
Lastminute nog op zoek naar een zeer Kerstig recept? Maak dan deze romige risotto met truffel, rode wijn en royaal Parmezaanse kaas. Je kunt er aan tafel nog wat verse truffel overheen schaven of een klein beetje goede truffelolie er over sprenkelen, maar dat hoeft niet per se.
Zorg wel voor een goed stukje Parmezaanse kaas die het liefst 24 maanden heeft gerijpt. Schenk bij deze risotto met truffel een mooie Italiaanse rode wijn en doe ook een scheutje van die wijn door je truffelrisotto. Wist je trouwens dat ze in Italië liever rode wijn bij de risotto schenken en dat men in Frankrijk vaker kiest voor een witte wijn?
Wat voor wijn drinken we erbij? Kies voor een mooie volle rode Italiaanse wijn. Wij dronken er een Montefalco Rosso uit de Italiaanse regio Umbrië bij en dat was een hele goede match. Je kunt ook kiezen voor een rode wijn van pinot noir druiven die in het Italiaans pinot nero wordt genoemd.
Recept voor risotto met truffel, rode wijn en parmezaanse kaas
Voor 2-3 personen
Maak je dit als voor- of tussengerecht voor een groter gezelschap, dan is dit voldoende voor 6 personen
Handige ‘tools’
een zester om de Parmezaanse kaas en eventueel de truffel mee te raspen
Ingrediënten
250 gram risottorijst met 1% truffel
1 ui van ongeveer 120 gram
1 stengel bleekselderij
200 gram gemengde paddenstoelen
4 eetlepels olijfolie
100 milliliter Italiaanse rode wijn en de rest van de fles om erbij te serveren
1 bouillontablet (liefst voor paddenstoelenbouillon)
1 liter water
1 volle eetlepel mascarpone of een gelijke hoeveelheid kleine koude blokjes roomboter
Zwarte peper en zeezout uit de molen
een stukje Parmezaanse kaas a ongeveer 100 gram
een vers truffeltje of wat goede truffelolie (optioneel voor als je echt uit wilt pakken)
Voorbereiding
1. Pel en snipper de ui fijn.
2. Was en droog de bleekselderij. Snijd in kleine stukjes (houd het formaat van je uisnippertjes aan).
3. Veeg de paddenstoelen schoon met wat keukenpapier. Scheur of snijd in kleinere stukjes.
4. Ontkurk alvast de wijn zodat deze even kan ‘ademen’. Schenk alvast een glaasje voor jezelf in.
5. Rasp alvast 2 handenvol Parmezaanse kaas.
Bereiding
1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit de uisnippers en bleekselderij op halfhoog vuur tot ze zacht zijn en glazig eruitzien. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten.
2. Breng het water aan de kook en houd het tegen de kook aan.
3. Voeg de risottorijst toe aan de ui en bleekselderij. Roerbak dit 1 minuutje op hoog vuur.
4. Voeg nu 100 milliliter rode wijn toe. Blijf roeren. Zet het vuur weer wat lager.
5. Verkruimel het bouillontablet erdoor en voeg wat peper uit je pepermolen toe.
6. Voeg 1/3 deel van het water toe. Zorg dat het zachtjes pruttelt. Roer af en toe door en voeg steeds weer wat heet water toe. Na 20 minuten is de risottorijst zacht en gaar. De risotto is nog wat nat.
7. Terwijl de risotto pruttelt, verhit je 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Roerbak hierin op hoog vuur de stukjes paddenstoel bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
8. Roer, als de risotto 15 minuten pruttelt, de paddenstoelen door de risotto heen.
9. Als de risotto klaar is, draai je het vuur uit. Haal de pan van het vuur af. Roer nu de mascarpone en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Laat 5 minuten rusten. Roer nogmaals door. Proef en breng indien nodig nog verder op smaak met wat zout en peper.
10. Serveer de risotto meteen met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. Vergeet niet de wijn erbij te drinken.
Voor een niet vegetarische risotto met truffel
Dit recept is zonder vlees. Wil je toch graag vlees toevoegen? Knijp dan het vlees uit 2 saucijzenworstjes. Voeg het toe nadat je de ui en bleekselderij hebt gefruit. Druk met een spatel het vlees fijn en bak tot het niet meer roze ziet. Ga verder met het recept.
MEER RECEPTEN GESCHIKT VOOR EEN GRENZELOOS LEKKERE KERST
VOORGERECHTEN
Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax
Franse eitjes uit de oven – oeuf en cocotte
Thaise kippensoep met laos – Tom Kha Kai
Hawaiiaanse poke bowl (zonder rijst)
HOOFDGERECHTEN
Midden-Oosterse kip met venkel en baharat en rozenharissa
Eendenborstfilet op Kantonese wijze
Franse bavette
Amerikaans gelakt gehaktbrood – meatloaf
Perfecte hertenbout met cranberrycompote
BIJGERECHTEN
Midden-Oosterse doperwten met artisjokharten en kaneel
Witlofsalade met appel, roquefort en Franse vibes
Mexicaanse tomatensalade
Hollandse stoofpeertjes
Spaanse aardappeltjes met chorizo en verse munt
Zweedse aardappeltjes in dille-roomsaus
Zweedse Hasselback aardappelen
Antilliaanse arepa di pampuna (scroll naar boven) zonder stroop of sausje
NAGERECHTEN
Hollandse advocaat met slagroom
Antilliaanse pompoenpannenkoekjes met sinaasappellikeursaus en vanille-ijs
Geef een reactie