• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

oktober 3, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor de o zo bekende en heerlijke Thaise Tom Kha Kai of Tom Kha Gai. Een klassieke Thaise kippensoep gemaakt met kokosmelk, Laos, limoenblad en citroengras. Dit recept is makkelijk en snel te maken, ook al ken je misschien nog niet alle ingrediënten.

In Thailand is koken en eten niet aan vaste tijden gebonden. Als je daar bent, kun je de hele dag op culinaire ontdekkingsreis gaan. Dat kan in restaurants, maar juist ook op straat, op de markten en zelfs op het water waar vanuit bootjes allerlei lekkers wordt verkocht. Eigenlijk vind je overal wel kleine en grotere eetgelegenheden. Je eet niet alleen om je maag te vullen, maar juist ook voor je plezier en het liefste met elkaar.

Wist je trouwens dat ze in Thailand met lepel en vork eten? Messen worden niet gebruikt tijdens het eten. Wel in de keuken, waar alles al in behapbare stukjes is gesneden zodat een mes tijdens het eten niet nodig is. Eetstokjes zie je er zelden, maar kan je nog wel eens krijgen bij een noedelgerecht gekocht bij een kraampje op een straathoek.

Laos en Galanga

Een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken is Galanga. In Nederland bekender onder de naam Laos. De Thaise naam is Kha. Het wordt ook wel de Thaise gember genoemd en de plant is ook verwant aan gember. Qua uiterlijk is de Galanga lichter van kleur en bij de punten zie je vaak ook wat roze. Galanga schijnt ook een medicinale werking te hebben en zou helpen bij problemen aan de luchtwegen en de maag. Mocht je niet aan aan deze wortel kunnen komen, vervang dan voor gewone gember. De smaak is dan wel enigszins anders.

Recept voor echte Thaise kippensoep met kokosmelk en laos

Voor 4 personen

Ingrediënten

450 ml kokosmelk (wij gebruikten Aroy-D kokosmelk uit een groen pakje, 3 pakjes van 150 ml)
600 ml water
300 g kippendijfilet (of kipfilet)
250 g kastanjechampignons, oesterzwammen of een mix
10 plakjes Laos* van ongeveer 5mm dik (Laos = Galanga)
1 stengel Sereh** (Sereh = citroengras)
5 gedroogde limoenblaadjes** of 3 verse
3 limoenen
5 el vissaus
2 tl suiker
1 rode chilipeper

* Laos kun je eventueel vervangen voor verse gember
** Sereh of citroengras is gedroogd of vers te verkrijgen. Tegenwoordig ook zelfs vers te koop bij de grotere AH supermarkt. Limoenblad kun je gedroogd en vers krijgen bij de toko. Het heet ook wel: citroenblad, kaffir lime leaf, kaffa lime leaves, djeroek poeroet of daun djeruk purut. De schrijfwijze verschilt nog wel eens. Kun je nu met geen mogelijkheid aan limoenblad en citroengras komen, vervang dan voor de schil (niet het witte deel) van 1 citroen.

Bereiding

Snijd allereerst de kippendijenfilet in repen. Doe in een schaaltje en roer er 3 eetlepels vissaus doorheen. Dek af en zet terug in de koelkast. Marineer de kip in de vissaus minimaal 20 minuten, maar het liefst een hele nacht.

Was en schil nu de Laos. Snijd in plakjes van ongeveer 5mm dikte.
Was de Sereh en verwijder eventueel het buitenste blad. Snijd aan de onderkant een plakje eraf en gooi dat weg. Kneus het onderste deel van de stengel en snijd de stengel in stukken van ongeveer 4 centimeter.
Gebruik je verse citroenbladeren, was deze dan ook en dep weer droog.

Breng in een (soep)pan de kokosmelk met het water, de Laos, Sereh en limoenblaadjes langzaam aan de kook. Roer af en toe even door. Zet het vuur laag als het kookt, voeg de suiker toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer weer af en toe alles even goed door.

Veeg ondertussen de oesterzwammen en/of kastanjechampignons schoon. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de oesterzwammen in repen.

Pers 2 limoenen uit en houd 2 eetlepels sap apart. Snijd de derde limoen in partjes.

Mocht nu het snijden van de paddenstoelen iets langer duren, laat dan de bouillon van kokosmelk gewoon iets langer pruttelen. Geen probleem. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Voeg dan de kip toe en breng de bouillon voor zachtjes aan de kook.
Voeg vervolgens de kastanjechampignons en/of oesterzwammen toe. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de paddenstoelen enigszins zijn geslonken.

Was de rode peper en snijd in hele fijne ringetjes.
Breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap en 2 eetlepels vissaus. Proef nu de soep. Voeg eventueel nog meer limoensap en vissaus toe.
Zet de limoenpartjes op tafel, samen met de vissaus, zodat je gasten eventueel nog wat extra toe kunnen voegen. Vind je de soep zuur geworden, voeg dan nog een klein beetje extra suiker toe.

De Sereh, limoenblaadjes en Laos kun je niet eten, maar kun je wel gewoon in de soep laten zitten.

Verdeel de rode peper over de soepkommen en giet hier de soep op.
Serveer meteen.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Azië, Recepten citroengras, kip, laos, limoenblad, sereh, soep, Thais, vissaus

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein de Bruijn Reageer

Chinese Coca-colakip

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 By Marjolein de Bruijn 4 Reacties

Poke zalm met zeewier

Maak je eigen Hawaiiaanse Poke bowl met zalm en zeewiersalade

april 2, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in