• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Foodblog
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

October 3, 2017 Marjolein de Bruijn Leave a Comment

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor de o zo bekende en heerlijke Thaise Tom Kha Kai of Tom Kha Gai. Een klassieke Thaise kippensoep gemaakt met kokosmelk, Laos, limoenblad en citroengras. Dit recept is makkelijk en snel te maken, ook al ken je misschien nog niet alle ingrediënten.

In Thailand is koken en eten niet aan vaste tijden gebonden. Als je daar bent, kun je de hele dag op culinaire ontdekkingsreis gaan. Dat kan in restaurants, maar juist ook op straat, op de markten en zelfs op het water waar vanuit bootjes allerlei lekkers wordt verkocht. Eigenlijk vind je overal wel kleine en grotere eetgelegenheden. Je eet niet alleen om je maag te vullen, maar juist ook voor je plezier en het liefste met elkaar.

Wist je trouwens dat ze in Thailand met lepel en vork eten? Messen worden niet gebruikt tijdens het eten. Wel in de keuken, waar alles al in behapbare stukjes is gesneden zodat een mes tijdens het eten niet nodig is. Eetstokjes zie je er zelden, maar kan je nog wel eens krijgen bij een noedelgerecht gekocht bij een kraampje op een straathoek.

Laos en Galanga

Een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken is Galanga. In Nederland bekender onder de naam Laos. De Thaise naam is Kha. Het wordt ook wel de Thaise gember genoemd en de plant is ook verwant aan gember. Qua uiterlijk is de Galanga lichter van kleur en bij de punten zie je vaak ook wat roze. Galanga schijnt ook een medicinale werking te hebben en zou helpen bij problemen aan de luchtwegen en de maag. Mocht je niet aan aan deze wortel kunnen komen, vervang dan voor gewone gember. De smaak is dan wel enigszins anders.

Recept voor echte Thaise kippensoep met kokosmelk en laos

Voor 4 personen

Ingrediënten

450 ml kokosmelk (wij gebruikten Aroy-D kokosmelk uit een groen pakje, 3 pakjes van 150 ml)
600 ml water
300 g kippendijfilet (of kipfilet)
250 g kastanjechampignons, oesterzwammen of een mix
10 plakjes Laos* van ongeveer 5mm dik (Laos = Galanga)
1 stengel Sereh** (Sereh = citroengras)
5 gedroogde limoenblaadjes** of 3 verse
3 limoenen
5 el vissaus
2 tl suiker
1 rode chilipeper

* Laos kun je eventueel vervangen voor verse gember
** Sereh of citroengras is gedroogd of vers te verkrijgen. Tegenwoordig ook zelfs vers te koop bij de grotere AH supermarkt. Limoenblad kun je gedroogd en vers krijgen bij de toko. Het heet ook wel: citroenblad, kaffir lime leaf, kaffa lime leaves, djeroek poeroet of daun djeruk purut. De schrijfwijze verschilt nog wel eens. Kun je nu met geen mogelijkheid aan limoenblad en citroengras komen, vervang dan voor de schil (niet het witte deel) van 1 citroen.

Bereiding

Snijd allereerst de kippendijenfilet in repen. Doe in een schaaltje en roer er 3 eetlepels vissaus doorheen. Dek af en zet terug in de koelkast. Marineer de kip in de vissaus minimaal 20 minuten, maar het liefst een hele nacht.

Was en schil nu de Laos. Snijd in plakjes van ongeveer 5mm dikte.
Was de Sereh en verwijder eventueel het buitenste blad. Snijd aan de onderkant een plakje eraf en gooi dat weg. Kneus het onderste deel van de stengel en snijd de stengel in stukken van ongeveer 4 centimeter.
Gebruik je verse citroenbladeren, was deze dan ook en dep weer droog.

Breng in een (soep)pan de kokosmelk met het water, de Laos, Sereh en limoenblaadjes langzaam aan de kook. Roer af en toe even door. Zet het vuur laag als het kookt, voeg de suiker toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer weer af en toe alles even goed door.

Veeg ondertussen de oesterzwammen en/of kastanjechampignons schoon. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de oesterzwammen in repen.

Pers 2 limoenen uit en houd 2 eetlepels sap apart. Snijd de derde limoen in partjes.

Mocht nu het snijden van de paddenstoelen iets langer duren, laat dan de bouillon van kokosmelk gewoon iets langer pruttelen. Geen probleem. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Voeg dan de kip toe en breng de bouillon voor zachtjes aan de kook.
Voeg vervolgens de kastanjechampignons en/of oesterzwammen toe. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de paddenstoelen enigszins zijn geslonken.

Was de rode peper en snijd in hele fijne ringetjes.
Breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap en 2 eetlepels vissaus. Proef nu de soep. Voeg eventueel nog meer limoensap en vissaus toe.
Zet de limoenpartjes op tafel, samen met de vissaus, zodat je gasten eventueel nog wat extra toe kunnen voegen. Vind je de soep zuur geworden, voeg dan nog een klein beetje extra suiker toe.

De Sereh, limoenblaadjes en Laos kun je niet eten, maar kun je wel gewoon in de soep laten zitten.

Verdeel de rode peper over de soepkommen en giet hier de soep op.
Serveer meteen.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Azië, Recepten citroengras, kip, laos, limoenblad, sereh, soep, Thais, vissaus

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Instagram post 2194166030373079681_1981062181 Marokkaanse catering voor 40 personen! Wat een feestje was dit! 😊 Met een vega tajinegerecht toch maar in een pan klaargemaakt want anders paste het echt niet. Pompoen, wortel en courgette met dadels, vijgen en kaneel. Op je bord bestrooid met geroosterde amandelen. Heerlijk! Recept ga ik echt nog een keer met jullie delen. Erbij een meer bekend traditioneel Marokkaans gerecht van malse kip met groene olijven en geconfijte citroen, naar recept van @anniepannie_nl alleen dan met kortere stooftijd en kippendijfilets. Geserveerd met Marokkaanse stijl shakshuka, twee salades en Marokkaans maisbrood. Swipe away!😊😘
Instagram post 2188369764136977342_1981062181 Daoud basha op tafel! 👌 Dat zijn Libanese lamsgehaktballetjes in tomatensaus met geroosterde pijnboompitten. Met een kleine aanpassing toverde ik de gehaktballetjes met de Midden-Oosterse kruidenmix baharat van @elisesworldoffood om tot dit traditionele Libanese gerecht. Superlekker!! Ik serveerde er Libanees platbrood bij en bloemkool. Het was erg leuk om voor de #swiepswoepswap door @mandyandmore gekoppeld te worden aan Elise. Heerlike recepten allemaal! 😊👍 Recept van mijn versie vind je in de comments hieronder!
Instagram post 2184044186231378243_1981062181 Diner voor 8! Eerst een Marokkaans soepje van gele spliterwten. Daarna 2 gerechten uit Simpel van Ottolenghi: de snijbonen gestoofd in een kruidig tomatensausje en geplette courgettes met knoflook en verse munt. Erbij lamskoteletjes met een Turkse stijl marinade van o.a. komijn en tijm. Erna uitbuiken met koffie en thee.😘 Fijne zondag lieve mensen!
Instagram post 2173163094247003014_1981062181 Japanse wagyu beef BBQ met een BBQ in de tafel.😊👌👍 Het is de Japanse versie van Koreaanse BBQ met als je wilt ook Koreaanse bibimbap (zie de kom op de foto met de eidooier) erbij of een kom Ramen die je met zn allen deelt. Het kan allemaal bij dit fijne authentieke restaurantje @yakiniku_kanata. Vooraf een heerlijke omelet met kaas en wagyu beef erin en erbij Japans Asahi bier van de tap. Wat een feestelijk begin van het weekend. 👍 Swipe to see de omelet. Happy weekend lieve allemaal!
Instagram post 2163724832646381855_1981062181 Deze Midden-Oosterse shakshuka met een Marokkaanse touch maakte ik laatst voor een grote groep. Ik maakte heel veel (8x mijn recept) ui-tomaat-paprika mengsel, vulde daar 2 ovenschalen mee. Maakte kuiltjes voor de eitjes, versierde het met feta en koriander en schoof het 20 minuten de oven in. Swipe even om te zien hoe ie er toen uitzag.😊 Het resultaat ging, met wat Marokkaans maisbrood erbij, schoon op. 💪Dit zou nu mijn ideale Zondagse ontbijtje zijn. 😋 Wat zou de jouwe zijn? Link naar het recept van deze shakshuka (maar dan voor 2 personen), staat weer even in mijn bio. Fijne zondag lieve mensen!
Instagram post 2153533654294748472_1981062181 Curaçao op tafel! Als dank.voor de lieve buren die op mijn huis pasten tijdens mijn vakantie, kookte ik Antilliaans voor hen. Ik maakte pastechi karní (pasteitjes met gehakt), kip uit de oven met sinaasappel en paprika, Caribische macaronitaart, funchi friet (gemaakt van maismeel) en een heerlijk romig zoet dessert genaamd kesio. Je maakt het met ei, gecondenseerde melk, suiker en rum. Alle recepten zijn uit het nieuwste kookboek van @antilliaanseten.😊👍
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zweeds recept voor Gravad Lax

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

January 20, 2018 By Marjolein de Bruijn 4 Comments

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

November 1, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Comments

Falafel homemade

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus

December 18, 2017 By Marjolein de Bruijn Leave a Comment

Nieuwste posts

  • Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam
  • Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa
  • Broccoli wokken op Kantonese wijze met oestersaus en gember


Footer

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2019 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in