• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor simpele maar verslavend lekkere Indonesische zoetpittige aubergine, makreel of ei

maart 2, 2018 Marjolein de Bruijn 18 Reacties

Indonesische Terong Belado 700 x 400

Af en toe komt het in Huize EchteGerechten voor dat ik alleen thuis ben met eten. Dat biedt mogelijkheden! Dan ga ik voor iets wat ik vooral zelf heeeeeel erg lekker vind. Zoals witlof met ham en kaas uit de oven. Maar vaak kies ik voor een lekker pittig gerecht met daarbij ook een visje. Regelmatig duik ik dan voor mezelf de keuken.

Toen ik nog in Amsterdam woonde (ik ben in de zomer van 2018 naar Almere verhuisd) haalde ik regelmatig Indonesische gerechten bij Warung Bamboe in de Rijnstraat of Warung Atika in de Van Woustraat. Hier bestel ik altijd nasi koening, een pittig visgerecht en terong belado (aubergine in tomatenpepersaus). Daarbij mag je dan meerdere groentegerechten uitkiezen.

Maar waarom wil ik altijd, het liefst twee belado gerechten (met vis en aubergine)? Het is de juiste combinatie van chilipeper, tomaat en suiker die belado onweerstaanbaar lekker maakt. Belado betekent in het Indonesisch ‘met pepers’. Het is dan ook echt best wel een pikant gerecht.

Toch heb ik recepten gezien van belado waarin de hoeveelheid gebruikte sambal of chilipepers nog flink meer was dan in deze EchteGerechten versie. Voeg gerust extra pepers of sambal toe hier. Maar houd wel in de gaten dat je nog de tomaat, trassi en suiker proeft. Ben je bang dat het toch te pittig voor je is, doe dan aan het einde van de bereidingstijd wat extra water en suiker erbij. Dat werkt beter dan minder sambal.

Wil je een vegetarische belado maken, met ei of aubergine, laat dan de trassi weg. Trassi is namelijk gemaakt van garnalen.

Overigens worden veel belado recepten met verse rode pepers gemaakt. Ik maak dit gerecht met sambal oelek, een prima alternatief en mijn keukenmachine blijft mooi schoon in de kast staan.

Belado met aubergine, vis of ei?

De meest bekende Belado gerechten zijn: Terong Belado, Ikan Belado en Telor Belado.

terong = aubergine
ikan = vis
telor = ei

Met onderstaand recept voor Terong Belado maak je zonder de aubergine net zo makkelijk Telor Belado of Ikan Belado.

Belado met ei, aubergine en makreel.
Van links naar rechts: witte rijst; ikan belado; telor belado; terong belado

Voor Ikan Belado

Volg onderstaand recept voor Terong Belado, maar in plaats van aubergine stoof je makreel mee.
Gebruik hiervoor verse makreelfilets die je eerst kort lichtbruin aanbakt in wat olie.
Of gebruik gestoomde makreelfilets. Deze laatste hoef je alleen maar door en door te verwarmen en niet meer te garen in de belado.

Recept makreel in pepersaus Ikan Belado 700x400

Voor Telor Belado

Volg onderstaand recept voor Terong Belado, maar in plaats van aubergine stoof je hardgekookte eieren (zonder schaal). Stoof de eieren tot ze warm zijn. Voeg eventueel de laatste paar minuten nog wat roze garnalen toe.

telorbelado-ei-garnaal-balado-indonesisch-indisch

Recept voor zoetpittige Terong Belado

Terong Belado catering

Ingrediënten

2 aubergines
3 uien
3 tenen knoflook
3 flinke eetlepels sambal oelek (ik gebruikte die van het merk Koningsvogel)
1 blokje trassi ter grootte van het topje van je duim (optioneel, voor een vegetarische variant laat je dit sowieso weg)
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree a 70 gram
1 blokje palmsuiker van ongeveer 60 gram (of vervang voor 60 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker)
160 milliliter water
zonnebloemolie

Bereiding Belado

Pel en snipper de uien.
Fruit de uien zachtjes in een koeken- of hapjespan in wat zonnebloemolie. Voeg de sambal en het stukje trassi toe.
Zorg ervoor dat de boel niet aanbakt. Als het wat droog oogt, voeg dan nog wat zonnebloemolie toe.

Met een spatel probeer ik nu het stukje trassi al een beetje te breken en pletten. Maar het lost uiteindelijk wel op in de belado.

Pel de knoflook.
Was de tomaten en snijd in kleine stukjes.

Na 10 minuten zijn de uien mooi zacht en glazig. Pers nu de knoflook uit en voeg toe.
Bak de knoflook enkele minuten zachtjes mee en voeg dan de stukjes tomaat toe.

Bak de tomaten weer enkele minuten zachtjes mee.

Voeg dan de tomatenpuree toe en ook de suiker en het water. Gebruik je palmsuiker dan doe je het hele blokje in 1x erbij. De palmsuiker smelt dan langzaam door de saus.
Roer rustig en goed door elkaar. Zet het vuur wat hoger tot het mengsel pruttelt.
Zet het vuur nu laag, maar zorg wel dat het blijft pruttelen.

Laat ongeveer 20 minuten pruttelen, wat langer kan ook, maar 20 minuten is meestal al voldoende. Check of de palmsuiker is opgelost. Zo niet, laat dan nog even pruttelen totdat de suiker is opgelost.

Het water verdampt deels en wat overblijft is nu meer een sausje. Dat is je belado.

Bereiding Terong Belado

Terwijl je belado staat te pruttelen, was je de aubergines en snijd je deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.

Check even of de pan groot genoeg is om alle aubergine er bij te doen. Anders moet je helaas toch een grotere pan pakken, daar de belado in doen en dan de aubergine toevoegen.
Voeg de aubergine toe aan je belado. Schep de aubergine goed door de belado. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.

Doe het deksel op de pan en stoof de aubergine gaar in de belado. Roer tussentijds goed door.
Na ongeveer 20 minuten is de aubergine zacht en is de saus er lekker ingetrokken. Check of de aubergine boterzacht is. Is dit niet het geval, stoof dan de aubergine wat langer in de belado.

Serveer met rijst, (zoetzure) komkommer, kroepoek en nog een ander lekker Indonesisch gerechtje. Zoals Ikan Belado of Telor Belado (zie hierboven). Of misschien wel daging smoor?

Eet smakelijk!

Azië, Recepten aubergine, ei, Indisch, Indonesisch, vegetarisch, vis

Lees Interacties

Reacties

  1. Chris zegt

    maart 3, 2018 om 11:45

    Dank voor de inspiratie, ik ga aan de slag. Origineel ook, want in elk ander recept dat ik gevonden heb wordt de aubergine apart gestoofd, en niet zoals hier ín de belado gegaard. Maar, met uw permissie, even de timing dubbelchecken. Deze Terong duurt dus bijna een uur? 10 min uien, dan 5 of zo min tomaten, dan vocht erbij en 20 min belado pruttelen, en dan pas nog eens 20 min aubergine in de belado garen? (Intuïtief zou ik de aubergine al na de uien samen met de tomaten toevoegen-met een veel kortere bereidingstijd als gevolg). Merci voor je feedback!

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      maart 3, 2018 om 22:29

      Dankjewel Chris! Ja klopt, dit gerecht maken duurt inderdaad bijna een uur. Ik maak vaak een dubbele portie balado om vervolgens er een Ikan Balado en een Terong Balado mee te maken. Misschien dat ik daarom nooit heb bedacht de aubergine eerder toe te voegen. Bedankt voor deze slimme tip!

      Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      maart 4, 2018 om 11:41

      Chris, ik bedenk me net, dat als je meteen de aubergine toevoegt, dat dan de palmsuiker nog niet erdoor gesmolten is. De aubergine zuigt de saus in zich op, maar bij eerder toevoegen nog niet de juiste zoetpittige saus. Dus of losse suiker gebruiken en zorgen dat die is opgelost voordat de aubergine erbij gaat of toch pas de aubergine toevoegen na 20 minuten pruttelen. Eens?

      Beantwoorden
      • Chris zegt

        maart 4, 2018 om 22:35

        O zo eens. Niks slimme tip: door jouw techniek krijg je een soort “dubbelop” effect. Je maakt eerst de basissaus, en dan ga je in die topsaus nog eens de aubergine garen. Njam in het kwadraat. Tranen in mijn ogen! (kán van die sambal zijn) Dat is zoals het verschil tussen pastasaus gemaakt met tomaten , of pastasaus gemaakt met eerder gemaakte tomatensaus. Die tweetrapsraket wint altijd.

        Beantwoorden
        • Marjolein de Bruijn zegt

          maart 5, 2018 om 13:17

          Hihi! Dat is waarschijnlijk de sambal! 🙂 Dankjewel!!! En ik ga binnenkort eens pastasaus maken van eerder gemaakte tomatensaus. Mocht je nog meer tweetrapsraketten kunnen bedenken, dan houd ik me graag aanbevolen. Helemaal met je eens! 😉

          Beantwoorden
          • Chris zegt

            maart 8, 2018 om 13:11

            Nou, elke saus maken met een goede fonds ipv water natuurlijk, maar dat is natuurlijk een open deur intrappen 🙂

          • Marjolein de Bruijn zegt

            maart 12, 2018 om 08:29

            Haha! Helemaal mee eens, maar toch goed om weer eens te noemen. Ik heb helaas niet van die mooie ijsblokzakjes met fond in de vriezer liggen zoals ik bij jou op je instagram account zag.

    • ed zegt

      april 28, 2020 om 20:45

      Mag ik daar even op inhaken?:) ‘Balado’ is een Minangkabau recept, horend bij de Padang-keuken. Het kenmerkende van balado is dat de ingrediënten altijd in een peper-kruidensaus worden meegestoofd.

      Beantwoorden
      • Marjolein de Bruijn zegt

        mei 13, 2020 om 07:50

        Jazeker! Graag zelfs! Dank voor deze fijne inhaker. 🙂

        Beantwoorden
  2. Andrea | Anniepannie.nl zegt

    juli 6, 2018 om 14:21

    Oh my, wat lekker dit! Ga ik zeker eens maken. Ennuh, ik kook ook altijd lekker voor mezelf, ik snap die mensen niet die zeggen: voor mezelf ga ik niet uitgebreid koken. HOEZO NIET? Hahaha.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      juli 19, 2018 om 13:20

      Leuk!! Dankjewel! Ben benieuwd of het jou ook zo goed zal smaken! En inderdaad, juist lekker wel voor jezelf koken. Vooral de dingen die je anders niet maakt omdat man en zoon anders het niet lusten.:-) Bonen, blauwe kaas, polenta, vis en pittig eten kan ik dan eindelijk dubbel en dwars van genieten. 🙂

      Beantwoorden
  3. Yuri van Markus zegt

    oktober 25, 2018 om 22:38

    Aubergines moet je eigenlijk heel kort frituren. Dan blijven ze heel mooi zandgeel van binnen en dan pas mengen met de warme specerij-smurrie. Deze hooguit 10- 15 laten warm trekken en opdienen.

    De ellende met aubergines is dat ze bij het smoren heel snel glazig en verkleurd er uit gaan zien en krijgen ze ook zo’n typische groente”loopvocht”-smaak (licht bitterzuur).

    Veel succes met deze tip uit de “the Vague but True reality of the Soul of Food”

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      november 8, 2018 om 09:09

      Dank voor deze goede tip! Gelukkig herken ik de glazige look en loopvocht smaak niet, want dat klinkt niet best. Ik had gekozen voor deze manier omdat ik juist liever niet wil frituren. Minder vet en ik heb stiekem ook geen frituurpan. 😉 Ik heb wel elders geproefd van een terong belado waarbij de aubergines eerst kort gefrituurd waren en man, man, man dan heb je inderdaad fluweelzachte aubergine hapjes in je mond. Heerlijk! In deze versie heb je inderdaad van binnen geen mooie zandgele aubergines, maar wel rood van de tomaat en sambal. En mooi rood is ook niet lelijk, toch? Als ik het weer ga maken zal ik kijken of ik twee delen kan maken voor een leuk vergelijkend onderzoekje. Dan frituur ik de aubergines even in mijn wok. Nogmaals dank voor de tips voor de creatie van het ultieme soulfood. 🙂

      Beantwoorden
      • Ed zegt

        april 28, 2020 om 20:39

        Het is gewoon een ander recept hoor:) Ik ben nu de jouwe aan het maken, laatste 10 minuten, spannend, maar als ik parmigiana maak (die Italiaanse aubergine-tomaat-mozza ovenschotel) dan doe ik dat de ene keer zonder gefrituurde aubergine en de andere keer wok-frituur ik een deel eerst met ei voor de onderlaag. Dan wordt de ‘bite-ervaring’ heel anders en krijg je een droger resultaat. Het is het vocht van water en tomaten dat de aubergines week maakt en wat pruttiger zeg maar lol. Echter kan ik wel zeggen dat ik noch in Indonesië noch in Maleisië een kok heb gezien die het op jouw manier maakt. Ik heb dus altijd gezien dat de aubergine eerst gewoon gebakken werd in de wok. Ik was eigenlijk een beetje lui vandaag en jouw recept sprak mij daardoor meer aan LMAO:) Nog een paar minuten!!:)

        Beantwoorden
        • Marjolein de Bruijn zegt

          mei 13, 2020 om 07:54

          Ben ik dan toch per ongeluk origineel?! :-)) Wat vond je van het eindresultaat Ed?

          Beantwoorden
  4. Ben Hengeveld zegt

    augustus 21, 2020 om 17:41

    Vandaag aten we indisch, nu heb ik aubergines in mijn kas staan die goed zijn, dus op zoek naar een Indische toepassing. Van de recepten die voorbij kwamen, sprak de jouwe mij het meest aan.
    Gelukt, erg lekker, wanneer je het niet erg vindt zou ik hem graag delen binnen mijn eetgroep, uiteraard met volledige vermelding.

    Gr Ben Hengeveld

    Kon helaas geen foto toevoegen

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      september 13, 2020 om 12:12

      Hoi Ben, sorry voor de late reactie. Fijn dat het gesmaakt heeft! Leuk als je het deelt met je eetgroep. Graag ook de link naar het recept zelf delen met je eetgroep.

      Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      september 13, 2020 om 12:13

      Als je de foto deelt op facebook of instagram, dan kun je me taggen. Zou ik erg leuk vinden! Je kunt de foto ook mailen naar info@echtegerechten.nl, dan deel ik deze graag voor je op mijn social media kanalen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Noedelsoep Chinese stijl 700x400

Niks kant-en-klaar! Deze Aziatische noedelsoep maak je snel en makkelijk zelf

februari 21, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Poke Bowl Rotterdam

Aloha! Ontdek Hawaï – Wat is Poke?

april 2, 2017 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Surinaamse-recept-heri-heri-bakkeljauw-cassave-ei

Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw

augustus 19, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in