Wat een smaakbommetjes zijn deze Marokkaans gekruide gehaktballetjes! Dankzij de tomatensaus en een frisse salade ook nog een gezonde keuze. De eitjes gegaard in de tomatensaus zijn er niet alleen superlekker bij, maar zorgen ook voor een extra feestelijke en smakelijke aanblik.
Tajine of hapjespan
Het recept voor dit Marokkaanse gerecht maak je klaar in de hapjespan of tajine. Het kan allebei. Afhankelijk van het aantal personen voor wie ik ook kies ik waarin ik het klaarmaak. Mijn oude terracotta tajine heeft altijd mijn voorkeur, maar is helaas niet zo groot. Vandaar dat ik bij grotere hoeveelheden uitwijk naar de hapjespan. Je hoeft dan ook voor dit gerecht geen tajine aan te schaffen. Maar mocht je een echte tajine hebben staan, gebruik deze dan. Het staat prachtig op tafel en het is nog net even lekkerder.
Liever een vegetarisch gerecht met ei en tomatensaus uit de tajine of hapjespan? Check dan dit Shakshuka recept.
Welk gehakt?
Je kunt voor de gehaktballetjes rundergehakt gebruiken. Maar nog lekkerder is lamsgehakt of kalfsgehakt. Gebruik je rundergehakt, kies dan niet het meest magere uit, want dan heb je kans op hele droge balletjes. Zonde!
Houd je, net als ik, van uitgebreid brood dippen in tomatensaus. Gebruik dan niet 1 maar 2 blikken tomatenblokjes. Denk er wel aan dat als je dit gerecht in de tajine maakt, dit waarschijnlijk niet gaat passen, want later komen ook nog de gehaktballetjes en de eieren erbij. In een flinke hapjespan kan het wel.
Salade voor erbij
Dit gerecht is heerlijke met vers gebakken Marokkaans brood. Mocht je daar nu niet aan kunnen komen, dan is Turks brood, Frans stokbrood of wat rijst er ook lekker bij hoor. Op de foto zie je ook een Marokkaanse bietjessalade. Dat recept vind je hier.
Je kunt er ook voor kiezen om een groene salade erbij te maken van sla, komkommer, tomaat, ui en wat verse kruiden zoals peterselie en/of verse munt. Maak de salade aan met een simpele dressing van olijfolie, azijn, zout en peper.
Recept voor Marokkaanse gehaktballetjes met ei
Ingrediënten
500 gram gehakt (lees hierboven welk gehakt je het beste kunt gebruiken)
1 ui (voor de gehaktballen)
en nog een halve ui (voor de tomatensaus)
1 bakje verse bladpeterselie (15-20 gram)
1 bakje verse koriander (15 gram)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel paprikapoeder
0.5 theelepel komijn
0.5 theelepel kurkuma
4 eieren
1 blik tomatenblokjes op sap a 400 gram (of 2 voor de liefhebber)
olijfolie
zout en peper
vers brood voor erbij
Voorbereiding
Begin met de tomatensaus.
Hak of rasp een halve ui fijn. Verhit wat olijfolie in een hapjespan of tajine. Gebruik je een tajine, let op dat je het vuur niet helemaal hoog zet. Gebruik je de tajine voor het eerst, google dan even naar hoe je een tajine gebruiksklaar maakt.
Fruit de ui en voeg de tomatenblokjes toe. Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe door.
Ga ondertussen verder met de voorbereidingen voor de gehaktballetjes.
Was de peterselie (1 bakje), haal de blaadjes van de steeltjes. De steeltjes gebruiken we niet.
Was ook de koriander. Houd het bosje met 1 hand vast en draai met je andere hand het onderste deel met de dikste steeltjes er vanaf. Dit kan weg.
Doe peterselie en koriander bij elkaar en hak alles fijn.
Snijd of rasp een hele (gepelde) ui heel fijn.
Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de ui en 1/3 deel van de peterselie en koriander aan toe. Voeg nu komijn, kurkuma, gember- en paprikapoeder toe. Voeg ook een halve tot een hele theelepel zout en peper naar smaak toe.
Kneed alles goed door elkaar. Maak je handen even nat en draai balletjes ter grote van maximaal een pingpongbal.
Bereiding
Verhit een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie. Zet het vuur wat lager en bak de balletjes, in 2 porties, in een paar minuten, rondom bruin.
Roer de tomatensaus nog even door. Voeg zout en peper naar smaak toe en de gehaktballetjes. Voeg ook 1/3 van de fijngehakte koriander en peterselie toe aan de saus. Schep alles door elkaar.
Zoek tussen de gehaktballetjes naar ruimte of maak met een spatel wat ruimte.
Breek hierboven de eitjes. Doe het deksel van pan of tajine erop en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
Maak terwijl de gehaktballetjes en eieren garen in de saus een salade klaar.
Wil je de bietensalade maken, klik dan hier voor het recept.
Check na 10 minuten of je de eitjes gaar genoeg vindt, snijd ook een gehaktballetje doormidden en check of deze gaar is van binnen (dus niet meer rood). Laat anders nog even verder pruttelen.
Als eieren en gehaktballetjes klaar zijn, strooi je de resterende peterselie en koriander erover.
Zet de pan of tajine op tafel (op een onderzetter).
Serveer met (Marokkaans) brood en de salade.
Eet smakelijk!
Meer Marokkaans eten
Houd je van de Marokkaanse keuken? Check dan zeker ook deze recepten:
Shakshuka op Marokkaanse wijze bereid
Snelle smakelijke Marokkaanse bietensalade
Ik heb inmiddels enorm spijt dat ik mijn tajine heb weggeven! Gelukkig kan het ook in een pan, maar het staat zoveel mooier 😉 Lekker recept!
Dankjewel! Oh nee, zomaar je tajine weggegeven! Kun je ‘m niet terugvragen? 😉 Het kan gelukkig zeker ook in de pan, doe ik zelf ook regelmatig. Maar ik vind het uit de tajine toch net wat lekkerder. Zeker nu ik tegenwoordig een tajine van aardenwerk/terracotta gebruik.