
Dit cottage pie recept is zonder vlees en met pastinaakpuree in plaats van aardappelpuree. Het gehakt is vervangen voor vegetarisch gehakt. Het mag nu vast geen cottage pie meer heten, maar lekker, lowcarb en gezond is het wel.
Deze maand doe ik voor het eerst mee met een foodblogswap, die op de een of andere manier de #swiepswoepswap is genoemd. :-). Initiatiefneemster is Mandy van MandyandMore.nl. Zij liet Astrid van BonApetit.nu iets lekkers van mijn blog koken en koppelde mij aan de Zuid-Limburgse Inge van KnoeienmetInge.nl die steevast van haar keuken een enorme rommel schijnt te maken, maar wel de lekkerste gerechten uit haar keuken tovert. Uiteindelijk viel mijn oog op Inge haar cottage pie recept, een van oorsprong Iers/Engelse klassieker.
Van Amerikaanse corndogs tot Italiaanse risotto
Overigens is het een feestje om op Inge haar blog vol smakelijke en leuke recepten iets uit te mogen kiezen. Ik zag heuse Amerikaanse corndogs (gefrituurde knakworsten in een maisdeegjasje op een stokje geprikt); bierkip uit de oven; boterzachte asperges met tijm en heel veel mooie risottorecepten want dat is toch wel het favoriete gerecht bij haar in huis.
Cottage pie en Shepherd’s pie
Een cottage pie maak je traditioneel door rundergehakt te laten pruttelen in jus, met ui en soms ook wat groenten als doperwten, bleekselderij of wortel. Vervolgens doe je dit gehaktmengsel in een ovenschaal en dek je het af met een laagje aardappelpuree en schuif je het de oven in.
Doet je dit denken aan een Shepherd’s pie? Dat is niet gek. Het verschil tussen een cottage pie recept of een recept voor shepherd’s pie zit ‘m alleen in het vlees wat gebruikt wordt. Bij een Shepherd’s pie is dit lamsvlees (vaak restjes van de vorige dag) en bij een cottage pie rundvlees, vaak rundergehakt.
Dit recept staat bekend als echt ‘pub food’. Oftewel eten wat je vaak op de kaart ziet staan in traditionele Engelse en Ierse cafés. Dat ik erg houd van zogenaamd pubeten heb je misschien al gelezen in mijn vorige blog over mijn bezoekjes aan een Engelse pubketen, waar je voor een zacht prijsje kunt genieten van Engelse ontbijtjes, fish ‘n chips, cottage pie en meer. Nog niet gelezen? Check het artikel hier.
Inge’s twist: een cottage pie recept met pastinaakpuree
Terug naar Inge haar cottage pie recept. Zij vervangt de aardappelpuree door pastinaakpuree. Het kruidige gehaktmengsel met de ietwat zure worcestersaus combineert geweldig met de romige zachte zoete smaak van de pastinaakpuree. Wat een goed idee van Inge! De pastinaak is familie van de (winter)wortel en is tegenwoordig het hele jaar door wel te koop in de supermarkt. Het Nederlandse pastinaakseizoen loopt echter van september tot en met maart, dus ik had waarschijnlijk de laatste pastinaken uit de Hollandse grond toen ik dit maakte. Heb je even geen idee hoe een pastinaak eruit ziet? Hier heb ik een foto voor je.

Marjolein’s twist: een cottage pie recept met vegetarisch gehakt (en pastinaakpuree)
Van de traditionele en klassieke cottage pie blijft stiekem weinig over. Want Inge vervangt de aardappels door pastinaak en ik vervang ook nog eens het rundergehakt voor vegetarisch gehakt. Eigenlijk heb je hier een heerlijke recept van cottage pie maar dan wel zonder de hoofdingrediënten van de klassieke cottage of Shephard’s pie. Er is trouwens wel een term bedacht voor de vegetarische variant: de Shepherdess pie. Hoe dan ook, het is een heerlijke gezonde smakelijke ovenschotel geworden, boordevol groente.
Zo maak je je cottage pie recept 100% vegetarisch
Overigens is dit cottage pie recept wel vleesvrij, maar daarmee nog niet vegetarisch. Ik gebruik namelijk worcestersaus en dit wordt gemaakt met ansjovispasta. Wil je graag 100% vegetarisch eten, dan kun je op zoek gaan naar de vegetarische versie van worcestersaus die schijnt te bestaan. Of je maakt je eigen worcestersausje.
Hoe je dat doet? Vervang ongeveer 2 eetlepels worcestersaus voor 1 eetlepel (appel)azijn, een halve eetlepel sojasaus, een theelepel tamarindepasta los geroerd met een paar druppels water, een snuf zout, een snuf suiker en een snuf chilipoeder. Altijd even proeven en naar eigen smaak afmaken, voordat je het mengsel door je vegetarisch gehakt roert, want misschien wil jij het nog iets zoeter, zouter, zuurder of verdunnen met nog wat water.
Mocht je als vegetariër ook geen kaas eten in verband met het dierlijke stremsel dat gebruik wordt, laat dan de geraspte kaas gewoon weg. Je zou eventueel, voordat je de cottage pie in de oven zet, nog wat paneermeel over de puree kunnen strooien voor een krokant laagje.
Cottage pie recept met pastinaakpuree en vegetarisch gehakt
Voor 2-3 personen
Bereidingstijd: 45 minuten (+ nog 10-15 minuten in de oven)
Ingrediënten
350 gram vegetarisch gehakt (ik gebruikte 2 schalen a 175 gram met kruimgehakt van Vivera)
250 gram ui, gepeld en in ringen gesneden (ik gebruikte stiekem 500 gram hutspotmix met kant en klaar gesneden ui en peen)
250 gram winterpeen, geschrapt/geschild en in kleine blokjes of reepjes gesneden
250 gram kastanjechampignons
800 gram pastinaak (schoongemaakt en geschild had ik nog maar 450 gram over)
150 gram gekookte aardappels (ik gebruikte een restje van de roti)
200 ml melk
1 blokje paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
150 milliliter water
2-4 eetlepels worcestersaus (voor vegetariërs: check het vegetarische alternatief hierboven)
6-8 eetlepels tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
een snuf kerrie
1 theelepel suiker
peper en zout
2 eetlepels olijfolie voor het gehaktmengsel
1 eetlepel olijfolie voor de champignons
1 eetlepel olijfolie om de ovenschaal in te vetten
3 eetlepels geraspte oude kaas (voor vegetariërs: check het vegetarische alternatief hierboven)
Bereiding
Begin met de pastinaakpuree
Schil de pastinaak en snij een klein stukje van de bovenkant en onderkant af. Snij in stukken van zo’n 3 bij 2 cm. Mocht het binnenste van de pastinaak een beetje draderig eruit zien, snijd het dan weg.
Doe de pastinaak in een pan met de melk, een snuf zout en een scheutje water. Breng aan de kook. Houd tegen het kookpunt even extra goed in de gaten, want met die melk geeft het nogal een troep als het overkookt. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken. De pastinaak is dan boterzacht. Bewaar het kookvocht als je de pastinaak afgiet.
Dus giet af en vang het kookvocht op. Doe de aardappelen erbij (optioneel) en laat even staan tot later gebruik.
Verwarm je oven voor op 220°C.
Aan de slag met het ui-gehakt mengsel
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak hierin zachtjes de ui met de winterpeen, laurier, Italiaanse keukenkruiden, kerrie en kruidnagelpoeder. Bak tot de uien glazig, maar niet bruin zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Verkruimel het tablet paddenstoelenbouillon erover en roer door.
Doe het vegetarisch gehakt erbij en roerbak een minuut.
Voeg nu 6 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels worcestersaus, een theelepel suiker en 100 mililiter water toe. Roer alles goed door.
Laat een kwartiertje pruttelen (zonder deksel). Als het te droog is, voeg je nog een klein beetje water toe. Proef na 5 minuten pruttelen even hoe je de smaak vindt uitpakken. Voeg dan eventueel nog wat tomatenpuree, worcestersaus, zout en peper toe.
Veeg ondertussen de kastanjechampignons schoon, snijd de onderkant van de steeltjes af en vervolgens de champignons in plakjes.
Verhit in een kleine koekenpan een eetlepel olijfolie en bak de champignons op hoog vuur gaar en bruin. Breng op smaak met een snuf zout en peper.
Roer de champignons door je ui-peen-gehaktmengsel. En laat nog even verder pruttelen, zodat de kruiden ook goed in de champignons kunnen trekken.
Verder met de pastinaakpuree
Stamp de pastinaken met de aardappels tot een puree (of gebruik een pureeknijper). Voeg zoveel van het kookvocht erbij totdat je een smeuïge puree hebt, bij mij was dit al het vocht, bij Inge 4 eetlepels. Breng de puree verder op smaak met wat verse peper uit de molen en een snuf zout.
De cottage pie samenstellen
Vet met een klein scheutje olijfolie je ovenschaal in.
Proef nog even het peen-ui-gehaktmengsel. Het moet een niet nat mengsel zijn, die goed op smaak is. Bedenk alvast hoe het gaat smaken bij de zoete pastinaakpuree. Een klein beetje zuur mag wel, want dat contrasteert leuk met het zoete van de pastinaak. Maar goed, is het nog te zuur naar je idee, doe dan nog een snufje suiker erbij.
Haal de laurierblaadjes eruit en verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal.
Doe hier een laag pastinaakpuree over. Verdeel dit met een vork zodat er overal ongeveer evenveel puree zit. Trek met je vork mooie strepen in de bovenkant.
Strooi de geraspte kaas (of paneermeel) er overheen en zet de cottage pie voor ongeveer 10 minuten in de oven. Houd goed in de gaten, want het enige doel is eigenlijk om een goudbruine bovenkant te creëren. Het zou erg jammer zijn als het net even te hard gaat.
Serveer eventueel zoals in de Engels en Ierse pubs met nog wat doperwtjes erbij.
Eet smakelijk!
Andere recepten met (niet vegetarisch) gehakt
Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Amerikaans gehaktbrood (meatloaf)
Aziatische wraps van sla of kool gevuld met gehakt, rijst en een vleugje Vietnam
Spaanse albondigas
Geef een antwoord