• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van Europese kaas (29 januari 2021)
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 7 februari om 16:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Recept voor wraps van koolblad, gevuld met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

december 10, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Aziatisch gehakt met vleugje Vietnam

Met dit recept maak je wraps van koolblad of sla, die je vult met een heerlijk kruidig mengsel van rijst en gehakt. Besprenkel of doop in Vietnam’s meest bekende en overheerlijke dipsaus. Deze dip is bekend onder meerdere namen: zoals nuoc mam cham, nuoc cham of nuoc mam pha. Deze dip maakt het gerecht af. Succes verzekerd!

Nuoc mam is vissaus in het Vietnamees, maar wordt ook wel gebruikt als naam van die befaamde dipsaus. Iedereen maakt deze dip weer net even anders, maar kenmerkend is de zoute vissaus gecombineerd met wat suiker en het friszure van bijvoorbeeld versgeperst limoensap. Wij voegen er hier ook nog wat sojasaus aan toe.

Wij gebruiken voor dit gerecht Vietnamese vissaus gemaakt van ansjovisextract, zout, water en suiker. Er bestaan in Vietnam ook vissaus varianten die echt alleen worden gemaakt van ansjovis en zout. Mocht je geen Vietnamese vissaus hebben, gebruik dan een andere.

Wraps op zijn Vietnamees

Gevulde kool wordt op verschillende manieren gegeten in Vietnam. Veelal wordt het blad van Chinese kool gevuld met een mengsel van varkensgehakt, knoflook, bosui en vissaus. De gevulde pakketjes worden vervolgens gegaard in een bouillon of gestoomd of gebakken. Een dergelijk recept zullen we een andere keer met je delen, want dit recept wijkt daar flink van af. Vandaar dat we hier spreken over Aziatische smaken met een vleugje Vietnam.

Je kunt dit recept maken met kool naar keuze: Chinese kool, spitskool of groene kool zijn er allemaal lekker bij. Maar ook slabladeren kun je hier gebruiken als wraps. Gebruik je slabladeren, dan hoef je deze niet te blancheren.

Voor dit recept heb je naast in de supermarkt goed verkrijgbare ingrediënten ook een paar ingrediënten nodig die wat minder makkelijk te verkrijgen zijn. Dit zijn sesamolie en lichte sojasaus. Vervang de lichte sojasaus eventueel door iets als Kikkoman sojasaus of bekijk of de Proef China foodbox iets voor je is want daar zitten deze producten in.

Bekijk hier de foodbox Proef China

Recept voor wraps met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

Voor 4 personen

Ingrediënten

300 gram rijst (witte rijst of zilvervlies)
500 gram gehakt (varkensgehakt, half om half gehakt of rundergehakt)
1 groene-, Chinese- of spitskool
1 ui
1 paprika
1-2 chilipepers (naar smaak)
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels lichte sojasaus of meer naar smaak
3 eetlepels vissaus of meer naar smaak
1 limoen
een bakje of bosje verse koriander (ongeveer 15-20 gram)

Voor de nuoc cham mam (dipsaus):

3 eetlepels vissaus
3 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels limoensap (van ongeveer 2-3 limoenen)
2 theelepels suiker
200 milliliter water
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper

Voorbereiding

Kook of stoom de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat goed afkoelen. Het is handig om dit de dag ervoor al te doen.

Maak nu de dipsaus.
Pel 2 tenen knoflook en hak fijn.

Snijd het achterkantje van de rode peper eraf. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Denk erom dat je de rest van de dag niet aan je gezicht zit, in je ogen wrijft of snijd de peper met handschoenen aan.

Meng in een kom de vissaus met het water, de sojasaus, suiker en limoensap. Roer totdat de suiker is opgelost. Proef even of zoet-zuur-zout allemaal even goed naar voren komen. Voeg anders nog wat vissaus (is zoutig), suiker of limoensap toe.
Voeg nu de fijngehakte knoflook en chilipeper toe aan de saus. Dek af en zet weg tot later gebruik.

Breng in een grote pan water aan de kook (gebruik je sla als wraps dan hoeft dit niet). Heb je een stoompan gebruik deze dan.

Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool of sla totdat je het hardere hart van de kool of sla overhoudt. Zorg ervoor dat de bladeren niet scheuren.

Dompel de koolbladeren in porties onder in het kokende water en kook in ongeveer 2 minuten zacht. Of stoom de bladeren in de stoompan (beet)gaar en zacht. Haal voorzichtig de bladeren uit het water of de stoompan en laat uitlekken en uitdampen.

Bereiding

Pel en snipper de ui en pel en hak 2 tenen knoflook fijn.

Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes.
Snijd het achterkantje van 1 of 2 rode chilipepers af. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper(s) fijn.
Snijd het hart van de kool eerst in dunne plakken en daarna overdwars zodat de kool mooi fijngesneden is. Gebruik je sla in plaats van kool. Snijd de overgebleven sla fijn en zet alvast klaar bij het fornuis.

Snijd de bovenkant van de bos koriander eraf en gooi de onderste steeltjes weg. Hak de rest van de bos koriander fijn.

Verhit een flinke wok of hapjespan op het vuur met wat zonnebloem- of arachideolie.
Fruit de ui 5 minuten in de olie totdat deze mooi glazig is.
Voeg de knoflook, chilipeper en het gemalen korianderzaad toe en bak een minuutje mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.

Voeg het gehakt toe en roerbak totdat het grijs of lichtbruin is. Komt er veel vocht vrij, zet het vuur dan wat hoger zodat dit kan verdampen.

Doe nu eerst de paprika erbij en een halve minuut later de fijngesneden kool (als je sla gebruikt, voeg dan nu NIET de sla toe) en roerbak alles nog 1-2 minuten totdat de kool beetgaar is en het gerecht goed heet.

Voeg nu in delen de afgekoelde rijst toe en schep voorzichtig door het groente-gehakt-mengsel.
Breng het geheel op smaak met de sesamolie en in eerste instantie slechts 2 van de 3 eetlepels vissaus, 2 van de 3 eetlepels lichte sojasaus en een kneepje limoensap.

Proef goed en voeg eventueel nog wat vissaus en lichte sojosaus toe. Beide maken het gerecht ook zouter, dus vandaar liever voorzichtig dan te zout. Houd er rekening mee dat je ook nog de dipsaus hebt die het gerecht extra smaak geeft.
Schep als laatste de gehakte koriander er door en eventueel de sla.

Zet alles op tafel: het rijstgehaktmengsel, de nuoc cham mam en de kool- of slabladeren.
Laat iedereen zelf rolletjes maken. Schep wat van het rijstmengsel in het midden van een blad en vouw eerst de korte kanten naar binnen en daarna rol je het geheel op. Je kunt kiezen het rolletje in de dipsaus te dopen of de rijst te besprenkelen voordat je gaat rollen.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Azië, Eten en weten, Recepten diner, gehakt, koriander, limoen, rijst, sesamolie, sojasaus, Thais, Vietnamees, vissaus

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schi Pompoenrisotto met saucijs, salie en citroen! Schijnt de zon niet buiten, dan in ieder geval op je bord.😎 Recept gebaseerd op dat van @danoi_pasqualino_pauline die een foodblog vol lekkere traditionele en minder traditionele Italiaanse recepten hebben. Daar raak je niet uitgesnuffeld zoveel lekkers hebben ze al gedeeld.😄👍 Mijn versie van dit recept heb ik keurig genoteerd dus komt binnenkort echt op de blog. Beloofd! Dit was trouwens op de valreep van november mijn bijdrage aan de #swiepswoepswap foodblogswap van @mandyandmore. Dank voor deze leuke match weer Mandy!!
Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse k Spicy, fruity en zoooo lekker is deze Surinaamse kippenlevertjessambal. Een tijdje terug stopte @ananai mij een bakje van dit heerlijks toe en toen wist ik zeker: dit recept MOET op echtegerechten.nl en dat staat het nu. Wederom met dank aan @ananai! Dankjewel lieve Silvana! Dit gerechtje is heerlijk bij je (gebakken) rijst of bami. Wie durft????😊 Happy Sunday lieve mensen!
Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerli Spekkoek 2.0 en nog 6 andere prachtige, overheerlijke zoete Indische verrassingen vind je in de proefbox Indisch zoet, alles wordt gemaakt door the one and only @francisbaktenkookt. Nog maar een paar dagen kun je je aanmelden voor deze online proeverij op 14 november 15:30. Ik ben erbij en @eating_habits_nl vertelt je alles over de zoete Indo eetcultuur. Het wordt overheerlijk, beregezellig én leerzaam! Dus check snel echtegerechten.nl/online-proeverijen/ Link ook in mijn bio.
Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mond Haaaai!😊 It's me, maar verstopt achter een mondkapje, want ik heb vandaag coronaproof gekookt met en bij @estherscookery. Zo enorm genoten!😊👍 Ik deed de herfstlunch workshop en maakte laffa (platbrood), een venkelsalade met ovengedroogde druiven, venkelzaad en citrus én baba ganoush. Verder kwamen er geschroeide tomaten met yoghurt (mijn allerlievelings na vandaag), shakshuka, spitskoolsalade en nog veel meer lekkers op tafel. Het was een waar groentefeest!
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Zelf bitterballen maken – kookboekreview #1

mei 28, 2020 By Marjolein de Bruijn 6 Reacties

Amerikaans meatloaf ovenready

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

recept-surinaamse-leversambal-madame-jeanette

Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette

oktober 14, 2020 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven
  • Oud Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in