
Coronaproof culinair op reis vanuit je luie stoel. De wereld en elkaar leren kennen door online te proeven uit lokale keukens. Dat doe je door je aan te melden voor een online proeverij. Wat gaan we proeven? Denk aan een rondje Europa met kaas, een tour langs Indische zoetigheden of dwars door Nederland met traditionele gedroogde worsten.
Ondernemen in coronatijd dwingt veel ondernemers hun bestaande business te herzien. Zo ook in huize EchteGerechten, waar mijn cateringkeuken helaas tot nader orde is gesloten. Wel zie ik overal om me heen nieuwe initiatieven ontstaan en dat inspireert!
Vandaar dat ik samen met de Rotterdamse Helena Smit van Eating Habits de handen ineen sla om samen online proeverijen te gaan organiseren. Zo kun je ondanks het rondwarende coronavirus toch op culinaire ontdekkingsreis. Zonder last te hebben van negatieve reisadviezen, code geel of code oranje.
Het zijn proeverijen met het verrassingseffect van een echte culinaire reis, maar dan vanuit huis. Lekker ontspannen op je bank, met je computer in de buurt, leer je de wereld kennen door middel van de lokale keuken. Dat is zowel bij Helena als bij mij eigenlijk altijd al het uitgangspunt.
Wie is Helena?
Helena neemt op haar blog Eating Habits haar lezers mee op de verschillende culinaire reizen die ze maakt en organiseert zelf ook culinaire reizen. De wereldwijde coronacrisis was dan ook voor haar een flinke tegenslag. Alle reisplannen voor zowel Nederland als Indonesië moeten voor langere tijd in de ijskast.
Naast rasechte Rotterdammer is Helena ook Indo, met een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Vooral de Indonesische genen hebben ervoor gezorgd dat de liefde voor lekker eten er al vroeg inzat. Net zo als de liefde voor hete pepers. De afgelopen jaar heeft ze zich flink verdiept in de Nederlandse, de Indonesische en de Nederlands-Indische keuken, waardoor ze onderhand een soort wandelende encyclopedie begint te worden. Dus mocht je nog een vraag hebben voor haar, stel deze in de comments. Dan volgt er vast snel een antwoord.
Helena en ik delen dus onze passie (sorry voor het rotwoord) voor eten, eetculturen en mensen. Samenwerken voelt voor ons dan ook als een hele logische stap.
Hoe proef je online?
Door de coronacrisis beeldbellen we er momenteel op los. Dus waarom het beeldbellen niet combineren met het versturen van een proeffoodbox? Zo kun je tijdens de online proeverij, samen met andere foodies, de inhoud opeten. Je maakt de verrassingsbox samen open aan het begin van de proeverij. Dat zorgt voor extra spanning: wat zit er in? Daarna gaan we met elkaar proeven en vertellen we je van alles en nog wat over dat wat je in je mond stopt. Want wat is het verhaal erachter?
Er staan momenteel twee online proeverijen gepland. Voor de zoetekauw hebben we nu Indisch zoet en voor de borrelaar is er een proeverij buitenlandse kazen.
Nog een extra mooie bijkomstigheid om samen met anderen, die elkaar vooraf nog niet kennen, aan een online proeverij mee te doen: je maakt op een laagdrempelige manier verbinding met gelijkgestemden. En die verbinding is misschien wel net zo belangrijk als het leren en genieten van het eten wat voor je staat. Zeker in tijden van Corona. Eten verbindt. Ook online.
Op Omroep Flevoland mocht ik hier wat over vertellen. Bekijk het fragment.
Wanneer zijn de proeverijen?
Op vrijdag 30 oktober is er om 20:00 uur een online proeverij van diverse Europese kazen. Een heel smakelijk begin van je weekend.
Op zaterdag 14 november is er om 15:30 uur ’s middags een online proeverij Indisch koekjes en cakejes.
Meer informatie?
Bekijk hier alle online proeverijen op een rij.
Voor de antwoorden op de meest gestelde vragen, klik je op een proeverij naar keuze en scroll je naar beneden.
Geef een reactie