
Dat tapas echt Spaans is, dat weten we wel. Althans dat hoop ik dan maar. 😉 Tapas verwijzen naar diverse hapjes die je van oudsher in Spanje bij je drankje geserveerd kreeg. Vroeger bedoelt als appetizer. Tegenwoordig zie je dat er wereldwijd diverse tapas achter elkaar of tezamen worden gegeten en vormen meerdere tapas samen een feestelijke maaltijd.
Eén recept voor tapa is dus eigenlijk geen recept. Naast het recept hier voor deze overheerlijke aardappelsalade, vind je ook een recept voor Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus op EchteGerechten.nl.
Recept voor lauwwarme aardappelsalade met lichtpittige chorizo en verse munt
Ingrediënten
1000 gram kleine vastkokende aardappels met schil
300 gram chorizo
3 eetlepels witte wijnazijn
sap van een halve citroen
2 theelepels mosterd
1 theelepel suiker
80-100 milliliter (liefst Spaanse) olijfolie
een bosje verse munt
zout en peper
Voorbereiding
Boen de aardappels schoon onder de kraan. Zet de aardappelen op met water en wat zout. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en laat uitdampen.
Snijd terwijl de aardappelen opstaan, de chorizo in plakken van een kleine centimeter dikte.
Haal de blaadjes munt van de takjes af. Was en droog de blaadjes en snijd fijn.
Verhit een koekenpan op het fornuis en bak hierin de chorizo bruin en knapperig van buiten. Dit duurt ongeveer 12 minuten. Je hoeft voor het bakken geen olie in de pan te doen. De chorizo verliest genoeg olie tijdens het bakken. Haal met een schuimspaan de chorizo uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.
Bewaar de achtergebleven chorizo-olie. Laat deze even afkoelen en giet indien nodig door een zeef.
Doe in een afsluitbaar potje (wij gebruiken hiervoor een schone jampot) de azijn, het citroensap, de mosterd, suiker en wat zout en peper. Doe er een flinke scheut olijfolie bij. Draai de deksel op de pot en schud hard tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg vervolgens nog een deel van de olijfolie toe, meng alles weer goed. Laat even staan zodat de smaken kunnen gaan werken.
Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, chorizo-olie of suiker toe.
De resterende chorizo-olie kun je eventueel met wat zout en peper op tafel zetten, om je brood in te dippen.
Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer 1-1,5 centimeter dikte.
Doe de aardappelplakken in een schaal samen met de gebakken chorizo.
Schep de dressing en de munt er door.
Garneer met nog wat extra fijngehakte munt.
Serveer de salade lauwwarm, samen met andere tapas. Denk aan brood met alioli, friszure boquerones (ingelegde ansjovis) en gehaktballetjes in tomatensaus.
Eet smakelijk!
Heb je het recept gemaakt? Laat je me weten wat je ervan vond? Dat kan met een reactie hieronder of plaats een foto van je gerecht op Facebook of Instagram en tag EchteGerechten.nl.
Geef een reactie