• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Risotto met truffel en Parmezaanse kaas
Risotto met truffel en Parmezaanse kaas

Lastminute nog op zoek naar een zeer Kerstig recept? Maak dan deze romige risotto met truffel, rode wijn en royaal Parmezaanse kaas. Je kunt er aan tafel nog wat verse truffel overheen schaven of een klein beetje goede truffelolie er over sprenkelen, maar dat hoeft niet per se.

Zorg wel voor een goed stukje Parmezaanse kaas die het liefst 24 maanden heeft gerijpt. Schenk bij deze risotto met truffel een mooie Italiaanse rode wijn en doe ook een scheutje van die wijn door je truffelrisotto. Wist je trouwens dat ze in Italië liever rode wijn bij de risotto schenken en dat men in Frankrijk vaker kiest voor een witte wijn?

Wat voor wijn drinken we erbij? Kies voor een mooie volle rode Italiaanse wijn. Wij dronken er een Montefalco Rosso uit de Italiaanse regio Umbrië bij en dat was een hele goede match. Je kunt ook kiezen voor een rode wijn van pinot noir druiven die in het Italiaans pinot nero wordt genoemd.

Recept voor risotto met truffel, rode wijn en parmezaanse kaas

Voor 2-3 personen

Maak je dit als voor- of tussengerecht voor een groter gezelschap, dan is dit voldoende voor 6 personen

Handige ‘tools’

een zester om de Parmezaanse kaas en eventueel de truffel mee te raspen

Ingrediënten

250 gram risottorijst met 1% truffel
1 ui van ongeveer 120 gram
1 stengel bleekselderij
200 gram gemengde paddenstoelen
4 eetlepels olijfolie
100 milliliter Italiaanse rode wijn en de rest van de fles om erbij te serveren
1 bouillontablet (liefst voor paddenstoelenbouillon)
1 liter water
1 volle eetlepel mascarpone of een gelijke hoeveelheid kleine koude blokjes roomboter
Zwarte peper en zeezout uit de molen
een stukje Parmezaanse kaas a ongeveer 100 gram
een vers truffeltje of wat goede truffelolie (optioneel voor als je echt uit wilt pakken)

Voorbereiding

1. Pel en snipper de ui fijn.
2. Was en droog de bleekselderij. Snijd in kleine stukjes (houd het formaat van je uisnippertjes aan).
3. Veeg de paddenstoelen schoon met wat keukenpapier. Scheur of snijd in kleinere stukjes.
4. Ontkurk alvast de wijn zodat deze even kan ‘ademen’. Schenk alvast een glaasje voor jezelf in.
5. Rasp alvast 2 handenvol Parmezaanse kaas.

Bereiding

1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit de uisnippers en bleekselderij op halfhoog vuur tot ze zacht zijn en glazig eruitzien. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten.
2. Breng het water aan de kook en houd het tegen de kook aan.
3. Voeg de risottorijst toe aan de ui en bleekselderij. Roerbak dit 1 minuutje op hoog vuur.
4. Voeg nu 100 milliliter rode wijn toe. Blijf roeren. Zet het vuur weer wat lager.
5. Verkruimel het bouillontablet erdoor en voeg wat peper uit je pepermolen toe.
6. Voeg 1/3 deel van het water toe. Zorg dat het zachtjes pruttelt. Roer af en toe door en voeg steeds weer wat heet water toe. Na 20 minuten is de risottorijst zacht en gaar. De risotto is nog wat nat.
7. Terwijl de risotto pruttelt, verhit je 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Roerbak hierin op hoog vuur de stukjes paddenstoel bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
8. Roer, als de risotto 15 minuten pruttelt, de paddenstoelen door de risotto heen.
9. Als de risotto klaar is, draai je het vuur uit. Haal de pan van het vuur af. Roer nu de mascarpone en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Laat 5 minuten rusten. Roer nogmaals door. Proef en breng indien nodig nog verder op smaak met wat zout en peper.
10. Serveer de risotto meteen met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Vergeet niet de wijn erbij te drinken.

Voor een niet vegetarische risotto met truffel

Dit recept is zonder vlees. Wil je toch graag vlees toevoegen? Knijp dan het vlees uit 2 saucijzenworstjes. Voeg het toe nadat je de ui en bleekselderij hebt gefruit. Druk met een spatel het vlees fijn en bak tot het niet meer roze ziet. Ga verder met het recept.

MEER RECEPTEN GESCHIKT VOOR EEN GRENZELOOS LEKKERE KERST

VOORGERECHTEN

Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)

HOOFDGERECHTEN

Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote

BIJGERECHTEN

Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje

NAGERECHTEN

Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs

Gerelateerd

Europa, Recepten diner, Italiaans, kaas, Kerst, vegetarisch, voorgerecht

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Hollandse stoofperen

3x Hollandse stoofpeertjes

december 1, 2016 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Amsterdam-Rivierenbuurt-winkelen-borrelplank-2

Wel 9x lekkers uit de Rivierenbuurt van Amsterdam

september 15, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweeds gevulde eieren met nep kaviaar en dille

Gevulde eieren op zijn Zweeds met garnalen, dille en (nep) kaviaar

december 28, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in