
Albondigas con salsa de tomate, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus, is een zeer bekend traditioneel Spaans tapas gerechtje. Het is perfect voor Sinterklaasavond. Althans, dat vind ik. Maar eet het als hoofdgerecht met wat pasta en een groene salade of als onderdeel van een tafel met diverse tapas. Of gewoon als borrelhapje met wat knapperig stokbrood. Wie weet schuift de Sint nog wel even bij je aan tafel aan als hij ziet wat er bij je op tafel staat. 🙂 Hij zal na drie weken Nederland misschien onderhand toch wel wat heimwee hebben naar de Spaanse keuken.
Van oudsher eet men in Spanje een tapa als eetlustopwekkende hapje. Je kreeg een tapa als je een glas bier, wijn of sherry bestelde. Nog steeds krijg je in sommige Spaanse eet- en drinkgelegenheden bij je drankje zo’n gratis hapje. Tegenwoordig zijn er wereldwijd tapasbars te vinden en eet je een aantal tapas ook als volledige maaltijd.
Hoewel tapas wereldwijd gegeten worden, vind je in het Noorden van Spanje niet zoveel tapasbars, maar wel veel pinxchos bars. Een pinxcho is een plak brood met daarop een combinatie van ingrediënten, vastgezet met een rechtopstaande prikker. We zullen binnenkort nog meer tapas, maar ook een aantal pinxchos recepten delen op deze website. Dus houd ons in de gaten! Dat kan door ons te volgen op Facebook, Instagram of Pinterest.
Recept voor albondigas con salsa de tomate
Ingrediënten
500 gram rundergehakt
een bosje lenteui (ongeveer 5 stengels)
3 tenen knoflook
50 gram geraspte Manchego kaas
1 ei
15 g tijm
2 takjes verse rozemarijn
7 tomaten
een half glas rode wijn (60 ml)
een snuf gerookt paprikapoeder (pimenton)
1 theelepel suiker
zout en peper
3x 2 eetlepels olijfolie
Voorbereiding
Begin met de tomatensaus
Was de tomaten en snijd in blokjes.
Ris met een vork de tijmblaadjes van de takjes af. Hak fijn.
Haal de naaldjes rozemarijn van het takje af. Hak fijn.
Verhit twee eetlepels olijfolie in een hapjespan en voeg de blokjes tomaat toe.
Schep de wijn, suiker, 2/3 van de tijm, het gerookte paprikapoeder en de rozemarijn erdoor. Breng aan de kook, roer af en toe door en laat zachtjes pruttelen.
Begin nu met de gehaktballen
Was en snijd een dunne plak van de onderkant en bovenkant af van de stengels bosui.
Verwijder eventueel het buitenste blad. Snij de bosui fijn.
Doe het gehakt in een kom. Voeg de bosui toe en de geraspte Manchego toe.
Pel de knoflook en pers uit met een knoflookpers.
Voeg de knoflook, het ei en de rest de tijm toe aan het gehakt.
Bestrooi het gehakt met zout en peper.
Kneed alle ingrediënten goed door het gehakt.
Draai ongeveer 25 stevige balletjes van het gehaktmengsel.
Bereiding
Bak de gehaktballetjes in twee porties rondom bruin. Verhit hiervoor 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de helft van de balletjes in ongeveer 6 minuten rondom bruin. Schep met een schuimspaan de balletjes uit de pan op een bord. Voeg weer twee eetlepels olie toe en bak hierin de overige gehaktballetjes bruin.
Proef de tomatensaus en breng op smaak met zout en peper. Wordt de saus wat droog, voeg dan een scheutje water toe.
Doe nu alle gehaktballen in de pan met de tomatensaus. Laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen of totdat de gehaktballetjes gaar zijn.
Serveer de gehaktballetjes warm met knapperig brood erbij om in de tomatensaus te kunnen dopen.
Garneer met een klein takje rozemarijn.
Geef een reactie