• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Spaanse tapas - albondigas
Spaanse tapas – albondigas – gehaktballetjes in tomatensaus

 

Albondigas con salsa de tomate, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus, is een zeer bekend traditioneel Spaans tapas gerechtje. Het is perfect voor Sinterklaasavond. Althans, dat vind ik. Maar eet het als hoofdgerecht met wat pasta en een groene salade of als onderdeel van een tafel met diverse tapas. Of gewoon als borrelhapje met wat knapperig stokbrood. Wie weet schuift de Sint nog wel even bij je aan tafel aan als hij ziet wat er bij je op tafel staat. 🙂 Hij zal na drie weken Nederland misschien onderhand toch wel wat heimwee hebben naar de Spaanse keuken.

Van oudsher eet men in Spanje een tapa als eetlustopwekkende hapje. Je kreeg een tapa als je een glas bier, wijn of sherry bestelde. Nog steeds krijg je in sommige Spaanse eet- en drinkgelegenheden bij je drankje zo’n gratis hapje. Tegenwoordig zijn er wereldwijd tapasbars te vinden en eet je een aantal tapas ook als volledige maaltijd.

Hoewel tapas wereldwijd gegeten worden, vind je in het Noorden van Spanje niet zoveel tapasbars, maar wel veel pinxchos bars. Een pinxcho is een plak brood met daarop een combinatie van ingrediënten, vastgezet met een rechtopstaande prikker. We zullen binnenkort nog meer tapas, maar ook een aantal pinxchos recepten delen op deze website. Dus houd ons in de gaten! Dat kan door ons te volgen op Facebook, Instagram of Pinterest.

Recept voor albondigas con salsa de tomate

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
een bosje lenteui (ongeveer 5 stengels)
3 tenen knoflook
50 gram geraspte Manchego kaas
1 ei
15 g tijm
2 takjes verse rozemarijn
7 tomaten
een half glas rode wijn (60 ml)
een snuf gerookt paprikapoeder (pimenton)
1 theelepel suiker
zout en peper
3x 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiding

Begin met de tomatensaus

Was de tomaten en snijd in blokjes.
Ris met een vork de tijmblaadjes van de takjes af. Hak fijn.
Haal de naaldjes rozemarijn van het takje af. Hak fijn.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een hapjespan en voeg de blokjes tomaat toe.
Schep de wijn, suiker, 2/3 van de tijm, het gerookte paprikapoeder en de rozemarijn erdoor. Breng aan de kook, roer af en toe door en laat zachtjes pruttelen.

Begin nu met de gehaktballen

Was en snijd een dunne plak van de onderkant en bovenkant af van de stengels bosui.
Verwijder eventueel het buitenste blad. Snij de bosui fijn.

Doe het gehakt in een kom. Voeg de bosui toe en de geraspte Manchego toe.
Pel de knoflook en pers uit met een knoflookpers.

Voeg de knoflook, het ei en de rest de tijm toe aan het gehakt.
Bestrooi het gehakt met zout en peper.

Kneed alle ingrediënten goed door het gehakt.
Draai ongeveer 25 stevige balletjes  van het gehaktmengsel.

Bereiding

Bak de gehaktballetjes in twee porties rondom bruin. Verhit hiervoor 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de helft van de balletjes in ongeveer 6 minuten rondom bruin. Schep met een schuimspaan de balletjes uit de pan op een bord. Voeg weer twee eetlepels olie toe en bak hierin de overige gehaktballetjes bruin.

Proef de tomatensaus en breng op smaak met zout en peper. Wordt de saus wat droog, voeg dan een scheutje water toe.
Doe nu alle gehaktballen in de pan met de tomatensaus. Laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen of totdat de gehaktballetjes gaar zijn.

Serveer de gehaktballetjes warm met knapperig brood erbij om in de tomatensaus te kunnen dopen.

Garneer met een klein takje rozemarijn.

Gerelateerd

Europa, Recepten gehakt, kaas, pimenton, rozemarijn, Spaans, tapas

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022

november 26, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Amerikaanse coleslaw 700x400

Recept voor frisse Amerikaans Nederlandse coleslaw

januari 26, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in