• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Recept voor Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met Laos

oktober 3, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Thaise soep Tom Ka Kai

Recept voor de o zo bekende en heerlijke Thaise Tom Kha Kai of Tom Kha Gai. Een klassieke Thaise kippensoep gemaakt met kokosmelk, Laos, limoenblad en citroengras. Dit recept is makkelijk en snel te maken, ook al ken je misschien nog niet alle ingrediënten.

In Thailand is koken en eten niet aan vaste tijden gebonden. Als je daar bent, kun je de hele dag op culinaire ontdekkingsreis gaan. Dat kan in restaurants, maar juist ook op straat, op de markten en zelfs op het water waar vanuit bootjes allerlei lekkers wordt verkocht. Eigenlijk vind je overal wel kleine en grotere eetgelegenheden. Je eet niet alleen om je maag te vullen, maar juist ook voor je plezier en het liefste met elkaar.

Wist je trouwens dat ze in Thailand met lepel en vork eten? Messen worden niet gebruikt tijdens het eten. Wel in de keuken, waar alles al in behapbare stukjes is gesneden zodat een mes tijdens het eten niet nodig is. Eetstokjes zie je er zelden, maar kan je nog wel eens krijgen bij een noedelgerecht gekocht bij een kraampje op een straathoek.

Laos en Galanga

Een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken is Galanga. In Nederland bekender onder de naam Laos. De Thaise naam is Kha. Het wordt ook wel de Thaise gember genoemd en de plant is ook verwant aan gember. Qua uiterlijk is de Galanga lichter van kleur en bij de punten zie je vaak ook wat roze. Galanga schijnt ook een medicinale werking te hebben en zou helpen bij problemen aan de luchtwegen en de maag. Mocht je niet aan aan deze wortel kunnen komen, vervang dan voor gewone gember. De smaak is dan wel enigszins anders.

Recept voor echte Thaise kippensoep met kokosmelk en laos

Voor 4 personen

Ingrediënten

450 ml kokosmelk (wij gebruikten Aroy-D kokosmelk uit een groen pakje, 3 pakjes van 150 ml)
600 ml water
300 g kippendijfilet (of kipfilet)
250 g kastanjechampignons, oesterzwammen of een mix
10 plakjes Laos* van ongeveer 5mm dik (Laos = Galanga)
1 stengel Sereh** (Sereh = citroengras)
5 gedroogde limoenblaadjes** of 3 verse
3 limoenen
5 el vissaus
2 tl suiker
1 rode chilipeper

* Laos kun je eventueel vervangen voor verse gember
** Sereh of citroengras is gedroogd of vers te verkrijgen. Tegenwoordig ook zelfs vers te koop bij de grotere AH supermarkt. Limoenblad kun je gedroogd en vers krijgen bij de toko. Het heet ook wel: citroenblad, kaffir lime leaf, kaffa lime leaves, djeroek poeroet of daun djeruk purut. De schrijfwijze verschilt nog wel eens. Kun je nu met geen mogelijkheid aan limoenblad en citroengras komen, vervang dan voor de schil (niet het witte deel) van 1 citroen.

Bereiding

Snijd allereerst de kippendijenfilet in repen. Doe in een schaaltje en roer er 3 eetlepels vissaus doorheen. Dek af en zet terug in de koelkast. Marineer de kip in de vissaus minimaal 20 minuten, maar het liefst een hele nacht.

Was en schil nu de Laos. Snijd in plakjes van ongeveer 5mm dikte.
Was de Sereh en verwijder eventueel het buitenste blad. Snijd aan de onderkant een plakje eraf en gooi dat weg. Kneus het onderste deel van de stengel en snijd de stengel in stukken van ongeveer 4 centimeter.
Gebruik je verse citroenbladeren, was deze dan ook en dep weer droog.

Breng in een (soep)pan de kokosmelk met het water, de Laos, Sereh en limoenblaadjes langzaam aan de kook. Roer af en toe even door. Zet het vuur laag als het kookt, voeg de suiker toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer weer af en toe alles even goed door.

Veeg ondertussen de oesterzwammen en/of kastanjechampignons schoon. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de oesterzwammen in repen.

Pers 2 limoenen uit en houd 2 eetlepels sap apart. Snijd de derde limoen in partjes.

Mocht nu het snijden van de paddenstoelen iets langer duren, laat dan de bouillon van kokosmelk gewoon iets langer pruttelen. Geen probleem. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Voeg dan de kip toe en breng de bouillon voor zachtjes aan de kook.
Voeg vervolgens de kastanjechampignons en/of oesterzwammen toe. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de paddenstoelen enigszins zijn geslonken.

Was de rode peper en snijd in hele fijne ringetjes.
Breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap en 2 eetlepels vissaus. Proef nu de soep. Voeg eventueel nog meer limoensap en vissaus toe.
Zet de limoenpartjes op tafel, samen met de vissaus, zodat je gasten eventueel nog wat extra toe kunnen voegen. Vind je de soep zuur geworden, voeg dan nog een klein beetje extra suiker toe.

De Sereh, limoenblaadjes en Laos kun je niet eten, maar kun je wel gewoon in de soep laten zitten.

Verdeel de rode peper over de soepkommen en giet hier de soep op.
Serveer meteen.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor wraps van koolblad, gevuld met Aziatisch gekruid gehakt en rijst
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Gerelateerd

Azië, Recepten citroengras, kip, laos, limoenblad, sereh, soep, Thais, vissaus

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Guacamole

Recept voor de lekkerste echt Mexicaanse guacamole

februari 20, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweeds gevulde eieren met nep kaviaar en dille

Gevulde eieren op zijn Zweeds met garnalen, dille en (nep) kaviaar

december 28, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweedse-GevuldeEieren-Pasen-garnaal-recept

Met deze 5 tips vier jij (net als ik) een heerlijk relaxt Pasen – met erbij een werelds lekker Zweeds, Russisch, Amerikaans, Frans of Indonesisch recept

april 14, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in