• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor overheerlijke Engelse cottage pie zonder vlees en met pastinaakpuree

april 30, 2019 Marjolein de Bruijn Reageer

CottagePie-vegetarisch-gehakt-pastinaak-puree
Cottage pie recept met pastinaakpuree en vegetarisch gehakt (mag vast geen cottage pie meer heten nu. :-)) )

Dit cottage pie recept is zonder vlees en met pastinaakpuree in plaats van aardappelpuree. Het gehakt is vervangen voor vegetarisch gehakt. Het mag nu vast geen cottage pie meer heten, maar lekker, lowcarb en gezond is het wel.

Deze maand doe ik voor het eerst mee met een foodblogswap, die op de een of andere manier de #swiepswoepswap is genoemd. :-). Initiatiefneemster is Mandy van MandyandMore.nl. Zij liet Astrid van BonApetit.nu iets lekkers van mijn blog koken en koppelde mij aan de Zuid-Limburgse Inge van KnoeienmetInge.nl die steevast van haar keuken een enorme rommel schijnt te maken, maar wel de lekkerste gerechten uit haar keuken tovert. Uiteindelijk viel mijn oog op Inge haar cottage pie recept, een van oorsprong Iers/Engelse klassieker.

Van Amerikaanse corndogs tot Italiaanse risotto

Overigens is het een feestje om op Inge haar blog vol smakelijke en leuke recepten iets uit te mogen kiezen. Ik zag heuse Amerikaanse corndogs (gefrituurde knakworsten in een maisdeegjasje op een stokje geprikt); bierkip uit de oven; boterzachte asperges met tijm en heel veel mooie risottorecepten want dat is toch wel het favoriete gerecht bij haar in huis.

Cottage pie en Shepherd’s pie

Een cottage pie maak je traditioneel door rundergehakt te laten pruttelen in jus, met ui en soms ook wat groenten als doperwten, bleekselderij of wortel. Vervolgens doe je dit gehaktmengsel in een ovenschaal en dek je het af met een laagje aardappelpuree en schuif je het de oven in.

Doet je dit denken aan een Shepherd’s pie? Dat is niet gek. Het verschil tussen een cottage pie recept of een recept voor shepherd’s pie zit ‘m alleen in het vlees wat gebruikt wordt. Bij een Shepherd’s pie is dit lamsvlees (vaak restjes van de vorige dag) en bij een cottage pie rundvlees, vaak rundergehakt.

Dit recept staat bekend als echt ‘pub food’. Oftewel eten wat je vaak op de kaart ziet staan in traditionele Engelse en Ierse cafés. Dat ik erg houd van zogenaamd pubeten heb je misschien al gelezen in mijn vorige blog over mijn bezoekjes aan een Engelse pubketen, waar je voor een zacht prijsje kunt genieten van Engelse ontbijtjes, fish ’n chips, cottage pie en meer. Nog niet gelezen? Check het artikel hier.

Inge’s twist: een cottage pie recept met pastinaakpuree

Terug naar Inge haar cottage pie recept. Zij vervangt de aardappelpuree door pastinaakpuree. Het kruidige gehaktmengsel met de ietwat zure worcestersaus combineert geweldig met de romige zachte zoete smaak van de pastinaakpuree. Wat een goed idee van Inge! De pastinaak is familie van de (winter)wortel en is tegenwoordig het hele jaar door wel te koop in de supermarkt. Het Nederlandse pastinaakseizoen loopt echter van september tot en met maart, dus ik had waarschijnlijk de laatste pastinaken uit de Hollandse grond toen ik dit maakte. Heb je even geen idee hoe een pastinaak eruit ziet? Hier heb ik een foto voor je.

Pastinaak-unsplash-503138-jasmine-waheed-staand
De pastinaak, een soort witte wortel. Foto: Jasmine Waheed – bron Unsplash.

Marjolein’s twist: een cottage pie recept met vegetarisch gehakt (en pastinaakpuree)

Van de traditionele en klassieke cottage pie blijft stiekem weinig over. Want Inge vervangt de aardappels door pastinaak en ik vervang ook nog eens het rundergehakt voor vegetarisch gehakt. Eigenlijk heb je hier een heerlijke recept van cottage pie maar dan wel zonder de hoofdingrediënten van de klassieke cottage of Shephard’s pie. Er is trouwens wel een term bedacht voor de vegetarische variant: de Shepherdess pie. Hoe dan ook, het is een heerlijke gezonde smakelijke ovenschotel geworden, boordevol groente.

Zo maak je je cottage pie recept 100% vegetarisch

Overigens is dit cottage pie recept wel vleesvrij, maar daarmee nog niet vegetarisch. Ik gebruik namelijk worcestersaus en dit wordt gemaakt met ansjovispasta. Wil je graag 100% vegetarisch eten, dan kun je op zoek gaan naar de vegetarische versie van worcestersaus die schijnt te bestaan. Of je maakt je eigen worcestersausje.

Hoe je dat doet?  Vervang ongeveer 2 eetlepels worcestersaus voor 1 eetlepel (appel)azijn, een halve eetlepel sojasaus, een theelepel tamarindepasta los geroerd met een paar druppels water, een snuf zout, een snuf suiker en een snuf chilipoeder. Altijd even proeven en naar eigen smaak afmaken, voordat je het mengsel door je vegetarisch gehakt roert, want misschien wil jij het nog iets zoeter, zouter, zuurder of verdunnen met nog wat water.

Mocht je als vegetariër ook geen kaas eten in verband met het dierlijke stremsel dat gebruik wordt, laat dan de geraspte kaas gewoon weg. Je zou eventueel, voordat je de cottage pie in de oven zet, nog wat paneermeel over de puree kunnen strooien voor een krokant laagje.

Cottage pie recept met pastinaakpuree en vegetarisch gehakt

Voor 2-3 personen
Bereidingstijd: 45 minuten (+ nog 10-15 minuten in de oven)

Ingrediënten

350 gram vegetarisch gehakt (ik gebruikte 2 schalen a 175 gram met kruimgehakt van Vivera)
250 gram ui, gepeld en in ringen gesneden (ik gebruikte stiekem 500 gram hutspotmix met kant en klaar gesneden ui en peen)
250 gram winterpeen, geschrapt/geschild en in kleine blokjes of reepjes gesneden
250 gram kastanjechampignons
800 gram pastinaak (schoongemaakt en geschild had ik nog maar 450 gram over)
150 gram gekookte aardappels (ik gebruikte een restje van de roti)
200 ml melk
1 blokje paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
150 milliliter water

2-4 eetlepels worcestersaus (voor vegetariërs: check het vegetarische alternatief hierboven)
6-8 eetlepels tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
een snuf kerrie
1 theelepel suiker
peper en zout

2 eetlepels olijfolie voor het gehaktmengsel
1 eetlepel olijfolie voor de champignons
1 eetlepel olijfolie om de ovenschaal in te vetten
3 eetlepels geraspte oude kaas (voor vegetariërs: check het vegetarische alternatief hierboven)

Bereiding

Begin met de pastinaakpuree

Schil de pastinaak en snij een klein stukje van de bovenkant en onderkant af. Snij in stukken van zo’n 3 bij 2 cm. Mocht het binnenste van de pastinaak een beetje draderig eruit zien, snijd het dan weg.

Doe de pastinaak in een pan met de melk, een snuf zout en een scheutje water. Breng aan de kook. Houd tegen het kookpunt even extra goed in de gaten, want met die melk geeft het nogal een troep als het overkookt. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken. De pastinaak is dan boterzacht. Bewaar het kookvocht als je de pastinaak afgiet.

Dus giet af en vang het kookvocht op. Doe de aardappelen erbij (optioneel) en laat even staan tot later gebruik.

Verwarm je oven voor op 220°C.

Aan de slag met het ui-gehakt mengsel

Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak hierin zachtjes de ui met de winterpeen, laurier, Italiaanse keukenkruiden, kerrie en kruidnagelpoeder. Bak tot de uien glazig, maar niet bruin zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Verkruimel het tablet paddenstoelenbouillon erover en roer door.

Doe het vegetarisch gehakt erbij en roerbak een minuut.

Voeg nu 6 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels worcestersaus, een theelepel suiker en 100 mililiter water toe. Roer alles goed door.
Laat een kwartiertje pruttelen (zonder deksel). Als het te droog is, voeg je nog een klein beetje water toe. Proef na 5 minuten pruttelen even hoe je de smaak vindt uitpakken. Voeg dan eventueel nog wat tomatenpuree, worcestersaus, zout en peper toe.

Veeg ondertussen de kastanjechampignons schoon, snijd de onderkant van de steeltjes af en vervolgens de champignons in plakjes.
Verhit in een kleine koekenpan een eetlepel olijfolie en bak de champignons op hoog vuur gaar en bruin. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Roer de champignons door je ui-peen-gehaktmengsel. En laat nog even verder pruttelen, zodat de kruiden ook goed in de champignons kunnen trekken.

Verder met de pastinaakpuree

Stamp de pastinaken met de aardappels tot een puree (of gebruik een pureeknijper). Voeg zoveel van het kookvocht erbij totdat je een smeuïge puree hebt, bij mij was dit al het vocht, bij Inge 4 eetlepels. Breng de puree verder op smaak met wat verse peper uit de molen en een snuf zout.

De cottage pie samenstellen

Vet met een klein scheutje olijfolie je ovenschaal in.

Proef nog even het peen-ui-gehaktmengsel. Het moet een niet nat mengsel zijn, die goed op smaak is. Bedenk alvast hoe het gaat smaken bij de zoete pastinaakpuree. Een klein beetje zuur mag wel, want dat contrasteert leuk met het zoete van de pastinaak. Maar goed, is het nog te zuur naar je idee, doe dan nog een snufje suiker erbij.

Haal de laurierblaadjes eruit en verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal.

Doe hier een laag pastinaakpuree over. Verdeel dit met een vork zodat er overal ongeveer evenveel puree zit. Trek met je vork mooie strepen in de bovenkant.

Strooi de geraspte kaas (of paneermeel) er overheen en zet de cottage pie voor ongeveer 10 minuten in de oven. Houd goed in de gaten, want het enige doel is eigenlijk om een goudbruine bovenkant te creëren. Het zou erg jammer zijn als het net even te hard gaat.

Serveer eventueel zoals in de Engels en Ierse pubs met nog wat doperwtjes erbij.

Eet smakelijk!

Andere recepten met (niet vegetarisch) gehakt

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood (meatloaf)
Aziatische wraps van sla of kool gevuld met gehakt, rijst en een vleugje Vietnam
Spaanse albondigas 

Europa, Recepten diner, Engels, gehakt, Iers, vegetarisch, worcestersaus

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Shakshuka

Recept voor Midden-Oosterse Shakshuka op z’n Marokkaans

augustus 9, 2017 By Marjolein de Bruijn Reageer

Surinaamse-recept-heri-heri-bakkeljauw-cassave-ei

Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw

augustus 19, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Singaporese Hokkien noedels 700x400

Zo maak je Singaporese Hokkien noedels zonder pakje

januari 24, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in