• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Recept voor wraps van koolblad, gevuld met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

december 10, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Aziatisch gehakt met vleugje Vietnam

Met dit recept maak je wraps van koolblad of sla, die je vult met een heerlijk kruidig mengsel van rijst en gehakt. Besprenkel of doop in Vietnam’s meest bekende en overheerlijke dipsaus. Deze dip is bekend onder meerdere namen: zoals nuoc mam cham, nuoc cham of nuoc mam pha. Deze dip maakt het gerecht af. Succes verzekerd!

Nuoc mam is vissaus in het Vietnamees, maar wordt ook wel gebruikt als naam van die befaamde dipsaus. Iedereen maakt deze dip weer net even anders, maar kenmerkend is de zoute vissaus gecombineerd met wat suiker en het friszure van bijvoorbeeld versgeperst limoensap. Wij voegen er hier ook nog wat sojasaus aan toe.

Wij gebruiken voor dit gerecht Vietnamese vissaus gemaakt van ansjovisextract, zout, water en suiker. Er bestaan in Vietnam ook vissaus varianten die echt alleen worden gemaakt van ansjovis en zout. Mocht je geen Vietnamese vissaus hebben, gebruik dan een andere.

Wraps op zijn Vietnamees

Gevulde kool wordt op verschillende manieren gegeten in Vietnam. Veelal wordt het blad van Chinese kool gevuld met een mengsel van varkensgehakt, knoflook, bosui en vissaus. De gevulde pakketjes worden vervolgens gegaard in een bouillon of gestoomd of gebakken. Een dergelijk recept zullen we een andere keer met je delen, want dit recept wijkt daar flink van af. Vandaar dat we hier spreken over Aziatische smaken met een vleugje Vietnam.

Je kunt dit recept maken met kool naar keuze: Chinese kool, spitskool of groene kool zijn er allemaal lekker bij. Maar ook slabladeren kun je hier gebruiken als wraps. Gebruik je slabladeren, dan hoef je deze niet te blancheren.

Voor dit recept heb je naast in de supermarkt goed verkrijgbare ingrediënten ook een paar ingrediënten nodig die wat minder makkelijk te verkrijgen zijn. Dit zijn sesamolie en lichte sojasaus. Vervang de lichte sojasaus eventueel door iets als Kikkoman sojasaus of bekijk of de Proef China foodbox iets voor je is want daar zitten deze producten in.

Bekijk hier de foodbox Proef China

Recept voor wraps met rijst, gehakt en een vleugje Vietnam

Voor 4 personen

Ingrediënten

300 gram rijst (witte rijst of zilvervlies)
500 gram gehakt (varkensgehakt, half om half gehakt of rundergehakt)
1 groene-, Chinese- of spitskool
1 ui
1 paprika
1-2 chilipepers (naar smaak)
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels lichte sojasaus of meer naar smaak
3 eetlepels vissaus of meer naar smaak
1 limoen
een bakje of bosje verse koriander (ongeveer 15-20 gram)

Voor de nuoc cham mam (dipsaus):

3 eetlepels vissaus
3 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels limoensap (van ongeveer 2-3 limoenen)
2 theelepels suiker
200 milliliter water
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper

Voorbereiding

Kook of stoom de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat goed afkoelen. Het is handig om dit de dag ervoor al te doen.

Maak nu de dipsaus.
Pel 2 tenen knoflook en hak fijn.

Snijd het achterkantje van de rode peper eraf. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Denk erom dat je de rest van de dag niet aan je gezicht zit, in je ogen wrijft of snijd de peper met handschoenen aan.

Meng in een kom de vissaus met het water, de sojasaus, suiker en limoensap. Roer totdat de suiker is opgelost. Proef even of zoet-zuur-zout allemaal even goed naar voren komen. Voeg anders nog wat vissaus (is zoutig), suiker of limoensap toe.
Voeg nu de fijngehakte knoflook en chilipeper toe aan de saus. Dek af en zet weg tot later gebruik.

Breng in een grote pan water aan de kook (gebruik je sla als wraps dan hoeft dit niet). Heb je een stoompan gebruik deze dan.

Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool of sla totdat je het hardere hart van de kool of sla overhoudt. Zorg ervoor dat de bladeren niet scheuren.

Dompel de koolbladeren in porties onder in het kokende water en kook in ongeveer 2 minuten zacht. Of stoom de bladeren in de stoompan (beet)gaar en zacht. Haal voorzichtig de bladeren uit het water of de stoompan en laat uitlekken en uitdampen.

Bereiding

Pel en snipper de ui en pel en hak 2 tenen knoflook fijn.

Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes.
Snijd het achterkantje van 1 of 2 rode chilipepers af. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper(s) fijn.
Snijd het hart van de kool eerst in dunne plakken en daarna overdwars zodat de kool mooi fijngesneden is. Gebruik je sla in plaats van kool. Snijd de overgebleven sla fijn en zet alvast klaar bij het fornuis.

Snijd de bovenkant van de bos koriander eraf en gooi de onderste steeltjes weg. Hak de rest van de bos koriander fijn.

Verhit een flinke wok of hapjespan op het vuur met wat zonnebloem- of arachideolie.
Fruit de ui 5 minuten in de olie totdat deze mooi glazig is.
Voeg de knoflook, chilipeper en het gemalen korianderzaad toe en bak een minuutje mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.

Voeg het gehakt toe en roerbak totdat het grijs of lichtbruin is. Komt er veel vocht vrij, zet het vuur dan wat hoger zodat dit kan verdampen.

Doe nu eerst de paprika erbij en een halve minuut later de fijngesneden kool (als je sla gebruikt, voeg dan nu NIET de sla toe) en roerbak alles nog 1-2 minuten totdat de kool beetgaar is en het gerecht goed heet.

Voeg nu in delen de afgekoelde rijst toe en schep voorzichtig door het groente-gehakt-mengsel.
Breng het geheel op smaak met de sesamolie en in eerste instantie slechts 2 van de 3 eetlepels vissaus, 2 van de 3 eetlepels lichte sojasaus en een kneepje limoensap.

Proef goed en voeg eventueel nog wat vissaus en lichte sojosaus toe. Beide maken het gerecht ook zouter, dus vandaar liever voorzichtig dan te zout. Houd er rekening mee dat je ook nog de dipsaus hebt die het gerecht extra smaak geeft.
Schep als laatste de gehakte koriander er door en eventueel de sla.

Zet alles op tafel: het rijstgehaktmengsel, de nuoc cham mam en de kool- of slabladeren.
Laat iedereen zelf rolletjes maken. Schep wat van het rijstmengsel in het midden van een blad en vouw eerst de korte kanten naar binnen en daarna rol je het geheel op. Je kunt kiezen het rolletje in de dipsaus te dopen of de rijst te besprenkelen voordat je gaat rollen.

Eet smakelijk!

Meer Aziatische smaken

Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten.
Recept voor Japanse biefstuk teriyaki
Recept voor Thaise kippensoep, Tom Kha Kai
Recept voor Koreaanse kip (KFC)
Recept voor Indonesisch stoofvlees, daging smoor
Recept voor Chinese colakip
Recept voor Chinese zoetzure kip

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Recepten diner, gehakt, koriander, limoen, rijst, sesamolie, sojasaus, Thais, Vietnamees, vissaus

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Spaanse tapas - aardappelsalade met munt en chorizo

Heerlijke Spaanse tapas! Aardappeltjes met chorizo en munt

december 5, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Eiersalade met dragon en pimpernel

Eiersalade met dragon, bieslook en de kleine pimpernel

april 5, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Singaporese Hokkien noedels 700x400

Zo maak je Singaporese Hokkien noedels zonder pakje

januari 24, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in