
Af en toe komt het in Huize EchteGerechten voor dat ik alleen thuis ben met eten. Dat biedt mogelijkheden! Dan ga ik voor iets wat ik vooral zelf heeeeeel erg lekker vind. Vaak kies ik voor een lekker pittig gerecht met aubergine en vis. Met dit recept voor terong belado kan ik zowel pittige Indonesische aubergine als pittige Indonesische makreel maken. En stiekem trouwens ook nog pikante Indonesische eitjes.
Zo onstond de liefde voor pittige Indonesische aubergine en makreel
Toen ik nog in Amsterdam woonde (ik ben in de zomer van 2018 naar Almere verhuisd) haalde ik regelmatig Indonesische gerechten bij Warung Bamboe in de Rijnstraat of Warung Atika in de Van Woustraat. Hier bestel ik altijd nasi koening, een pittig visgerecht en een pittig aubergine gerecht met de naam terong belado. Daarbij mag je dan meerdere groentegerechten uitkiezen.
Maar waarom wil ik altijd, het liefst twee belado gerechten (met vis en aubergine)? Het is de juiste combinatie van chilipeper, tomaat en suiker die belado onweerstaanbaar lekker maakt.
Wat betekent ‘belado’?
Belado betekent in het Indonesisch ‘met pepers’. Het is dan ook echt best wel een pikant gerecht.
Toch heb ik recepten gezien van belado waarin de hoeveelheid gebruikte sambal of chilipepers nog flink meer was dan in deze EchteGerechten versie. Voeg gerust extra pepers of sambal toe hier. Maar houd wel in de gaten dat je nog de tomaat, trassi en suiker proeft. Ben je bang dat het toch te pittig voor je is, doe dan aan het einde van de bereidingstijd wat extra water en suiker erbij. Dat werkt beter dan minder sambal.
Vegetarische Indonesische aubergine of ei
Wil je een vegetarische belado maken, met ei of aubergine, laat dan de trassi weg. Trassi is namelijk gemaakt van garnalen.
Overigens worden veel belado recepten met verse rode pepers gemaakt. Ik maak dit gerecht met sambal oelek, een prima alternatief en mijn keukenmachine blijft mooi schoon in de kast staan.
Belado met aubergine, vis of ei?
De meest bekende Belado gerechten zijn: Terong Belado, Ikan Belado en Telor Belado.
terong = aubergine
ikan = vis
telor = ei
Met onderstaand Indonesisch aubergine recept, de Terong Belado, maak je zonder de aubergine net zo makkelijk Telor Belado of Ikan Belado. Ik leg je uit hoe!

Voor Ikan Belado (makreel in tomatensambalsaus)
Volg onderstaand recept voor Terong Belado (Indonesische aubergine), maar in plaats van aubergine stoof je makreel mee.
Gebruik hiervoor verse makreelfilets die je eerst kort lichtbruin aanbakt in wat olie.
Of gebruik gestoomde makreelfilets. Deze laatste hoef je alleen maar door en door te verwarmen en niet meer te garen in de belado.

Voor Telor Belado (ei in tomatensambalsaus)
Volg onderstaand recept voor Terong Belado, maar in plaats van aubergine stoof je hardgekookte eieren (zonder schaal). Stoof de eieren tot ze warm zijn. Voeg eventueel de laatste paar minuten nog wat roze garnalen toe.

Recept voor Indonesische aubergine in tomatensambalsaus – Terong Belado

Ingrediënten Terong Belado (pittige Indonesische aubergine)
2 aubergines
3 uien
3 tenen knoflook
3 flinke eetlepels sambal oelek (ik gebruikte die van het merk Koningsvogel)
1 blokje trassi ter grootte van het topje van je duim (optioneel, voor een vegetarische variant laat je dit sowieso weg)
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree a 70 gram
1 blokje palmsuiker van ongeveer 60 gram (of vervang voor 60 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker)
160 milliliter water
zonnebloemolie
Bereiding basisrecept Belado
1. Pel en snipper de uien. Fruit de uien zachtjes in een koeken- of hapjespan in wat zonnebloemolie.
2. Voeg de sambal en het stukje trassi toe. Zorg ervoor dat de boel niet aanbakt. Als het wat droog oogt, voeg dan nog wat zonnebloemolie toe. Met een spatel probeer ik nu het stukje trassi al een beetje te breken en pletten. Maar het lost uiteindelijk wel op in de belado.
3. Pel de knoflook. Was de tomaten en snijd in kleine stukjes.
4. Na 10 minuten zijn de uien mooi zacht en glazig. Pers nu de knoflook uit en voeg toe. Bak de knoflook enkele minuten zachtjes mee en voeg dan de stukjes tomaat toe. Bak de tomaten weer enkele minuten zachtjes mee.
5. Voeg dan de tomatenpuree toe en ook de suiker en het water. Gebruik je palmsuiker dan doe je het hele blokje in 1x erbij. De palmsuiker smelt dan langzaam door de saus. Roer rustig en goed door elkaar. Zet het vuur wat hoger tot het mengsel pruttelt. Zet het vuur nu laag, maar zorg wel dat het blijft pruttelen.
6. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen, wat langer kan ook, maar 20 minuten is meestal al voldoende. Check of de palmsuiker is opgelost. Zo niet, laat dan nog even pruttelen totdat de suiker is opgelost. Het water verdampt deels en wat overblijft is nu meer een sausje. Dat is je belado waarmee je pittige Indonesische aubergine, makreel of ei kan maken.
Bereiding pittige Indonesische aubergine – Terong Belado
1. Terwijl je belado staat te pruttelen, was je de aubergines en snijd je deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
2. Check even of de pan groot genoeg is om alle aubergine er bij te doen. Anders moet je helaas toch een grotere pan pakken, daar de belado in doen en dan de aubergine toevoegen. Voeg de aubergine toe aan je belado. Schep de aubergine goed door de belado. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.
3. Doe het deksel op de pan en stoof de aubergine gaar in de belado. Roer tussentijds goed door. Na ongeveer 20 minuten is de aubergine zacht en is de saus er lekker ingetrokken. Check of de aubergine boterzacht is. Is dit niet het geval, stoof dan de aubergine wat langer in de belado.
4. Serveer met rijst, (zoetzure) komkommer, kroepoek en nog een ander lekker Indonesisch gerechtje. Zoals Ikan Belado of Telor Belado (zie hierboven). Of misschien wel daging smoor (gestoofd rundvlees) of buncis toemis (een kruidige roerbak van sperziebonen)?
Eet smakelijk!
Tips voor fijne Indische en Indonesische recepten en kookboeken
Houd jij heel erg van Indische en Indonesische smaken? Is bovenstaand recept voor de Indonesische aubergine, makreel en ei goed bevallen?
Geniet dan vooral van de recepten en informatie over Indonesisch koken hier op EchteGerechten.nl.
Maar zet ook deze drie prachtige Indonesische kookboeken op je verlanglijstje als je ze nog niet kent.
Nu zin in Indisch zoet?
Door al de heerlijke kookboeken en variaties voor belado saus, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik een heerlijke tip voor je. Maak eens de heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus, volgens recept uit Bersama, van Francis Kuijk.
Dank voor de inspiratie, ik ga aan de slag. Origineel ook, want in elk ander recept dat ik gevonden heb wordt de aubergine apart gestoofd, en niet zoals hier ín de belado gegaard. Maar, met uw permissie, even de timing dubbelchecken. Deze Terong duurt dus bijna een uur? 10 min uien, dan 5 of zo min tomaten, dan vocht erbij en 20 min belado pruttelen, en dan pas nog eens 20 min aubergine in de belado garen? (Intuïtief zou ik de aubergine al na de uien samen met de tomaten toevoegen-met een veel kortere bereidingstijd als gevolg). Merci voor je feedback!
Dankjewel Chris! Ja klopt, dit gerecht maken duurt inderdaad bijna een uur. Ik maak vaak een dubbele portie balado om vervolgens er een Ikan Balado en een Terong Balado mee te maken. Misschien dat ik daarom nooit heb bedacht de aubergine eerder toe te voegen. Bedankt voor deze slimme tip!
Chris, ik bedenk me net, dat als je meteen de aubergine toevoegt, dat dan de palmsuiker nog niet erdoor gesmolten is. De aubergine zuigt de saus in zich op, maar bij eerder toevoegen nog niet de juiste zoetpittige saus. Dus of losse suiker gebruiken en zorgen dat die is opgelost voordat de aubergine erbij gaat of toch pas de aubergine toevoegen na 20 minuten pruttelen. Eens?
O zo eens. Niks slimme tip: door jouw techniek krijg je een soort “dubbelop” effect. Je maakt eerst de basissaus, en dan ga je in die topsaus nog eens de aubergine garen. Njam in het kwadraat. Tranen in mijn ogen! (kán van die sambal zijn) Dat is zoals het verschil tussen pastasaus gemaakt met tomaten , of pastasaus gemaakt met eerder gemaakte tomatensaus. Die tweetrapsraket wint altijd.
Hihi! Dat is waarschijnlijk de sambal! 🙂 Dankjewel!!! En ik ga binnenkort eens pastasaus maken van eerder gemaakte tomatensaus. Mocht je nog meer tweetrapsraketten kunnen bedenken, dan houd ik me graag aanbevolen. Helemaal met je eens! 😉
Nou, elke saus maken met een goede fonds ipv water natuurlijk, maar dat is natuurlijk een open deur intrappen 🙂
Haha! Helemaal mee eens, maar toch goed om weer eens te noemen. Ik heb helaas niet van die mooie ijsblokzakjes met fond in de vriezer liggen zoals ik bij jou op je instagram account zag.
Mag ik daar even op inhaken?:) ‘Balado’ is een Minangkabau recept, horend bij de Padang-keuken. Het kenmerkende van balado is dat de ingrediënten altijd in een peper-kruidensaus worden meegestoofd.
Jazeker! Graag zelfs! Dank voor deze fijne inhaker. 🙂
Oh my, wat lekker dit! Ga ik zeker eens maken. Ennuh, ik kook ook altijd lekker voor mezelf, ik snap die mensen niet die zeggen: voor mezelf ga ik niet uitgebreid koken. HOEZO NIET? Hahaha.
Leuk!! Dankjewel! Ben benieuwd of het jou ook zo goed zal smaken! En inderdaad, juist lekker wel voor jezelf koken. Vooral de dingen die je anders niet maakt omdat man en zoon anders het niet lusten.:-) Bonen, blauwe kaas, polenta, vis en pittig eten kan ik dan eindelijk dubbel en dwars van genieten. 🙂
Aubergines moet je eigenlijk heel kort frituren. Dan blijven ze heel mooi zandgeel van binnen en dan pas mengen met de warme specerij-smurrie. Deze hooguit 10- 15 laten warm trekken en opdienen.
De ellende met aubergines is dat ze bij het smoren heel snel glazig en verkleurd er uit gaan zien en krijgen ze ook zo’n typische groente”loopvocht”-smaak (licht bitterzuur).
Veel succes met deze tip uit de “the Vague but True reality of the Soul of Food”
Dank voor deze goede tip! Gelukkig herken ik de glazige look en loopvocht smaak niet, want dat klinkt niet best. Ik had gekozen voor deze manier omdat ik juist liever niet wil frituren. Minder vet en ik heb stiekem ook geen frituurpan. 😉 Ik heb wel elders geproefd van een terong belado waarbij de aubergines eerst kort gefrituurd waren en man, man, man dan heb je inderdaad fluweelzachte aubergine hapjes in je mond. Heerlijk! In deze versie heb je inderdaad van binnen geen mooie zandgele aubergines, maar wel rood van de tomaat en sambal. En mooi rood is ook niet lelijk, toch? Als ik het weer ga maken zal ik kijken of ik twee delen kan maken voor een leuk vergelijkend onderzoekje. Dan frituur ik de aubergines even in mijn wok. Nogmaals dank voor de tips voor de creatie van het ultieme soulfood. 🙂
Het is gewoon een ander recept hoor:) Ik ben nu de jouwe aan het maken, laatste 10 minuten, spannend, maar als ik parmigiana maak (die Italiaanse aubergine-tomaat-mozza ovenschotel) dan doe ik dat de ene keer zonder gefrituurde aubergine en de andere keer wok-frituur ik een deel eerst met ei voor de onderlaag. Dan wordt de ‘bite-ervaring’ heel anders en krijg je een droger resultaat. Het is het vocht van water en tomaten dat de aubergines week maakt en wat pruttiger zeg maar lol. Echter kan ik wel zeggen dat ik noch in Indonesië noch in Maleisië een kok heb gezien die het op jouw manier maakt. Ik heb dus altijd gezien dat de aubergine eerst gewoon gebakken werd in de wok. Ik was eigenlijk een beetje lui vandaag en jouw recept sprak mij daardoor meer aan LMAO:) Nog een paar minuten!!:)
Ben ik dan toch per ongeluk origineel?! :-)) Wat vond je van het eindresultaat Ed?
Vandaag aten we indisch, nu heb ik aubergines in mijn kas staan die goed zijn, dus op zoek naar een Indische toepassing. Van de recepten die voorbij kwamen, sprak de jouwe mij het meest aan.
Gelukt, erg lekker, wanneer je het niet erg vindt zou ik hem graag delen binnen mijn eetgroep, uiteraard met volledige vermelding.
Gr Ben Hengeveld
Kon helaas geen foto toevoegen
Hoi Ben, sorry voor de late reactie. Fijn dat het gesmaakt heeft! Leuk als je het deelt met je eetgroep. Graag ook de link naar het recept zelf delen met je eetgroep.
Als je de foto deelt op facebook of instagram, dan kun je me taggen. Zou ik erg leuk vinden! Je kunt de foto ook mailen naar info@echtegerechten.nl, dan deel ik deze graag voor je op mijn social media kanalen.
Lekker hoor! Altijd met telor gegeten maar ben nu vegan dus even de aubergine geprobeerd. Lekker!
Wat fijn dat de aubergine ook in de smaak valt. Leuk dat je dat even laat weten!
Heb je recept terong belado al vaker gemaakt. Ook voor dochters gezin. Best pittig maar ozo heerlijk. Dit weekend weer en benieuwt hoe de andere familie erop reageert.
Wat leuk! Ik ben ook heel benieuwd hoe de andere familie erop reageert! Hier maak ik er vaak nog een wat andere minder pittig gerecht bij zoals de buncis toemis (dat recept staat ook op de site) en iets van kip in ketjapsaus. Hoe doe jij dat?
Belado valt eigenlijk iedereen in de smaak. Nu nog een keer de vis gaan uitproberen. Zelf heb ik de toemis boontjes al gemaakt. Ook heerlijk met tahu en ik doe er een paar petehbonen bij. Mmmm. Het blijft hier lekker op het menu. De bonen niet voor iedereen en die leggen ze bij liefhebbers op het bord. De smaak zit wel in het gerecht. Lekker.
Dat klinkt top! Leuk dat je de buncis toemis ook al hebt gemaakt én gepimpt! Heerlijk hoe dan de peteh bonen worden doorgegeven. 🙂 Ik bewaar de peteh boontjes meestal voor door de sajur lodeh, maar ik ga nu zeker ook een keer de buncis toemis pimpen met tahu en peteh. Dank voor de tip!
Terong belado is ook lekker als je dikke plakken terong (rondjes) eerst frituurd en dan op een bord rangschikt en op ieder plakje een lepel van je belado legt….
Hetzelfde, maar ziet er anders uit.
Je recept voor de blado heeft in tegenstelling tot de mijne, ook tomatenpuree…dat ga ik ook proberen.
Ik maak ook vaak veel meer van de belado saus en bewaar die in een pot in de koelkast of in de diepvries.
Dat ziet er vast heel mooi uit zo met die gefrituurde plakjes aubergine en dan die mooie rode belado erop! Ga ik zeker ook een keer proberen. Ben benieuwd wat je van mijn versie met tomatenpuree vindt! Ik realiseer me dat mijn vriezer helaas beladovrij is momenteel. Dus de hoogste tijd om weer een lekker voorraadje te maken.
Morgen voor ons allen (6 personen) weer een belado terong maken. Genoeg belado saus om nog telor en makreel ervan te maken. Nog sambal goreng boontjes met garnaaltjes en tahu goreng. Nog iets met petehbonen voor 3 liefhebbers. En oerap oerap. Ben goed voorbereid. Dus dat word weer heerlijk.