• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Risotto met truffel en Parmezaanse kaas
Risotto met truffel en Parmezaanse kaas

Lastminute nog op zoek naar een zeer Kerstig recept? Maak dan deze romige risotto met truffel, rode wijn en royaal Parmezaanse kaas. Je kunt er aan tafel nog wat verse truffel overheen schaven of een klein beetje goede truffelolie er over sprenkelen, maar dat hoeft niet per se.

Zorg wel voor een goed stukje Parmezaanse kaas die het liefst 24 maanden heeft gerijpt. Schenk bij deze risotto met truffel een mooie Italiaanse rode wijn en doe ook een scheutje van die wijn door je truffelrisotto. Wist je trouwens dat ze in Italië liever rode wijn bij de risotto schenken en dat men in Frankrijk vaker kiest voor een witte wijn?

Wat voor wijn drinken we erbij? Kies voor een mooie volle rode Italiaanse wijn. Wij dronken er een Montefalco Rosso uit de Italiaanse regio Umbrië bij en dat was een hele goede match. Je kunt ook kiezen voor een rode wijn van pinot noir druiven die in het Italiaans pinot nero wordt genoemd.

Recept voor risotto met truffel, rode wijn en parmezaanse kaas

Voor 2-3 personen

Maak je dit als voor- of tussengerecht voor een groter gezelschap, dan is dit voldoende voor 6 personen

Handige ‘tools’

een zester om de Parmezaanse kaas en eventueel de truffel mee te raspen

Ingrediënten

250 gram risottorijst met 1% truffel
1 ui van ongeveer 120 gram
1 stengel bleekselderij
200 gram gemengde paddenstoelen
4 eetlepels olijfolie
100 milliliter Italiaanse rode wijn en de rest van de fles om erbij te serveren
1 bouillontablet (liefst voor paddenstoelenbouillon)
1 liter water
1 volle eetlepel mascarpone of een gelijke hoeveelheid kleine koude blokjes roomboter
Zwarte peper en zeezout uit de molen
een stukje Parmezaanse kaas a ongeveer 100 gram
een vers truffeltje of wat goede truffelolie (optioneel voor als je echt uit wilt pakken)

Voorbereiding

1. Pel en snipper de ui fijn.
2. Was en droog de bleekselderij. Snijd in kleine stukjes (houd het formaat van je uisnippertjes aan).
3. Veeg de paddenstoelen schoon met wat keukenpapier. Scheur of snijd in kleinere stukjes.
4. Ontkurk alvast de wijn zodat deze even kan ‘ademen’. Schenk alvast een glaasje voor jezelf in.
5. Rasp alvast 2 handenvol Parmezaanse kaas.

Bereiding

1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit de uisnippers en bleekselderij op halfhoog vuur tot ze zacht zijn en glazig eruitzien. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten.
2. Breng het water aan de kook en houd het tegen de kook aan.
3. Voeg de risottorijst toe aan de ui en bleekselderij. Roerbak dit 1 minuutje op hoog vuur.
4. Voeg nu 100 milliliter rode wijn toe. Blijf roeren. Zet het vuur weer wat lager.
5. Verkruimel het bouillontablet erdoor en voeg wat peper uit je pepermolen toe.
6. Voeg 1/3 deel van het water toe. Zorg dat het zachtjes pruttelt. Roer af en toe door en voeg steeds weer wat heet water toe. Na 20 minuten is de risottorijst zacht en gaar. De risotto is nog wat nat.
7. Terwijl de risotto pruttelt, verhit je 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Roerbak hierin op hoog vuur de stukjes paddenstoel bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
8. Roer, als de risotto 15 minuten pruttelt, de paddenstoelen door de risotto heen.
9. Als de risotto klaar is, draai je het vuur uit. Haal de pan van het vuur af. Roer nu de mascarpone en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Laat 5 minuten rusten. Roer nogmaals door. Proef en breng indien nodig nog verder op smaak met wat zout en peper.
10. Serveer de risotto meteen met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Vergeet niet de wijn erbij te drinken.

Voor een niet vegetarische risotto met truffel

Dit recept is zonder vlees. Wil je toch graag vlees toevoegen? Knijp dan het vlees uit 2 saucijzenworstjes. Voeg het toe nadat je de ui en bleekselderij hebt gefruit. Druk met een spatel het vlees fijn en bak tot het niet meer roze ziet. Ga verder met het recept.

MEER RECEPTEN GESCHIKT VOOR EEN GRENZELOOS LEKKERE KERST

VOORGERECHTEN

Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)

HOOFDGERECHTEN

Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote

BIJGERECHTEN

Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje

NAGERECHTEN

Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs

Gerelateerd

Europa, Recepten diner, Italiaans, kaas, Kerst, vegetarisch, voorgerecht

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Curaçaose aardappelsalade van tante Janine

september 7, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Kantonese eendenborst, Chinees.

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Falafel homemade

Libanese falafel met hummus en yoghurtsaus

december 18, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in