Recept voor de o zo bekende en heerlijke Thaise Tom Kha Kai of Tom Kha Gai. Een klassieke Thaise kippensoep gemaakt met kokosmelk, Laos, limoenblad en citroengras. Dit recept is makkelijk en snel te maken, ook al ken je misschien nog niet alle ingrediënten.
In Thailand is koken en eten niet aan vaste tijden gebonden. Als je daar bent, kun je de hele dag op culinaire ontdekkingsreis gaan. Dat kan in restaurants, maar juist ook op straat, op de markten en zelfs op het water waar vanuit bootjes allerlei lekkers wordt verkocht. Eigenlijk vind je overal wel kleine en grotere eetgelegenheden. Je eet niet alleen om je maag te vullen, maar juist ook voor je plezier en het liefste met elkaar.
Wist je trouwens dat ze in Thailand met lepel en vork eten? Messen worden niet gebruikt tijdens het eten. Wel in de keuken, waar alles al in behapbare stukjes is gesneden zodat een mes tijdens het eten niet nodig is. Eetstokjes zie je er zelden, maar kan je nog wel eens krijgen bij een noedelgerecht gekocht bij een kraampje op een straathoek.
Laos en Galanga
Een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken is Galanga. In Nederland bekender onder de naam Laos. De Thaise naam is Kha. Het wordt ook wel de Thaise gember genoemd en de plant is ook verwant aan gember. Qua uiterlijk is de Galanga lichter van kleur en bij de punten zie je vaak ook wat roze. Galanga schijnt ook een medicinale werking te hebben en zou helpen bij problemen aan de luchtwegen en de maag. Mocht je niet aan aan deze wortel kunnen komen, vervang dan voor gewone gember. De smaak is dan wel enigszins anders.
Recept voor echte Thaise kippensoep met kokosmelk en laos
Voor 4 personen
Ingrediënten
450 ml kokosmelk (wij gebruikten Aroy-D kokosmelk uit een groen pakje, 3 pakjes van 150 ml)
600 ml water
300 g kippendijfilet (of kipfilet)
250 g kastanjechampignons, oesterzwammen of een mix
10 plakjes Laos* van ongeveer 5mm dik (Laos = Galanga)
1 stengel Sereh** (Sereh = citroengras)
5 gedroogde limoenblaadjes** of 3 verse
3 limoenen
5 el vissaus
2 tl suiker
1 rode chilipeper
* Laos kun je eventueel vervangen voor verse gember
** Sereh of citroengras is gedroogd of vers te verkrijgen. Tegenwoordig ook zelfs vers te koop bij de grotere AH supermarkt. Limoenblad kun je gedroogd en vers krijgen bij de toko. Het heet ook wel: citroenblad, kaffir lime leaf, kaffa lime leaves, djeroek poeroet of daun djeruk purut. De schrijfwijze verschilt nog wel eens. Kun je nu met geen mogelijkheid aan limoenblad en citroengras komen, vervang dan voor de schil (niet het witte deel) van 1 citroen.
Bereiding
Snijd allereerst de kippendijenfilet in repen. Doe in een schaaltje en roer er 3 eetlepels vissaus doorheen. Dek af en zet terug in de koelkast. Marineer de kip in de vissaus minimaal 20 minuten, maar het liefst een hele nacht.
Was en schil nu de Laos. Snijd in plakjes van ongeveer 5mm dikte.
Was de Sereh en verwijder eventueel het buitenste blad. Snijd aan de onderkant een plakje eraf en gooi dat weg. Kneus het onderste deel van de stengel en snijd de stengel in stukken van ongeveer 4 centimeter.
Gebruik je verse citroenbladeren, was deze dan ook en dep weer droog.
Breng in een (soep)pan de kokosmelk met het water, de Laos, Sereh en limoenblaadjes langzaam aan de kook. Roer af en toe even door. Zet het vuur laag als het kookt, voeg de suiker toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer weer af en toe alles even goed door.
Veeg ondertussen de oesterzwammen en/of kastanjechampignons schoon. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de oesterzwammen in repen.
Pers 2 limoenen uit en houd 2 eetlepels sap apart. Snijd de derde limoen in partjes.
Mocht nu het snijden van de paddenstoelen iets langer duren, laat dan de bouillon van kokosmelk gewoon iets langer pruttelen. Geen probleem. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.
Voeg dan de kip toe en breng de bouillon voor zachtjes aan de kook.
Voeg vervolgens de kastanjechampignons en/of oesterzwammen toe. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de paddenstoelen enigszins zijn geslonken.
Was de rode peper en snijd in hele fijne ringetjes.
Breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap en 2 eetlepels vissaus. Proef nu de soep. Voeg eventueel nog meer limoensap en vissaus toe.
Zet de limoenpartjes op tafel, samen met de vissaus, zodat je gasten eventueel nog wat extra toe kunnen voegen. Vind je de soep zuur geworden, voeg dan nog een klein beetje extra suiker toe.
De Sereh, limoenblaadjes en Laos kun je niet eten, maar kun je wel gewoon in de soep laten zitten.
Verdeel de rode peper over de soepkommen en giet hier de soep op.
Serveer meteen.
Eet smakelijk!
Meer Aziatische smaken
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip
Geef een antwoord