en 1/3 deel van de peterselie en koriander aan toe. Voeg nu komijn, kurkuma, gember- en paprikapoeder toe. Voeg ook een halve tot een hele theelepel zout en peper naar smaak toe.

Kneed alles goed door elkaar. Maak je handen even nat en draai balletjes ter grote van maximaal een pingpongbal.

Bereiding

Verhit een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie. Zet het vuur wat lager en bak de balletjes, in 2 porties, in een paar minuten, rondom bruin.

Roer de tomatensaus nog even door. Voeg zout en peper naar smaak toe en de gehaktballetjes. Voeg ook 1/3 van de fijngehakte koriander en peterselie toe aan de saus. Schep alles door elkaar.

Zoek tussen de gehaktballetjes naar ruimte of maak met een spatel wat ruimte.
Breek hierboven de eitjes. Doe het deksel van pan of tajine erop en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.

Maak terwijl de gehaktballetjes en eieren garen in de saus een salade klaar.
Wil je de bietensalade maken, klik dan hier voor het recept.

Check na 10 minuten of je de eitjes gaar genoeg vindt, snijd ook een gehaktballetje doormidden en check of deze gaar is van binnen (dus niet meer rood). Laat anders nog even verder pruttelen.

Als eieren en gehaktballetjes klaar zijn, strooi je de resterende peterselie en koriander erover.
Zet de pan of tajine op tafel (op een onderzetter).

Serveer met (Marokkaans) brood en de salade.

Eet smakelijk!

Meer Marokkaans eten

Houd je van de Marokkaanse keuken? Check dan zeker ook deze recepten:
Shakshuka op Marokkaanse wijze bereid
Snelle smakelijke Marokkaanse bietensalade

Gerelateerd

Afrika, Recepten Afrikaans, diner, ei, gehakt, gember, koriander, kurkuma, Marokkaans, tajine

Lees Interacties

Reacties

  1. Tessa zegt

    januari 9, 2018 om 21:30

    Ik heb inmiddels enorm spijt dat ik mijn tajine heb weggeven! Gelukkig kan het ook in een pan, maar het staat zoveel mooier 😉 Lekker recept!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 9, 2018 om 23:09

      Dankjewel! Oh nee, zomaar je tajine weggegeven! Kun je ‘m niet terugvragen? 😉 Het kan gelukkig zeker ook in de pan, doe ik zelf ook regelmatig. Maar ik vind het uit de tajine toch net wat lekkerder. Zeker nu ik tegenwoordig een tajine van aardenwerk/terracotta gebruik.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Koreaanse kip - KFC

De lekkerste kip: KFC op zijn Koreaans

september 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022

november 26, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in