• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor gehaktballetjes in tomatensaus op zijn Marokkaans

januari 2, 2018 Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Marokkaanse tajine met gehaktballetjes in tomatensaus

Wat een smaakbommetjes zijn deze Marokkaans gekruide gehaktballetjes! Dankzij de tomatensaus en een frisse salade ook nog een gezonde keuze. De eitjes gegaard in de tomatensaus zijn er niet alleen superlekker bij, maar zorgen ook voor een extra feestelijke en smakelijke aanblik.

Tajine of hapjespan

Het recept voor dit Marokkaanse gerecht maak je klaar in de hapjespan of tajine. Het kan allebei. Afhankelijk van het aantal personen voor wie ik ook kies ik waarin ik het klaarmaak. Mijn oude terracotta tajine heeft altijd mijn voorkeur, maar is helaas niet zo groot. Vandaar dat ik bij grotere hoeveelheden uitwijk naar de hapjespan. Je hoeft dan ook voor dit gerecht geen tajine aan te schaffen. Maar mocht je een echte tajine hebben staan, gebruik deze dan. Het staat prachtig op tafel en het is nog net even lekkerder.

Liever een vegetarisch gerecht met ei en tomatensaus uit de tajine of hapjespan? Check dan dit Shakshuka recept.

Welk gehakt?

Je kunt voor de gehaktballetjes rundergehakt gebruiken. Maar nog lekkerder is lamsgehakt of kalfsgehakt. Gebruik je rundergehakt, kies dan niet het meest magere uit, want dan heb je kans op hele droge balletjes. Zonde!

Houd je, net als ik, van uitgebreid brood dippen in tomatensaus. Gebruik dan niet 1 maar 2 blikken tomatenblokjes. Denk er wel aan dat als je dit gerecht in de tajine maakt, dit waarschijnlijk niet gaat passen, want later komen ook nog de gehaktballetjes en de eieren erbij. In een flinke hapjespan kan het wel.

Salade voor erbij

Dit gerecht is heerlijke met vers gebakken Marokkaans brood. Mocht je daar nu niet aan kunnen komen, dan is Turks brood, Frans stokbrood of wat rijst er ook lekker bij hoor. Op de foto zie je ook een Marokkaanse bietjessalade. Dat recept vind je hier.

Je kunt er ook voor kiezen om een groene salade erbij te maken van sla, komkommer, tomaat, ui en wat verse kruiden zoals peterselie en/of verse munt. Maak de salade aan met een simpele dressing van olijfolie, azijn, zout en peper.

Recept voor Marokkaanse gehaktballetjes met ei

Ingrediënten

500 gram gehakt (lees hierboven welk gehakt je het beste kunt gebruiken)
1 ui (voor de gehaktballen)
en nog een halve ui (voor de tomatensaus)
1 bakje verse bladpeterselie (15-20 gram)
1 bakje verse koriander (15 gram)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel paprikapoeder
0.5 theelepel komijn
0.5 theelepel kurkuma
4 eieren
1 blik tomatenblokjes op sap a 400 gram (of 2 voor de liefhebber)
olijfolie
zout en peper
vers brood voor erbij

Voorbereiding

Begin met de tomatensaus.
Hak of rasp een halve ui fijn. Verhit wat olijfolie in een hapjespan of tajine. Gebruik je een tajine, let op dat je het vuur niet helemaal hoog zet. Gebruik je de tajine voor het eerst, google dan even naar hoe je een tajine gebruiksklaar maakt.

Fruit de ui en voeg de tomatenblokjes toe. Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe door.

Ga ondertussen verder met de voorbereidingen voor de gehaktballetjes.
Was de peterselie (1 bakje), haal de blaadjes van de steeltjes. De steeltjes gebruiken we niet.
Was ook de koriander. Houd het bosje met 1 hand vast en draai met je andere hand het onderste deel met de dikste steeltjes er vanaf. Dit kan weg.

Doe peterselie en koriander bij elkaar en hak alles fijn.
Snijd of rasp een hele (gepelde) ui heel fijn.

Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de ui en 1/3 deel van de peterselie en koriander aan toe. Voeg nu komijn, kurkuma, gember- en paprikapoeder toe. Voeg ook een halve tot een hele theelepel zout en peper naar smaak toe.

Kneed alles goed door elkaar. Maak je handen even nat en draai balletjes ter grote van maximaal een pingpongbal.

Bereiding

Verhit een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie. Zet het vuur wat lager en bak de balletjes, in 2 porties, in een paar minuten, rondom bruin.

Roer de tomatensaus nog even door. Voeg zout en peper naar smaak toe en de gehaktballetjes. Voeg ook 1/3 van de fijngehakte koriander en peterselie toe aan de saus. Schep alles door elkaar.

Zoek tussen de gehaktballetjes naar ruimte of maak met een spatel wat ruimte.
Breek hierboven de eitjes. Doe het deksel van pan of tajine erop en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.

Maak terwijl de gehaktballetjes en eieren garen in de saus een salade klaar.
Wil je de bietensalade maken, klik dan hier voor het recept.

Check na 10 minuten of je de eitjes gaar genoeg vindt, snijd ook een gehaktballetje doormidden en check of deze gaar is van binnen (dus niet meer rood). Laat anders nog even verder pruttelen.

Als eieren en gehaktballetjes klaar zijn, strooi je de resterende peterselie en koriander erover.
Zet de pan of tajine op tafel (op een onderzetter).

Serveer met (Marokkaans) brood en de salade.

Eet smakelijk!

Meer Marokkaans eten

Houd je van de Marokkaanse keuken? Check dan zeker ook deze recepten:
Shakshuka op Marokkaanse wijze bereid
Snelle smakelijke Marokkaanse bietensalade

Afrika, Recepten Afrikaans, diner, ei, gehakt, gember, koriander, kurkuma, Marokkaans, tajine

Lees Interacties

Reacties

  1. Tessa zegt

    januari 9, 2018 om 21:30

    Ik heb inmiddels enorm spijt dat ik mijn tajine heb weggeven! Gelukkig kan het ook in een pan, maar het staat zoveel mooier 😉 Lekker recept!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 9, 2018 om 23:09

      Dankjewel! Oh nee, zomaar je tajine weggegeven! Kun je ‘m niet terugvragen? 😉 Het kan gelukkig zeker ook in de pan, doe ik zelf ook regelmatig. Maar ik vind het uit de tajine toch net wat lekkerder. Zeker nu ik tegenwoordig een tajine van aardenwerk/terracotta gebruik.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Drakendans Chinees nieuwjaar

Maak je huis schoon en vier ook Chinees nieuwjaar

oktober 1, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Witte asperges met ham en ei, maar toch anders.

Niet klassieke Hollandse asperges met ham en ei − lekker nèt even anders

mei 26, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in